Ingezonden | Het faillissement van zonne-energie op Curaçao

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Tiesma aan het woord

BLIJKBAAR HEEFT Aqualectra en in haar verlengde deze regering, een hekel aan zonne-energie. Steeds gebeuren er zaken die dit bewijzen. Waar in veel landen de productie van zonne-energie sterk gestimuleerd wordt om zo tot een minder vervuilende energieproductie te komen, wordt het hier meer en meer bestraft.

Eerst was daar de plotselinge introductie van een vast te betalen bedrag (voor mij is dat 150 gulden per maand). Dit is bedoeld omdat je bij teruglevering gebruikmaakt van het netwerk, maar doordat ik ‘s nachts al stroom afneem, draag ik al bij aan de netwerkkosten.

Daarnaast verviel de zogenoemde saldering. Om het verhaal niet te ingewikkeld te maken komt het er op neer dat je gewoon minder krijgt voor wat je aan Aqualectra teruglevert.

Tot slot is het bedrag dat je voor elke Kwh die je aan Aqualectra levert tot twee keer toe verlaagd van 42 cent eerst tot 25 cent nu.

Maar we zijn er nog niet, want ik merk dat mijn systeem regelmatig helemaal uitgeschakeld wordt. Op mijn vraag aan de leverancier, Eco Energy hoe dit komt, kreeg ik deze reactie:

De laatste paar weken is de kwaliteit van de stroom van Aqualectra zeer slecht. Dat wil zeggen dat de frequentie en/of de spanning te hoog of te laag is.

De omvormers moeten ingesteld zijn op VDE126. Dat wil zeggen dat de omvormer uit moet schakelen als de spanning/frequentie te hoog of te laag is.

Wij zien bij heel veel klanten dus de afgelopen weken dat de omvormers bijna elke dag continu uit- en inschakelen. Foutmelding 501, correct?

Hierdoor loopt de klant enorm veel besparing mis.

Het is vrij eenvoudig om de instellingen in de omvormer te wijzigen zodat de bandbreedte oprekt en dat de omvormer minder vaak uitschakelt.

Dit mag echter niet van Aqualectra.

Hierdoor koop ik dus verplicht weer meer stroom van Aqualectra en krijg ik weer minder doordat ik niets aan hun kan leveren.

Hoe is dit alles mogelijk vraag ik hierbij aan de regering, het parlement en aan Aqualectra?

HENK TIESMA

Curaçao

4 Reacties op “Ingezonden | Het faillissement van zonne-energie op Curaçao

 1. Typisch CC antwoord, verstand niet boven in da’s duidelijk.
  Ook wij betalen al jaren mee aan wanbeleid, stroomaftappers etc. en dan durf je nog neer te pennen dat die pr honderd mensen de rekening bij de andere gebruikers neerleggen.
  Je bent een echte mileiuverkrachter, kritiek op alles altijd, Isla etc, als het maar bij de ander is nietwaar, gefundeerd, d8 het niet. Had wat meer gespaard dan had je ook solar panels kunnen plaatsen.

 2. De puppet on a string partij van Ales R, die zich zo graag de “zusterpartij” van d66 noemt (de 1e milieupartij van Nederlnd) zijn hiermee akkoord gegaan.
  Dus zij zijn de lachertjes, evenals Sulvaran die Jardim leverde en vond dat het eigenlijk handjevol burgers die wel bewust bezigzijn gestraft moesten worden.
  Zo gaat het hier in de staten. Zakkenvuller ja graag. Verstand? 0,0. Milieu? dacht het niet voor deze mensen.

 3. gaan we ook niet doen , we gaan off grid, de Tesla wallpower is te koop. dan mag A&E lekker zelf investeren in hun opwekking.

  TESLA POWERWALL
  Vanaf de buitenkant is het niet te zien maar aan de binnenkant zit een grote lithium-ion-batterij. Dezelfde techniek als in de Tesla’s auto’s wordt gebruikt. De Powerwall wordt in twee modellen aangeboden; de 7kWh en de 10kWh. Respectievelijk gaan deze 2700,- en 3100,- euro kosten.

  en waarom doen we dat omdat A&E geen betrouwbare leverancier is, geen verantwoordelijkheid neemt voor de stroompieken.Geen vergoeding geeft voor kapotte koelkasten , wasmachines en andere apparatuur.

  Maar het kan nog goedkoper hoor, de accu’s van een heftruck worden afgeschreven als ze nog maar 80% opladen maar als je de ruimte heb heb je voor een prikkie je off grid.

 4. caribbeancynic

  Volgens mij is de eerste regeling voor zonne-energie gemaakt door Schotte en bedoeld om het aanzien van het kabinet Schotte op te krikken. Je kon toen al op je vingers natellen dat die regeling volstrekt onredelijk was ten aanzien van Aqualectra waar Schotte kennelijk een hekel aan had.
  Hoe naief moet je zijn om te denken dat die regeling kon standhouden, of, anders gezegd, waarom denk je de rekening bij de andere gebruikers van Aqualectra neer te kunnen leggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *