Ingezonden | Eindeloos verdriet

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Sedney Jansen aan het woord.

Als regelmatig gebruiker van onze stranden sta ik telkens weer versteld van de wijze waarop onze mensen rekreatie plekken vervuilen. We komen wekelijks vanzelf al allerlei soorten afval tegen op onze stranden. Dat leidt uiteraard tot ergernis, maar wat we op donderdag 15 februari op het Parasasastrand nabij het WTC tegenkwamen, brak alle records.

Na het karnaval en een paar vrije dagen heeft men overal afval laten rondslingeren. Waar er ook maar een kuiltje, spleet, of ruimte tussen takken van bomen te vinden was, werd afval ingeworpen, geperst, gedumpt, als men het maar kwijt kon. Verschillende honden liepen achtergelaten vuilniszakken te verscheuren om wat van hun gading te kunnen vinden, de grote container bij de afrastering van het voormalig Marriotthotel puilde uit van zakken afval en het leek erop alsof die niet met de nodige regelmaat wordt leeg gemaakt. Een straffe wind blies alles wat papier, karton, plastic zakken en flessen, foambakjes en allerlei lichte materialen betrof regelrecht in zee.

Wij hebben geprobeerd het een en ander tegen te houden, maar het had geen zin. Ook konden wij niet onder de grote bomen zitten, waar we normaal neerstrijken. Verschillende personen uit onze groep reageerden met grote ergernis op die situatie en met tegenzin hebben wij met een ander plekje nabij de palapa’s genoegen moeten nemen.

Wanneer ik dit soort dingen zie, zeg ik steeds : ,,Dit bedoelt men met het gedeelte uit het volkslied dat zegt : Curaçao, wij houden van, jou, meer dan van welk land dan ook. Dit volk dat zo trots is op Curaçaose zon en stranden.”

Het volk dat constant zonder enige schroom zijn nest vervuilt. Gewoon schandalig van een volk dat onderwijs en opvoeding genoten heeft. Een volk dat meent op die manier toeristen aan te kunnen trekken. Wij geloven dat investeerders op deze wijze wel vele malen zullen nadenken voordat zij hier ook maar een dubbeltje komen investeren. Zo is alle energie en zijn al onze pogingen daartoe volkomen tevergeefs. Dit wangedrag is onderdeel van de ingeburgerde mening die zich de laatste tijd heeft gevestigd van ‘En wat dan nog! Wie kan mij ook maar iets daarover zeggen of wie kan mij ook maar iets doen!’.

Een volk dat zat zichzelf en anderen respecteert kan en mag zich dit gedrag niet permitteren. Dat heeft ook te maken met het niveau van onze geestelijke mentaliteit. Het bewijst hoe ver wij zijn afgegleden van de opdracht om de aarde te beheren. Wij falen op alle niveaus met betrekking tot de minimale normen van schoonheid, hygiëne, beschaving, discipline, opvoeding, respect, liefde en burgerzin.

Wij nemen alles over wat nieuw en modern is en dat uit het buitenland komt, maar wij nemen niet de goede gewoonte over om goed voor ons eiland te zorgen en te maken dat het het nodige respect verdient. Dit is een tragiek op dit eiland waar geen einde aan komt. Mensen, mensen, wanneer komt er ooit eens verandering in ons gedrag!

Sedney Jansen,
Curaçao

7 Reacties op “Ingezonden | Eindeloos verdriet

 1. Ik ben er klaar mee

  Het strand bij parasassa is in beheer bij het hotel wat er tegenover zit. Het vroegere Clarion. Nu Cale. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en schoonmaak van het strand. Dit omdat ze ook het vruchtgebruik ervan hebben verkregen voor het organisren van special events zo als Curacao North Sea Jazz en Amnesia ed. Helaas doen zij niet hun werk zoals het zou moeten. Spreek hun aan.

 2. deze smerige mensen worden gewoon door de rest van het volk geaccepteerd.
  men durft geen kritiek te uiten op deze smerige mensen die dit veroorzaken.
  dus ergens klopt het hele volk van Curacao niet!!
  inclusief mezelf… ik durf ook dit soort smeerlappen aan te spreken.
  ze hebben messen bij zich of erger…
  jammer dat dit volk geregeerd wordt door de maffia (ook bedoel ik de politiek.
  zolang het tuig van de MFK en de KDNT stemmen trekt, zal dit land een smerig land blijven.

 3. Alleen maar gezeur over een letter verschil, weer het zwakzinnige “ga terug naar je land” als men denkt dat iemand geen YdK is, en verder niets. Geen commentaar op het uitstekend geschreven stuk van de heer Sedney Jansen die o.a. zeer correct de cultuur alhier ten aanzien van het vervuilen van het eigen land beschrijft. Gaan we de heer Sedney Jansen ook vertellen dat hij naar zijn eigen land moet gaan, want een YdK kan hij niet wezen.. toch?? Of wel? Men zeurt hier over de kleine dingen, omdat men over de aan de orde gestelde zaak alleen maar het schaamrood op de kaken kan krijgen, voor zover we nog het besef eigenlijk hebben dat het hier een puinhoop is. We zeuren hier over iemand waarvan men denkt dat hij misschien niet onze kleur heeft, men zeurt en zeurt en zeurt, maar een medelandgenoot zoals Sedney Jansen laten we in zijn sop gaar koken, en waarom? Omdat hij gewoon gelijk heeft en we daar geen antwoord op hebben. Ook “nos cultura”.

 4. Nos cultura is verworden tot hende suchi, crueldad pa ku bestia, mal manera i kriminalidat sin pareu.
  Moeten we dat accepteren? NOOOOOOOOOO! En Tuna, mijn land is Korsou en ik ben YdK, just fyi.

 5. @Tuna
  Volgens mij behoort sushi tot de Japanse kultuur.
  (PS bedoel je Sushi hende i.p.v. Dushi hende? Of hende sushi?)

 6. Tuna, Als je kritiek hebt.. ga terug naar je land

 7. Sushi hende. Nos cultura..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *