27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Gelijke behandeling

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Gelijke behandeling
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of bedreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Michiel van Bokhorst aan het woord.

Bij dezen wil ik graag reageren op het analyse-artikel in de krant van gisteren. Dat mijn YouTube-protest te laat komt is klip en klaar. Maar dat de armoede op de BESeilanden te groot is ook. Ik ben geen jurist – ik ben maar een eenvoudige jongen die ‘gelijke behandeling’ ziet staan en zich daarna afvraagt waarom de kinderbijslag in Caribisch Nederland dan maar de helft is terwijl de kosten van het levensonderhoud hoger zijn.

,,Ongelijke behandeling kan ook voordelig zijn?”

Vertel dat aan de ouders die hun kinderen enkel witte rijst met ketchup te eten moeten geven. Wat me stoort in de analyse, is dat de ongelijkheid die nu wordt geëxpliciteerd en in het oorspronkelijke artikel 1 natuurlijk ook al zat verscholen: ‘gelijke gevallen gelijk behandelen en ongelijke gevallen ongelijk behandelen naar de mate van ongelijkheid’ uitgelegd wordt als een kans.

Er kan iets extra’s worden gedaan om achterstanden weg te nemen. Waar is dat gebeurd op het terrein van armoedebestrijding en koopkracht? Het wordt verkocht als iets positiefs, maar de ervaring is dat het vrijwel alleen ten nadele van de eilanden wordt uitgelegd en gebruikt. Staatssecretaris Klijnsma heeft op 28 maart heel duidelijk laten zien dat ze absoluut geen voorstander is van verhoging van de uitkeringen op basis van het bestaansminimum omdat ze weet dat het dan onvermijdbaar is – ze weet dondersgoed dat veel Caribische Nederlanders ver onder de armoedegrens leven.

Ze waarschuwt al terwijl het bestaansminimum nog niet eens is bepaald! Waarom is het unfair tegenover haar om dat te stellen? Er moet simpelweg wat gedaan worden aan de armoede. Mijn protest is tegen de onwil en het getreuzel van Den Haag. Een aantal Bonairianen heeft dat gedaan door niet te stemmen; dat kun je uit democratisch oogpunt veroordelen maar het is ook te begrijpen.

Zelf protesteer ik door naar de term ‘gelijke behandeling’ en onze flagrant te lage uitkeringen te wijzen en een filmpje te maken in de hoop aandacht in Nederland te krijgen. Dat lijkt een beetje te lukken. Mensen dáár maken zich eindelijk een beetje druk over de armoede hier, en dáár vallen de beslissingen. Het is dan aan de knappe koppen om zich erover te buigen hoe het dan wel op te lossen.

Natúúrlijk sta ik geen 1 op 1 implementering van de Nederlandse wetgeving voor. Dat zou waanzin zijn op een eiland dat zelfs geen stoplichten heeft. Maar het kan en mag echt wel een beetje rechter getrokken worden, zeker op het sociale vlak, en ik zie Plasterk en Klijnsma alleen maar tegenstribbelen.

Ondertussen dweilt de voedselbank hier met de kraan steeds verder open, al jaren – terwijl dat niet nodig zou moeten zijn als de overheid zijn verantwoordelijkheid zou nemen.

Michiel van Bokhorst,
Bonaire

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Zoals eerder gemeld wilden de verweesd achtergebleven eilanden de BES-status niet. Nederland wilde het ook niet, maar er was weinig keuze. Wat te doen als je eigen familie je uitstoot? Waarom kunnen de BES-eilanden geen status aparte krijgen met eerlijke ondersteuning van de andere eilanden en/of Nederland? De voormalige Nederlandse Antillen hebben wel wat goed te maken. Bovendien kunnen de eilanden samen zich beter verweren tegen neokoloniale ingrepen en de wijziging van artikel 1 van de Grondwet. De status aparte kwam er niet voor niets. De eilanden apart aanpakken werkt veel beter. Een Wiedergutmachung ligt voor de hand willen onze BES-landgenoten, daar niet bestendig kapotgaan wegens de opvallend ongelijke behandeling. Het woonlandbeginsel is hier onbezonnen onrechtvaardig toegepast. En zoals altijd wantrouwt de Nederlandse overheid de eigen burgers zonder enige degelijke grond. Wij generen ons voor onze eigen hardleerse en lichtgelovige bestuurders. Renée van Aller&John de Vries

  2. Beste Ilse,

    Dit is geschreven door Van Bokhorst. Inmiddels hebben we de naam aangepast. Dank voor het ons hierop attenderen.

    Met vriendelijke groeten,
    KKC redactie

  3. De BS eilanden hadden zich vergist met het kiezen van de nieuwe status van directe band met Nederland. St. Eustius was de enige die eigenlijk niks te kiezen had, sinds het behouden van Nederlandse Antillen niet voorkeur geniet v/d andere eilanden, dus naderhand ook gekozen voor de directe band. De nadruk is blijkbaar het woord ‘bizondere’ gemeente van Nederland zijn. Bizonder om als 2de rangs burgers behandeld te worden, met wel de lasten maar niet de lusten. Tijd mischien om de uitkomst van de referendums in Bonaire (2015) en St.Eustatius (2014) door hun eigen regeringen met concrete voorstellen aan Nederland op tafel te leggen?

  4. ( Is dit nou geschreven door Fred Rabeling of door Van Bokhorst?)
    Kan de heer Van Bokhorst zijn relaas ook eens tonen aan de groep Bonairianen die Bonaire ” bėk ” willen en zelfstandigheid nastreven? Wat dan? Dan ondersteunen de broeders en zusters overzee helemaal niets meer. ( waaronder kustbewaking, justitie e.d. Allemaal voor eigen rekening dan).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties