30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Gaan we weer uit het koloniale vaatje tappen?

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Gaan we weer uit het koloniale vaatje tappen?
Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het ingezonden artikel. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we George Lichtveld aan het woord

Het wordt echt tijd om andere argumenten te verzinnen jongens, zo komen wij echter niet verder. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet goed uit de voeten kan met de wijze waarop de heren Jubi Evertsz en John Daal gereageerd hebben op mijn ingezonden stuk over de uiterst slechte keuze van de regering om juist mevr. Martha Dijkhoff te belasten met het opstellen van een nieuw beleidsplan voor het onderwijs. Weer wordt er op de man gespeeld en niet op de bal.

In typisch jaren zestig studentenjargon (groeien deze jongens nooit eens op?) word ik uitgemaakt voor een politieke figuur en vertegenwoordiger van de elitaire, gevestigde orde die alsmaar neo-kolonialistische kreten uitslaakt. Nu deert mij dat allemaal niet zo erg, ben wel eens voor erger uitgemaakt, maar mijn vraag is wat al die persoonlijke aantijgingen aan mijn adres te maken hebben met mijn kritiek op de chaos die mevr. Dijkhoff heeft veroorzaakt op onderwijsgebied. Het causaal verband ontgaat mij. De schrijvers stellen verder dat ik een heel verkeerde kijk er op na houd en dat, als ik het goed begrijp, het toenmalige beleid van mevr. Dijkhoff gebaseerd is geweest op stellingen die vandaag de dag nog steeds wereldbreed worden gedragen. In hun relaas wordt echter niet ingegaan op wat deze stellingen feitelijk behelzen. Ook wijzen de auteurs er op dat ik in mijn stuk zeker zes verkeerde uitgangspunten heb gehanteerd.

Jammer is dat zij die zes uitglijders van mij ook niet nader hebben aangeduid, zeer betreurenswaardig, want daardoor verliezen partijen een goede gelegenheid om inhoudelijk over het onderhavige nuttig van gedachte te wisselen. Maar ik neem aan dat de heren Evertsz en Daal een zodanige discussie met mij überhaupt niet willen aangaan daar zij immers te kennen hebben gegeven dat ik totaal geen kennis draag van onderwijskunde en mijn uitspraken daarom ook als gevaarlijk moeten worden beschouwd. Met een gevaarlijke oproerkraaier gaat men immers niet in discussie.

Of ik gevaarlijk ben weet ik niet, wel beken ik volmondig dat ik geen deskundige ben op onderwijsgebied. Mijns inziens hoeft dat ook niet om tot de conclusie te mogen komen dat het beleid van mevr. Dijkhoff desastreus is geweest. Die conclusie wordt immers elke dag weer eilandbreed ervaren, de aanhoudende slechte leerresultaten, slechte taalbeheersing, gebrekkige uitdrukkingsvaardigheid, zeer beperkte algemene ontwikkeling, zeer moeizame doorstroom naar hogere opleidingen en een stelselmatige aflevering van zogenaamd geschoolde jongeren die nauwelijks inzetbaar zijn in het arbeidsproces omdat zij vaak de meest essentiële maatschappelijke vaardigheden ontberen.

Dit is mogelijk niet de constatering van betreffende onderwijsexperts, maar wel die van alle gewone mensen die dagelijks met die problematiek moeten omgaan zijnde de leerlingen en studenten zelf, hun ouders, begeleiders, werkgevers, enzovoorts. Mogen al die groeperingen niets vinden over het onderwijs louter omdat zij geen expert zijn? Ontzeggen de heren Evertsz en Daal aan mij en aan al die mensen het recht om een mening te mogen hebben over de kwaliteit van het onderwijs alleen maar omdat wij allemaal geen ‘experts’ zijn? Het gewone volk ondergaat toch de gevolgen van een benepen onderwijsbeleid dat cultureel naar binnen toe navelstarend geen rekening houdt met de noodzaak tot afstemming op sociaal-maatschappelijke wereldtrends?

Ik kan mij niet voorstellen dat de heren Evertsz en Daal de mening zijn toegedaan dat ons onderwijsniveau wel degelijk is opgekrikt door de invoering van het Papiaments als instructietaal voor het funderend onderwijs. Maar als zij dat werkelijk toch vinden, laten zij dat met zakelijke argumenten aantonen en verder ophouden met de schuld van al wat verkeerd gebeurt in onze maatschappij comfortabel af te schuiven op de eeuwige, kwaadwillige en alles ondermijnende superboeven zoals de neo-kolonialisten en kapitalisten.

Best wel triest dat de personen die zich geroepen voelen om mevr. Dijkhoffs debacle te verdedigen, klaarblijkelijk ook gedreven worden door dezelfde emotionele drang tot afrekening met de Nederlandse (koloniale) onderwijscultuur en dus ook niet in staat zijn (of niet bereid zijn) om met een open geest naar de beste afstemming te zoeken voor ons onderwijs op het algemene wereldgebeuren.

GEORGE LICHTVELD
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

  1. Beste Hr. Held,
    Daar hebben we echt geen wetenschappelijk onderzoek naar nodig en waarom zouden we nu constant het wiel weer gaan uitvinden, alles ligt zo voorhanden. De meest inernationale gangbare taal voor studies aan universiteiten/colleges worden in het Engels gegeven. In Ned. idem dito.
    Als kinderen in Ned. willen gaan studeren omdat er veel familie woont dan is het een pre dat zij zowel de Ned. taal alswel Engels goed beheersen.
    Daar is eigenlijk alles mee gezegd.

  2. precies iedereen die het zich kan veroorloven zorgt dat zijn kinderen niet naar het papiamantstalige onderwijs gaan.
    de dombo”s moeten vooral dom blijven.
    waar halen de maffia politici anders hun stemmen vandaan.

  3. Vervolg. Wij hebben zoveel onderwijsdeskundigen. Maak gebruik van hun. Ik zou echt een wetenschappelijk onderzoek laten plaatsvinden om te ontdekken wat het beste onderwijs is voor onze kinderen van morgen. Is onze toekomst voor morgen.

  4. Heb mijn onderwijs te danken aan het systeem die toen heerste. Feit is dat de taal een bevolking bindt. Wij hebben wel een. probleem. Curaçao en de overige eilanden staan er alleen voor. Wil je verder moet je meer talen kunnen spreken en schrijven. Ik ben een voorstander van het geven van onderwijs in eigen taal, maar gelet op de toekomst van het kind zal je meer aandacht moeten besteden aan de wereldtalen. Als basis zou ik onze moedertaal gebruiken. Daarna echt aandacht besteden aan de taal

    waar het kind mee verder kan. Vroeger kregen de bovenwindse kinderen Engels en moesten daarna Nederlands leren. Pakte goed uit.

  5. Helemaal met u eens, mr. Lichtveld. Als het beleid zo goed als uitstekend blijkt te zijn, waarom zoveel dropouts en zelfs achterstand in persoonlijke ontwikkeling onder de jongeren?

  6. als het huidige onderwijs zo goed is, zal er dus geen enkel kind van onze politici op een Nederlands talige school zitten of Engelstalige school zitten.
    dus we zullen dat de komende weken zien.

  7. To the point, George. Niets aan toe te voegen.
    Het treurige is dat door het beleid van Dijckhof f cs veel kinderen tussen de wal en het schip gevallen zijn danwel vallen, wat ik persoonlijk erg jammer vind en onnodig.
    Die kinderen die in de regio studeren of naar de VS gaan komen veelal van de ISC (ons kind zit toevallig in de klas met 1 van de kinderen van GS). Ja het zou niet zo moeten zijn omdat goed onderwijs een recht is vgs de VN maar we willen allemaal het beste voor onze kinderen dus heb je er als het ff kan veel voor over. Veel kinderen die naar Ned. gaan haken af door problemen met de taal.
    Al met al is het triest.

  8. En dat beweert Sander, de uitgesproken natural born racist. Toch frappant dat iemand die dagelijks bezig is de hele Curacaose bevolking te demoniseren het uit zijn muil krijgt om mij als racist neer te zetten. Projectie ten top, zal ik maar zeggen. Ik heb je al eens gezegd Sandertje, je bent niets anders dan een simpele ziel. En dat zal jij zo te lezen/te zien voor altijd blijven. Dacht je nou echt serieus dat niemand leest wat je allemaal over de mondibewoners, zoals je normaliter de YDK omschrijft, schrijft? 😆

  9. Touche heer Lichtveld !! Prima reactie…goed verwoord….helemaal mee eens !
    Jammer dat Mano het nog steeds niet begrijpt vwb het op de man spelen 🙂

  10. Precies, het gevolg is slechte schoolresultaten. Dan heb jij nog veel te doen in je vaderland G. Lichtveld. I.p.v. je ongevraagd te bemoeien met het onderwijs op Curaçao en het blijven beledigen van dr. Martha Dijkhoff, kun je liever je landgenoten gaan helpen. Je zou het weleens tot president van Suriname kunnen schoppen als je je gaat inzetten voor het Surinaams onderwijs. Je weet het maar nooit. Klinkt toch best mooi, president George Lichtveld from the Republic of Surinam. En dan mag je Omayra Leeflang en passant meenemen als jouw minister van onderwijs. 😆

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3871410/2015/02/23/Suriname-moet-echt-vrezen-voor-een-verloren-generatie.dhtml

    http://www.ouders.nl/vraagbaken/leert-mijn-dochter-verkeerde-woordengrammatica-door-de-surinaamse-juf-5-jr

    http://nucnet.nl/surinaams-amsterdamse-kinderen-zwak-op-school

    Slaagpercentage Nederlands Onderwijs Suriname belabberd
    27/07/2013 07:02 – Naomi Hoever

    PARAMARIBO – Van de 23 kandidaten die hebben deelgenomen aan het eindexamen van het Nederlands Onderwijs Suriname (NOS), hebben maar twee de eindstreep gehaald. Het examen wordt in Bonaire afgenomen. Moeder Jacintha Faverus schuift haar ontevredenheid over het behaalde resultaat niet onder stoelen of banken.

    Faverus is ontmoedigd omdat er maandelijks 200 euro wordt betaald aan schoolgeld. Als het examen in Nederland wordt afgenomen moet er 58 euro voor het hele examen worden betaald. De studenten moeten twee tot drie keer naar Bonaire vliegen om twee schriftelijke examens en een mondeling examen af te leggen. Volgens moeder Faverus lopen de ticket- en verblijfkosten al in de orde van vierduizend euro.

    “Als ouder ga je ervan uit dat je kind goed wordt onderwezen en een betere aansluiting zal vinden op het vervolgonderwijs in Nederland. Er zitten mensen in het schoolbestuur die geen kaas van onderwijs hebben gegeten”, luidt het verwijt van Faverus. De examens worden afgelegd op havo, vwo en vmbo-niveau. Het gaat om staatsexamen. De cijfers die de studenten op school behalen, tellen niet mee bij het eindcijfer.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties