28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Eco-vriendelijk of eco-terrorisme?

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Eco-vriendelijk of eco-terrorisme?
Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we A. Barendregt aan het woord

IS DE toeristische ontwikkeling op Jan Thiel wel eco-vriendelijk of is er eerder sprake van eco-terrorisme? Volgens mij, als eerste bewoner van het gebied, is de stelling eco-vriendelijk een verkrachting van de term.

In 1998 verkocht het APNApensioenfonds mij een stuk grond met de confirmatie dat aan de overkant van de weg, in het conserveringsgebied, nooit gebouwd zou mogen worden. De toenmalige directeur – de allerhoogste baas – bevestigde dit, waardoor de aankoop van het terrein voldongen werd. Na zeven jaar en een geluidsterreur van zeven dagen, toverde APNA in 2007 een konijn uit de hoge hoed.

Morena ‘eco’-resort kreeg met ondersteuning van DROV – tegen betaling van 1.2 miljoen gulden – ‘erfpacht’ op het terrein en een bouwvergunning om toch tegenover de overeenkomstige en bovengenoemde kavel H2 en H3 te ontwikkelen.

Nadat hierover protest werd aangetekend, vertelde de toenmalige tweede man binnen het DROV mij, dat volgens de wet een 10 meter discrepantie bestaat, en dat Morena ‘precies tot aan deze grens’ naast het conserveringsgebied mocht bouwen.

De andere resorts – Chogogo en Papagayo – die hun bouw al hadden afgerond, gingen toen over deze stap ook in beklag en kregen vervolgens zonder pardoes allebei in 2008 een extra stuk grond cadeau, om nog meer bungalows te bouwen. De grens tussen het stedelijk woongebied en het conserveringsgebeid werd hierbij dus voor de derde maal verlegd. Dit zou bevestigd kunnen worden door metingen van een landmeter.

Ook het feit dat er een extra stroomaansluiting moest worden aangelegd, waarbij stroom vanaf Koraal Specht getrokken werd, getuigt hiervan. Deze aansluiting moest er komen omdat er in een groter gebied gebouwd werd, dan de oorspronkelijke planning.

Dit dus naast de oorspronkelijke verkaveling van het gebied en tegen de richtlijnen van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP). In 2014 was het weer de beurt aan Morena-resort om weer een stuk grond verder in het conserveringsgebied toegewezen te krijgen, dit waarschijnlijk om het bedrijf te accommoderen als een vorm van verlenging van de ‘taxholiday’- regeling, waaronder in het verleden een belastingontheffing viel.

Buitenlandse eco-instellingen beloonden Morena in 2010 nog met een gouden eco-prijs voor hun buitensporig gedrag. Anno 2015 is de grens van het conserveringsgebied voor de vijfde maal verschoven en doorgetrokken. Want zoals eerder door DROV gesteld, liep het Morena-resort precies tot aan de grens van het conserveringsgebied.

De grensverschuiving vindt plaats voor de woningen van de bewoners, waarbij er onder toezicht van de dienst Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP) – voorheen DROV – met dumptrucks een tijdelijke bouwweg door de natuur aangelegd mag worden, die nu al een breedte van ongeveer 5 tot 6 meter heeft.

Dit alles om de onrechtmatige bouw verderop te kunnen faciliteren. Waarom niet gebruikmaken van de reeds bestaande toevoersweg over het terrein van het Morenaresort zelf, waarschijnlijk om de gasten niet te storen.

Nee, er moet weer een stuk natuur vernietigd worden, om de ontwikkelaar te accommoderen. Een hindervergunning is voor deze eco-terreur nog niet afgegeven. Alle verantwoordelijke toezichthouders waren voor telefonische navraag vandaag natuurlijk niet beschikbaar voor commentaar.

A. BARENDREGT

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Als de zakken maar gevuld worden. Eigenaar Moreno resort, heeft het ‘goed’ met het milieu voor, dat blijkt wel weer.

    ZONDAG 12 UUR;
    Overigns werkte voor de 3e achtereenvolgende dag de electriciteit in Banda A. weer niet. Gisteren 2x ‘s morgens en ‘s avonds, de dag ervoor idem dito.
    Het is meer dan godsgeklaagd dat dit zomaar kan. Stakingsverbod, maar dan nu duidelijk op een andere manier het zaakje manipuleren.
    En Jasjes en zijn club zwijgen. Iedereen in de staten zwijgt. Schofterig allemaal.

  2. @Ben,

    Als je daar woont en er beloofd is dat dit stuk grond tegenover jouw bezit niet bebouwd mag worden.
    omdat het conserveringsgebied is.
    Vervolgens komt er een resort met een hoop herrie enzovoort alleen de bouw is dan al een grote bron van ellende en ergernis.
    Dan stinkt er iets, er is weer iemand geld betaald om dit stuk grond toch te mogen bebouwen.
    Kortom corruptie.
    er is genoeg grond om een ecoresort te beginnen, maar dit zogenaamde eco resort heeft schijt aan de regels en weet op een of andere manier mensen om te kopen om toch in dit conserverings gebied te mogen bouwen.
    dat moeten we dus normaal vinden???

  3. Wat een hoop gemekker over een stukje knoek. Als dat natuur is die kost wat kost in stand gehouden moet worden, dan kun je heel Curaçao wel als natuurgebied bestempelen. Een hoop stemmingmakerij.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties