Ingezonden | Curacao als humanitaire hub richting Venezuela

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Rowan Marchena aan het woord.

De regering van Curacao stelt in haar persbericht bereid te zijn Curacao als humanitaire hub richting Venezuela te laten fungeren met als kernvoorwaarde ‘dat Curacao geen onderdeel wenst te zijn van de inzet van humanitaire hulp voor politieke doeleinden’.

In het persbericht wordt dit voornemen aangeduid als een ‘principebesluit’ en ‘een positieve grondhouding’ ten aanzien hiervan. Maar hoe kan onze regering instemmen met een principebesluit, of zelfs een positieve grondhouding hebben ten aanzien van iets wat regelrecht indruist tegen de kern- voorwaarde die zij zelf stelt?

Het erkennen van Guaido als interim-president van Venezuela is niets anders dan (geo)politiek, bedreven door de grote mogendheden, waar Nederland als kleintje (letterlijk en figuurlijk) ook per se aan mee wil doen. En hoe?

Niet bijvoorbeeld door écht de handen uit de mouwen te steken en Bonaire, een bijzondere Nederlandse gemeente, als humanitaire hub beschikbaar te stellen.

Aruba en Curacao helpen met de opvang van Venezolaanse vluchtelingen? Welnee, dat wordt afgedaan als onze ‘eigen verantwoordelijkheid’, zelfs bij herhaaldelijk verzoek. Blijkbaar is Nederland wel humanitair ingesteld, maar dan toch ook weer niet z6 humanitair.

Of doet Nederland misschien via Curacao aan een soort van outsourcing van wat het als zijn humanitaire taak jegens Venezuela beschouwt?

Ten slotte wil ik stilstaan bij het humanitaire aspect dat de VS aanvoeren als het gaat om Venezuela. Daarvoor moeten wij even terug in de recente geschiedenis en wel 20 september 2017 toen de orkaan Maria over Puerto Rico raasde.

Diezelfde regering die haar eigen onderdanen na deze verwoestende ramp links laten liggen door federale noodhulp veel te vroeg stop te zetten, beweert nu, en wel op eigen houtje, een humanitaire actie te ondernemen voor het welzijn van de noodlijdende Venezolaanse bevolking? Laten wij elkaar geen mietje noemen.

Rowan Marchena,
Curacao

5 Reacties op “Ingezonden | Curacao als humanitaire hub richting Venezuela

 1. @Marlon, Natuurlijk is dat wel van belang. Op Bonaire is geen haven, geen opslagcapaciteit, klein vliegveld, geen personeel. Met orkaan Irma werd Curacao ook een hub voor hulpgoederen.. toen hoorde we je niet! Venezuela is een land met miljoenen inwoners en geen piepklein eilandje!
  Dat is zeer belangrijk als je hulp wil bieden!

 2. Rens schrijft:
  ja, dat schiet nogal op om Bonaire hub te maken, geen haven, onvoldoende vliegveldplatform capaciteit en niet voldoende zaken aanwezig om goederen stromen te kunnen beheersen.

  Ik schrijf:
  Dat is het punt niet.
  Maar ok, nu wij over hsven zo hebben . Hoeveel haven heb je nodig ? Hoeveel vliegplatform heb je nodig ?Waar was Nederland die tijd ?
  Hulanda ? Hala bola, dat zijn ze.

 3. ja, dat schiet nogal op om Bonaire hub te maken, geen haven, onvoldoende vliegveldplatform capaciteit en niet voldoende zaken aanwezig om goederen stromen te kunnen beheersen. Iedereen roept maar wat niet gehinderd door enige praktisch inzicht.

 4. Freedomwriter

  Bottomline is dat de mensen voor personen als Ruggenaath in de hoedanigheid van Parlamentariers gekozen hebben en niet als gezaghebbende minister welke functie zij als aasgieren gingen doen. Een takenkabinet zou de situatie veel beter aangepakt hebben, met als Ruggenaath als bewaker in het Parlement dan nu het geval is dat Ruggenaath gezaghebbende taken gingen doen die tot nu toe totaal niet gewerkt hebben en light weights in het parlement laten die totaal geen bestuurlijke ervaring en skills hebben om in een crisis situatie te navigeren.

 5. Super goede stuk Rowan.
  Kijk hoe de VS met Puerto Rico is omgegaan. En nu is Venezuela uit het niets heel belsngrijk geworden. En ojos, Puerto Rico wordt nog steeds niet geholpen. Het is veel en veel armer geworden.

  In inderdaad, waarom gebruikt Nederland Bonaire niet ipv van Curacao ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *