29 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Geluidsoverlast is ‘Nos Kultura’? (2)

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Geluidsoverlast is ‘Nos Kultura’? (2)
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Glenn Booi aan het woord.

Als reactie op het ingezonden stuk van Arthur Donker van donderdag 25 januari het volgende: geluidsoverlast of lawaaioverlast is als een kankergezwel in de Curaçaose samenleving. Het is onbegrijpelijk dat Curaçaose overheden er tot nu toe niet in zijn geslaagd om dit kankergezwel te verwijderen. Snèks die keiharde muziek de bario’s inblazen, motorfietsen die zonder uitlaat rondscheuren, enkele auto’s met keiharde muziek, carnavalsgebeuren met keiharde muziek.

Nieuwjaarsviering met abnormaal lawaaioverlast. Niet vreemd dat voor velen dit als de Curaçaose cultuur wordt ervaren. Terwijl dit allemaal onder de noemer ‘asociaal’ kan vallen. Studies aan de universiteit van Leiden hebben aangetoond dat 90 decibel na 30 minuten onherstelbare schade aan het gehoor aanricht en dat 110 decibel al schade toebrengt na een halve minuut. In Nederland bestaan wel wetten die de geluidsoverlast reguleren.

Zo zijn er bijvoorbeeld om horecabedrijven heen meetpunten ingesteld waarbij elke burger met een decibelmeter kan nagaan of aan de wet wordt voldaan. Deze wetten zijn op internet geplaatst. Hier op Curaçao wordt bij de aanvraag voor een vergunning van een horecabedrijf voor ieder geval apart een regeling getroffen over het soort geluidsoverlast en hoeveel decibel mag. Corruptie en vriendjespolitiek zijn hierbij dus zeer wel denkbaar.

Als men op Curaçao bij geluidsoverlast de politie belt, dan zal (als de politie komt) de politieagent verzoeken aan de horecahouder of hij de muziek wat zachter wil zetten. Geen enkele garantie dat dit ook gebeurt. Indien men een klacht indient bij de Milieudienst (ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur, GMN), dan stuurt men een ambtenaar in werktijd naar de betreffende plek om decibelmetingen te doen, dit terwijl de snèks beginnen met geluidsoverlast in de avonduren. Dus gewoonweg volksverlakkerij (tuma pueblo hasi).

Er is zogenaamd geen geld beschikbaar om een ‘piketdienst’ in het leven te roepen om na normale werktijd (’s avonds) in te grijpen wanneer een burger belt. Niet alleen in de wijk Brakkeput is er sprake van geluidsoverlast maar ook in de omgeving van Barbouquet, Jantje Wever, Semikok en de Santa Rosaweg tussen Kooyman en Steak & Ribs restaurant. De bewoners van de genoemde wijken door Arthur Donker kunnen zich gesteund voelen door ons.

Ik verzoek bij dezen alle wijken om zich te verenigen, om een vuist te maken tegen dit onrecht. Wat de ‘echte yu di Kòrsou’ betreft, daar kan ik alleen maar om lachen. Degenen die de Curaçaose geschiedenis een beetje kennen weten dat de Spanjaarden destijds de oorspronkelijke bewoners van toen hebben vermoord of verbannen. De echte ‘yu di Kòrsou’ bestaat dus niet.

De huidige bewoners van Curaçao zijn mensen die vrijwillig of onder dwang hier naartoe zijn gekomen. Glenn Booi, Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Geluidoverlast is nos kultura , vuil in de mondi en overal is ook nos kultura ,
    atrako is nos kultura , moet ik een poosje doorgaan !

  2. Arhtur Donker en Glen Booi, ik ben helemaal eens met jullie betoog.
    Als het zo doorgaat wordt het doodschieten van jongelui bij truk di pan en dicotheken ook bestempeld als nos kultura.
    Wij laten ons niet de les niet voorlezen door een stelletje mensen met een iq van 30.
    Bai protesta pa algu cu ta util, senora klooster

  3. Net als Arthur Donker, heeft heer Booi de volgende spijkers op zijn koppen geslagen. Geluidsoverlast als “Nos Kultura” te bestempelen is alleen maar een wijze om wangedrag van een klein groepje goed te te praten en door het uit te smeren over “Nos” en de gebruikelijke rassenscheiding toe te passen. Gebruikelijk, als er verder geen normale argumentatie aanwezig is om een ongeoorloofd actie te verhelderen. En zoals de heer Booi aangeeft, de echte ‘yu di Kòrsou’ bestaat niet, want die is helemaal uitgeroeid door de spanjaarden. De ‘yu di Kòrsou’ bestaat nu uit mensen van verschillende landen, van verschillende afkomst en met verschillende culturen, wat Curacao van ONS allen, die hier leeft en werkzaam is, maakt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties