Ingezonden | Een goed idee van Clark Abraham

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Michiel Bijkerk aan het woord.

Tijdens de campagne is Clark Abraham met ondergetekende komen praten om te vertellen wat de Democratische Partij (PDB) zou doen als zij de verkiezingen zouden winnen. Zij zouden dan een onamankelijk Instituut oprichten om het Bonairi- aanse volk voortdurend in te lichten over onze Staatkundige Structuur. Met andere woorden, info geven over alle mogelijke oplossingen: OLB Model, Federaal Model, Autonoom Land, land/eilanden Model, Koninkrijkseiland en zelfs een Nieuw Model samen met Curagao en Aruba.

Wat betreft dit laatste (een Nieuwe Unie met Curacao en Aruba) zou dit Instituut een nieuw model kun- nen ontwikkelen dat functioneel kan zijn voor archipels in het algemeen. Een uniek systeem dus voor een ei- landengroep. Continentale systemen zijn daarvoor niet geschikt. Dit Instituut geeft uitleg via de media, publicaties, conferenties, informatie-avonden et cetera. Experts worden uitgenodigd vanuit Nederland, Curacao, Amerika, Europese Unie, Aruba, Bovenwinden, Verenigde Naties, Latijnse landen et cetera.

Het wordt een Bonairiaans Instituut dat echt veel kennis over staatsrecht en volkenrecht verzamelt en de eco- nomische, politieke en sociologische gevolgen uitstippelt van elke staat- kundige beslissing die wij nemen. Een Instituut dat ook onze zustereilanden zal inspireren en respect van hen zal afdwingen.

Dit is een goed idee. Vergeet niet dat het Bonaire was dat de moed had om in 2010 een werkelijk innovatieve weg in te slaan. Curagao, Aruba en SXM hebben gewoon het Statuut gehandhaafd. Het enige dat ze gedaan hebben is uit elkaar gaan. Bonaire was echter de stuwende kracht achter een fundamentele staatkundige wijziging. Sommigen betreuren dit. Anderen zijn meer of minder tevreden. Maar velen hebben toch een gevoel van frustratie en verlies, hoewel dit natuurlijk eigen is aan het leven. En het is zeker ook niet zo dat het vroeger allemaal goed was. Verre van dat! De Antillen zijn niet voor niets uit elkaar gespat.

Maar wat gebeurd is, ligt nu achter ons. Wij moeten nu uitmaken wat voor onze situatie verbeteren? Alle optics moeten op tafel liggen, zelfs onafhankelijkheid. Dus een Instituut zoals Clark Abraham voorstaat, is een goed idee. En de timing is ook goed.

De komende vier jaar zal er in de politiek niet veel gebeuren. Het is meer een kwestie van het hoofd boven water houden voor ons bestuur. We hebben dus vier jaar om dit Instituut op te richten en aan het werk te zetten. Ook moet rekening worden gehouden met de geopolitieke situatie. Die ziet er niet rooskleurig uit. Dus ‘kalm aan’ lijkt een goed advies.

Echter, ondanks dit laatste is dit Instituut zinvol. Wanneer het moment komt om opnieuw te beslissen over onze Staatkundige Structuur moeten we goed voorbereid zijn. Eén ding moet goed worden geregeld. Een dergelijk Instituut moet echt los van de politiek functioneren, ondanks dat het door de overheid wordt gefinancierd. Het Instituut zal de overheid adviseren, maar de overheid moet geen inhoudelijke voorschriften gaan geven.

Michiel Bijkerk,
Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *