26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Gay Pride

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Gay Pride
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Jan Jonkman aan het woord.

Net weer ‘hoog en droog’ op mijn eiland aangekomen of de controversen in adhesie-/cohesiebetuigingen over de laatste gehouden Gay Pride zijn niet van de lucht. Hebben wij, burgers van ons dushi Kòrsou niets beters te doen dan tegenstrijdige onderwerpen uit te spelen om vooral nog meer verdeel en heers te zaaien en te oogsten?

Ok, u, jij bent lesbisch of homo, ik ben hetero. Ik ga toch niet ook een heteropride op de been brengen om te getuigen van mijn levensstandaard en levenswijze. Nogmaals, oké. Ik ben van nature hetero en zie mijn levenswijze terug in de wet van God. Maar ik ben ook niet dom. Vanwege de duistere excessen in het heterohuwelijk verlaat ik toch niet mijn levensstandaard? Nee toch! Maar ik neem wel afstand ervan. In beide kampen – hetero en homo – vinden wij de totaal scheve libido en eros aanstuwende seksuele uitingen.

Ik zou zo graag eens wat meer en positievere voorbeelden willen zien in de media, scholen en kerken, et cetera over het heterohuwelijk. Eigenlijk moesten wij heteromensen ons diep schamen, ook ik. Persoonlijk ga ik van een Bijbels standpunt uit en dat vind ik in de woorden van Jezus, die zei: ,,Jullie zijn wel in de wereld, maar niet van de wereld.” Je hoeft niet alles te absorberen wat de ‘wereld’ je biedt en dat je eigen te maken. We mogen elkaar toch eerlijk in de ogen kijken en zeggen: ,,Ik forceer jou niet in mijn kamp te komen, net zomin jij mij kan dwingen in jouw kamp te gaan.” Wie ben ik om een homo of lesbisch te veroordelen? Jij wil straight zijn op jouw manier en ik doe het op grond van mijn levensovertuiging.

Jan Jonkman,
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. live and let live…
    love your own kind, that means all of humanty…
    love the earth and all creatures on it…
    cherish them for the short time we get to spend on this beautiful planet…
    STOP the hatred of others because of the fact that EVERYBODY is different…
    Everybody is unique , there is only 1 of them in the whole universe…
    LOVE everybody, yourself included….
    TEACH LOVE …NOT HATE…

    PEACE …

  2. Was het niet Maarten Luther die de reformatie inluidde door 95 stellingen aan de kerkdeur van Wittenberg te nagelen? Hij verklaarde daarin o.a. dat ‘zaligheid’ (Duits: Heil; Engels: Salvation) een aangelegenheid tussen de mens en God is. Traditionele kerkelijke traditie speelt daarin, volgens Maarten Luther, totaal geen rol (Bruce Robinson; Overview of the Reformation). Calvinistische protestanten omarmden het idee dat ‘zaligheid’, vanaf geboorte, gereserveerd is voor enkel uitverkorenen. Missionarissen van allerlei pluimage hebben dit achterhaalde concept aangewend om racisme en het hebben van slaven door missionarissen te rechtvaardigen. M.a.w. het in stand houden van discriminatie kerkelijk zegenen. Vandaar dat het van belang is dat dominee Jan Jonkman verdeeldheid ook in context van zijn wereldvisie en een breder visie voor de Curaçaose samenleving plaatst.

  3. @ericlapas, Ik denk dat de parade juist wordt gedaan zodat meer YDK uit de kast komen. Viel me op dat er nogal veel gays in de closet zijn of ze waren in ieder geval niet aanwezig op de gaypride.

  4. Jan Jonkman schrijft, “Net weer ‘hoog en droog’ op mijn eiland aangekomen”. Vanaf welk planeet denk ik dan dat hij Curacao zijn eiland noemt valt ook iets over te zeggen maar dat een andere keer. Wat ik een beetje voel in zijn verhaal is dat wij iets meer toleranter moeten zijn jegens anderen maar zelf doet hij dat niet. Hij heeft het over; “ik zou zo graag eens wat meer en positievere voorbeelden willen zien in de media, scholen en kerken, et cetera over het heterohuwelijk”. De meeste kinderen groeien zonder vader op Curacao de meesten weten niet eens wie hun vader is. Het is niet hun schuld en vaak ook niet van de moeder. Als wij deze kinderen en gezinnen shuldgevoel of schaamte blijven aanpraten dat zij geen ideaal of een half gezin vormen (wat je ook in sommige tv reclames ziet) vind ik erg gemeen en wreed.

    Een ander punt is; “eigenlijk moesten wij heteromensen ons diep schamen” Ik moet mij nergens voor te schamen, het zal mij uit mijn reet roesten wie het met wie doet. Tijdens de discussie rond Gay Pride het ik veel homo’s aan het woord gehoord de ene domme opmerking na de andere de meesten weten niet eens wat ze willen. Ze willen niet gediscrimineerd worden maar ze kunnen geen voorbeeld van discriminatie geven. Eerlijk gezegd zie ik niet wat een gay pride met emancipatie van homo’s te maken heeft. Het lijkt meer op een stel Marikoes ku ke kwe otro riba kaja. Als homofielen iets wilt bereiken moeten zij zelf uit de kast komen en er voor (wat het ook mag zijn) vechten.

  5. De “Kum ba yah” sentiment uit Jan Jonkman’s stuk doet aandoenlijk aan. Als voorman in zijn geloofsgemeenschap is hij zeker bekend met het uitspelen van tegenstrijdige onderwerpen en verdeel en heers zaaien/oogsten op dushi Kòrsou. Als hij gedurende de periode ‘aanwezig was geweest’ had hij e.e.a. misschien anders verwerkt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties