31 C
Willemstad
• woensdag 27 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | De derde macht op Curaçao

HomeAuteursIngezondenIngezonden | De derde macht op Curaçao
Ingezonden brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN.
Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ruben Suriel aan het woord

HET DERDENBESLAG op de vorderingen van de Isla door verschillende stichtingen en burgers blijft voorlopig. Wij zitten in de goede richting met onze rechterlijke macht waarbij actieve burgerbewegingen die vechten voor het algemeen belang ruggesteun nodig hebben Praktijk op globaal niveau heeft uitgewezen dat het meten, controleren en beheersen van vervuiling door enorm grote en machtige Multinationals als PdVSA zeer moeizaam is. Het moet minstens een Koninkrijks- effort zijn.

Net als het bestrijden van grensoverschrijdende georganiseerde misdaad is het moeilijk te verwachten dat niet hiervoor geutiliseerde lokale bestuurders zo’n enorme klus alleen kunnen klaren. Men kan gewoon niet verwachten dat deze lokale bestuurders de financiën en ‘knowhow’ hebben om onder andere de intense geopolitieke krachten alleen te trotseren (o.a de overslagfaciliteiten – in mindere mate de raffinaderijen op Curaçao en Aruba – op de Koninkrijkseilanden zijn sinds de Tweede Wereldoorlog nog steeds voorname oorlog strategische ‘assets’).

Er gaat enorm veel geld om in dit type business. De omzet van Isla bedraagt bijvoorbeeld minstens 3 maal het bruto binnenlands product van Curaçao. Onder andere daarom zal de derde macht (rechterlijke) en de staande magistratuur in het Curaçaose bestuursmodel bijna de plicht hebben meer proactief ‘de burgers’ in bescherming te nemen.

Besluiteloosheid binnen de twee andere machten in ons democratisch systeem en de enorme manipulatie en lobbymogelijkheden van een multinational en tevens ‘savage capitalist mentality’ van PdVSA vraagt hierom (niets substantieels doen aan het probleem en pleistertjes uitdelen als airco’s voor scholen in de rook zodat zij de ongefilterde carcinogene lucht kunnen koelen; zoethoudertjes voor de Katholieke Kerk en een vakbondsgebouw voor PWFC om zo het verkeerde gedrag af te dekken zijn voorbeelden hiervan).

Ik denk dat alleen de derde macht samen met burgerbewegingen binnen ons bestaande regeermodel een voor de massa redelijke uitkomst kan bieden. Dit binnen de democratische regels waar we als ‘brave’ koninkrijksgenoot ‘good public governance’ moeten beoefenen.

Onder anderen ook de advocaat Michiel Bijkerk pleit voor een veel actievere rol van zowel de staande als de zittende magistratuur in deze. De intensievere bemoeienis van de rechterlijke macht in het dagelijks leven van de burger gebeurt hier schoorvoetend, maar ook in Nederland.

Er is ook het voorbeeld van de Braziliaanse Hoge Raad die kort geleden de democratie te hulp kwam door een wet onrechtmatig te verklaren die ongelimiteerde donaties aan politieke partijen toestond. De zakenwereld had het goed geregeld met de politiek. Ze kochten gewoon hele politieke partijen op! In zo’n situatie moet het Gerecht ingrijpen!

Onder andere Gelt Dekkers’ standpunt en van anderen dat het gerecht zich in de beslagleggingszaak ISLA passief moet opstellen en niet bemoeien, is volgens mij in deze veranderende wereld en heel asymmetrische machtsverhoudingen tussen burgers en multinationals niet meer houdbaar. We leven in een Nieuwe Tijd, waarin we nieuwe oplossingen moeten vinden.

Ja, natuurlijk, gebaseerd op feiten. Maar aan de zijlijn blijven staan en de handen wassen is geen optie meer voor de rechterlijke macht.

RUBEN SURIEL Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Allemaal klare taal voor de nederlandstaligen.Waar ik steeds op terugkom,is :komt alle berichtgeving ook in het Papiamentu bij de bevolking terecht en over !?Die lezen geen knipselkrant of Arthur Donker b.v.

  2. Inderdaad een vreemd standpunt van Jaap Dekker dat de rechter zich onmiddellijk moet terugtrekken uit deze zaak. De rechter moet uitspraak doen, dat is zijn baan, ook al is de achtergrond politiek. Hij neemt er zijn tijd voor, heel verstandig want de motivering wordt met vergrootglas gelezen.
    De ‘balance of powers’ betekent juist dat de 3 machten regelmatig met elkaar in de clinch liggen. We hebben geen rechterlijke macht nodig die het bij wat ophef gelijk in de broek doet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties