Ingezonden | Dyslexie: reactie op ingezonden brief Mercée Doran

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Juliette Eekhof aan het woord.

De ingezonden brief van Mercée Doran is voor mij een mooie aanleiding om iets te schrijven over dyslexie. Ik ben het helemaal eens met mevrouw Doran dat er veel misdiagnoses van dyslexie voorkomen. Dit gebeurt niet alleen hier op het eiland, maar ook door gerenommeerde instellingen in Nederland. De misdiagnoses kan ik aantonen door de definitie van dyslexie naast de rapporten van de leerlingen te leggen. Hierbij kun je nog wel discussiëren welke definitie je gebruikt. Een misdiagnose kun je niet aantonen door te stellen dat je veel geoefend met een leerling hebt en hierdoor kunt aantonen dat er geen dyslexie is.

Dyslexie kun je soms hanteerbaar maken door, afhankelijk van de ernst van de dyslexie, veel te oefenen. Inderdaad kun je, als de (vooruitgang) lees- en/of spellingsontwikkeling heel erg snel vooruit gaat, je afvragen of er wel sprake is van dyslexie.

Alles staat of valt met de hantering van een werkdefinitie van dyslexie. Hoewel ik kinderen behandel met een dyslexie en al een aantal jaar mijzelf voorstel als dyslexie specialist, zou ik ervoor pleiten om dyslexieverklaringen af te schaffen.

Want waarom zou je eerst naar een psycholoog moeten om aandacht te krijgen voor je leesprobleem. Komt dit doordat er in de moedertaal te weinig leesmateriaal is om goed taalonderwijs te geven? Of komt dit door onwetendheid om met leesproblemen in het algemeen om te kunnen gaan?

Een leuk detail wil ik graag in deze vertellen; ik ben zelf waarschijnlijk dyslectisch. Mijn moeder heeft er op haar manier alles aan gedaan om mij aan het lezen te krijgen. Mijn spelling was dramatisch, Ik ben pas echt veel gaan lezen op mijn twintigste en van mijn man heb ik leren schrijven. Buiten- staanders merken niets van mijn dyslexie, maar ik weet het blijft altijd een handicap.

Om op een goede manier te oefenen met kinderen die leesproblemen dan wel dyslexie hebben, moet je onderzoek doen. Je kijkt naar de manier waarop er gelezen wordt en je observeert de leerling (in) zijn (lees)gedrag. Voor leerlingen met hardnekkige leesproblemen kan een andere manier van toetsen ook al helpen, Want waarom moet iemand met leesproblemen snel lezen? Begin met goed lezen en la- ter eventueel snel,

Juliette Eekhof,
(remedial teacher, Ziezo leerbegeleiding)
Curacao

2 Reacties op “Ingezonden | Dyslexie: reactie op ingezonden brief Mercée Doran

  1. Heb het ingezonden stuk van Mercée Doran niet kunnen vinden maar dat belet me niet om een mening over Mercée Doran te hebben.

    Mercée Doran had een TV programma bij TeleCuraçao en is met haar programma nu naar TV-Direct verhuisd. Op zich is dat een goede zet want zonder subsidie heeft TeleCuracao geen bestaansrecht wat een waardeloze zender.

    Toevallig zag ik een keer een uitzending van Mercée waarin zij met een gebed begon en dat vond ik vreemd want Mercée staat op de lijst van Kdnt van Amparo Dos Santos dus ik dacht je kan de heer en de duivel niet tegelijk dienen.

    Laatst heb ik een pastor over gesproken en die zij tegen mij, de duivel komt in vele vormen, Judas was eerst een apostel en de duivel was eerst een engel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *