Ingezonden | De 10 geboden van lokale politici

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Sharnon Isenia aan het woord

Politici zijn ‘aliens’ (vreemde wezens) met een eigen ecosysteem. Hier zijn de 10 belangrijkste geboden die lokale ‘politici’ hanteren:

1) Je kunt onbeperkt op ieder moment van de dag van politieke partij veranderen. Politici zijn niet gebonden aan ideologie. Alleen de partij heeft een ideologie.

2) Geef na een breuk met de partij nooit publiekelijk de ware redenen aan van jouw vertrek. Deze zijn zeer schadelijk voor jouw toekomst.

3) Neem bij een breuk met de partij altijd je zetel mee. Omdat politici strijden voor de macht en willen laten zien, dat zij altijd winnaars zijn. Alleen politici die zich onzeker voelen over hun machtspositie laten een zetel achter. Een zetel achterlaten is een teken van zwakte. Je laat zien dat je onvoldoende macht hebt als politicus.

4) Overschatting van je eigen kunnen is een ‘zegen’. Weten wat je zelf kan is niet relevant. Verbeelding is de nieuwe standaard, kennis van zaken is niet nodig.

5) Maar? Laat wel vooral voorkomen, dat je ‘smart’ (slim) bent. Een domkop krijgt nooit stemmen. Je moet een vlotte babbel hebben, mooie kleren aan, met veel make-up en een vriendelijke glimlach is alles wat je nodig hebt ‘to pretend to be smart’. ,,No certifications are required, just the image!” En als het toch niet lukt om er ‘smart’ uit te zien, dan kun je nog altijd een intelligente bril dragen, zoals Steve Jobs, Bill Gates, Mahatma Ghandi et cetera. Je krijgt direct een metamorfose van jouw identiteit als effect.

6) Haal je politieke tegenstanders volledig door het slijk. Daarmee kun je stemmen winnen.

7) Ethiek is voor goedgelovigen, maar niet voor politici. Daarom is er een scheiding gemaakt tussen staat en kerk!

8) Eis dat het volk altijd op jou moet stemmen, anders krijg je geen zetel of een ministerspost aangeboden door de partij.

9) Eis dat het volk altijd vertrouwen in jou moet hebben. Het volk moet niet zeuren, wanneer je gedane beloftes niet nakomt. ,,It’s all part of the game.”

10) Echte feiten worden ‘doodgezwegen’ in de politiek. Omdat echte feiten, eenmaal publiekelijk gemaakt, nooit meer kunnen worden bijgesteld.

Maak in je politieke retoriek goed gebruik van ‘alternative facts’ (alternatieve feiten), die kun je later altijd nog bijstellen. Ja, toch? Achteraf gezien is gebleken dat het geen juiste gegevens waren, daar kan men jou niet verantwoordelijk voor stellen, toch? Maar echte feiten blijven bestaan en je achtervolgen tot het einde van je leven.

Sharnon Isenia,

Curaçao

3 Reacties op “Ingezonden | De 10 geboden van lokale politici

  1. Abraham Mossel

    @ Opmerker, en ze moeten niet vergeten die zak van stinterklaas te vullen, die ze het hele jaar op hun rug mee dragen.

  2. Renée van Aller

    Treffende analyse. Goed doordacht, want als de herder verdwaalt dolen de schapen. ‘Talk the talk, walk the walk’. Provocaties, zogenaamd een frisse wind laten waaien en de oppositie kleineren en alle schuld in de schoenen schuiven, dat is zijn onze politieke manieren. Let op mijn woorden en vooral niet op mijn daden. Vóór de verkiezingen worden gouden bergen beloofd. Na de verkiezingen gaan die in rook op. Nu is wel duidelijk dat veel burgers politici niet vertrouwen. Waarom laten dan toch veel burgers zich omkopen voor een appel en een ei? Ze geloven al die mooie woorden, die niets betekenen? Een aankomende politicus vertelde me jaren geleden dat potentiële kiezers aan de deur kwamen en betalingen van de utilities eisten, of een cadeau in ruil voor hun stem. Want voor niets gaat de zon op. Kennelijk moet kiezerssteun altijd worden gekocht? Dat begrijpen we nog steeds niet. Dan krijg je met recht de regering die je verdient. Patronage, friends & family, eigen zak eerst en zo meer. Waarom willen we dat? Overheerst het eigen belang zo ingrijpend? Renée van Aller&John de Vries

  3. 11. Zorg er altijd voor dat je zakken goed gevuld kunnen worden en denk er aan dat je er veel hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *