30 C
Willemstad
• woensdag 17 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | De gelegenheids-Nederlander

HomeAuteursIngezondenIngezonden | De gelegenheids-Nederlander
Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het ingezonden artikel.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Stacey Mac Donald aan het woord

De Nederlandse media hebben er een handje van om te pas en te onpas de termen ‘Nederlander’, ‘Antilliaan’ of ‘Curaçaoënaar’ te gebruiken. Afgelopen week is hier nog een debat over geweest in de Volkskrant. Het is opvallend dat er bij negatieve gebeurtenissen veelal wordt geschreven over de ‘Curaçaoënaar’ die verliest, de ‘Antilliaan’ of nog leuker, de ‘allochtoon’ die een misdaad pleegt. Maar wanneer deze ‘allochtonen’ iets positiefs doen, zijn ze een opeens Nederlander? De term ‘gelegenheids-Nederlander’ wordt hiervoor gebruikt en dit de levert nodige frustraties op.

Op zaterdag 12 juli 2015 vierde Curaçao feest. Een historisch moment voor het Caribische eiland: één van ons won de Wimbledon dubbelfinale. Op mijn Facebook- en Instagram-tijdlijn barstte het los. “Curaçaoan Jean-Julien Rojer wins Wimbledon doubles together with his Romanian partner Horia Tecau #‎proud‬ #‎Caribbean‬.”‬‬‬‬

En nog een aantal die het historische moment benadrukken: “And we have a Wimbledon champ. Historic moment for Curaçao. Masha masha Pabien!!! Kòrsou pabien!” “Absolutely amazing! Congrats to JJ Rojer and Tecau! Pabien Kòrsou! Historical win at Wimbeldon from a boy from our tiny island nation of Curaçao…”

Dat wij trots zijn is duidelijk.

Niet lang daarna verscheen het heugelijke nieuws in de Nederlandse media: “Nederlandse dubbelspecialist Rojer wint Wimbledon”, aldus NRC, en “Nederlandse tennisser voor het eerst in finale. Primeur voor Rojer op Wimbledon,” aldus De Telegraaf. Een Nederlander dus.

In de rest van de artikelen in de Nederlandse pers over Jean-Julien Rojer staat overigens wel geschreven dat hij van Curaçaose afkomst is. Maar het gaat om de titel, die het meeste publiek bereikt. De Curaçaoënaar die opeens een Nederlander is. In hetzelfde weekeinde verloor de bekende sprinter Churandy Martina de 100 meter sprint in Madrid. In deze artikelen werd niet één keer genoemd dat Churandy Nederlander is, terwijl ook hij Nederland vertegenwoordigt. Afgelopen weekeinde was Martina de sprinter van Curaçao die een ‘teleurstellende’ finale heeft gelopen en op ‘ruime afstand’ verloor. Een week geleden toen Churandy kwalificeerde voor het WK, was hij nog wel een Nederlander. En vorig jaar toen hij door was naar de finale in Moskou ook. Toen Martina de volgende dag alsnog verloor was hij weer, je raadt het, de atleet van Curaçao.

Het ligt overigens niet alleen aan de media in Nederland. Ook de media op Curaçao hebben hier moeite mee.

Dat de sporters ‘Nederlanders’ worden genoemd is niet onjuist. Zij hebben immers de Nederlandse nationaliteit en vertegenwoordigen Nederland. Het vertegenwoordigen van Nederland heeft verschillende redenen. Kleine eilanden hebben minder kans om zich te kwalificeren bij de grote competities of worden helemaal niet erkend door de organisaties. Zo heeft de internationale atletiekfederatie IAAF na 10 oktober 2010 besloten dat Antilliaanse atleten voortaan moeten uitkomen voor Nederland, omdat de Nederlandse Antillen niet meer bestaan.

Sinds 10-10-‘10 willen wij geen ‘Antilliaan’ meer genoemd worden, omdat de Nederlandse Antillen niet meer bestaan. De voormalige Nederlandse Antillen gaan momenteel door een nieuw proces heen, de eilanden zijn op zoek naar hun eigen identiteit. Men noemt zichzelf Curaçaoënaar, Arubaan, Bonairiaan, Sintmaartenaar, Sabaan of Statiaan. Maar ‘Antillianen’ noemen zichzelf ook Nederlander, ze hebben immers de Nederlandse nationaliteit. Met de nauwere integratie van Saba, St. Eustatius en Bonaire binnen de Nederlandse gemeenschap hebben niet alleen de eilandbewoners, maar alle Nederlanders te maken met een identiteitsverschuiving. De constitutionele veranderingen hebben de identiteit van alle Nederlanders aangetast. Wie is nou eigenlijk een Nederlander, en wie misschien niet? Het lijkt er op dat het er vooral om draait wanneer, onder welke omstandigheden iemand wel of geen Nederlander is. Bij succes wel, bij problemen niet? Complex is het zeker, en de media illustreren dit.

En hoe ziet de gemiddelde ‘Europese’ Nederlander dit? Dat de zes eilanden deel uitmaken van het Koninkrijk zou inmiddels wel bekend moeten zijn. Ook ‘de Nederlander’ mag dus best trots zijn op een Curaçaose overwinning, net zoals de Curaçaoënaar het Nederlandse voetbalelftal tijdens het WK aanmoedigt. Dat is allemaal prima.

Maar het gaat erom dat de media eerlijk en consistent moeten zijn. De wijze waarop nu zo gemakkelijk positief naar de ‘Nederlander’ en negatief naar de ‘Curaçaoënaar’ wordt verwezen moet veranderen. Als het nodig is om te benoemen dat de Curaçaoënaar een misdaad pleegt, laat dan de talentvolle, succesvolle Curaçaoënaar ook als Curaçaoënaar onder de aandacht komen. En dan niet in de tekst van het bericht dat slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking leest, maar juist in de kop van het nieuwsbericht: “Curaçaose dubbelspecialist Rojer wint Wimbledon.”

Gefeliciteerd Jean-Julien Rojer! Ook deze Curaçaoënaar in Nederland is erg trots op je. Masha pabien!

 

STACEY MAC DONALD

Nederland

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

  1. Daar gaan wij weer; rechtvaardigen, nuanceren, verklaren en met de vinger wijzen.
    Toegeven…oh nee. Gewoon toegeven ziet er niet in. Of misschien gedwongen cq wanneer het opportuun is, het moment waarop het om het een of andere reden goed uitkomt. Of wanneer er eentje is die “groot” genoeg is en die opstaat en zegt dat het afgelopen moet zijn. Anders….?
    Twee voorbeelden maar…Indonesie en Sebrenica.
    Eet smakelijk.

  2. kortom iets dat er is en altijd zo zal blijven.
    maar deze persoon heeft even aandacht gekregen voor een bekend feit.
    net zo iets als discriminatie,
    dat zal ook nooit veranderen en komt van 2 kanten..

  3. Voor een klein land/gemeenschap (ik heb het over het koninkrijk in zijn geheel) kunnen we het ons soms knap ingewikkeld maken. In Nederland zelf : een positief persoon uit Limburg is een Nederlander en heeft hij iets negatiefs gedaan dan is het een Limburger. Dit zelfde geldt voor Groningers, Brabanders en ga zo maar door. De lijn is dus makkelijk door te trekken naar de 6 eilanden in het Caraibisch Gebied. Heeft waarschijnlijk te maken met een oer reactie , wat goed is moet je koesteren er je en het tegendeel stoot je af. Ter consolatie, het is een reactie die je over de hele wereld ziet, het is dus (gelukkig) geen typisch Nederlands fenomeen.

  4. Net zoals jij een mening mag hebben, mag mw. Mac Donald ook een mening hebben. Echt een laffe reactie van je, maar dat had ik al verwacht!

  5. Als ik niet beter wist dan zou je bijna denken dat er weer zo’n stakker-figuur als Gario Quincy onder één boom is uitgekropen.

  6. Inderdaad is het gemaakte onderscheid pijnlijk. Binnen een week pralende, positieve beeld-vorming en een kenmerkende negatieve beeldvorming. Artikel 1 van de Grondwet verbiedt elke vorm van discriminatie. Positieve discriminatie zoals vrouwen in hogere functies, dat maar niet wil lukken, loopt meestal slecht af voor de gemiddelde minderheidsgroep. Vrouwen moeten vaak excellent werk leveren en ook nog voor een gezin zorgen. Die combinatie van onverenigbare taken negeren mannen meestal handig. Al dat voorkeursbeleid leidde ertoe dat mannen in toenemende mate de leiding hebben en dat hoort ook zo. Moeder achter het aanrecht, dat is haar enige recht en pa leidt de revolutie ook al weten we niet waar die heen gaat. Als een landgenoot uit het Caribische deel van het Koninkrijk het goed doet, eigent Nederland zich dat toe. Is het minder dan is het opeens een landskind of een Nederlander uit Curaçao of Aruba of een van de andere eilan-den. Renée van Aller&John de Vries

  7. Tja, vreemd genoeg is die verwarring in de media hier op Curaçao ook. In de pers wordt vaak iemand als ‘Nederlander’ aangeduid als bedoeld wordt Europese (blanke?) Nederlander. Niet alle in Nederland geboren Nederlanders worden met Nederlander aangeduid. Als je zwart bent zoals Asjes dan mag je jezelf wel een Curacaoenaar noemen, ook al ben je in Rotterdam geboren.
    Ingewikkeld allemaal.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties