Ingezonden | Een rechtsstaat, wat is dat?

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Beatrice Martina Goeloe aan het woord

Een rechtsstaat is een staat waarin vrijheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid voor de burger van fundamenteel belang zijn. De burger geniet bescherming van zijn rechten en vrijheden tegen medeburgers en tegen de overheid. De rechtsstaat is een ‘staat die het recht als hoogste gezag handhaaft’. De rechter bepaalt of iemand zich aan de wet heeft gehouden of niet. Wanneer je het recht frustreert ben je bezig de democratie kapot te maken en een machtstaat te creëren. We zijn aardig mee op weg.

Het tegenovergestelde van de rechtsstaat is de politiestaat of de totalitaire staat.

Een politiestaat is een staat waarin de overheid doet wat zij wil. De overheid houdt zich niet aan regels en kan bijvoorbeeld burgers voortrekken. Ook kan zij mensen opsluiten in de gevangenis, zonder dat daar een rechter aan te pas is gekomen. Er is dus sprake van willekeur. Een totalitaire staat gaat nog een stap verder. In een totalitaire staat bemoeit de overheid zich met alles en iedereen. De overheid is oppermachtig, de burger heeft geen privacy. Kritiek wordt genadeloos afgestraft. Mensen verdwijnen spoorloos (worden doodgeschoten). Als iemand hier iets van zegt loopt hij zelf ook groot gevaar. Er heerst angst, er ontstaat een angstcultuur.

Vrijheden en grondrechten. In een rechtsstaat wordt de macht van de overheid beperkt door wetten, regels en gewoonten. De inwoners van die staat hebben fundamentele vrijheden en grondrechten. Wanneer de grondrechten die verankerd zitten in de Grondwet wankel zijn, dan betekent het dat onze overheid willekeur kan toepassen. Dus maak uw keuze.

Wij en onze kinderen moeten wonen in een rechtsstaat en niet afhankelijk zijn van het gruis en de gruwel van dictators die niet eens hun eigen leven onder controle hebben. We hebben goede voorbeelden nodig. Leiders beginnen thuis.

 

BEATRICE MARTINA GOELOE

Curaçao

4 Reacties op “Ingezonden | Een rechtsstaat, wat is dat?

 1. Churchill zou ooit iets gezegd hebben in de trant van :
  Democratie is een slechte staatsvorm maar er is geen betere.

 2. de democratie en de rechtsstaat is niet ideaal, maar ik weet even geen betere oplossing…dus idd, dan maar de rechtsstaat.
  ook al werkt deze niet voor iedereen…

 3. @BEATRICE MARTINA GOELOE

  Hoeveel open deuren en knip&plakwerk gaat u nog meer publiceren?

 4. Abraham Mossel

  Zeg het dan gewoon duidelijk mijsie, STEM NIET OP GERRIT DE RAAF MFK/REFORMA/KFO, dat bedoel je toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *