28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Funderend onderwijs

HomeNieuwsIngezonden | Funderend onderwijs
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Elisabeth Hollander aan het woord.

Voor de komende zes jaar zijn we weer verzekerd van een geaccrediteerde en positief beoordeelde lerarenopleiding funderend onderwijs aan de University of Curaçao. Dat is natuurlijk een felicitatie waard en er is geen twijfel mogelijk over de kwaliteit van de opleiding, maar toch zullen we ons moeten afvragen of we wel zeker weten dat we voor Curaçao hiermee op de goede weg zijn. Dit is, anders dan u nu wellicht denkt, geen aanval op personen of instanties, maar wel op het systeem.

Na de eeuwwisseling hebben we op Curaçao het klassikale onderwijssysteem met directe informatie achter ons gelaten en zijn we in het funderend onderwijs overgestapt naar de zelflerende leerling, met als uitgangspunten het bevorderen van het zelflerende vermogen van het kind en een grotere betrokkenheid van de ouders hierbij. ‘Enseñansa di Fundeshi’ is een prachtige nieuwe naam voor ons basisonderwijs, waarin het doel beeldend tot uitdrukking komt. Het moet een fundament leggen onder onze samenleving.

Van een fundament mag je verwachten dat het concreet is, egaal en krachtig genoeg om het eigen gebouw te dragen. En hier wringt de schoen. Het leermodel van de zelflerende leerling is niet concreet, integendeel, de leerlingen moeten het met tassen vol huiswerk vooral thuis zelf uitvinden. Het is niet egalitair, want doordat de leerstof niet klassikaal wordt aangeboden, zijn leerlingen bij het maken van het vele huiswerk totaal afhankelijk van ouders, dure huiswerkbegeleiding of vrijwilligers. En de grote aantallen drop-outs bewijzen dat het funderend onderwijs niet krachtig genoeg is om de hele samenleving te dragen.

Hoe wreed dit systeem eigenlijk is, werd me duidelijk toen buurjongen Angelo opgewekt bij me binnenstapte met de woorden: ‘Vandaag is mijn huiswerk heel gemakkelijk. Het gaat over Ford en mijn vader heeft een grote Ford en mijn moeder heeft een grote Ford, daar weet ik dus echt alles van!’

Hij is tien jaar oud en zit in groep vijf, wat niet best is. Zijn ouders hebben kosten nog moeite gespaard om hem op een van de beste scholen voor funderend onderwijs te krijgen. Maar wat zij nooit begrepen hebben, is dat die goede FO-scholen zo goed zijn, omdat het thuisfront goed is en zij schieten op dat punt hopeloos te kort.

Bij zelfontdekkend leren moet je inderdaad een verbinding maken met de voorkennis die je hebt, maar het gaat hier niet over Ford met een ‘d’, maar over fort met een ‘t’ en hiervan heeft Angelo geen flauw idee. Dus met de huiswerkmap in de auto naar Fort Nassau en daar ligt de hele geschiedenis aan zijn voeten. Voor die dag is hij weer gered.

Elisabeth Hollander,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Fred Schiedam heeft gelijk, mijn excuus, was voor het einde van het artikel afgehaakt.

    De redactie mag mijn reactie verwijderen, als ze toch bezig zijn die van Eric Lapas te verwijderen,.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties