Ingezonden | En toen waren de schoorstenen er niet meer

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Herman Piso aan het woord.

Van uit de lucht is van heel ver weg reeds te zien dat het eiland een duurzaam energiebeleid hoog in het vaandel heeft staan: De uitgestrekte rijen zonnepanelen, waarin het zonlicht fel weerkaatst, samen met de windmolens die zich er lijnrecht bovenuit verheffen en met hun ranke wieken magistraal zoevend de lucht doorklieven, zijn een indrukwekkend welkom aan hen die het eiland met het vliegtuig bezoeken.

Na het dappere besluit van de toenmalige regering de raffinaderij te sluiten en Curaçao volledig ‘groen’ te maken, stond het eiland binnen korte tijd stevig op een nieuw economisch fundament. Bullenbaai Oil Terminal werd geheel gemoderniseerd en uitgebreid met een gasterminal. Men zag in dat met overslag van petroleumproducten de staatskas flink gevuld zou worden. Dit leidde ertoe dat de loonbelasting afgeschaft kon worden. De sloop van de raffinaderij en het gelijktijdig saneren van alle olievervuilingen, inclusief het saneren van het ernaast gelegen Asfaltmeer, werd de aanzet voor de vele projecten, die vanwege het milieuvervuilende karakter van de raffinaderij niet uitgevoerd konden worden.

De bouw van twee hotels op Blauwbaai en de ontwikkeling van de Piscaderabaai tot watersportcentrum met een jachthaven en een boetiekhotel werden onmiddellijk uitgevoerd. Dit veroorzaakte een explosieve vraag naar arbeidskrachten met de daarbij gepaard gaande opleving van de op dat moment doodbloedende bouwsector.

De scheepvaart kwam eveneens snel op gang met als eerste de schepen die het zwaar materieel voor de sloop brachten, gevolgd door de anderen die dagelijks het schroot ophaalden. Spoedig daarna eiste Bullenbaai Oil Terminal ook alle aandacht van de sleepboten op.

Het uitgekiende ontwerp dat gemaakt werd van het gehele gebied rond het Schottegat is de reden dat Curaçao tegenwoordig toonaangevend is in het wereldtoerisme. Met de Parodia Magnifica, in de volksmond ‘Milon di Seru’ genoemd, heeft Curaçao een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de regio. Het is een multifunctioneel gebouw van 150 meter hoog, in de vorm van een bolcactus met aan de voet daarvan langs het water in de Annabaai gesitueerd, drie prachtige hotels.

Het is een adembenemende ervaring voor de toerist die de monding van de haven binnenvaart, geflankeerd door prachtige eeuwenoude monumenten om vervolgens ontvangen te worden door het architectonische meesterwerk en daarna af te meren bij een van de hotels.

De jachthavens, welke voorzien zijn van alle moderne faciliteiten, maken de Annabaai een levendige trekpleister voor jachten uit de hele wereld. Reden voor alle cruisemaatschappijen Curaçao als hun belangrijkste Port of Call (maar geen Homeport!) te maken. Hierdoor is het vliegverkeer drastisch toegenomen en is de luchthaven wederom uitgebreid.

Elektrische vervoermiddelen zoals de auto en de fiets, zijn al jaren de norm. Auto’s op benzine zijn er alleen nog maar voor de verzamelaar en vinden goede aftrek in die landen, die zo ver nog niet zijn.

Op langere termijn: met de komst van de elektrisch aangedreven vliegtuigen is vliegen weer een genot geworden. Geen herrie van de motor en het is betaalbaar. Een tripje naar een van de buureilanden is als het nemen van de trein.
Daar het eiland volledig toegelegd is op groene energie, speelt het een leidende rol in de regio. Met de opgedane kennis op dit gebied wordt gretig handelgedreven. Het land Curaçao, ten slotte het Singapore van de America’s.

Herman Piso, Curaçao

4 Reacties op “Ingezonden | En toen waren de schoorstenen er niet meer

 1. Joep Meloen

  Vele jachten komen naar Curacao ?
  Dat kun je wel vergeten, met de lokale zeegang zijn de grote jachten niet blij en bovendien is er vrij weinig te doen voor mega-jachten. Het enige dat wel zou werken is reparatie van mega-jachten, maar de vervuiling van de Annabaai is zo immens dat geen jachteigenaar daar zijn jacht doorheen wil halen.

  We rijden allemaal electrisch en het is stil ? Dat kun je toch vergeten voor een zeer grote groep. Zij willen zoveel mogelijk herrie op straat, dus electrisch gaat het niet worden voor hen.
  Bovendien heeft Aqualectra nu al niet genoeg capaciteit om alle huizen 24 uur per dag te voorzien van electriciteit, laat staan dat ze dan ook nog eens al die auto’ kunnen opladen.

  Dus ik vrees dat de droom nog enigzins moet worden bijgesteld.

 2. Precies @TOC ik heb dit toevallig in een andere post aangegeven.

 3. Trots op Curaçao

  En al die ex-werknemers van de Isla werken allemaal in het buitenland, omdat ze daar nog niet zo ver zijn.

 4. Showroe di Emmastad

  En de bejaarde exwerknemers van de Isla verbranden autobanden op straat omdat zij goede verstandhouding met de kleinzoon van Maduro in het Venezolaanse regime eisen en terugkeer van PDVSA willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *