30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Duo X-treme 2019: afvalspoor van 70km

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Duo X-treme 2019: afvalspoor van 70km
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Patrick Thissen aan het woord.

Zondag 17 november werd vanaf Playa Hunku in Plantage Portomarie de jaarlijkse Duo Xtreme-mountainbikerace gehouden. Het parcours gaat over de mooiste en meest bijzondere delen van het eiland. Je rijdt op paden waar je anders niet zo maar komt en je geniet van het landschap en natuur.

De Duo X-treme is populair en dit jaar hebben 220 mountainbikers de tocht gereden. Helaas heeft dit event ook een keerzijde. Ikzelf ben racefietser en geen handige goed geoefende mountainbiker, daarom reed ik tijdens deze tocht redelijk achterin en zag ik dat mijn voorgangers in deze natuur een spoor van afval van 70 km lang achterlieten. De zakjes met energiegel en -repen en flessen van energiedrankjes werden overal onachtzaam neergegooid. Ook na de bevoorradingsposten vond je nog kilometers ver de plasticflessen langs de kant liggen.

Het lijkt erop alsof het maatschappelijk bewustzijn bij deze sporters compleet ontbreekt. Al zeven jaar lang is er een Curacao Cleanup, hebben we actieve Green Kids, is bij elke illegale vuilstort een maatschappelijke verontwaardiging op social media, is toerisme ons voornaamste exportproduct geworden en deze sporters ontgaat dit allemaal en hebben maling aan deze zorg. Zij gooien schaamteloos en ondankbaar hun afval langs deze paden. Niemand van hun gaat dit opruimen en om erger te voorkomen wordt dit gedaan door de vrijwilligers van de organisatie.

De volgende dagen wordt tijdens de tochten weer het afval langs de paden gegooid en dan zijn er geen vrijwilligers. Dit is negatief voor de reputatie van de wielersport, slecht voor de Curaçao Wielerbond (CWB), slecht voor de wielerclubs en beschamend voor de sponsors van deze sport.

De Wielerbond neemt hierin geen enkele stelling en regelt slechts de wedstrijdreglementen. Zij zouden hierin hun verantwoordelijk moeten nemen en dit moeten reguleren met sancties. Ook sponsors hebben een belangrijke invloed en kunnen druk uitoefenen door hierover eisen te stellen in hun sponsorovereenkomsten of anders korten op het sponsorgeld.

In de wielersport zitten gerenommeerde sponsors die trots zijn op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid door onder andere de cleanup te steunen, dan werkt dit voor hun reputatie averechts. Milieu- en natuurorganisaties en de World Cleanup Curaçao zouden hierop moeten toezien en een name en blame-methode moeten toepassen dan is dit wegwerpgedrag snel afgelopen.

Moutainbikers zijn voor een tocht altijd rijkelijk bevoorraad met allerlei middelen en net zo makkelijk kunnen zij na gebruik de lege verpakkingen bij zich houden en na de finish in een kliko doen. Het langs de kant gooien van waterzakjes of – flesjes bij een bevoorradingspost is absurd gedrag. Ook al wordt er opgeruimd, dit wegwerpgedrag moet uitgebannen worden. Zet daar een rij kliko’s neer en sanctioneer als flesjes na bijvoorbeeld 100 meter nog weggegooid worden. Een sport die zijn verantwoordelijkheid, neemt krijgt dit samen met de stakeholders voor elkaar.

Uitzonderingen of excuses bij deze bevuiling bestaan niet. Overigens geldt dit niet alleen voor de wielersport, maar voor alle takken van sport die buiten beoefend worden. Bij de laatste Cleanup heb ik met een groep mensen het gebied rondom een voetbalvereniging opgeruimd en niemand van de vereniging was daarbij aanwezig. Complete waanzin.

Ik vertrouw erop dat CWB zijn verantwoordelijkheid neemt en dat dit allemaal gauw goed komt. Nu nog hopen dat mijn fietsvrienden mijn kritische oproep waarderen en ik niet voortaan gedwongen ben kop te nemen in het peloton zodat ik niet weet wat achter mij gebeurt.

Patrick Thissen,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Afvalspoor, zelf heb ik niets met openbare toiletten want ik vind ze over het algemeen niet erg hygiënisch en je weet niet wat daar allemaal gebeurt.

    Maar soms moet je wel en ik begrijp niet dat mensen in een luxe restaurant nog remsporen in toilet achterlaten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties