28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Curaçao uit balans

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Curaçao uit balans
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Sharnon Isenia aan het woord

VOOR HET derde achtereenvolgende jaar is een sluitende overheidsbegroting goedgekeurd, desondanks is Curaçao sociaal uit balans. Het gebrekkige sociale evenwicht wordt veroorzaakt door de afbraak van ons milieu, de ondermijning van onze democratie en het denigreren van onze sociale samenleving en onszelf als individu (als gevolg van geestelijke armoede).

Een gezonde samenleving balanceert tussen een publieke sector van een gerespecteerde regering, een particuliere sector van verantwoordelijke bedrijven en het maatschappelijk middenveld met allerlei veerkrachtige ‘self help’ organisaties, stichtingen en associaties. Een ‘radicale vernieuwing’ van de Curaçaose samenleving kan alleen beginnen vanuit de derde sector, dus het meervoudige civiele sector, ook wel het maatschappelijk middenveld genoemd of de burgermaatschappij.

Een sociale omwenteling kan alleen ‘bottom-up’. ‘Top-down’ leidt tot kunstingrepen die de natie kunnen verbeteren, maar leiden niet tot structurele maatschappelijke veranderingen. Het maatschappelijk middenveld heeft een grote pluriformiteit aan organisaties, zoals wijkverenigingen, sportfederaties, NGO’s, coöperaties, universiteiten, zorginstellingen en ook het ziekenhuis hoort hierbij.

Alleen de civiele samenleving met al zijn actoren draagt de nodige karakteristieken in zich mee voor ‘sociale innovatie’. Het is dynamisch, flexibel, sociaal mobiel en onafhankelijk om onaanvaardbare praktijken uit te dagen, te corrigeren en het vermogen betere praktijken te ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot de andere twee sectoren, de publieke en de private sector. De overheid is te log, bureaucratisch en vertoont gebrekkige vaardigheden. En particuliere bedrijven zijn commercieel, te afstandelijk en ongevoelig voor sociale problemen.

Enerzijds ben ik blij als consument voor de vele goederen en diensten die ik via de particuliere sector kan kopen, en anderzijds als belastingbetaler is een deel van mij blij met sociale voorzieningen en infrastructuur gegarandeerd door de overheid. Maar ik kijk naar het maatschappelijk middenveld voor de beste leefkwaliteit, dus sociaal versus commercieel, bescherming van onze sociale, ecologische, natuurlijke waarden, professionele en duurzame aanpak van onze collectieve goederen en voor een goede sociale zorg.

We moeten voorzichtig zijn de drie sectoren met elkaar te vermengen, en ons ook niet te laten verleiden door het dogma van de dag om activiteiten weg te voeren onder beheer van de ene naar een andere eigenaar; ‘new ownership’. Zomaar privatiseren, verzelfstandigen, nationaliseren of herstructureren brengt geen betere sociale balans.

Ik wil niet dat een particulier de beveiliging voert in mij straat, maar gewoon de politie; ik wil niet dat de overheid komkommers in mijn achtertuin gaat cultiveren, dat kan ik zelf doen. En houd s.v.p. de politici en de ondernemers op armlengte van het onderwijs van onze kinderen om te voorkomen dat sommige mensen voor eigen gewin, de toegang tot het onderwijs inperken.

Vele politici zijn gecoöpteerd door de particuliere sector. En maatschappelijk verantwoord ondernemen kan niet de maatschappelijke onverantwoordelijkheden compenseren die wij om ons heen zien. Het maatschappelijk middenveld zal haar invloed moeten uitoefenen door ‘coöperatiever te bewegen’.

De derde sector is niet de ‘derde weg’ tussen de andere twee sectoren. Maar een van de drie pijlers die nodig zijn voor een evenwichtige samenleving en de sociale balans te herstellen. Dit geeft Henry Mintzberg aan in zijn boek ‘Rebalancing Society’. Hij is een goeroe in managementstudies en auteur van diverse bestseller managementboeken. Hij is ook winnaar van diverse boekenprijzen.

De rechterlijke macht is een van de voorname actoren binnen de derde sector. De rechterlijke macht laat van zich spreken bij de uitvoering van gerechtelijke zaken, waarbij ‘klip en klare’ vonnissen worden uitgesproken. In dit verkiezingsjaar zullen een aantal langlopende ingewikkelde zaken hun ‘impact’ hebben en ook mogelijk met electorale gevolgen.

Misschien het startsein voor een ‘sociale omwenteling’; wie weet? Maar dit keer niet primair veroorzaakt door sociale onrust, maar beïnvloed door een gerechtelijk vonnis.

SHARNON ISENIA

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties