Ingezonden | Het centrum van Willemstad

Ingezonden Brief

Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het ingezonden artikel.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Carlos Weeber aan het woord

Volgens Roberto Croes, bezig aan het Masterplan Toerisme, moet Curaçao de meest gewilde bestemming in het Caribisch gebied worden. Bepaald geen eyeopener, wie wil dat niet? Willemstad als het Venetië van de Cariben. Om dit doel te bereiken geeft Croes zes strategieën, waaronder renoveren van de binnenstad en ontwikkelen van Oostpunt. Tot mijn stomme verbazing ontbreekt de belangrijkste: sluiten van Isla.

Maar zoals de meeste Curaçaoënaars is ook deze Arubaan blind voor de feitelijke positie van deze stank- en gifbak in de stedelijke structuur van dit land. Willemstad bestaat niet alleen uit een binnenstad, maar ligt als een ring om Schottegat zoals Manhattan om Central Park ligt.

Heeft Manhattan als centrum een groot en prachtig park, Willemstad heeft als centrum een groot en prachtig binnenwater dat helaas verziekt en ontoegankelijk gemaakt en wellicht daarom een blinde vlek is in onze perceptie en blijkbaar ook in die van Croes.

Verplaats Isla in gedachte naar het Central Park en hotels op Manhattan kunnen sluiten. Zolang deze raffinaderij midden in dat prachtige binnenwater ligt, komt er van de droom van Croes niets terecht en is zijn masterplan nog voor het gepubliceerd is rijp voor de prullenbak.

Carlos Weeber, architect, Curaçao

5 Reacties op “Ingezonden | Het centrum van Willemstad

 1. @JJOEP MELOEN | 10 AUGUSTUS 2015 OM 17:03 | BEANTWOORDEN
  SLUITEN VAN DE ISLA KLINKT EENVOUDIG, MAAR IS HET NIET. OF DENKT MEN DAT VENEZUELA DE SLUITING ZONDER SLAG OF STOOT ZAL ACCEPTEREN ?

  De knipselkrant zou aan leebaarheid winnen indien meer van deze tot een discussie leidende reacties werden geplaatst.

 2. het is gewoon echt zielig te lezen dat men echt denkt die complete rommel fabriek te kunnen schoonkrijgen-OOIT?-nee,maar er zijn er zat te zitten te wachten hoe men daar even zeer vet aan kunnen gaan verdienen.En vergeet niet de vele bedrijven die jarenlang op het terrein van de ISLA hebben gewerkt en nog werken-die vervuilen even hard mee-kan hun geen bal schelen,als ze maar geld kunnen binnen harken.

 3. Isla’s contract loopt af in 2019 en ze hebben nog niet verlengd. Hoeft ook niet, want de corruptici op dit eiland gaat het om hun zakken te vullen. Dus mag alles gewoon door blijven gaat zoals het gaat.
  Utopia : Men houdt de poot stijf, sluit en saneert Isla en werkt aan een Greentown plan. Horizon, een jaar of 15 voordat het zover is.
  Intussen zijn er minstens vier keer verkiezingen. Vier keer kansen voor de witwasmaffia, de gokmaffia, de mensenhandelmaffia, de politieke maffia om met flessen drank en telefoons kiezers tot andere gedachten te brengen.
  Conclusie : het komt hier dus nooit meer goed. Of Schotte nu 10 of 20 jaar de gevangenis in gaat, er staat steeds weer een coalitie van het kwaad paraat om de macht te grijpen.
  Curacao heeft met 10-10-10 gewoon de verkeerde keus gemaakt.
  Nos mes por , geldt uitsluitend voor de lieden in de achtergrond, die nooit worden gekozen, maar wel altijd de touwtjes in handen hebben en deze ook houden. Ingrijpen door het leger….. er is geen leger.

 4. precies, curacao zou zoveel mooier zijn als die kankerfabriek weg is.
  die schroothoop is 100 jaar oud….
  door een schoon curacao zal het toerisme en mensen die hier en 2e huisje willen hebben verdubbelen.
  Dat levert pas geld op…

 5. Sluiten van de ISLA klinkt eenvoudig, maar is het niet. Of denkt men dat Venezuela de sluiting zonder slag of stoot zal accepteren ?
  Maduro zoekt, vanwege al zijn problemen thuis, naar een gemeenschappelijk doel of zeg maar, een gemeenschappelijke vijand. Het is een aloud concept dat door veel dictators in het verleden al een keer is gebruikt. Zo ging Hitler voor de Joden, de Argentijnse Junta voor de Falkland islands, Saddam Hoessein zelfs voor Iran en Kuwait, de Russen niet al te lang geleden voor Tsjetsjenië en recentelijk nog de Oekraïne oftewel zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.
  Sluiten van de ISLA, zonder dat goed te hebben voorbereid, zou Maduro een prima reden geven om Curacao binnen te vallen. Onder het motto ‘onze brandstof voorziening wordt aangetast door de Amerikaanse Imperialisten’ zal hij snel zieltjes weten te winnen. Dat laatste hebben we hier niet nodig.
  Willen we de ISLA sluiten dan moeten we de Venezolanen zelf tot de conclusie laten komen dat de ISLA dicht moet.
  Hoe ?
  Je stelt simpelweg dat na 2019 de ISLA moet voldoen aan alle milieu eisen, dat trucjes met opsplitsen van het bedrijf in kleine bedrijfjes niet zal worden geaccepteerd. Vervolgens geef je aan dat upgrading verplicht is. Geef Venezuela tijd om dit voor elkaar te krijgen, waarbij je meetpunten afspreekt om de voortgang te controleren. Wanneer meetpunt na meetpunt wordt gemist en men niets aan upgrading doet dan leg je de ISLA stil op bevel van de rechter. Doe dat voor een periode van een week, daarna een maand etc.
  Uiteindelijk snapt dan ook Maduro dat er geen ontkomen aan is en dan zal hij de sluiting wel accepteren. Doe het plotseling en voor je het weet ziet het hier zwart van de Venezolanen………in uniform.
  Uiteraard moeten we wel van tevoren regelen dat er een toevoer van brandstof is van een andere leverancier en ja, dan zien we forse prijsstijgingen tegemoet. De vraag is of men dat hier op het eiland zal accepteren.
  Kortom, zo maar even de ISLA sluiten klinkt leuk, maar moet je heel voorzichtig mee zijn.
  Dat de binnenstad opgekalefaterd moet worden is ook duidelijk. Het is van de zotte dat we zo’n historische plek zover af laten glijden. Wie nu ‘s avonds door Punda of Otrabanda rijdt kan een kanon afknallen, je zult niemand raken. Het is volledig uitgestorven. En dat mag gerust vreemd en jammer genoemd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *