27 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Herziening van het EOP dreigt misbruikt te worden

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Herziening van het EOP dreigt misbruikt te worden
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Timo Brouwer (GreenForce) aan het woord

Milieu en recyclingbedrijf Green Force maakt zich zorgen over de evaluatie van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP). Het zal menig mens opgevallen zijn dat er niet zo lang geleden veel politici het woord hebben gevoerd, omringd door projectontwikkelaars, met allemaal hun eigen opinie over de EOP. Met de nieuwste ontwikkeling in de Staten weten we nu duidelijk wie zich voor het karretje van deze projectontwikkelaars laten spannen. Politici en projectontwikkelaars zeggen dat het EOP een struikelblok is voor duurzame economische ontwikkeling. De economische ontwikkeling van wie? Van hun eigen portemonnee? Het proberen in te stellen van een EOP-oommissie is niets meer dan een poging om macht te verkrijgen om te bepalen wie wat mag gaan bulldozeren ten koste van de natuur. Veel conserveringsgebied dreigt te verdwijnen als deze mensen het voor het zeggen hijgen.

Het traject dat het ministerie van VVRP heeft uitgezet, waarbij nationale en internationale experts zich over het ontwikkelingsplan buigen, is de juiste manier om dit aan te pakken. Het is wellicht ook nodig om de natuureenstemte geven en samen te bepalen dat het een evenwichtig plan moet zijn waar voor ieder ontwikkeld stuk grond ook een net zo groot stuk wordt beschermd. Menig politicus heeft geen kennis van zaken en moet zich heel ver van dit soort grote en ingrijpende zaken houden.

Een projectontwikkelaar op dit eiland heeft zich al schuldig gemaakt aan het ‘duurzaam ontwikkelen’ van een buurt met huizen tot aan het water van de zoutpannen van Jan Thiel, dat een conserveringsgebied is. Daar is de natuur aangetast en verstoord voor het bouwen van huizen. Verder wil deze projectontwikkelaar ook graag de rest van de zoutpannen ontwikkelen en ook een boulevard bouwen van Jan Thiel tot aan het Sea Aquarium. Maar dat gaat niet door omdat het EOP dit in de weg staat.

De andere projectontwikkelaar heeft ook projecten tot aan de rand van het conserveringsgebied in Jan Thiel, heeft gronden in conserveringsgebieden rond Jan Kok en verder ontziet hij geen enkele witte vlek binnen het EOP, om deze in zijn handen te hijgen en er een ‘concrete jungle’ van te maken. Zie maar wat er rond Lagun is gebeurd.

Veel projectontwikkelaars zijn hypocriet. Ze hebben hun mond vol van duurzame economische groei, maar geef ze een kans en ze zullen het hele eiland plat bulldozeren en er resorts en woningen op bouwen. Woningen die niet voor mensen met een laag inkomen zijn bestemd en al helemaal niet rekening houdend met de natuur. Allemaal in eigen belang en dat van hun familie, niet in het belang van het eiland en een echte duurzame toekomst.

Deze projectontwikkelaars zijn alleen aan het azen op ‘greenfields’. Dat zijn stukken grond met weinig ontwikkeling waar alleen natuur in de weg staat. Deze zijn namelijk goedkoper dan stukken grond in de stad ocf die gerenoveerd moeten worden. Duurzame ontwikkeling betekent het efficiënte gebruik van de gronden die al in bezit zijn (goed voorbeeld is de aanpak in Pietermaai). Dus geen ‘greenfields’ gebruiken, maar ontwikkeling van wat er al bestaat of verbetering van wat er al is. Zo liggen er talloze kavels te verpauperen overal in de stad, maar deze willen zij niet kopen omdat die te duur zijn.

Met andere woorden, er kan niet genoeg geld mee verdiend worden Daar schiet de regelgeving tekort, dus ook de regering die dit moet regelen. Al die kavels die leegstaam dat zijn de obstakels die de duurzame ontwikkeling van Curacao in de weg staan. Deze zouden allemaal in gebruik moeten zijn, maar ze zijn in bezit van individuen die er ‘ooit’ iets mee gaan doen. Waardoor men moet uitwijken naar de randstad of daarbuiten. Goed voorbeeld zijn de industriezones die voor de helft leeg staan, maar allemaal ‘bezet’ zijn.

Green Force juicht dan ook het initiatief van minister Römer toe om deze industriezonekavels, die nooit een kans hebben gezien om ontwikkeld te worden, af te gaan pakken. Dat is de juiste aanpak: eerst optimaal gebruiken van wat er al in gebruik is. Als er niets meer valt te verbeteren en te gebruiken binnen het concentratiemodel, dan kan je altijd nog in de toekomst overwegen om op een evenwichtige manier de stad uit te breiden.

Even langs Sta. Maria, Rio Canario, Sta. Rosaweg, Gosieweg, Punda, Otrabanda en Veeris rijden, en men ziet veel terreinen die gebruikt zouden kunnen worden door projectontwikkelaars die wel hun eiland willen steunen op de correcte manier. Grondeigenaren die niet hun grond ontwikkelen en ook niet willen verkopen tegen de marktwaarde, die zouden eigenlijk onteigend moeten worden. Zo ook de eigenaren van monumentale panden die zij tot ruïnes laten vervallen.

Green Force heefi; een boodschap voor de regering en een voor de projectontwikkelaars. Aan de regering wil ik graag vragen om zich niet te laten beïnvloeden door projectontwikkelaars die alleen in eigen belang werken. Voor de projectontwikkelaars zelf heb ik een hele andere boodschap. Jullie hebben het vaak over het toerisme en gebruiken dat als excuus om door te gaan met bouwen, maar toeristen die naar Curacao komen willen niet naar een land komen waar het vol gebouwd is, ze willen in contact zijn met de natuur en met bijzondere plekken, niet een concrete jungle waar ook nog eens geen cohesie bestaat.

Wat wilt u nalaten aan uw kleinkinderen, een vol bebouwd eiland zoals Malta en binnenkort Aruba, of een plek met echte harmonie tussen mens en milieu? Menigeen op Curacao heeft het contact met het milieu verloren, omdat er zo weinig van over is.

Tijd dus om het milieu van Curacao uit te breiden. 1k daag de regering uit om ‘urban sprawl’ — de uitbreiding van de stad naar de milieugebieden en onbewoonde gebieden er omheen — tegen te gaan. Ga voor een volledige ontwikkeling van de stad, verbeter wat er al bestaat, renoveer wat er gerenoveerd moet worden en neem de kans om tijdens de herziening van het EOP, om nieuwe milieugebieden aan te wijzen, green corridors om biodiversiteit te bevorderen en meer parken te creëren waar het milieu beschermd wordt.

Zijn de heren politici opgewassen tegen de echte duurzame ontwikkeling van Curacao? Het lijkt erop dat sommigen dat wel zijn, maar anderen zijn alleen bezig met hun eigen geheime agenda.

TIMO BROUWER

GreenForoe
Curacao

4 reacties

  1. Onze tafelerg? is bijna helemaal v/d aardbodem verdwenen wie is hier verantwoordelijk voor? Het is een doodzonde dat dit gebeurd is.
    Boase gebouwd midden in een verpauperde wijk dat kan toch ook? Ik zie een villa gebouwd op seroe fortuna best zitten, waarom in een resort wonen
    de criminelen zijn toch overal.

  2. Leuk verhaal, maar wel een beetje kortzichtig.
    Het klopt dat er zeer veel huizen leegstaan en dat veel van die huizen ook nog eens op instorten staan. Echter, die huizen zijn wel eigendom van personen en daar ligt vaak het probleem. Hoe achterhaal je de eigenaren en hoe krijg je die tot verkoop of restauratie ?
    Het klinkt allemaal zo makkelijk, doch veel van die huizen zijn via een erfenis in het bezit gekomen van soms wel 10 of 20 familieleden. Wil je zo’n huis onteigenen of verkopen dan zul je al die familieleden te pakken moeten zien te krijgen. Velen leven echter in het buitenland oftewel succes met het zoeken.
    Dan zou je de wet aan kunnen passen, maar het risico dat je daarbij loopt is dat die wet ook misbruikt kan worden door lieden (lees: criminelen in overheidsdienst) die even snel winst willen maken.
    In een ander land heb ik zo’n wet in actie gezien, waardoor uiteindelijk veel eigenaren van huizen op mooie locaties de dupe werden van een samenspel van een notaris, een bankdirecteur, een rechter en een politicus. De politicus had zijn oog laten vallen op een aantal huizen, de bankdirecteur verzon problemen met de hypotheek, de notaris bevestigde het, de rechter besloot tot verkoop en de politicus kocht de panden onderhands. Alle vier zitten ze in de gevangenis, doch veel eigenaren zijn gedupeerd.
    Dat moeten we dus hier zien te voorkomen, want laten we wel wezen, fraude en corruptie is aan ons wel besteed. Onze politici staan nu niet echt bekend als integer.

    Dus nee, het opknappen van al die oude huizen klinkt leuk, maar is practisch gezien vrijwel onmogelijk.
    Daarnaast moet je ook rekening houden met het feit dat een opgeknapt huis in een verpauperde wijk ook niets gaat opleveren. Wat voor zin heeft het om bv een villa in Seru Fortuna te bouwen ? Wie gaat daar wonen ?

    Pietermaai was een uitzonderlijk geval, daar was de hele woonwijk compleet verpauperd en dat bood een unieke gelegenheid. Jacob Gelt Dekker heeft ook zo’n oud deel van Otrobanda aangepakt, maar ik zou momenteel geen gebied weten dat zou kunnen worden gerestaureerd als 1 complete wijk.
    Dus is het logisch dat men kijkt naar andere delen van het eiland.

    In het verleden is al eens getracht PortoMari, San Juan, CasAbao, Jeremi en Lagun te ontwikkelen, doch iedere keer is dit op niets uitgelopen. Is het dan noodzakelijk dat deze gebieden worden ontwikkeld ?
    Zoals Bandabou er nu bij ligt is het, economisch gezien, onhoudbaar. Het gebied kost meer geld dan het oplevert, doch dat kan van meer gebieden op het eiland worden gezegd.
    Helaas ontbreekt het aan visie en a.g.v. corruptie, fraude, vriendjespolitiek etc zal dit eiland zich ook niet ontwikkelen tot een self-supporting eiland.

    Het zou goed zijn wanneer het eiland zich zou ontwikkelen, er zou meer werkgelegenheid komen, verdere economische ontwikkeling en meer welvaart voor de inwoners. We moeten alleen zorgen dat de politici en hun vriendjes er niet de hand op kunnen leggen, want dan weten ze zeker dat het zal eindigen in het bankroet van het eiland.

  3. +1 en nog even en de heren projectontwikkelaars hebben een 2de spanje ontwikkeld waar de huizen geen drol meer waard zijn. Oostpunt ontwikkelen is van de gekke de gehele infrastructuur veel te weinig capaciteit voor en is zonder schade aan natuur amper uit te breiden . !0000 woningen erbij maar er staan volgens zeggen al 8000 leeg. Ja het draait allemaal om geld hebben hebben en nog eens hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties