Ingezonden | Geen opperste moraalridder

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Eldon ‘Peppie’ Sulvaran aan het woord.

Alle media zouden het oneens moeten zijn met plannen van de regering om hen aan banden te leggen. Dit al vanwege het feit, dat de media de belangrijkste beheerders en hoeders zijn van het recht op vrije meningsuiting. Dit is spelen met vuur. Noch enige gedragscode, noch enige Raad, noch enige interne procedure kan voorkomen dat de mens, en dus ook de tegenstander van de regering, die zijn mening wil uiten een mediaforum betreedt.

Voor God geldt misschien nog dat hij de wereld kan veranderen — al is dat een kwestie van geloven — maar voor die voorstellen de vrije meningsuiting te belemmeren, geldt dat zeker niet. De beoogde regeling is dan ook niets anders dan het bieden van schijnzekerheid, omdat effectuering met sancties rechtens nauwelijks mogelijk zal blijken.

Het is bovendien slecht om politieke doelstellingen, zeden of moraal te vervangen met recht. Waar dus krachtig tegen moet worden gereageerd is dat de waan van de dag, zoals hier, weer gaat regeren. De politieke controle wordt op deze wijze afhankelijk van de media. Die zullen als gevolg van vrees voor sancties, wellicht misnoegde burgers weren, terwijl ook zij belangrijke deelnemers zijn aan het publiek debat. Regels mogen niet worden gebruikt om buiten het recht gelegen politieke doeleinden te bereiken, zeker niet wanneer de politieke koers van dag tot dag verschilt. Het gaat hier om niets anders dan ‘the thoughts the govermnent hates’.

De schade die het vrije woord de regering en politici af en toe berokkent, is de prijs die betaald moet worden voor het grootste rechtsgoed dat de samenleving kent. Een belangrijke eigenschap van een regering in een democratische samenleving is dat die over een behoorlijke olifantenhuid relativeringsvermogen beschikt. Het is gewoon niet aan de politiek om te bepalen wat een burger mag zeggen of niet. Laat dat maar aan de rechter over.

Tot nu toe heeft dat geen probleem opgeleverd en dat straalt in ieder geval wel enig vertrouwen uit. Het Europese Hof voor de Rechten van de mens beschouwt de pers niet voor niets als de waakhond van de maatschappij, dan wel de hoeksteen van de democratie.

Te gek wordt het natuurlijk, nu ook met sancties word gedreigd. Ik vrees dat de politiek de persvrijheid wil inperken omdat bepaalde media hen te veel op de nek zitten en zij bovendien, terecht, bij de rechter vaak bot vangen.

De media moeten dan ook reeds nu aangeven, dat zij zich niet gebonden zullen achten aan de opgestelde criteria en dat zelfregulatie de enige juiste weg is.

Eldon Peppie Sulvaran,
Curacao

6 Reacties op “Ingezonden | Geen opperste moraalridder

 1. Drechi pa bosnan Tur

  @Miep:
  Dan had jij of all people geen 10, maar 20 jaar gevangenisstraf moeten krijgen met je onnodige, met geen enkel bewijs gestaafde uitlatingen over tegenstanders van je “clubje” rassisten tijdens de verkiezingscampage, vuillak!!!!!!!!
  E dan het liefts hier heel ver vandaan uitzitten……. In Timbuktu of zo……..

 2. een vieze leugenaar -de pers houd van mensen onnodig en zonder gedegen bewijs te veroordelen-dat wil je vrije meningsuiting noemen?-ja als het jou en de volgelingen uitkomt.
  Er moet juist heel snel een wetgeving komen dat mensen onnodig en zonder bewijs in de media of social media benadelen gewoon 10 jaar gevang krijgen-dan kijkt men wel uit om schoftige onbewezen uitingen te doen.

 3. Joep Meloen

  Er is een groot verschil tussen objectieve berichtgeving en propaganda of zelfs opzettelijke misinformatie. Hier op Curacao denkt men dat propaganda en het opzettelijk mis informeren van de bevolking ook onder de persvrijheid valt.

  Het feit dat Peppie het verschil niet begrijpt of niet wil begrijpen toont aan in welk kamp we hem kunnen vinden.

 4. Wij hadden al de sterke indruk dat de meeste pers zo ie zo niet onpartijdig cq integer is ze worden immers door de politieke partijen betaald. Ja de enkele verslaggevers die wel onderzoek doen en wederhoor plegen ja die zijn de gebeten hond omdat ze de werkelijkheid openbaar maken en velen kunnen daar niet tegen.

 5. Voorziet Eldon S. , ook bekend als Peppie, anders weer geweld? Iets wat hij vaker (op-)roept.

 6. Abraham Mossel

  Hallo peppie moet je niet met kokkie al vast wat protest borden laten drukken, om te protesteren tegen de nieuwe regering die de media de mond wil snoeren. Je bent zeker vergeten dat je vrienden van de club van 12 de hele bevolking de bek wilde snoeren, om de verkiezingen geen doorgang te geven. Peppie Ga achter die strontkar van Corallo lopen in opdracht van je geld boompje Gerrit de Raaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *