31 C
Willemstad
• woensdag 1 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden: Doodstraf Oostpunt

HomeNieuwsIngezonden: Doodstraf Oostpunt
 Door:  Redactie Versgeperst

Versgeperst oostpunt ontwikkeling NIEUWS INGEZONDEN Curaçao  ingezonden style=float:left;margin right:10pxCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Chris Schmitz zijn zorgen over het ontwikkelingsplan van het gebied bij Oostpunt.

De overheid heeft in het verleden gekozen voor duurzame ontwikkeling, ruimtelijk beleid conform het EOP en het tot stand brengen van een ecologische hoofdstructuur. Het onlangs door dezelfde overheid gepresenteerde economische en ecologische ontwikkelingsplan voor Oostpunt is hiermee in volkomen tegenspraak en betekent niet meer en niet minder dan het uitspreken van de doodstraf over dit grote en ongerepte natuurgebied en het voorliggende koraalrif. Hiermee wordt het algemeen belang van Curaçao onherstelbaar geschaad.

Aan de hand van literatuuronderzoek, een wel 10 dagen (sic) durend veldonderzoek en uitdrukkelijke wensen/opdrachten van opdrachtgevers, kwamen de ingehuurde Amerikaanse experts tot de conclusie dat minimaal 50 procent van Oostpunt zonder schade te berokkenen aan de natuur ontwikkeld kon worden. We hebben het dan over toeristische ontwikkeling als hotels, jachthavens, bungalowparken en golfcourses, woonwijken, nutsvoorzieningen, en een volledige daarbij behorende infrastructuur.

“Beschermende maatregelen” zoals het niet bouwen in moerasgebieden en/of wetlands, in rooien en op steile berghellingen lijken mij meer te maken te hebben met praktische bouwkundige (on)mogelijkheden dan daadwerkelijke ecologische motieven. Ik zou mijn huis ook niet graag in een gebied zetten dat voor een deel van het jaar onder water staat of afvoer van regenwater belemmerd. Ook het niet bouwen op karakteristieke heuveltoppen is voornamelijk cosmetisch en economisch van aard om de landschappelijke waarde (duurdere bouwkavels) en het uitzicht voor de toekomstige bewoners en bezoekers te behouden.

De voorstelling dat de rooien als corridors zullen fungeren voor de aanwezige flora en fauna klinkt ook mooi. In werkelijkheid zullen ze verworden tot de afvoerkanalen van alle vervuiling die in eerste instantie door aanleg van infrastructuur en bouw en daarna door de omliggende ontwikkelde gebieden/woonwijken veroorzaakt wordt. Vervuiling die direct op de koraalriffen terecht zal komen.

De koraalriffen van Oostpunt staan mondiaal bekend als behorend tot de beste van het Caribische gebied. Jarenlang wereldwijd wetenschappelijk onderzoek naar de achteruitgang van koraalriffen geeft als een van de hoofdoorzaken aan het ontwikkelen van achterland en kustgebieden en toeristische activiteiten. Ook zonder wetenschappelijke achtergrond is voor elke visser, duiker of snorkelaar het verschil tussen de koraalriffen voor Oostpunt en de rest van Curaçao meer dan duidelijk.

Je daar als “wetenschapper” van af te maken met het antwoord dat je vanaf de kant in zee hebt gekeken en dan te concluderen dat de omstandigheden van het koraalrif niet essentieel verschillen met die van de rest van het eiland laat me twijfelen aan het wetenschappelijk gehalte van de gehele studie.

Het antwoord dat het koraalrif buiten je opdracht lag omdat die zich slechts beperkte tot de ontwikkelingsmogelijkheden van het terrestrische gebied, lijken me eerder ingegeven door de opdrachtgevers. Hiermee zijn de zwaarst wegende aspecten die tegen ontwikkelingen van Oostpunt gebruikt zouden moeten worden willens en wetens bewust buiten spel gezet.

Ook de rol van de overheid is in deze op zijn minst dubieus. Het ruimtelijk beleid is in het verleden na uitgebreide studie, overleg en inspraak met alle belanghebbenden door de overheid vastgelegd in het Eilandelijk Ontwikkelingsplan. We hebben het hier over een ruimtelijk beleid in het algemeen belang en niet in het belang van de een of andere grootgrondbezitter. Het is niet voor niets geweest dat Oostpunt de status van conserveringsgebied heeft gekregen.

Door bestemmingswijzigingen door te drukken zonder de daarvoor wettelijk vastgelegde procedures te hanteren en/of deze procedures aan te aan te passen lijkt verdacht veel op gelegenheidswetgeving om belanghebbenden te accommoderen.

Politici en ambtenaren die aan deze ontwikkelingen hun medewerking verlenen uit onwetendheid zijn naïef. Als ze de essentie van het ruimtelij beleid inclusief natuurbescherming/beheer niet begrijpen zijn ze dom, en als ze willens en wetens hieraan meewerken om er politiek of anderzijds voordeel uit te behalen zijn ze corrupt.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties