Ingezonden | Het luistert zo nauw!

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Jan Jonkman aan het woord.

Je staat er niet vaak bij stil, maar het is zo: ,,Het luistert zo nauw!” Wat? Alles! Neem nu die twee antieke wandklokken, die bij mij thuis de perfecte tijd moeten aangeven: Een, zo’n 260 jaar geleden en een, zo’n koekoeksklok.

Voorbeeld: In de afgelopen week waren mijn vrouw en ik op Bonaire, om te midden van de Protestantse gemeente aldaar mijn 80ste verjaardag te vieren. Toen we terugkwamen ging ik direct naar de twee wandklokken om ze weer aan de praat te krijgen, maar …moeilijk. Loden optrekken, maar ze vertikten te lopen. Heel voorzichtig millimeter voor millimeter de klokken een voor een verschuiven tot, … ja hoor eindelijk liepen ze weer als vanouds. Toen dacht ik: Alles wat de mens creëert en maakt moet perfect zijn, heel eenvoudig, je auto, je smartphone, ruimtevaart, ja, we leven in een perfect technopolitisch tijdperk. Bekijk een eeuw van onderzoeken en je staat stomverbaasd wat de mens allemaal niet tot stand heeft gebracht aan perfecte uitvindingen.

Maar …waarom dan ook niet perfecte intermenselijke relaties? Daar ontbreekt het alles aan en daarom alle haat, wantrouwen, egoïsme, fraude, corruptie, geweld, oorlogen, vernietigingen, dood en einde verhaal? Onbegrijpelijk. Laten we dichtbij huis blijven. Hoeveel jaren zijn onderwerpen als politiek, religie, sociale communicatie, economie al wel niet twijfelachtige mijlpalen geworden op ons eiland.

Het luistert zoooo nauw, wat de mens creëert, maar waarom dan ook niet in de omgang met elkaar? Daar gooien de beleidsmakers vaak met de pet naar. Wat je creëert, mens, is geweldig, maar wat je bent is pas leven. Begin hierover na te denken en ernaar te handelen.

Ds. Jan Jonkman,
Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *