28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Opinie | De Chinezen komen

HomeNieuwsGezondheidOpinie | De Chinezen komen

Opinie door Marc Verkade van Clean Air Everywhere (CAE)

Marc Verkade is oprichter van Clean Air Everywhere
Marc Verkade is oprichter van
Clean Air Everywhere

Clean Air Everywhere wil niet als zeurpiet overkomen, maar toch willen we een korte analyse geven van hetgeen plots in de krant vermeld stond inzake de interesse van de Chinezen om 10 miljard dollar te investeren. Fantastisch dat een club op Curaçao wil investeren, laten we dat voorop zetten want dit kan zeker een boost voor de economie betekenen!

We hopen dan ook dat de regering deze kans kan en wil benutten en dat ze het economisch belang en logica laat prevaleren boven sentimenten en achterklap en hier een goede deal van weet te maken.

Zoals eerder voorspeld is Curaçao geen partij voor Venezuela en wordt Curaçao al jarenlang aan het lijntje gehouden. De premier is in het kader van de verkiezingen door de PS naar Venezuela gestuurd met de boodschap een MoU te laten ondertekenen door president Maduro zodat ze ook na 2019 van de Isla gebruik kunnen maken. Hij kwam van een koude kermis thuis! Maduro of andere hooggeplaatste personen, het leger (want die runnen tegenwoordig de PdVSA), wilden hem niet spreken. Na enkele dagen gewacht te hebben in zijn hotelkamer, moest hij zonder MoU huiswaarts.

Paniek alom… Dit zou betekenen dat er geen intentie van de PdVSA is in modernisatie Isla en/of gebruik te blijven maken na 2019. De Chinezen worden hals over kop benaderd en de gesprekken, die eerder al geinitieerd waren door Asjes, worden weer opgestart. China investeert wereldwijd veel en zorgt zo voor voldoende aanvoer van grondstoffen voor hun interne markt en creëert zo ook afzetmarkten voor hun eigen rommel. Bijvoorbeeld koelkasten en batterijen worden naar Afrika gestuurd. Waarom Afrika? De arbeid is daar nog goedkoper dan in China zelf en doordat ze investeren in een arm land dwingen ze uiteraard af dat er soepel met regels wordt omgegaan. Het gaat allemaal om geld en dat geldt zeker voor Chinezen!

Gezien de reputatie van Chinezen (lees voor de grap eens het boek ‘Poorly Made in China’ van Paul Midler) hopen we dat de regering ons nationaal erfgoed niet zal verkwanselen en zijn we benieuwd welke afspraken de komende maanden gemaakt zullen worden. Enkele vragen die opborrelen zijn onder andere: Hoeveel Chinese werknemers worden er hier geplaatst, zijn er garanties betreffende het aantal lokale werknemers, zijn er garanties omtrent salarissen (om zo de eiland-destabiliserende stakingen tegen te gaan)? Worden lokale arbeidskrachten en bedrijven ingezet voor de eventuele modernisering, of worden goedkope (Venezolaanse) krachten hiervoor ingehuurd? Waarom 10 miljard dollar als investering terwijl al jaren wordt gezegd dat er ‘slechts’ 3 miljard nodig is? Is er een garantie dat er geen wurgcontract wordt afgesloten waarbij de bevolking van Curaçao garant staat voor de aangegane verplichtingen? Zullen zij zich aan de internationale uitstootnormen houden? En zo hebben we nog wel een paar vragen meer…

Dat China hier graag een raffinaderij wil hebben is logisch. Curaçao beschikt over diepe havens waar grote tankers de verwerkte olie kunnen ophalen om naar China te transporteren. De Chinezen beseffen zich dat ze niet meer kunnen rekenen op hun Venezolaanse vrienden. Zo is door China pas een leningstop aangekondigd voor Venezuela, omdat ze weten dat de huidige leningen (meer dan 60 miljard dollar) nooit terugbetaald zullen worden. Momenteel betaalt Venezuela de rente en de schulden af door de zwavelrijke producten van de Isla naar China te verschepen. Dit komt mooi uit want de zwavelrijke producten mogen niet meer verkocht worden in Amerika en Europa.

Ook schepen mogen er in grote delen van de beschaafde wereld niet meer op varen. We zijn in ieder geval blij dat de overheid het licht heeft gezien en nu ook beseft dat Venezuela de komende jaren geen partij kan zijn omdat ze eerst zelf orde op zaken moeten stellen in hun eigen land. Maar wat als de regering wel ‘slagvaardig’ opereert en hier het beste van twee werelden uit weet te slepen? Dat zou fantastisch zijn! In onze ogen zou het volgende scenario de beste oplossing zijn:

1. Een raffinaderij bouwen kost tussen de 600 miljoen en 8 miljard dollar. Als de Chinezen zo graag fors willen investeren, waarom verhuren we geen grond aan hen zodat ze bij Bullenbaai of, beter nog, Westpunt, een volledig nieuwe raffinaderij mogen bouwen? Niet alleen kunnen ze dan vanaf scratch een nieuwe moderne fabriek neerzetten die meteen voldoet aan de meest moderne maatstaven en is dit wellicht zelfs goedkoper dan de Isla te upgraden. Ook is dit goed voor de werkgelegenheid. Bijkomend voordeel is dat ze direct kunnen beginnen en niet hoeven te wachten totdat PdVSA eind 2019 vertrekt. Het bouwen van een nieuwe raffinaderij kan veel lokale arbeid opleveren. Dit dient uitonderhandeld te worden zodat er geen, of in ieder geval gereguleerd, Chinese bedrijven de klus komen klaren. Bovendien dient er voor een bepaald percentage van het personeel een ‘lokale personeel garantie’ gegeven te worden. De 80/20-regeling is wellicht wat opportuun, maar 50/50 moet zeker haalbaar zijn!

2. Sloop de huidige Isla en herontwikkel het terrein met huizen, hotels, containeroverslag, maritieme sector, toerisme et cetera. Wellicht willen de Chinezen daar wel in investeren en een containeroverslagterminal bouwen? Ook deze herontwikkeling zal veel banen opleveren en economisch voordeel opleveren en een goed onderbouwd plan is er al! Als dit alles door zou gaan hebben wij op het eiland een nieuwe en moderne raffinaderij die aan de internationale maatstaven voldoet, levert dit een economische impuls op, blijft de werkgelegenheid behouden, sterker nog, is komt er veel werkgelegenheid bij door de ontwikkeling van het Schottegat. Zo is er schone lucht en kan het milieuschandaal aan het Schottegat eindelijk opgelost worden!

Het enige dat we hopen is dat de overheid tijdig een duidelijk milieubeleid ontwikkelt, van tevoren afstemt dat de Chinezen zich te allen tijde moeten houden aan dit beleid en dan vervolgens ook deze regels consistent gaat handhaven! Het persbericht spreekt overigens van ‘het houden aan lokale normen’… Dat moeten uiteraard de internationale normen zijn, dat is essentieel!

De bal ligt bij de overheid en we hopen dat ze inziet dat dit een mooie kans is en het besef er is dat ze deze hand goed moet uitspelen zodat het eiland er economisch op vooruit gaat! Aangezien de PdVSA en Ben Whiteman nu kennelijk geen vrienden meer zijn, hopen we ook dat er snel gehandhaafd gaat worden en de uitstoot wordt beperkt tot leefbare niveaus…

Marc Verkade is oprichter van Clean Air Everywhere

2 reacties

  1. Het Schottegat met de smalle ingang is véél te klein voor computer terminals à la Hong Kong en Singapore.
    Het Valero terrein is afgekeurd voor huizenbouw vanwege ernstige vervuiling en ik neem aan dat het met de Isla nog erger gesteld is.

  2. Een nieuwe Isla te Bandabou zou een verplaatsing van het probleem zijn en daarnaast heeft Bandabou geen geschikte haven zoals het Anna Baai. Waar de raffinaderij ook staat, het moet veel schoner gaan produceren. Het idee dat het op het platteland door kan gaan met milieuvervuiling kan niet want het komt toch weer terecht in de drie milieuelementen en dus in het voedselketen en longen van de mens.
    De Isla schoorstenen moeten gerenoveerd worden, daar zit het grote probleem, zware luchtverontreiniging!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties