Ingezonden | Curaçao een dorp?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ace Suarez aan het woord.

Vaak hoor je mensen zeggen dat Curaçao maar een dorp is, of een kleine stad, en dat ministers eigenlijk slechts wethouders zijn, en dat het allemaal niet zo veel voorstelt. Als we uitgaan van 150.000 inwoners (CBS), dan zou ons eiland te vergelijken zijn met de gemeenten Amersfoort, Den Bosch, Arnhem of Zaanstad. Almere, Nijmegen en Groningen zitten er net boven, Maastricht, Leiden en Leeuwarden zitten er net onder.

Maar heeft Amersfoort een internationale luchthaven? Heeft Den Bosch een raffinaderij? Heeft Zaanstad een droogdok? En hebben ze binnen hun grenzen de specialisten die zulke ondernemingen draaiende houden, zoals luchtverkeersleiders, petrologen of een laserlasser? Ik dacht van niet. En wij ook niet. Dat kan gewoon niet, en wij moeten voor specialistisch werk vaak putten uit de regio en uit andere werelddelen.

Hebben Amersfoort, Den Bosch, Arnhem en Zaanstad: een zwemster die Olympisch brons binnen haalt, én een tennisser die in Wimbledon het dubbelspel wint, én een sporter die Olympisch zilver haalt én een stuk of 15 Major League baseball spelers? Hebben ze een Grammy Award winnaar, een stuk of twee, drie Edison Award winnaars, hebben ze kunstenaars die over de hele wereld exposeren? Hebben ze een dokter die de David A. Karnofsky Memorial Award heeft gekregen, én een centrum voor natuuronderzoek waar zelfs Google en NASA op bezoek komen?

Hebben ze een North Sea Jazz Festival, een Internationaal Film Festival Rotterdam, én een dagenlang durende muziekwedstrijd vlak voor carnaval… hebben ze eigenlijk wel carnaval?

Hebben ze een softwarebedrijf dat per maand miljarden aan transacties verzorgt voor internetbankieren over de hele wereld? Hebben ze bedrijven die in 20 jaar gegroeid zijn naar 40 vestigingen in 27 landen? En dan ben ik er nog een heleboel vergeten.

Curaçao ís geen middelgrote gemeente in Nederland. Een minister van Curaçao is níet te vergelijken met een wethouder in Haarlem. En we mogen best een beetje trotser zijn op ons eiland en op onze mensen! Want als je kijkt hoeveel talent hier geboren wordt, en hier of elders in de wereld de top bereikt, dan is dat, per vierkante meter, of per hoofd van de bevolking, of hoe je het ook bekijkt: fenomenaal!

Ace Suarez,
Curaca0

27 Reacties op “Ingezonden | Curaçao een dorp?

 1. Drechi pa bosnan Tur

  @Fox’
  Heb ik dat ergens gezegd?? Enne…. Ik kan me niet voorstellen dat jij YDK bent: je heult met de wolven, dus……

 2. Kórsow is een klein gemeenschap laten wij, dat niet vergeten. Het is geen Nederland.

 3. @Drechi
  Oh dus zoveel houd jij van jouw eiland? Ik, als YDK, houd van mijn eiland en vind het helemaal niet oké dat jij overal je afval dumpt waar je wilt.

  @Graai en de Raaf
  Precies en uitstekend verwoord. Tegenargumenten ontbreken dus dan maar de rassenkaart trekken.

 4. Curacao revisited

  “Ik ga door tot het gaatje ”
  Zijn Drechi en Beflapas een en dezelfde persoon?!

 5. Drechi pa bosnan Tur

  @Allen:
  IK bepaal wat ik wil horen, lezen, zeggen, en niemand anders. Of jullie het ermee eens, zijn of niet!!!!
  Jullie denken en willen en hopen hier een slijtageslag van te maken door samen om de beurt mij van repliek te dienen, en dat ik dan het bijltje erbij neer gooi……… But guess what ladies: No such luck! Ik ga door tot het gaatje 🙂 🙂
  Ga nu maar fijn “huilie huilie” doen samen. Als jullie uitgehuild zijn zou ik samen afspreken hoe Drechi pa bosnan Tur uit te schakelen, want ik ben een doorn in jullie oog merk ik.

 6. Graai & de Raaf Consultants

  Op het moment dat het etiketje racist uit de kast wordt getrokken in discussies, wat meestal al vrij snel gebeurd, is dat een sterk signaal dat er geen steekhoudend tegenargumenten meer aan te halen zijn.

 7. Curacao Revisited

  @Fox en Joep: jullie zijn een stelletje racisten! Als YDK heb ik recht mijn afval te dumpen waar ik maar wil. Dit is mijn eiland.

 8. @Drechi
  Zo gemakkelijk om alles wat jou niet bevalt of wat je niet wenst te horen als rascistisch weg te zetten. In de Curaçaose samenleving is rascisme over en weer er altijd geweest. Dat weet jij net zo goed. Bekijk maar eens de film Sobra di Koló. Toch kan men gelukkig prima met en naast elkaar leven.

  Het feit alleen al dat jij vindt dat jij meer YDK bent dan een ander, dat jij meent dat te kunnen bepalen en jij daarvoor meer rechten hebt, zegt al genoeg. Practice what you preach.

  @Joep
  Prima verwoord.

 9. Drechi pa bosnan Tur

  @Joep,
  Mijn waarde, dank voor je uitgebreid betoog. Het heeft veel goede dingen, zaken die echt de moeite waard zijn onverwijld aan te pakken. Maar ik wil jou (zonder “W”, Hoogleraar Trui!) maar een ding zeggen: Ik ben het als YDK OOK niet eens dat er hier veel zaken die je aanhaalt waar zijn, en eens grondig aangepakt moeten worden. Ik ageer alleen tegen de fokking manier waarop de YDK door sommigen hier worden weggezet, onder de grond worden gewenst, naar de hel verbannen worden, helemaal falikant worden misprezen. That is all Joep!!!
  Je gaat daar straal aan voorbij! Dat maakt je in mijn ogen ook maar bedenkelijk. Je probeert het hele gebeuren met een soort mantel der liefde te bedekken, maar rept ondertussen met geen woord over het racisme dat hier door sommigen wordt gebezigd.
  Ik accepteer dat NIET, NEVER NOOIT!
  En als je dat niet wilt of kunt inzien, het zij zo! Ik heb een missie, en daar brengt zelfs Joep me niet van af!!!! Ik zal deze racisten blijven aanpakken tot Sint Juttemis als dat vereist is.

 10. De YDK en de vakbonden demonsteren tegen iedereen… behalve tegen de corrupte politici..

  Misschien tijd dat het volk gewoon het eiland platgooit. We willen af van de politici!

 11. Prima verwoord Joep.

  Laat Drechi deze tekst op zijn borst tatoueren.

  Als daar nog plaats voor is, want de gemiddelde YdK heeft al zoveel inkt op zijn huid dat hij na zijn dood als chemisch afval verwerkt moet worden,

 12. Joep Meloen

  @ Drechi,

  Trots zijn op je eiland mag best, maar je ogen sluiten voor de realiteit van de dag gaat het eiland ook niet veel verder helpen. Daar kun je kwaad om worden, daar kun je anderen racisten om noemen, maar wanneer puntje bij paaltje komt zul ook jij moeten erkennen dat het allemaal niet zo heel erg goed gaat met dit eiland.
  Dat politci tot op het bot corrupt zijn is bewezen en weet het hele eiland, dus laten we niet doen alsof het niet waar is.
  Dat veel ambtenaren aan hun baantje zijn geholpen door diezelfde corrupte politici is ook bekend en de gevolgen maken we allemaal iedere dag mee……..een totaal incapabel ambtenaren apparaat waar je vrijwel iedereen kunt omkopen om je illegale zaakjes alsnog van een vergunning te voorzien.

  Een werkethos waar een aantal ministers al opmerkingen over hebben gemaakt, dat het dus zeer laag is, en dat het een immens probleem is op het eiland
  Een mentaliteit van ‘ik gooi mijn afval waar ik het wil neergooien’ is ook niet iets om trots op te zijn. Het eiland is bezaaid met afval, maar het kan kennelijk niemand interesseren (alleen een beperkte club). Men vervuilt dus het eiland waarvan men beweert zo trots op te zijn ? Ik kan dat niet rijmen, jij wel ?
  Dieren worden op grote schaal mishandeld en de meerderheid vindt dat absoluut prima. Diezelfde meerderheid schreeuwt op zondag de longen uit hun lijf in de kerk, eisen dat iedereen volgens de bijbel gaat leven………….behalve zij zelf. Want hun God (niet de mijne moet ik erbij zeggen) heeft ook de dieren geschapen en ik heb nergens in die bijbel gelezen dat hun God het goed vindt dat zij de dieren, die dus door hem zijn geschapen, mishanelen. Als jij mij kunt aanwijzen waar het staat dan hoor ik het graag.

  Wat je er ook van wilt denken en wat je ook wilt beweren van andere steden op deze aardkloot, de criminaliteit heeft hier absurde vormen aangenomen. Zelfs vele minsters hebben dat al opgemerkt, dus het heeft eigenlijk weinig zin om er nog excuses voor te verzinnen. Het is gewoon de realiteit en dat moeten we erkennen. We hebben een zeer groot aantal complete misfits rondlopen op het eiland en zelfs nadat een groot deel is vertrokken naar Nederland hebben we er hier nog genoeg om het leven van velen zeer onaangenaam te maken.

  Dus Drechi, ik snap dat je trots wilt zijn. Curacao zou zo mooi kunnen zijn, we hebben alles wat je nodig hebt om er een succes van te maken. En wanneer je naar de wensen van veel mensen op deze aardkloot luistert dan zul je horen dat ze allemaal op een tropisch eiland in de zon, met blauw water etc willen wonen. Wij wonen daar al, dus waarom willen zovelen er toch zo’n ongelofelijke puinhoop van maken ?
  Wanneer we met z’n allen de schouders eronder steken en plechtig beloven dat we van dit eiland houden, dat we het schoon zullen houden, dat we niet van elkaar meer zullen stelen, dat de politici niet meer zullen graaien in de belastingpot, dat we geen vriendjes en familie meer benoemen op plekken waar ze niets te zoeken hebben, dat we de jeugd zullen gaan opvoeden, dat we criminelen tot de orde zullen gaan roepen……………….wanneer we dat allemaal doen dan zullen we de potentie uit dit eiland gaan halen.
  Maar zolang we dat niet willen doen moeten we gewoon eerlijk zijn en erkennen dat we er gewoon een ongelofelijke teringzooi van maken en dat we het eigenlijk niet waard zijn om in dit paradijs te mogen wonen. Velen kunnen het niet waarderen en dat is helaas de realiteit.

  Dus, i.p.v. kwaad te worden op degenen die de realiteit beschrijven zou je eens kwaad moeten worden op degenen die hier de boel zo ongelofelijk lopen te bestieren. Zij maken er een puinhoop van, maar alleen omdat ze YdK zijn zul jij alles wat ze doen accepteren. Maakt niet uit of ze pas 10 of 20 jaar oud zijn (en dus maar 20 jaar hier wonen), terwijl anderen wellicht hier niet zijn geboren, maar hier wel 50 of 60 jaar wonen. Spijt me, maar die laatste groep beschouw ik toch meer als YdK dan de misfits van 20 jaar oud. Het feit dat iemand, na 60 jaar ellende te hebben meegemaakt, nog altijd gelooft in een beter eiland heeft voor mij meer waarde dan een jonge crimineel, die hier wellicht is geboren, maar die het eiland op geen enkele wijze weet te waarderen. Sterker nog, het maakt hem niet uit dat hij hier is geboren, het had overal kunnen zijn, zolang hij maar zijn criminele streken uit kan halen. Dat heeft niets met liefde voor het eiland te maken, het heeft alles met minachting te maken en jij steunt dat gedrag ten volste.
  Verkeerde keuze mijn vriend.

 13. De Rechtsstaat

  Kort gezegd: Curaçao is een achterstandswijk, waar roven en stelen in alle lagen van die wijkbewoners hoogtij vieren.

 14. John Bash

  Het enige wat dit eiland heeft is een bevolking dat stil wil blijven staan in de tijd en niet vooruit wil. Vakbonden die voor elke sch**t een staking uitroepen en de meelopers eraan meedoen. Een bevolking die het motto heeft van ik eerst en de rest kan stikken. Een bevolking die anderen de schuld geeft van hun eigen onvermogen om iets te presteren. Een bevolking dat te beroerd is om naar de landfill te rijden of hun rotzooi uit de auto gooien in plaats van in de afvalbak te gooien die er in de buurt staan.

 15. Drechi, niks anti ydk, de graaiers, en je weet precies wie.

 16. Drechi, Wat is jouw definitie van een halve YDK? Wat is dan een hele YDK?

 17. Curacao Revisited

  @Frits: goede inhoudelijke reactie!

 18. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 19. Drechi pa bosnan Tur

  Chapeau Fred.

 20. Drechi pa bosnan Tur

  @Frits,
  Besef je je wel dat je jezelf een gigantisch brevet van onvermogen aanpast??? Je zegt zelf dat alles met een beetje talent hier weggaat….. en je bent nog steeds hier………. Mijn hemel wat een loser……. En wat meer is, de rest van de criticasters ook, behalve de halve garen die op afstand (9000 km verderop) stenen gooien naar Curacao……
  En voordat je me vraagt wat IK dan hier doe? IK ben hier geboren en getogen! Sommigen van jullie niet. Aangevuld met de halve YDK die hier dagelijks met als naam Brian hebben jullie het voor het zeggen. Althans: dat denken jullie…
  Ik zal je poepjes laten ruiken waar je versteld van zult staan: weg filters….

 21. Fred Schiedam

  Inderdaad, je mag trots zijn op Curacao en op al het talent. Trots moet wél hand-in-hand gaan met een zorgplicht voor de bronnen van waar je trots op bent. Wees zuinig met gemeenschapsgeld, zodat dit gezamenlijke offer otimaal benut kan worden. Ga goed om met je medemens (zorg bijv. dat je mede-weggebruikers veilig thuis komen). Wees niet egoïstisch en heb geen lange tenen (haal drie keer adem voor je reageert). Oordeel niet over anderen als dat niet van je gevergd wordt (zoek eerst naar de goede bedoelingen). WERK SAMEN in plaats van elkaar vliegen af te vangen en ruzie te maken (de wereld is al klein genoeg voor conflicten, Curacao al helemaal).
  Dan mag je apetrots zijn op die klip waar je vroeger bleef lachen.

 22. Alles met een beetje talent, verlaat zsm het eiland. Op dit momt is het een zinkend schip. Het is te gek voor woorden dat een eiland met 150.000 inwoners, 9 Ministers, 9 secretarisssen Genraal en ik weet niet hoeveel sector directeuren heeft mett de daarbij behorende salarissen, Dienstauto etc. Parlementsleden die betrokken zijn bij overvallen, fraude en diefstal. Een ex Minister president die de kopiermachine bij de politie nog niet kon bedienen.

 23. Leuk allemaal, maar wel allemaal op kosten van de belastingbetaler van Arnhem, Amersfoort of Zaanstad!
  Als zij zich het verspillen van algemene middelen konden veroorloven en daarnaast een andere belastingbetaler die daarvoor de rekening draagt hadden die gemeenten ondertussen ook al die expertise en infrastructuur gehad.
  Op de pof leven is geen kunst, zeker niet als een andere belastingbetaler voor deze schulden opdraait.
  Trots zijn mag zeker, maar geen misplaatste trots.

 24. Hebben genoemde gemeente ook gemeenteraden met daarin criminelen als Schotte, Constantia en Thode?

  Luie nietsnutten als Menki Rojer?

 25. Drechi pa bosnan Tur

  @CR:
  En hebben ze ook een CR, een van de grootste vuilbekken van niet alleen KKC, maar van heel het westelijk halfrond??
  Naast dat je een laag bij de grondse mentaliteit er op nahoudt, krijg je ook nog bijval van een Trui, Brian, Maurice, Henk, Abraham, en al die andere leden van de trotse, racistisch ingestelde “anti YDK kliek”, en creeren jullie samen niets anders dan tweespalt, woede, haat, negatieve stemmingkwekerij, anti YDK sentimenten, en bovenal een sfeer die niet goed is.
  My biggest problem is that I simply cannot let sh** like this slide people: I have to say something…….
  I am your worst nightmare ladies. And unless the Comment Police calls my attention to it, I will continue to oppose your vile hatred every chance I get!!!

 26. Geweldig, dan blijft de vraag waarom het hier zo een puinhoop is en eindeloos wordt gegraaid en de economie blijft duiken. Hebben die gemeentes dat ook? Verdiend daar de wethouders megasalarissen? Wordt daar zo ongeveer overal met de fikken in de kassa gezeten en zijn daar verhoudingsgewijs net zoveel overvallen en verkeersdoden? Worden in die gemeentes ook het ziekenhuis stilgelegd vwb operaties? Hebben de ouderen in die gemeentes net zo een “hoge” welstand als de ouderen hier? Denk even na en kijk naar de realiteit svp. Dit pisvlekje op de wereldkaart heeft de problemen vergelijkbaar met die van een continent in ieder opzicht. Jubel verhalen doen het wel goed, maar de realiteit is wreder.

 27. Curacao revisited

  Hebben Amersfoort, Den Bosch, Arnhem en Zaanstad een werkeloosheid percentage van boven de 20% en gemeente raadsleden die wereldwijd snoepreisjes maken? Nee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *