30 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | ‘Creative governance’ als gemeenschappelijke toekomstvisie

HomeAuteursIngezondenIngezonden | 'Creative governance’ als gemeenschappelijke toekomstvisie
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Sharnon Isenia aan het woord

In het kader van het jaarlijks terugkerende Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) komen de parlementen van de vier landen bij elkaar. Sinds 10-10-‘10 zijn de BES-eilanden vertegenwoordigd door Nederland. Het eerste Ipko in 2017 werd gehouden op Curaqao als gastland, van 10 tot en met 13 januari.

De parlementsleden kozen voor informeel overleg, waarbij geen officiële besluiten zijn genomen. De voorzitter van het Ipko, mevrouw Giselle Mc William, signaleert via Facebook dat een gemeenschappelijke toekomstvisie binnen het Koninkrijk ontbreekt. Daarop kan ik zeggen, dat er inderdaad sprake is van drie verschillende ontwikkelingsvisies die naast elkaar voortleven. De BES-eilanden als openbare lichamen binnen het Koninkrijk, de BES-eilanden als autonome landen en tot slot het moederland als volledig lid van de Europese Unie (EU). Elke visie heeft zijn bestaansrecht. Op basis van strategische punten kan mijn inziens op project- en/of activiteitenbasis gemeenschappelijk worden samengewerkt. Maar de samenwerking is dan heel sterk afhankelijk van de invulling van het eigen belang van elk land.

Voor het vinden van een gemeenschappelijk basis dient mijn inziens ‘Creative Governance’ als startpositie te worden toe- gepast. In zijn algemene definitie verwijst governance naar ‘alle processen van besturen, ongeacht of dit door de overheid, markt of het netwerk, of over een familie, stam, formele of informele organisatie of gebied, en of door de wetten, normen, macht of taal’. Het heeft betrekking op ‘het proces van interactie en besluitvorming tussen de betrokken in een collectief probleem actoren die leiden tot de creatie, versterking, en het weergeven van sociale normen en instellingen’.

De traditionele rollen van instituties, organisaties, bedrijven, de overheid en burgers zijn wereldwijd aan het veranderen. Dit wordt mede veroorzaakt door het ontstaan van ‘smart communities’ onder de voortschrijdende invloed van de ICT— ontwikkeling. De ICT-ontwikkeling schept nieuwe mogelijkheden voor communicatie in vormen van nieuwe netwerken die ontstaan, die tot nu toe niet bestonden. In zijn boek gepubliceerd in 2010 ‘Island Enclaves; offshoring strategies, creative governance, and subnational island jurisdictions’, voorziet de auteur Baldacchino de volgende ontwikkeling. In een toekomstige wereldorde zal de bestaande autonome status van eilanden waarschijnlijk niet meer wor- den beschouwd als uitzonderlijk. De heersende doctrine dat staatstaten niet te klein mogen zijn, zal plaatsmaken voor acceptatie als gevolg van nieuwe netwerkstructuren die zullen ontstaan.

Met andere woorden, de autonome status van eilanden zal niet meer als een bewijs van een eigenaardig- heid en/ of een uitzondering worden gezien binnen het systeem. Eilanden zullen door grotere staten en landen meer als gelijkwaardige worden geaccepteerd binnen (digitale) netwerkstructuren tussen landen. Eilandstaten zullen niet meer als geïsoleerde fysieke eenheden worden ervaren, maar zullen als een normaal gegeven gelden in de onderlinge verhoudingen en nieuw te creëren samenwerkingsstructuren hun acceptatie vinden.

De acceptatie van eilanden als kleinere entiteiten binnen samenwerkingsverbanden tussen staatstaten zal plaatsvinden onder invloed van een explosieve groei van bestuurlijke organisaties in allerlei vormen, die zich in alle kanten toe uitbreidt; naar boven, naar beneden en zijwaarts opleeft. Het eiland Malta is een voorbeeld, dat zijn voordeel heeft behaald in onderhandelingen ondanks zijn kleine schaal, waarbij het eiland in mei 2004 als volledig lid van de EU is geaccepteerd. Malta heeft niet alles bereikt waarop men gehoopt had. Men is er bijvoorbeeld niet in geslaagd om vrijstelling te verkrijgen voor het gebruik van plastic verpakkingen voor dranken. Echter is Malta erin slaagt om het grootste aantal vrijstellingen (72) van het ‘acquis communautaire’ veilig te stellen, onder alle tien toen concurrente kandidaat-landen. De eilanden binnen het Nederlandse Koninkrijk kunnen op basis van ‘creative governance’ eveneens in onderhandelingen hun voordeel behalen, net zoals Malta voor een toekomstige gemeenschappelijk relatie binnen de mogelijkheden van de EU.

SHARNON ISENIA,
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties