Ingezonden | Curacao niet alleen in weigering RHD-autos

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Vincent Vorst aan het woord.

Het RHD-kamp wil de indruk wekken alsof hen het grootste onrecht wordt aangedaan als de regering het voornemen uitvoert om binnen niet al te lang de import van alle voertuigen met het stuurwiel aan de rechterkant stop te zetten. De verkeersveiligheid speelt voor hen geen rol. Diverse landen op de wereld die ook een infrastructuur hebben die bedoeld is voor auto’s met het stuur aan de linkerkant, LHD dus, hebben bij wet de invoer van RHD-auto’s verboden. Net zo goed als dat RHD-landen de invoer van LHD-auto’s aan banden hebben gelegd. Dat is veel meer dan een simpele vingerwijzing dat hier sprake is van een veiligheids-issue.

Er is argwanend gedaan toen het platform van de ‘DRVB Groep’ (Groep van dealers van nieuwe en gebruikte auto’s, autoverhuurbedrijven, verzekeringen en banken) tegen RHD-wagens met cijfers voor de dag kwam om aan te tonen dat RHD-auto’s een verhoogd risico zijn in het Curaçaose verkeer. Zo hebben cijfers van de verzekeraars al aangetoond dat in 2015 RHD-wagens de helft zoveel meer kans hadden betrokken te raken in een aanrijding in vergelijking met LHD-wagens. Ondanks het relatief lage aantal van die wagens in verhouding tot LHD-auto’s, was 24 procent van de RHD-wagens bij aanrijdingen betrokken. Ook is het veelzeggend dat in 2016 bij 4 aanrijdingen met dodelijke afloop RHD-wagens betrokken waren. Dat betekent dat de groep auto’s die amper 6 procent van het Curaçaose wagenpark vertegenwoordigt, toch een kwart van de fataliteiten laat zien.

Dat dit geen loze en op zichzelf staande gegevens zijn, bewijzen bijvoorbeeld vergelijkbare gegevens uit Canada. Al in 2007 en 2008 noteerde men in de Canadese streek van Québec dat het risico van een RHD-wagen om in een aanrijding te komen gemiddeld 32 procent hoger is dan in een LHD-auto (binnen een LHD-infrastructuur). In de leeftijdsgroep van jonge Canadezen tussen de 16 en 34 jaar is dit percentage zelfs hoger, zoals tot 52 procent in de leeftijdsgroep van 20-24 jaar!

Die schrikbarende cijfers hebben de Canadese autoriteiten ertoe doen besluiten in de loop van 2009 om een wettelijk verbod af te kondigen op de import van deze tweedehandse, Japanse (afdank)auto’s.

Een importverbod van RHD-auto’s in landen met een LHD-infrastructuur is geen zeldzaamheid. Dicht bij huis heeft St. Maarten dit al in 2005 doorgevoerd. Aruba en Curaçao worstelen al jaren met hetzelfde euvel, maar daar is het tot nu bij voornemens gebleven. Andere landen waar een dergelijk importverbod al jaren van kracht is, zijn de Filippijnen, Wit-Rusland, Kazachstan, Myanmar, Cambodja en Vanuatu.

Net zo goed hebben landen met een RHD-infrastructuur een verbod op de invoer van LHD-auto’s doorgevoerd, wetende dat die auto’s daar niet thuishoren en een verhoogd risico vormen voor de verkeersveiligheid. Enkele van die landen zijn Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Zimbabwe.

Ook op Curaçao is dus een 4x hogere kans op een dodelijk ongeluk met een RHD-auto bewezen, wat erop duidt dat deze auto’s niet geschikt zijn voor onze wegen. Verder is aangetoond dat andere veel grotere landen het eveneens ongewenst vinden dat auto’s met het stuur aan de verkeerde kant deelnemen aan het verkeer. De conclusie van de DRVB Groep is dan ook klip en klaar: NO MORE RHD!

Vincent Vorst,
Curaçao

15 Reacties op “Ingezonden | Curacao niet alleen in weigering RHD-autos

 1. @Trots op Curacao, Is het echt goedkoper? Wellicht goedkoper in de aanschaf maar dit zijn tweede hands autos dus als snel dienen er onderdelen te worden vervangen dus extra kosten. Vandaar ook de vele autodiefstallen hier.

 2. Trots op Curacao

  @LaStiwz
  Ja, je kunt in NL een RHD. Overigens moet de auto wel eerst in je eigen bezit zijn.
  Dealers in NL kunnen geen RHD auto’s importeren .. punt! en daar wringt de schoen. Hier zijn geen dealers.

  RHD schijnt een onhandige auto te zijn bij de Mac D. drive-in. Ook bij het wegbrengen van je kind naar school (de passagier stapt aan de verkeerde kant van de auto uit.)
  Maar ja, aan de andere kant, veel thuiszorg verplegers kopen er juist een omdat het goedkoper is dan een LHD. Ook makkelijk met het uitstappen op straat. Dan staan ze gelijk aan de veilige kant…..

 3. Filipasso Calvao

  In Mongolie rijden op dit moment beide auto’s gewoon in het verkeer. Het verbod op de auto’s met een stuur aan de rechterhand zal het aantal ongelukken niet doen verminderen. Er komen namelijk jaarlijks meer auto’s met een stuur aan de linkerkant bij. Ja, ik heb het over LHD auto’s nu. Door toename van het aantal wagens heb je vanzelf meer aanrijdingen en ongelukken. En die gemasseerde cijfers van de autodealers met systematische fouten zeggen mij niks.

 4. Gewoon import van tweede hands verbieden tenzij jij je eerste koper bent.
  Wegen hier zijn geschikt voor voor LHD.

 5. Marlon | 28 oktober 2017 om 16:59 |
  Vraag. Kan iemand autos met stuurwiel aan de tegengestelde kant in meer ontwikkelde landen aks Ned, UK, Frankrijk etc etc importeren ?
  Neen. Mag niet. Waarom ?

  @Marlon: je kan in Nederland gewoon RHD auto’s importeren en een nummerplaat krijgen.

 6. Ik heb een beter idee, we maken curaçao gewoon een RHD land en kan iedereen een mooie gebruikte Japanse auto rijden.

 7. Statistiek is moeilijk…

 8. @Dikke Deur: dat was precies mijn punt. Aan de cijfers uit het stuk heb je nagenoeg niets concreets.

 9. @Henk & Lastiwz: Hoeveel ongelukken zijn er per jaar, materiële/persoonlijke schade, hoeveel RHD/LHD totaal en hoe liggen de percentages daarvan?
  Dan weten we waar we over praten. Nu niet.
  Het punt over de bestuurders is er nog zo een.

 10. Sander schrijft: gewoon de verzekeringspremie dusdanig verhogen dat het niet meer interessant wordt om deze auto”s te importeren.

  Ik schrijf: of gewoon verbieden. Klaar is kees.

 11. gewoon de verzekeringspremie dusdanig verhogen dat het niet meer interessant wordt om deze auto”s te importeren.
  of de belasting verhogen op dit soort auto”s zodat de klanten afhaken.
  of gewoon verbieden en een uitstervingsbeleid voeren.
  maar dat deze auto”s extra gevaarlijk zij is duidelijk..

 12. Ik denk dat idiote Curacaose bestuurders het rijbewijs afnemen effectiever is dan het verbieden van RHD.

 13. Vraag. Kan iemand autos met stuurwiel aan de tegengestelde kant in meer ontwikkelde landen aks Ned, UK, Frankrijk etc etc importeren ?
  Neen. Mag niet. Waarom ?
  Omdat hun infrastructuur is opgezet om stuurwiel aan bepaalde kant van de weg of rijrichting te ondersteunen.

  Ok, ik snsp het. Waarom moeten wij dat op Curacao wel accepteren ?
  Die payasos op Curacao zagen fast and the furious en dachten hee leuk . Ik ga eentje kopen. Rapido y furioso is een film en niets anders. Maar de curacaoenaars zagen dat niet. Het is geen werkelijkheid. Het is een film.

  Verbied die handel.

  Ook tweedehsnds autos uit de VS.

 14. @Vincent Vorst zegt: “Ondanks het relatief lage aantal van die wagens in verhouding tot LHD-auto’s, was 24 procent van de RHD-wagens bij aanrijdingen betrokken.”

  Een gezegde is: “there are lies, damn lies and statistics”

  Stel er was maar 1 RHD auto op het eiland en deze auto was betrokken bij een ongeluk. De zin vanVorst zou dan luiden: “Ondanks het relatief lage aantal van die wagens in verhouding tot LHD-auto’s, was 100 procent van de RHD-wagens bij aanrijdingen betrokken.”

  Persoonlijk vind ik wel dat ze RHD auto’s moeten verbieden.

 15. Voor welke autodealer werkt Vincent Vorst?

  Betwijfel zijn cijfers ten zeerste, maar als ze kloppen heeft Vincent gelijk en is een verbod op RHD op zijn plaats.

  Echter, het zijn de bestuurders en niet de RHD die ongelukken veroorzaken.

  En de soms spotgoedkope RHD worden vooral gekocht door het veel verkeersfouten makende weinig intelligente deel van de bevolking dat zich geen goede LHD kan veroorloven.

  Verbied je de RHD, dan gaan deze bestuurders LHD rijden en dezelfde ongelukken veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *