30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | De Pop-up economie, een nieuw verdienmodel

HomeEconomieBouw en vastgoedsectorIngezonden | De Pop-up economie, een nieuw verdienmodel
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Sharnon Isenia aan het woord.

De pop-up economie is een trend die afgelopen jaren dynamischer is geworden in de Verenigde Staten. De pop-up economie kan worden samengevat in één zin: het is altijd tijdelijk! Of het nu gaat om de uitvoering van lokale ambachten of een klm-festival of de branding van een internationaal merk, de pop-up economie is zeer succesvol. De pop-up economie manifesteert zich in drie basisvormen:

l. Pop-up Shop,
2. Pop-up Evenement en
3. Pop-Up Planning.

1. Pop-up Shop; in de particuliere sector heeft de pop-up economie zich gemanifesteerd in de vorm van tijdelijke detailhandel- en voedingsinstellingen, vaak bekend als pop-up winkels. De pop-up winkel heeft voor een beperkte tijd vaak een leeg winkelfront en kan de vorm hebben van een restaurant, kunstgalerij of winkel. Mobiele bedrijven, zoals voedselwagens (‘truk di pan’ concept), zijn ook een populaire manier voor mensen zonder een winkelfront om deel te nemen aan de pop-up economie. Dit soort pop-up is gunstig voor lokale ondernemers, artiesten en restaurateurs, en in de afgelopen jaren is het populair geworden onder nationale en internationale merken, zoals UNIQLO en Kate Spade.

2. Pop-up Evenement; festivals, concerten en markten bestaan al jaren, echter in de meeste gevallen worden deze soorten gebeurtenissen jaarlijks uitgevoerd met een vooraf bepaald thema en/of locatie. In de afgelopen jaren zijn vele overheden gestart met experimenten. In tegenstelling tot traditionele festivals, concerten of markten, is het pop-up evenement vaak een eenmalige gebeurtenis (zonder verwachting dat het een jaarlijkse traditie wordt). Bovendien worden pop—up evenementen vaak uitgevoerd met een klein budget, in ongebruikelijke en op niet-traditionele locaties. Dit gebeurt met de verwachting dat particuliere investeringen in het gebied later kunnen volgen.

3. Lokale overheden experimenteren ook met het idee van ‘Pop-up Planning’. De tijdelijke aard van pop-ups biedt een goedkope manier voor lokale overheden om het publiek te betrekken, voordat tijdsintensieve veranderingsprocessen in gang worden gezet en/of grote

kapitaalinvesteringen in infrastructuurprojecten of plaatsgebonden activiteiten worden uitgevoerd. Het vermogen om te variëren en in verscheidene manieren het ondernemingsrisico te reduceren heeft de pop-up economie tot een succesvolle formule gemaakt. Op Curacao heeft men reeds ervaring met bepaalde eigen vormen. In de voedselketen kennen we al jaar en dag de ‘truk di pan’. Maar dit concept is wel gebonden aan een vergunning. Vooral tijdens carnaval en seú, tijdens specifieke afgebakende perioden in het jaar kennen wij diverse venters langs de weg die kant-en-klaar eten verkopen. Bij de entree van megacruiseschepen met toeristen in de Annabaai zijn er hier en daar in de binnenstad wat extra kraampjes te zien.

Maar het concept van Pop-up economie is meer doorontwikkeld dan wat wij gewend zijn op Curacao. De lokale overheid zou creatiever moeten omgaan met het introduceren van flexibelere vormen van pop-ups. Bijvoorbeeld door beter gebruik van leegstaande panden te stimuleren in Otrobanda of Punda of in andere delen van de binnenstad. De leegstaande panden zouden op een veel flexibelere manier ingezet kunnen worden voor tijdelijke sociaal-economische, culturele en kunstactiviteiten zonder dat een hele rompslomp van een vergunningsprocedure doorlopen moet worden. Denk hier aan tijdelijke shops, kunstateliers en studio’s.

Er dient wel een nieuwe balans gezocht te worden tussen vaste etablissementen en tijdelijke‚ – door nieuwe fiscale regels te introduceren, die beide groepen evenveel fiscale voordelen oplevert.

Er zou een verruiming van mogelijkheden gecreëerd moeten worden binnen het huidige nogal rigide standplaatsbeleid, waarbij alleen op bepaalde plaatsen en in specifieke tijdsperioden een pop-up (venter) kan staan. Ook de beperking dat alleen bepaalde producten door venters verkocht mogen worden, die niet concurrerend mogen zijn met die van permanente etablissementen dient veranderd te worden.

Sharnon Isenia,
Curacao

2 reacties

  1. De overheid dient duurzaamheid te stimuleren en zekerheid op de markt te waarborgen. Verduurzaming schept werkgelegenheid, verscherpt concurrentieposities tussen bedrijven en zal, in de toekomst, leiden tot een verbeterde economische ontwikkeling. De politieke graaicultuur op het eiland maakt, zoals @Walter ook aangeeft, elk initiatief (evenement, experiment) een gebeurtenis van zeer korte duur. Dus, het concept van Pop-up economie is op Curaçao wel degelijk doorontwikkeld! Daarnaast laten recente ontwikkelingen zien dat aan flex-werk in vele sectoren van de Nederlandse economie negatieve aspecten kleven.

  2. De popup economie bestaat hier al veel langer:
    Air ALM, DAE, Insel Air.

    Ctex.

    Vaak gefinancierd door Girobank (Eric Garcia en Stephen Capella).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties