28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Curaçao: semi dictatuur

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Curaçao: semi dictatuur
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Arjan Vegting aan het woord.

Iedereen zal meteen zeggen dat ik gek ben. Onze democratie is in stand gehouden door het koninkrijk. Als Curaçao onafhankelijk was, dan zou dit anders zijn. Laten we alles op een rijtje zetten.
Ten eerste is ons politiek systeem niet geschikt voor de cultuur van ons eiland. Een kopie van het Nederlands systeem waar de normen en waarden veel anders zijn dan hier. Verantwoordelijkheid nemen en gezamenlijk proberen er wat van te maken.

Ons systeem heeft als uitgang punt een trias politica systeem waarbij en wetgevende macht die wetten opstelt, een uitvoerende macht die het dagelijks bestuur van de staat uitoefent en een rechterlijke macht die deze uitvoering toetst aan de wet. De wetten die zijn opgesteld gelden voor iedereen, inclusief de overheid. Zodra er een wet is aangenomen door het parlement, is deze open tot toetsing bij het gerechtshof.

Maar zoals de heer Henriquez in zijn artikel wetteloze staat heeft aangegeven is onze overheid hier niet bij gebaat. Meerdere malen heeft de overheid een vonnis naast zich gelegd, zonder daar verantwoording voor af te geven. Dit zijn de eerste trekjes van een dictatuur. Gebruik maken van de rechterlijke macht wanneer het hun uitkomt en minachting van het gerecht wanneer deze tegen hen is.

Wat erg opvallend is dat de politici zich gedragen als machtige personen die alleen verantwoording hoeven af te leggen aan hen zelf. Recent heeft een minister advies gevraagd aan verschillende instanties, en heeft hier een negatief advies gekregen. Net als bij een vonnis dat niet past bij zijn idee, wordt dit naast zich gelegd en gaat zijn plan gewoon door. Maar dit gedrag is niet alleen op kleine schaal te vinden. Neem dit stukje werk van onze politici maar eens op je bord.

In de jaren negentig werd er besloten om een zelfde status te krijgen als Aruba. Het Status Apartus. Met dit zou de overheid meer macht krijgen, omdat de controle functie die de Nederlandse Antillen had vervallen. Wat opvallend was, dat alle politieke partijen achter dit standpunt stonden. Dit waren dezelfde partijen die elkaar in de haren vliegen over de meest domme dingen. Maar bij dit idee waren zij allemaal gebaat.

Dus laten wij advies vragen aan de bevolking. Ook een eerste keer. Het referendum. Zij ( alle politieke partijen) zijn begonnen met kampanje voeren voor hetzelfde standpunt. Maar wat zij niet hadden verwacht dat vanuit de bevolking groepen opstonden en op kwamen voor andere opties. Met uitkomst dat hun standpunt met grote nummers van tafel werd geveegd.

Over een periode van 10 jaar hebben zij de wens van de bevolking tegen gewerkt en toen weer een referendum uitgeschreven. Geduld moeten wij ze wel geven. Was het niet dat wij een gedeelte zijn van het koninkrijk dan hadden we allang PAPI DOK als president

Ons politiek systeem is niet het beste voor ons land. Waarbij het parlement de functie heeft om de overheid te controleren, mag je vaststellen dat de overheid en parlement een is. Daarnaast legt de overheid vonnissen naast zich neer zonder dat het parlement daar iets aan doet. Dit betekent dat trias politica niet van toepassing is in werkelijkheid, maar alleen op papier.

meerdere malen aangetoond dat dit niet het geval is. Neem het referendum in de jaren 90. Alle politieke partijen stonden voor hetzelfde standpunt, maar de bevolking niet. Wel heel opvallend.

Arjan Vegting,
Curaao

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. De bovenstaande reacties lezende had ik toch echt de indruk dat men het over nederland had waar 75 personen in een .z.g parlement doen waar ze zin in hebben en middels kartel vorming de burgers aan alle kanten naaien en bedonderen.

  2. Democratie werkt niet lekker in landen waar de massa lager geschoold is.

    De politiek grossiert in slachtofferpolitiek en vlijt het makke stemvee op huichelachtige wijze met kraaltjes en spiegeltjes die deze corrupte politici telkenmale in het zadel helpt en er vervolgens met de grote buit vandoor gaan.

  3. ……”Wat erg opvallend is dat de politici zich gedragen als machtige personen die alleen verantwoording hoeven af te leggen aan hen zelf”…..

    En als ze met pensioen gaan plaatsen ze een afscheidsbrief in de krant waarin je kunt lezen hoe goed ze wel niet waren in hun functie, welke ethical values ze zoal koesterden en hoeveel ze “teruggedaan” hebben voor de maatschappij.

    Terwijl ze defacto net niets hebben geregeld in de 20 tot 30 jaar dat ze aan zet waren, er van alles in elkaar geklapt is onder hun hoede en ze elke middag om half vijf al weg waren van kantoor.

    Een soort zelfverantwoording dus, die ingezonden afscheidsbrieven, van zichzelf aan zichzelf, waar in je leest wat ze hebben gedaan, niet wat ze moesten hebben gedaan.

  4. Het ‘rijksdeel’ Curacao is in feite een electorale democratie; een democratie die hoofdzakelijk berust op een meerderheid van stemmen behaald bij verkiezingen, feitelijk een onvolledige democratie. Pas wanneer voldaan wordt aan de voorwaarden van een volwaardige democratische rechtsorde (waarborging van alle rechten van burgers, transparantie, ter harte nemen van kritiek uit de samenleving, participatie van alle burgers e.d.) kan Curacao beschouwd worden als een volledige democratie.

  5. @Rechtsstaat. Geef de parlementariers in het bkoninkrijk eens ongelijk.
    Het systeem wordt door de bevolking in stand gehouden.

  6. Goh Johnny B., één toevoeging.

    – Bij uitstek, zie de 12 (of 11) leden van het huidige parlement.

    Wat een stel panharingen die het e.e.a. niet aan de kaak durft te stellen (anders worden ze allemaal door de votegetters ter verantwoording geroepen c.q. gestraft).

  7. Duidelijk, ik ben ook van mening dat een copie van het Nederlandse systeem niet gewerkt heeft en nooit gaat werken. Dat de “macht” bij een club komt te liggen die alle belangen (via de overheids nv’s en overheidsbelangen in private bedrijven) naar zich toe trekt en daar dan zonder verantwoordelijkheid af te dragen, of zelfs te nemen, er mee te handelen voor kapitaal (politiek en finacieel). En de gevolgen zijn daar. Rest ons wat zou dan wel kunnen? Ik denk een parlement dat gekozen wordt via een districten stelsel, zo dat er een kortere lijn van burger naar parlement ondstaat en een door het parlement gekozen regering. Waar de regering dus wordt gecontroleerd door het parlement en de parlementariërs door de burgers van hun district. Verder een one man, one job wet, een meld plicht voor dubele belangen en openheid in personeels uitgaven voor bedrijven met overheidsaandeel. Ik denk dat dat een goed begin zou zijn. Ik denk ook dat onze zittende parlementariërs dat niet zien zitten

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties