Ingezonden | Dollarisatie als remedie

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Naam bekend bij redactie aan het woord.

In de editie van 1 november 2018 heeft het Antilliaans Dagblad een zeer interessant achtergrondartikel over het toekomstig verloop van de deviezenontwikkeling gepubliceerd. Terecht dat nu reeds een discussie over dit belangrijke onderwerp wordt aangezwengeld. Als een (ei)land met deviezenschaarste te kampen krijgt, dan zullen de gevolgen hiervan ernstig zijn.

Om dicht bij huis te blijven, zie Venezuela en Suriname als voorbeelden waar de financieel en sociaaleconomische gevolgen zeer ernstig zijn. Devaluatie, economische krimp, hoge werkeloosheid, grote overheidstekorten – kortom grote armoede, verpaupering en verval. Deze ervaring kan Curaçao uiteraard missen als kiespijn, echter wij zullen dan wel het juiste beleid moeten voeren en de daarbij gepaard gaande maatregelen moeten nemen.

Stimuleren van exportgerichte economische groei is wellicht de beste remedie om niet in de puree te komen. De Centrale Bank CBCS somt een aantal alternatieven op die praktisch alle neerkomen op herfinanciering van schulden en tot slot het hiervoor voorgestelde concept van economische groei. Onduidelijk is waarom ‘dollarisatie’ niet als alternatief wordt aanbevolen. Een groot voordeel van dollarisatie is dat devaluatie dan uitgesloten is.

De BESeilanden hebben het goed bekeken. Dit voorstel is ook door de voormalige president van de CBCS aanbevolen, overigens nadat hij jarenlang tegen dollarisatie had geageerd. Na studie en ervaringen elders in de wereld heeft hij zijn standpunt gewijzigd en werd een vurige voorstander van dollarisatie.

Naam bekend bij redactie,
Curacao

4 Reacties op “Ingezonden | Dollarisatie als remedie

 1. Joep Meloen

  @ Marlon,

  Inderdaad, je zet je zelf volledig vast t.a.v. je monetaire, en zelfs economische, beleid. Bovendien is de dollar niet stabiel, in tegendeel zelfs. Wij hebben nu de koppeling met de dollar, maar die hadden we een paar jaar geleden zo om kunnen zetten naar de euro. Wisselkoersen waren toendertijd identiek, was een ideaal moment.

  Dollarisatie is de snelste manier om in zeer korte tijd een hyperinflatie te creëeren. Dat is in de EU gebeurt bij de invoering van de euro en dat is nu bij de BES eilanden ook gebeurd.
  Met name het arme deel van de bevolking wordt dan hard getroffen en zakt nog verder weg in diepe armoede, met alle gevolgen vandien.

  Het probleem dat we op Curacao hebben is geen valuta probleem, het probleem dat we hier hebben zijn ondeskundige en stelende ambtenaren en politici. De bedragen die we ieder jaar kwijtraken door fraude, corruptie, mismanagement, onkunde etc is gigantisch. Breng dat terug naar nul en de economie gaat vanzelf groeien. We hebben immers alles in huis om er iets moois van te maken.

 2. Dollarisatie als remedie.

  En hoe voer je je monetair beleid ?
  Wil ik graag horen.
  Velen zijn voor ons gegaan en hebben spijt.
  Argentinie, Ecuador, Salvador, Panama.

 3. @henk, hoe wil je nou ooit vrede bereiken met zoveel Haat?

 4. Dollarisatie moeten we doen.

  Vooral in het geval er mondi monkeys aan de macht komen (Schotte) en we inderdaad Surinaamse (Bouterse) of Venezuelaanse (Maduro) mega devaluaties gaan krijgen.

  We moeten onszelf beschermen tegen de mondi monkeys, alhoewel ik ook alle geloof in MAN, PAR en PIN heb verloren met het afvaardigen van het wandelend strafblad (vorig jaar en dit jaar strafrechtelijk veroordeeld voor geweld en fraude!) Jacinta Constantia naar een kutconferentie in Suriname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *