30 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Geluidsoverlast

HomeNieuwsIngezonden | Geluidsoverlast
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord.

Hierbij mijn bijdrage aan het probleem van geluidsoverlast en hoe daarmee om te gaan. Geluid word gemeten in decibel dB, net zoals spanning van elektriciteit in voltage. In het geluidmeetinstrument is nagebootst hoe het oor geluidsterkte hoort en uitgedrukt in de letter A: dBA. De schaal van geluidsterkte gaat van 10 dB tot pakweg 170 dB. Hierbij is bij 10 dB bijna geen geluid en 170 dB dichtbij een vuurwapen, sirene, straaljager, ontploffend vuurwerk. De pijngrens begint bij 130 dB.
Een nadere indeling van de schaal van 10 tot 170 dB:

10-30 dB Stil

30-70 dB Matig geluid

75-85 dB Heel luid, kans op gehoorbeschadiging

90-110 dB Hinderlijk, kans op gehoorbeschadiging

120-170 dB Pijnlijk, schadelijk voor het gehoor.

Geluiden onder de 75 dB zijn veilig.
Bij sterkere geluiden moet je zorgen dat je je oren niet te lang blootstelt. Zo bereik je bij geluiden van 85 dB na acht uur de veiligheidsgrens.
Per 3 dB die erbij komt, krijg je ongeveer een verdubbeling van de geluidsdruk op je trommelvlies. Je kunt dus half zo lang zonder risico aan dat geluid worden blootgesteld, bv. 88 dB is slechts gedurende vier uur veilig, 91 dB gedurende twee uur.

Naast de duur en de sterkte van het geluid bepalen ook je persoonlijke gevoeligheid en de toonhoogte hoe schadelijk geluid is.

Is het oor eenmaal beschadigd dan is er geen herstel meer mogelijk, vandaar de noodzaak het oor te beschermen tegen beschadiging. Hoe meer geluid bij het oor en hoe langer je het oor daaraan blootstelt hoe groter de kans op definitieve gehoorbeschadiging. Voorbeeld met een koptelefoon op met meer dan 75 dB gedurende uren en elke dag opnieuw kan gehoorbeschadiging veroorzaken, of bij Carnaval of Brionplein op een paar meter afstand van de luidspreker staan kan je oor beschadigen. Het probleem zit hem erin dat je niet precies kan bepalen wanneer die gehoorbeschadiging optreed, dit is afhankelijk van een aantal factoren en persoonsafhankelijk. De boodschap is voorkomen aangezien genezen niet kan. Zo kort mogelijk je oor blootstellen aan geluiden hoger dan 75 dB. Vele muzikanten hebben het oor definitief beschadigd, moeten eigenlijk standaard oordopjes in. Waarom wel verplicht de auto veiligheidsriem om?

Met geluidsoverlast zijn er drie aspecten, ten eerste beschermen tegen gehoorbeschadiging (voorbeeld carnavalsoptocht) ten tweede tegen overlast van geluid hoger dan 75 dB gedurende langere tijd (voorbeeld Tumba festival) en ten derde tegen overlast van geluid lager dan 75 dB gedurende langere tijd. Voorbeeld je buurman zet de Tv of radio hard aan bij hem op 90 dB en bij jouw krijg je dan bv 70 dB te horen, maar is overlast ten opzichte van het praten met je gezinsleden of luisteren naar je eigen Tv/radio.

Een muziekband op het Brionplein zorgt voor een geluid tussen de 100 en 120 dB en zal in alle hotelkamers rond dit plein geluidsoverlast veroorzaken.

Als bij jou in de straat een feest word gehouden met luide muziek zal dit overlast geven voor de directe omgeving maar zal geaccepteerd worden vanwege de cultuur en het komt niet zo vaak voor.

Aangezien er tot nu toe onvoldoende regels waren en geen meetapparatuur voor handhaven is het een goede zaak dat we dit gaan proberen in regels vast te leggen.

Bij het tennistoernooi van Wimbledon mag er na elf uur niet meer gespeeld worden vanwege geluidsoverlast voor de omgeving door het geluid van een vol stadion.

In het Riffort speelt elke vrijdag een muziekband en maakt geluid rond de 100 dB maar de omgeving heeft er verder geen last van en stopt om elf uur.

In zijn algemeenheid kan je stellen dat geluid hoger dan 75 dB bij jouw huis, dat van buiten komt overlast bezorgen. Een ambulance zal overlast bezorgen, maar is van zeer korte duur. Is er een restaurant in de buurt en die wil livemuziek ten gehore brengen dan is maar de vraag hoeveel dB hoger dan 75 dB acceptabel is in het restaurant, zodat de omgeving geen overlast heeft, door daar maximum 75 dB te kunnen meten. Een beetje muziek live of niet zal 85 dB moeten zijn, anders heeft het geen zin. Het probleem zit in het vol draaien van de volumeknop en niet, zodat er maar 90 dB uit de luidspreker komt op 5 meter afstand.

Vandaag de dag kan ook de smartphone je hierbij helpen, aangezien er apps zijn waarmee je je smartphone om kunt zetten naar een geluidmeter. Dit is niet zo nauwkeurig als de officiële meter maar is een hulpmiddel om je volumeknop te regelen zodat de omgeving geen overlast meer krijgt. Ik meet nu bv 70 dB met de radio niet hard aan.

Een ander geluidsoverlast zijn de inbraak/brand alarmen die onnodig afgaan en niet automatisch stoppen na bv een kwartier, maar de hele dag/nacht doorgaan. Ook dit meenemen.

De getallen die ik nu in de media lees van 55 dB en bij de grens, slaan nergens op. Verzoek aan de overheid duidelijker aan te geven waaraan men zit te denken en dit schriftelijk uitgeven voor de discussie.

Henk Pasman,
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Als bij jou in de straat een feest word gehouden met luide muziek zal dit overlast geven voor de directe omgeving maar zal geaccepteerd worden vanwege de cultuur en het komt niet zo vaak voor.

    Geaccepteerd is niet het juiste woord. Als je erover klaagt moet je oprotten.

  2. @ Joep Meloen
    Uitleg kreeg ik van de verslaggever op het moment dat de wedstrijd werd afgebroken rond 11 pm. nog even gegoogled:
    Explanation of why Tennis stops at 11pm at Wimbledon
    In the UK after 11pm there are regulations on how much noise you can have in residential areas. The air ventilation and the design of the roof doesn’t insulate the noise one bit. So by law in the UK you can’t have matches after 11pm. That’s why it ends at 11pm.

  3. @ Henk Pasman,

    Wimbledon mag wel spelen na 11 uur, maar men doet het niet. Dat is niet vanwege het geluid, maar vanwege het feit dat de toeschouwers dan niet meer weg kunnen komen. De laatste metro en bussen rijden om 11 uur en aangezien Wimbledon in een oude woonwijk is, met redelijk smalle straatjes en geen echte grote parkeergelegenheid, heeft men besloten wedstrijden om die tijd zelfs af te breken.

    Voor de rest goed verhaal.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties