Ingezonden | De ‘kerstopruiming’ start vroeg dit jaar

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Dyveke Fraaij-Brugman aan het woord.

De Kerstperiode komt eraan en velen verheugen zich op de gezelligheid die het eind van het jaar met zich meebrengt. Dierenliefhebbers hebben een heel dubbel gevoel bij deze periode. Enerzijds verheugen ook zij zich op het samenzijn met familie en vrienden, het lekkere eten en de cadeautjes onder de vrolijk versierde kerstboom.

Anderzijds weten ze dat er een zeer zware periode aan komt voor de dieren. Mensen denken dan vooral aan het vele vuurwerk dat afgestoken zal worden en de dieren, voornamelijk honden, die hierdoor zo schrikken en in blinde paniek van huis weglopen. Het probleem is echter veel groter.

December is namelijk de maand waarin de huizen opgeruimd en mooi geverfd worden, waarbij de tuin een grote schoonmaakbeurt krijgt zodat alles er weer pico bello uitziet. Maar daar ligt die ‘vieze schurfthond’ of daar lopen de pups van de niet-gesteriliseerde hond, broodmager, schurftig en onder de vlooien en teken. Wat daarmee gebeurt? Ze worden massaal gedumpt en compleet aan hun lot overgelaten.

Onder de dierenliefhebbers hebben we hiervoor de term ‘kerstopruiming’ verzonnen en tja, die is vroeg begonnen dit jaar. Het asiel, stichtingen en fosters zitten reeds overvol en er wordt al flink ‘opgeruimd’.

Een aantal weken geleden bijvoorbeeld werd een moederhond met twaalf pups gedumpt in de buurt van Bullenbaai. Twee weken geleden werd een dichtgeknoopte zak met dode pups gevonden met ernaast nog twee levende pups. Ergens anders vonden fietsers een zak met vijf kleine, nog levende pups. Gisterochtend werden zeven pups aangetroffen bij een industrieterrein in Mahuma en vanochtend stond er voor het asiel een doos met zeven kleine pups. Dit is slechts een kleine greep uit hetgeen de afgelopen weken gespeeld heeft.

Alles en iedereen zit vol, de rek is er helemaal uit en voor ons dierenlieflhebbers is het moment aangebroken dat we het besluit moeten gaan nemen om pups of volwassen honden in te laten slapen. Er is geen andere optie meer. Terwijl de dumpers bij de kerstboom hun cadeautjes verdelen en uitpakken, staan wij bij de dierenarts met tranen in onze ogen een pup een laatste aai te geven voordat deze zal inslapen.

Het is nog niet eens december: Woorden schieten tekort om uit te kunnen leggen wat dit met iemand, die zo ontzettend van dieren houdt, doet…

Dyveke Fraaij-Brugman,
Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *