Ingezonden: Curaçaose maffia naar voorbeeld Ndrangheta?

Ingezonden brieven

Ingezonden brieven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN.
Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Jopi Hart aan het woord

In The Economist van 26 april heb ik een artikel gelezen over hoe de criminele organisatie ‘Ndrangheta’ in Italië is gegroeid en zich heeft verspreid in praktisch alle geledingen van de Italiaanse gemeenschap.

Vanuit de handel in drugs met hun Mexicaanse en Colombiaanse bondgenoten, heeft ‘Ndrangheta’ zich verder ontwikkeld in witwaspraktijken en in allerlei soorten industrieën en financiële instellingen van het land. Daarnaast hebben ze zich ook verspreid in de politieke wereld: een enorme geheime macht met een onzichtbare organisatie van ‘fatsoenlijke en gerespecteerde’ families.

In mijn eerste roman, ‘Election Dance’, die ik tien jaar geleden heb geschreven, beschrijf ik een misdadiger – ‘The Voice’ – die het hele criminele, commerciële en politieke etablissement op Curaçao onder de duim probeert te krijgen. Hij heeft een groot deel van de commercie en vakbondswezen onder controle en heeft een politieke partij opgericht met invloed in veel overheidsdiensten. ’The Voice’ wil de verkoop van verdovende middelen centraliseren; hij doet aan witwassen en is de eigenaar van verschillende zaken, onder andere een deel van de haven, twee kranten, een radiostation en hij heeft verschillende handlangers bij de politie, de douane en in de politiek.

Toen ik deze roman schreef vroeg ik me af hoe Curaçao kon functioneren als een belangrijke doorvoerhaven voor verdovende middelen en wapens. De enige verklaring is dat er een manier moet zijn om drugs en wapens langs de controle aan de grens het land binnen te smokkelen: de haven en luchthaven en met boten het spul ’s nachts aan land brengen. Ik heb een held en zijn vrienden geschapen die deze misdadige organisatie bestrijden. Er zijn beschrijvingen hoe drugs binnengesmokkeld worden, hoe de politie verkeerd wordt ingelicht, hoe sommige corrupte politici precies doen wat hen door ‘The Voice’ wordt opgedragen.

Wat mij alarmeerde was de opmerking van mijn uitgever in Nederland, die me wees op de toevalligheid tussen mijn roman en de moord op Helmin Wiels. Verscheidene mensen die mijn boek hebben gelezen hebben mij gevraagd hoe ik aan de informatie kwam wat betreft de huidige situatie op Curaçao en wat ik beschreef tien jaar geleden! Dit was echt een schok voor me, omdat mijn roman echt pure fantasie was. Is ons land in de greep van georganiseerde misdaad? Heeft de maffia zich in ons land gevestigd? Ik stel alleen maar vragen. Ik weet niets! Maar ik zie wel verschillende indicaties!

Goed georganiseerde overvallen nemen toe. Er zijn meer wapens dan ooit op Curaçao. De handel in verdovende middelen boert goed en er vinden executies plaats om de verkoopplekken veilig te stellen. Gevallen van corruptie zijn vaak in het nieuws, in alle geledingen, ook in de politiek, onder het politie apparaat, in de bouw, en er zijn verschillende gevallen van geld witwasserij. Is Curaçao in de greep van de maffia? Net zoals ‘Ndrangheta’ Italië in haar greep heeft? Aan u om hierover verder te denken!

Jopi Hart

Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *