28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Cura Doet of Cura Deed?

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Cura Doet of Cura Deed?
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Marjanne Reinders-Jongejeugd aan het woord.

Honderden scholieren trokken er gisteren op uit om eens flink de handen uit de mouwen te steken. Een jaarlijks terugkerend fenomeen, bekend als Curadoet. Iedere klas kreeg een project toegewezen met als doel het zwerfafval op te ruimen, picknicktafels te timmeren of andere prachtige initiatieven om ons eiland leefbaar en aantrekkelijker te maken. Leerlingen en docenten, geweldig bedankt! Maar nu?

Ik vrees dat het eiland in de kortste tijd weer opnieuw bezaaid ligt met lege flesjes, foambakjes, plastic vorken, of nog erger! Volgens mij is er een aantal oorzaken aan te wijzen: mentaliteit, opvoeding en het ontbreken van stimulerende maatregelen. Ik geniet van de zondagse gezelligheid van grote families, die hun pick-up beladen met tafels, stoelen, koelboxen met drank en pannen met vlees. Wat een feest!

Wat vind ik het dan tegelijkertijd jammer dat er na afloop zoveel afval op het strand of in zee achterblijft. Ik kan het niet laten om dan toch het nodige afval te verzamelen om in een afvalbak te dumpen. Ik moet eerlijk zeggen dat een afvalbak niet zo makkelijk te vinden is. Vaak is dit dan een open ton die uitpuilt van het afval! De helft ligt er dan inmiddels naast.

Om het zwerfvalafval de kop in te drukken moet de overheid prioriteit stellen aan twee zaken: mentaliteitsverandering en actieve afvalinzameling. Allereerst zou de mentaliteitsverandering bij kinderen, als nieuwe generatie, prioriteit moeten krijgen. Is er een verplicht lessenpakket over de problematiek rond zwerfafval op de basisscholen, zo vroeg ik me af? En is die ook afgestemd op niet-Nederlandstalige kinderen en hun ouders? Kennen Papiamentssprekende ouders en kinderen eigenlijk hun eigen onderwaterwereld en de bedreiging ervan door de ‘plastic soep’?

Verder denk ik dat de mentaliteitsverandering van buitenaf gestimuleerd moet worden, bijvoorbeeld door meer opvallend gekleurde, afsluitbare en vastgemaakte vuilcontainers op picknickplaatsen bij de baai, bij bankjes, parkeerplaatsen, tankstations, bushaltes en op schoolpleinen. Het is dan wel zaak dat deze direct regelmatig geleegd worden. En hoe leuk zou het niet zijn als kinderen beloond worden bij goed gedrag? Denk aan Holle Bolle Gijs in de Efteling: na het inwerpen van afval in de ‘mond’ hoor je: ‘Papier hier, dank je wel!’

Zelf zou ik pleiten voor een variatie in het Papiamentu. Tenslotte denk ik dat gescheiden afval veel meer gestimuleerd zou kunnen worden. Gelukkig zijn er al enkele supermarkten en benzinestations die een verwoede poging doen, maar het blijft zoeken. Ik denk dat er veel mensen bereid zijn een blokje om te rijden voor een supermarkt die maatschappelijke betrokkenheid toont door afvalscheiding.

En dan voor papier, blik, batterijen, plastic en verschillend gekleurde glassoorten graag! Ik ben de eerste klant! Het zou jammer zijn als Curadoet verzandt in Curadeed. Ik denk dat we als eilandbewoners van dit prachtige eiland, samen met de overheid, dagelijks hiervoor de handen uit de mouwen moeten blijven steken!

Marjanne Reinders-Jongejeugd,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Elke keer blijkt weer hoe hypocriet we bezig zijn. Wij maken ons druk over wat rotzooi op straat maar zelf vervuilen wij lustig op los. De meeste huishoudens hebben tegenwoordig 2 auto’s in de tuin staan. Wij willen elk jaar zo ver mogelijk naar toe vliegen. Wij hebben liever in elke kamer thuis een airco ipv een ventilator en ga zo maar door. In de tussentijd zitten we lekker te zeiken over de vervuiling van anderen.

  2. Zo lang er inderdaad geen mentaliteits verandering plaatsvindt dan is het water naar de zee dragen hier op dit rotsje. Daarnaast is het ook vrij naïeve om te denken dat als we alles nu maar gescheiden gaan inzamelen dat het dan wel goed komt. Zo lang er hier nauwelijks verwerking plaatsvindt van hetgeen gesorteerd is heeft het weinig zin. Export zoals greenforce dat doet is dan de weg. Lokaal hebben meerdere bedrijfjes de nek al gebroken op recycle praktijken. Het aanbod van te recyclen producten ligt hoger dan de afname van het eindproduct. Gescheiden ingezamelde producten eindigen te vaak op dezelfde landfill als de rest.

  3. @ Johan ik geef je 100% gelijk, de generatie die volgt is door spekt met een en al alende, kinderen van 8 jaar lopen als kerels van 28 jaar te bluffen, niet om aan te zien, en de vaders zitten met een glas rum aan hun strot nog te lachen ook.

  4. Ik waardeer het dat Marjanne nog hoop op verbetering heeft.

    Ik heb die al lang niet meer, met deze compleet gedegenereerde bevolking, gespeend van intelligentie en integriteit.

    De volgende generatie wordt nog erger.

    Zolang we de Statenzaal vullen met criminelen als Schotte, Thode en Constantia, proleten als Amparo dos Santos en luie klaplopers als Remki Rojer is er geen enkele reden voor ook maar enig geloof in beter.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties