Ingezonden | Gestolen creditcards makkelijk te gebruiken

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ellis van Mierlo aan het woord.

Zeer verrast, ontdaan en daarna vooral boos. Dat waren mijn reacties toen ik vernam dat een toeristenkoppel uit Duitsland, dat verblijft in het resort waar ik als manager werk, was bestolen op een van onze publieke stranden in Bándabou. Wat een nare ervaring, alles weg, geld, autosleutels maar dus ook de creditcard.

Gelukkig was er geen geweld gebruikt en was iedereen in de buurt behulpzaam, werd er een telefoon geleend om te bellen en heeft het autoverhuurbedrijf geregeld dat ze weer veilig op het resort kwamen. Toen men ongeveer anderhalf uur na de diefstal contact opnam met het creditcardbedrijf, bleek dat de gestolen kaart al drie keer was gebruikt!

Lees het goed, de gestolen creditcard was binnen anderhalf uur drie keer gebruikt, bij drie verschillende bedrijven, waaronder een bekend fastfoodrestaurant. Drie bedrijven hebben zonder blikken of blozen voor vele euro’s aan verkopen op deze gestolen kaart laten afrekenen. Hoe is dit mogelijk?

Iedereen, en zeker winkeleigenaren, vinden het naar om bestolen te worden. Hoe kan het dan dat de juiste procedure bij het aannemen van een creditcard niet in acht wordt genomen? Waarom is er niet om identificatie gevraagd? Hoe makkelijk is het voor dieven als ze weten dat ze zonder veel moeite met een gestolen creditcard inkopen kunnen doen voor honderden euro’s, zonder een haan die ernaar kraait?

Onze gasten zijn zelf al bij de winkels langs geweest en een van de winkeliers heeft toen zijn excuses aangeboden, maar is dit voldoende? Wat gebeurt er als volgende week weer iemand met een gestolen kaart probeert te betalen? Zijn er lessen geleerd? Als we ditzelfde bedrijf vragen om een nette brief waarin wordt uitgelegd aan onze gasten dat er een strenger beleid zal komen vanuit de winkelier, dan moet dat eerst met het hoofdkantoor worden overlegd. Waarom is dit zo moeilijk? Hebben consumenten geen rechten?

Ook wij van het resort hebben contact opgenomen met onze nationale toeristenorganisatie. Die zouden deze week even bij onze gasten langsgaan om te benadrukken dat het heel vervelend is dat dit is gebeurd en dat er aan wordt gewerkt om de situatie te verbeteren, hopelijk wordt dit wel waargemaakt.

Hoe kunnen we als eiland vooruit gaan en de criminaliteit in toom houden als er zo laks wordt omgegaan met de veiligheid van burgers? Hoe kan de politie dit allemaal bijhouden als het voor criminelen een kwestie is van een tas van het strand meenemen en met gemak voor honderden euro’s aan schade aanrichten? Wat nu?

In ieder geval kan iedereen winkeliers op hun verantwoordelijkheid wij zen als men in een winkel tijdens het betalen een creditcard aanneemt zonder identiteitscontrole, want het kan ook uw kaart zijn die zo gemakkelijk wordt misbruikt.

Ellis van Mierlo,

Curacao

9 Reacties op “Ingezonden | Gestolen creditcards makkelijk te gebruiken

  1. @ Belg, ik wéét m’n CC pincode niet eens! Nog nooit nodig gehad.

  2. Idd bijna nooit maar niettemin wel regelmatig mijn CC gebruikt (restaurants ed) + pincode + signature. Voor de ‘muur’ is het onnodig.

  3. PINcode voor CC? Alleen als je geld uit de muur wilt trekken, iet s dat waanzinnig en exorbitant duur is met een CC.

  4. CC met NFC (Near Field Communication) chip zijn enigszins kwetsbaar.

  5. @Belg, Je hoeft hier vrijwel nooit een PIN te gebruiken (net als in de USA). Je tekent en daarom is het belangrijk dat men de handtekening controleerd.

  6. Ik heb van de week mijn CC nog gebruikt en zoals gewoonlijk gepind en handtekening geplaatst.

  7. Er is duidelijk geen pincode gebruikt wat op zich al vreemd is.

  8. Mijn ervaring is dat er op Curaçao normaliter om een ID gevraagd wordt bij betaling met een credit card. De vraag is of deze policy ook wordt gehanteerd door alle personeelsleden als een familielid of vriend met een gestolen kaart komt betalen.

  9. Beste Ellis van Mierlo, het is juist alléén op Curaçao dat me ooit is gevraagd om een ID bij het gebruik van een creditcard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *