28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024 03:45

Ingezonden | De Li-ion batterij, een kans voor Curaçao?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Alex Wit aan het woord.

De markt voor batterijen groeit explosief. In een 50-tal Giga-fabrieken worden op grote schaal, voornamelijk in Azië, Li-ion batterijen (= Lithium-ion) geproduceerd. De groei wordt vooral veroorzaakt door de toenemende vraag in de auto-industrie.

De keerzijde van de enorme toename van het gebruik van Li-ion (en in de toekomst ook van ijzer/fosfaat- of lithium/zwavel) batterijen is de stroom van afgedankte accu’s.

Het recyclen van lood- en calcium houdende accu’s is inmiddels “proven technology”. De gebruikte materialen kunnen heel goed opnieuw worden gebruikt voor het produceren van nieuwe accu’s. Dit geldt inmiddels ook voor de hybride accu’s, waarbij verschillende materialen in de hybride-elektrode zijn verwerkt.

Het recyclen van Lithium-ion accu’s is veel minder simpel. Hier zitten echter ook de kansen. De afgedankte Electric Vehicle Battery (EVB) kunnen nog een tijd dienstdoen bij de opslag van overtollige zonne- en windenergie. De geringe capaciteitsvermindering is weliswaar voor auto’s een probleem, maar niet voor deze opslag.

De kansen voor Curaçao

De in de wereld overtollige Li-ion batterijen kunnen op grote schaal worden ingezet als schakel in de energievoorziening op Curaçao. Door de opslag van zonne- en windenergie overdag, kan er voldoende capaciteit worden opgeslagen voor de energiebehoefte ’s avonds en ’s nachts. Voor deze opslag zijn batterijen nodig. Elk huishouden kan vrij eenvoudig worden voorzien van een of meerdere batterijen gekoppeld aan de bestaande infrastructuur van Aqualectra.

Is er onvoldoende zon of wind voor de productie van de totale energiebehoefte dan kan dit tijdelijk door de batterijen worden opgevangen. Hierdoor kan de huidige noodzakelijke overcapaciteit van dieselgeneratoren drastisch worden teruggebracht.

Door de inzet van batterijen in de totale keten van energievoorziening van het eiland kan Curaçao de kennis en ervaring op doen om marktleider te worden in refurbishing en hergebruik van Li-ion batterijen in de regio.

De uitdaging is om een nieuw slim ontworpen powerpack met speciale gebruikerstoepassingen en wifi-verbindingen te produceren, waarin de gerecyclede batterijen worden geplaatst. Dit nieuwe “smart powerpack” kan een belangrijk exportartikel worden voor Curaçao. Voor de ontwikkeling is hoogwaardige technische kennis nodig. Daarnaast zal de productie en installatie voor belangrijke werkgelegenheid zorgen. Als bij alle huishoudens de nieuwe powerpack’s zijn geïnstalleerd zal ook het onderhoud structureel voldoende manjaren werk opleveren.

Adviseurs en deskundigen kunnen de opgedane kennis in de regio verder exploiteren.

Eenmaal aan het eind van de levensduur kan de ontmanteling van de powerpacks/batterijen in een nieuwe bedrijfstak op Curaçao gaan plaatsvinden. Ca 60% van de materialen kunnen op dit moment worden teruggewonnen en weer hergebruikt in de productie van nieuwe batterijen. Ook kunnen met de gewonnen grondstoffen laagwaardige accu’s voor bv. grasmaaiers of accuboren worden geproduceerd. Ook hier zijn nieuwe exportmogelijkheden.

De winning van Kobalt in Congo (een van de schaarse grondstoffen in de batterijen) is problematisch. Het ligt in de verwachting dat de prijs van Kobalt in de toekomst fors zal stijgen. Als Curaçao nu ervaring weet op te doen in het recyclen van Li-ion batterijen kan in de toekomst de teruggewonnen Kobalt op forse schaal worden geëxporteerd.

Het is relatief simpel om vanuit de Verenigde State gebruikte Li-ion batterijen te importeren. Door te toename in de VS van de verkoop van elektrische auto’s zullen er de komende jaren voldoende 2e hands batterijen voor handen zijn. In plaats van de huidige hoge invoerrechten op nieuwe batterijen kan de regering besluiten om weinig of geen invoerrechten op gebruikte batterijen te heffen.

Die huidige Electric Vehicle Battery (EVB) zijn nu nog relatief duur. De wereldwijde productie van deze batterijen zal de komende jaar explosief stijgen, waarbij het gewicht en omvang zullen afnemen en de opslagcapaciteit sterk zal toenemen. Het lijkt op dit moment nog niet haalbaar om alle huishoudens (ca 55.000) van batterijen te voorzien, echter als we kijken naar de tweedehands markt van deze batterijen dan is dit zeer goed mogelijk en haalbaar. Curaçao zal nu moeten anticiperen op deze markt.

What’s in it for Curaçao?

• Door de inzet van batterijen voor de opslag van energie zal het gebruik van fossiele brandstoffen sterk afnemen.
• Er is minder reservecapaciteit nodig om energie te produceren bij onvoldoende zon en/of wind.
• De opzet van de nieuwe infrastructuur voor energie is minder storingsgevoelig waardoor er minder stroomuitval of noodzaak tot schakelen zal zijn.
• De afname van het gebruik van fossiele brandstoffen heeft een zeer gunstig effect op de verhouding van de import (olie) en export van Curaçao.
• De kosten van energie en water zullen aanzienlijk dalen met als gevolg een stijging van de koopkracht voor de hele bevolking.
• Er ontstaan nieuwe bedrijfstakken voor de productie en onderhoud van “smart powerpacks”, het recyclen van batterijen en exploiteren van kennis.
• Er ontstaan nieuwe mogelijkheden voor export. Dit zorgt ook voor de noodzakelijke toename van deviezen.
• Nieuwe investeringen en nieuwe activiteiten zullen leiden tot een behoorlijke economische groei.
• De installatie, introductie en onderhoud van de infrastructuur en powerpacks zorgen voor voldoende structurele werkgelegenheid op alle opleidingsniveaus.
• Curaçao kan zich profileren als “het groene hart van de Caribbean”, wat een positieve uitstraling heeft voor het toerisme.

Wetenswaardigheden

• Een Electric Vehicle Battery (EVB) van een AUTO heeft ruim voldoende capaciteit (35 kWh) om een gemiddeld huishouden voor twee avonden en twee nachten van stroom te voorzien.
• Een EVB weegt nu rond de 300kg. Binnen twee jaar zal het gewicht rond de 100 kg zijn (bij gelijke capaciteit).
• De productieprijs van nieuwe EVB’s zal binnen twee jaar gedaald zijn tot $ 100 per kWh.
• Er worden nu jaarlijks wereldwijd 500.000 EVB’s geproduceerd. De verwachting is dat dit elk jaar zal verviervoudigen. Over 5 jaar zullen er ca een half miljard (500.000.000) nieuwe EVB’s worden geproduceerd.

Alex Wit, 22 januari 2019
Curacao

7 reacties

  1. Lijkt mij een prima idee, hoewel ik toch mijn twijfels heb bij totaal uitgewerkt accu’s de restafval is zeer giftig. Curaçao kan zich doordat er veel wind is zich ook toeleggen op het produceren van waterstof die met windmolens en zonne energie kan worden geproduceerd. De hoofdbestanddeel jis water en is dan ook voldoende aanwezig. Hierbij is de productie van waterstof een zeer schone proces. De rafinaderij kan worden opgeruimd en gesloten worden en daarvoor in de plaats kunnen dan een windturbine en zonnepanelenfabriek komen. Curaçao zal wel zijn opleidingen moeten opwaarderen zodat de Curaçaose bevolking er echt wat aan hebben. Een win win situatie geen giftige uitstoot van Isla en veel werk voor de lokale bevolking.

  2. Zo. ‘n setje kost rond de 7 a 8000 dollar om een beetje effectief te zijn de airco.s moeten er op draaien en een stevige koelkast’t.
    Daarnaast. Is ‘t transport van die dingen prijzig. We zitten op een eilandje toch. En per vliegtuig gaat niet mag niet. En boot Miami is ook niet echt goedkoop. Panama gaat niet rechtstreeks. Ook Li iona die voornamelijk uit nikkel bestaan zijn leuk voor Europa cycles maar bij ons is een reguliere lood accu goedkoper.
    En verder is onze markt gewoon veel te klein.
    Leuk verzonnen maar je hebt r niks aan.
    Beter koel je je waterbak en laat je snachts je huis daarmee koelen. Warmwater links af en koudwater de bak in en met ‘t surplus ‘sochtends koel je je panelen weer. Wat 30%
    Rendement scheelt.
    T komt vast betere batteryen of condensator banks maar nu nog even niet.

  3. Ik heb 40 zonnepanelen, en een kleine windmolen en nog plaats voor minimaal 40 zonnepanelen, met zwembad, deepwell, airco’s etc gebruik ik ongeveer 35Kw per dag.
    Ik wil niets liever dan Aqualectra er af gooien, daar heb ik wel wat voor over.
    Zou in mijn geval wel betekenen andere (3phase) omvormers en een 6 Kva noodgenerator en natuurlijk voldoende accu’s.
    Dus kom maar op ik ben je klant als je met een haalbaar voorstel komt.
    Ik wil graag als pilot project dienst doen.
    En de dag dat ik mijn vinger kan geven aan Aqualectra maffia tracteer ik op een heel goed flesje.

  4. Het is inderdaad juist te veronderstellen dat in de (nabije) toekomst ook bij/in woningen, kantoren, winkels, etc. de energie al worden opgeslagen. Het recyclen van een “Electric Vehicle Battery” is zinvol en haalbaar. Het hoeven niet perse EVB’s te zijn. Veel min of meer “afgedankte accu’s” komen hiervoor in aanmerking.

    Er is overigens een, aan de Schottegatweg gelegen, ingenieursbureau dat zeker al sinds 8 jaar geleden zijn eigen opgewerkte energie (uit wind en zon) op deze wijze opslaat.

    Het is tevens een oplossing voor de mensen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd en niet meer tegen een redelijk tarief aan Aqualectra kunnen terug leveren. De houding van onze (semi)overheidsbedrijven moge inmiddels gevoeglijk bekend zijn.

    Over niet al te lange tijd kunnen afgedankte EVB’s niet alleen uit de USA maar ook uit Europa en andere min of meer “ontwikkelde” landen worden geïmporteerd. Uiteraard tegen een zeer laag belastingtarief, 3% of zo.

    Overheid wordt wakker! en stimuleer dergelijke ontwikkelingen ***

    DODO

  5. Ik heb hierover meen ik recent in business insider gelezen over nieuwe technologien?
    Akex, do your thing, it’s worth to try here!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties