28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | De Curaçaosche overheid als aanjager van technologische vernieuwingen

HomeAuteursIngezondenIngezonden | De Curaçaosche overheid als aanjager van technologische vernieuwingen
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Dennis Anthony aan het woord.

De invloed van de administratieve organisatie en informatietechnologie op toekomstige sociaal-economische ontwikkelingen.

Na o.a. de industriële revolutie en de IT-revolutie staat de wereld wederom aan het begin van een nieuwe golf grote sociale en technologische veranderingen. Groene energie, biologisch eten, de deel-economie, sociaal ondernemen, verantwoord bankieren zijn enkele van de speerpunten van deze nieuwe revolutie. Ook Curaçao staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen, volgens het regeerplan van de Regering Rhuggenaath. De olie-industrie, de toerisme sector, de haven, de nutsbedrijven, gezondheidszorg, overal is verandering en of vernieuwing nodig.

Curaçao, ooit het moderne industriële- en handelscentrum in de Caraïben is stil blijven staan en is op diverse gebieden ingehaald door andere landen en eilanden. Maar moderniseren en innoveren kan op twee manieren. Je kunt hetzelfde doen als anderen maar dan moet je het wel beter doen. Of je kunt jezelf onderscheiden door het juist helemaal anders te doen. Costa Rica heeft zichzelf weten te onderscheiden door zichzelf te profileren als een eco-paradijs. Aruba richt zich op massatoerisme, glitter en glamour maar doet dat beter dan anderen.

In zijn boek ‘The world is flat’ stelt Thomas Friedman dat de wereld door technologische vernieuwing en informatietechnologie niet meer rond is maar plat. Het is een gelijk speelveld ofwel een ‘level playing field’ geworden. Als je Googled op ‘eiland met wit strand en palmbomen’ dan vind je in 0.41 seconden 212.000 resultaten. De vraag is dus hoe onderscheid je jezelf.

Bij het onderscheiden van jezelf is het belangrijk te beseffen dat de beoogde klant degene is die het onderscheid beoordeelt. Ofwel het strand is niet schoon als wij vinden dat het schoon is, maar het strand is pas schoon als de toerist dat vindt (vanuit toerisme oogpunt beschouwd). Een heel belangrijke vraag is dus ‘wat vindt onze klant’? En laat nou net deze klant, of hij nou afkomstig is uit Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Europa of Azië, heel erg beïnvloedt zijn or worden door de in begin van dit verhaal genoemde nieuwe revolutie. Naast het moeten kunnen overleven in een steeds gelijker worden speelveld geldt dus voor de nieuwe economie dat zij moet kunnen voldoen aan de nieuwe wensen en eisen voortkomend uit de nieuwe revolutie. Voor de huidige Europese toerist en zakenman geldt al dat deze, in steeds toenemende mate, elektrisch rijdt, zonnepanelen op zijn dak heeft, steeds minder vlees eet, steeds biologischer eet, niet rookt, steeds minder drinkt, schone lucht wilt, steeds minder plastic gebruikt, en een zo modern mogelijke IT-infrastructuur om zich heel wilt hebben.

En laat nou juist dat laatste, de IT-infrastructuur, de basis zijn van alle moderne sociale, economische en infrastructurele ontwikkelingen. Dat betekent dus dat, welke kant Curaçao ook opgaat en wat het ook doet, het moet zorgen dat aan de basis van elke ontwikkeling de IT centraal staat. Hieronder wordt verstaan het overal beschikbaar stellen van een zo snel mogelijk (draadloos) netwerk, het digitaliseren van diensten, het koppelen en integreren van databases en het optimaliseren van de administratieve organisatie. En dit alles vanuit het oogpunt van de klant, die waar die ook is, een vergelijkbaar niveau van IT ondersteunen wil als hij thuis ook gewend is.

Hierbij speelt de overheid duidelijk een grote rol. Als grootste administratieve organisatie is zij met haar diensten en wetten bepalend voor de effectiviteit, slagkracht en dus tevens voor de concurrentiekracht voor de economie als geheel. De overheid dient niet alleen ervoor te zorgen dat zij geen remmende factor is, zij dient ook te fungeren als aanjager van nieuwe ontwikkelingen. Een voorbeeld hiervan is de Nederlandse overheid die in het licht van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ‘cyber crime’ en ‘cyber warfare’ fors investeert in kennisopbouw en ontwikkeling op dit gebied. Dit gebeurd o.a. in de vorm van het ‘Nationaal Cyber Security Centrum’ ofwel NCSC. De hier opgedane kennis en kunde wordt vervolgens gedeeld met het bedrijfsleven zodat deze de initiële kosten voor het opdoen van nieuwe kennis en het opstarten van nieuwe diensten niet volledig zelf hoeven te dragen.

Belangrijk hierbij is dat bij het opzetten van nieuwe ontwikkelingen gebruik wordt gemaakt van het beste beschikbare talent. Ook als dit betekent dat dit (deels) buitenlands talent is. In Amerika is Silicon Valey voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse experts en ondernemers. Een voorbeeld hiervan is Sergey Brin, medeoprichter van Google en geboren in Rusland. De architect van de langste glazen brug ter wereld, in China gelegen, is een Israëli (Haim Dotan).

De conclusie is dus dat de overheid op Curaçao zich moet inzetten als facilitator en als innovator. Dat zij ervoor moet zorgen dat het opdoen en delen van kennis de nieuwe bedrijfscultuur wordt. Dat zij ervoor moet zorgen dat wat de opstelling ook is, als imitator of als innovator, dit zo goed mogelijk wordt uitgevoerd, gezien vanuit de ogen van de beoogde klant. En dat zij ervoor moet zorgen dat Curaçao meegaat in de ontwikkelingen voortkomend uit de nieuwe revolutie.

Alleen zo is en blijft de toekomstige welvaart en welzijn van ons ‘dushi Kòrsou’ gewaarborgd.

Dennis Anthony
Kòrsou Solidario i Duradero

De stichting Kòrsou Solidario i Duradero (KSD) is een sociale beweging die zich richt op het bevorderen van het publieke debat, transparantie en inclusiviteit.

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. We hebben hier naast Curaçao een landje liggen waar hoogopgeleide personen uit vertrekken. Economische vluchtelingen noemen ze dat hier. Je moet ze vooral weren is de gedachte.
    Als je je nu echt wilt onderscheiden van andere landen, zou je misschien ook gebruik kunnen maken van de capaciteiten van deze “economische vluchtelingen” in plaats van ze w.c.’s te laten schoonmaken, zoals hun dictator en aanstichter van het kwaad over deze vluchtelingen zegt.

  2. “De Curaçaosche overheid als aanjager van technologische vernieuwingen”. Zolang het niet bedreigend is voor de bestaande ‘status quo’. Of zolang het de machtstructuur ‘slim’ doet lijken.

    Begin met een nieuw, innovatieve manier om de 300+ studenten/scholieren die jaarlijks vertrekken op een wijze terug te halen waarbij zij een bijdrage kunnen leveren aan de Curaçaose samenleving. Privatiseren van vakopleidingen zoals voorgesteld met Damen/FEFFIK is geen technologische vernieuwing.

  3. Volgens mij is deze Dennis Anthony, een grappenmaker, “De Curaçaosche overheid als aanjager van technologische vernieuwingen”. Welke overheid? De meeste politici hier, hebben amper de MAVO afgemaakt of ze zijn ver over hun houdbaarheid datum heen. Probeer eerst een intelligente gesprek met hun te voeren, kijken of dat lukt. Ze zijn alleen geïnteresseerd in technologische ontwikkelingen als een snoepreisje er in zit.

  4. Er valt mij gelijk iets op bij dit verhaal, “gebruik wordt gemaakt van het beste beschikbare talent. Ook als dit betekent dat dit (deels) buitenlands talent is”. Moeten wij niet eerst wat doen aan het niveau van onze studenten en werknemers? Experts willen graag in Sillicon valley werken omdat het daar een uitdaging is en ook omdat ze met de meest slimme koppen kunnen werken en van leren. Wij zullen het hier met Nederlandse experts moeten doen die graag vanwege de zon hier willen werken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties