26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Echte mannen

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Echte mannen
Ingezonden brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN.
Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Roy Evers aan het woord

Jongens krijgen hun opvoeding, vooral wat de relatie tussen man en vrouw betreft, op straat van hun oudere vrienden, die op hun beurt een aantal jaren eerder hun opvoeding van oudere vrienden hebben gekregen.

In een notendop houdt die opvoeding in dat de vrouw een object is en geen subject. Van kleins af aan leert de jongen om een meisje te beoordelen op haar vleselijke attributen. Wanneer hij een beetje ouder is, heeft hij het over ronde billen en grote tieten. Een mooi gezicht is in principe minder belangrijk en tegenwoordig met een overvloed aan pruiken, hebben alle meisjes mooi haar.

Thuis wordt met zoonlief niet over de relatie man-vrouw gepraat, thuis wordt überhaupt nooit gepraat. Vader, als hij thuis is, zit televisie te kijken en moeder is eeuwig bezig in de keuken. De dochters moeten moeder helpen. Er zijn drie plaatsen waar de jongen zijn opvoeding kan krijgen: onder schooltijd op de speelplaats, na schooltijd op straat of thuis. Er is er nog één, zegt politicus Hensley Koeiman: de kerk.
Koeiman is aan het woord in het kader van het theaterfestival ‘Palabra di Polítiko’, een project van Teatro Luna Blou onder leiding van dramadocent Milushka Birge. Milushka nodigde de acht fracties in de Staten van Curaçao uit om een vertegenwoordiger te sturen om te vertellen wat hem of haar het meest bezighoudt. Dus de politicus als een bezorgde burger en niet als campagnevoerder. Milushka wilde ook dat de politici hun verhalen opschreven, maar dat was te veel gevraagd van die brave mensen. Een creatieve oplossing was om een schrijver te koppelen aan een politicus. De politicus vertelt en de schrijver schrijft het verhaal op. Het werkte perfect. Ik werd gekoppeld aan Hensley Koeiman. Hensley is bezorgd over het feit dat jongens hun opvoeding voornamelijk op straat krijgen, wat zich uit in machogedrag en later leidt tot huiselijk geweld. Als ex-minister van Sociale Zaken weet hij waar hij het over heeft. De jongen wordt thuis al vroeg geconfronteerd met de overheersing van zijn vader. Vader verdient de kost en heeft alles voor het zeggen. Als vader thuis is, doet moeder haar uiterste best om het hem naar zijn zin te maken, hij moet vooral niet boos worden. Dit gedrag wordt op straat onderstreept. Op school aan het hek leert de jongen naar meisjes te fluiten en schunnige opmerkingen te maken. Hier moet opgemerkt worden dat de meisjes even hard meedoen, er is dus positieve feedback. Hensley benadrukt dat ook de kerk een steentje bijdraagt tot de scheve verhouding tussen man en vrouw, doordat in de Bijbel staat dat de vrouw onderdanig moet zijn aan de man. Zij is per slot van rekening een rib uit zijn lijf. De jongen hoort de pastoor dit verkondigen tijdens de preek. Wanneer hij de school verlaat en de huwbare leeftijd bereikt, staat hij bij de snack met zijn vrienden die benadrukken dat de man streng moet optreden tegen zijn vrouw. Hij moet haar duidelijk maken dat hij de baas is en gaat en staat waar hij wil, wanneer hij wil. De vrouw heeft niets te vertellen en helemaal niets te vragen. Een oudere vriend vertelt dat wanneer hij thuis tegen zijn vrouw schreeuwt dat zij haar snuit moet houden, de hele straat beeft van de angst. Mijn aanvulling is dat de ‘baisait’, de bijzit, een ander verhaal is. Daar ben je lief tegen, daar heb je geen greep op. Het zal haar worst wezen waar je gaat of staat, als je maar dokt. En als er kapers op de kust zijn, vertelt zij dat anoniem aan je vrouw. Hensley gaf ook voorbeelden van de domme praat die op straat gebezigd wordt. Zo vertelt een van de mannen dat hij naar de dokter is gegaan omdat zijn plassertje drupt. Volgens hem heeft zijn jongeheer kou gevat, omdat hij ’s nachts op blote voeten op de koude vloer uit bed stapt. De dokter adviseerde hem om voortaan slippers te dragen. Het verhaal van Hensley is omgezet in de eenakter ‘Hòmber no ta strika paña’, ‘Echte mannen strijken geen kleren.’

Door: Roy Evers
te, Curacao

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

  1. @Renée van Aller

    Scherpe analyse. Goed onderbouwd met diverse schrijvers, en… niet te vergeten: Freud en Jung. Darwin vond ik wat gezocht, maar oké.

    Ook de eonclusie: “Een midlife-crisis komt bij mannen hard aan.” verduidelijkt met hun signalement:”klein hartinfarct, grijs aan de slapen” is duidelijk en helder.

    Uw conclusie maakt het op te lossen probleem op Curaçao, stukken gemakkelijker.

    Aan de hand van het door u geschetste profiel: “klein hartinfarct, grijs aan de slapen” kunnen we nu de “daders” opsporen. Een mooie taak voor de politie. Een verplichte cursus: “geef je midlife-crisis” niét door aan je zoon, zou wonderen kunnen doen.

    Zo zie je maar weer dat moeilijke zaken op Curaçao, eenvoudig opgelost kunnen worden. Pak uitsluitend de mannen met een midlife-crisis aan: “klein hartinfarct, grijs aan de slapen” Dat zijn de daders.

    P.s. Ik zit nu bij de kapper, die heeft speciale waterbestendige kleurspoelingen. Mijn huisarts adviseert mij om mijn bloedverdunners niet openlijk in te nemen. Doet hij zelf ook niet meer. De verrader slaapt nooit, zei hij.

    Sonny

  2. Wonderschoon beschreven en de spijker afdoende op de kop geslagen. Vrouwen trekken helaas hun zonen voor waardoor ze ook het gedrag van hun vaders herhalen en slechte echtgenoten worden. Ze worden verwend. Moeders klagen over de uithuizige echtgenoot. Jongens zien hun moeder als een fatsoenlijke vrouw en alle andere vrouwen als hoeren. Dus met elkaar houden we dat systeem in stand. Een midlife-crisis komt bij mannen hard aan. De man die de 40 gepasseerd is kijkt terug op zijn leven en vraagt zich af of dat nu alles is. Wat ooit nieuw was, wordt het weer, hij wil geheel iets anders. Het leven wat hij tot dan toe, vaak succesvol heeft geleid, vervult hem met weerzin. Onder het motto ‘‘nu of nooit’’ gaat zo’n man zich vreemd gedragen. De volgende symptomen doen zich voor: klein hartinfarct, grijs aan de slapen, echtscheiding, jonge vriendin om de angst voor de ouderdom te bezweren, de wens naar het Tweede Leven wordt gerealiseerd. Er zou kuikentjeskoorts heersen, met name in Amerika. Oudere mannen verlaten hun echtgenotes voor een piepjonge vriendin. Dat beweert Barbara Gordon in haar boek ‘‘Jennifer fever’’, in het Nederlands vertaalt onder de titel ‘‘Het groene blaadje’’. Wat de mannen in de greep van de kuikentjeskoorts benadrukken is de ‘frisheid’ van hun nieuwe relatie, het plezier dat je kunt beleven aan iemand die niet belast is door het verleden, die geen ballast met zich meesleept en de zinderende seksuele passie. Daarnaast zijn ze blij met de onverdeelde bewondering waar een kuikentje het patent op heeft. Een oudere vrouw is geneigd om te oordelen, en zelfs te veroordelen, maar een kuikentje tjsilpt volgens Gordon alleen in adoratie. Zij verklaart de meteoorinslag van de kuikentjeskoorts met behulp van Freud, Jung en zelfs Darwin. Veel overtuigender lijkt echter de economische theorie van de ruil. Mannen met geld en macht willen jeugd en schoonheid. Meisjes die dat te bieden hebben, ontbreekt het nu juist aan macht en geld. Vaak beginnen deze mannen hun tweede leven met een spiksplinternieuw huwelijk. De seriële monogamie is de ingebeelde vrijheid van de herhalingsdwang. Dus vandaar dat de by-side een prima tussenoplossing is.
    Boeli van Leeuwen geeft verstandig advies: ‘‘Wanneer uw man niet thuis wil blijven, spreek hem dan toe met ‘Dushi’, ‘Mi amor’, ‘Papi’, ‘Doedoe’ of ‘Papito’. De dames van ‘lichte’ doch prettige zeden hebben hier blijkbaar veel succes mee. Als de echtgenotes zich zouden kunnen gedragen met de lichtvoetige gratie van een by-side, alhoewel ze met de sukkel zijn getrouwd, zouden zelfs de Curaçaose mannen wellicht minder uithuizig zijn,’’ zo impliceert Van Leeuwen. Een probleem blijft dan dat de spanning van de ‘verboden’ liefde in het onbekende zit. En echtgenoten hebben na enige tijd de spanning in hun relatie zien verdampen in de dagelijkse sleur. Wellicht heeft Roy Evers nog een oplossing voor het sprankelend houden van de relatie tussen echtgenoten. Dat lijkt ons het voorgaande overziend het meest nijpende probleem, maar het houdt wel de hulpverleners, de advocatuur en de bruahandel levendig, waardoor economische bedrijvigheid ontstaat. Wij onderzoeken deze problematiek al jaren maar vonden geen afdoende oplossing. Behalve dan dat eeuwige liefde niet bestaat. Wij zijn voor slimme goed opgeleide vrouwen en meer zorgzame mannen die minder macho zijn. Zou dat kunnen? Komt het toch nog goed. Renée van Aller &John de Vries

  3. volgens mij wordt de lage sociale klasse ook in stand gehouden door politiek en de zo genaamde elite families hier op het eiland..
    zonder deze klasse hebben ze geen stemvee en goedkope arbeidskrachten.
    Volgens een eerder artikel op kkc is het de maffia samen met de elite families die de lage klassse koloniseerd.
    wanneer gaat dit besef komen?

  4. Het hele verhaal heeft betrekking op de ontwikkeling van “de man” op Curaçao., in de lagere sociale klasse.

    In hogere sociale klasse, wordt een kind ook opgevoed aan de keukentafel. Hij hoort van zijn vader hoe zijn – de vader – dag vergaan is. De vader informeert hem – de zoon – over de valkuilen in de maatschappij. Hij probeert zijn zoon, zijn kennis over zijn ambacht over te brengen. Kortom hij voedt zijn zoon op. Dat lukt helaas niet altijd. Soms gaat het fout.

    Zo te lezen gaat het in de sociaal lagere klasse op Curaçao bijna altijd fout. Soms gaat het goed.

    Op Curaçao moeten de ouders in de sociaal lagere klasse opgevoed worden. Dat kunnen zelfs hun eigen kinderen doen. De scholen hebben hier een taak. Geef leerkrachten de ruimte en de middelen om de kinderen goede sociale vaardigheden te leren. Verdubbel of verdriedubbel hun salaris zodat ze in een mooi huis kunnen wonen en een mooie auto kunnen rijden. De leerling zal later ook graag leraar worden.

    Nodig piloten, artsen, ingenieurs, sportkampioenen, artiesten en architecten uit op school. Laat ze over hun beroep leuke en spannende verhalen vertellen. De leerling zal later ook graag zo’n beroep willen uitoefenen.

    Tien tegen één dat leerlingen in ieder geval een bredere kijk op de wereld krijgen, dan de straat hun geeft.

    Het nadeel is wel dat je een kritische maatschappij creëert, die ook kritisch een politieke keuze zullen maken.

  5. Beste Roy,
    Wat haal jij de Bijbelteksten toch erg uit hun context alleen om je verhaal kloppend te maken.
    Onderdanigheid is een natuurlijke reactie op liefdevol leiderschap. Als een man net zo van zijn vrouw houdt als Christus van de kerk houdt (Efeziërs 5:25-33), dan is onderdanigheid een natuurlijke reactie van de vrouw op haar echtgenoot. Het Griekse woord dat met onderwerpen wordt vertaald (“Hupotasso”) is een voortdurende vorm van het werkwoord. Dat wil zeggen dat onderdanigheid aan God, onze leiders en onze echtgenoten geen éénmalige beslissing is.

    De rol van de echtgenoot in de Bijbel begint met leiderschap, maar omvat ook broodwinning en bescherming. Een man zal zijn vrouw nooit kunnen beïnvloeden als hij niet voor haar zorgt. Hij kan eisen stellen en wellicht dat zij hem daardoor volgt. Maar haar hart zal hem nooit werkelijk toebehoren, tenzij hij voorziet in haar behoeften, zorgt voor haar welzijn, en haar zowel lichamelijk als geestelijk beschermt. Want de Schrift zegt:
    “Wie niet voor de eigen familie zorgt, zelfs niet voor huisgenoten, heeft het geloof verloochend en is slechter dan een ongelovige” (1 Timotheüs 5:8).

    “Mannen, heb uw vrouw lief en wees niet bitter tegen haar” (Colossenzen 3:19).

    “U, mannen, moet verstandig omgaan met uw vrouw, die brozer is dan u. Behandel haar met respect, want zij deelt samen met u in de genade van het nieuwe leven. Dan staat niets uw gebeden in de weg” (1 Petrus 3:7).

    Vele mannen al te graag vergeten dat God ook een en ander over hun relatie met hun vrouw instrueert. Maar dat is gemakshalve even niet van toepassing toch? Door je vrouw niet liefdevol te behandelen en voor haar welzijn te zorgen, dan ben je geen echte man, noch een echte vader. Zo simpel is dat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties