28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Het monster van autonomie

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Het monster van autonomie
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Felicia van Loon aan het woord.

HET MONSTER VAN AUTONOMIE

De wereld is definitief veranderd. In februari, vóór de Corona, kibbelden we nog met elkaar over loontredes, ziektedagen, wel of niet invoeren van ABB en een eventuele verhuizing van diverse overheidsdiensten naar de Concordiastraat. In juni, nu het virus ons heeft verlaten, vliegen we elkaar in de haren over het niet accepteren van 12,5% salarisverlaging voor ambtenaren, over 500 werkloze ex-Refineria werknemers, over het faillissement van het onderwijs. In amper vier maanden tijd zijn we afgegleden van ‘onaangenaam’ naar ‘desastreus’. Dat is erg.

Er is inmiddels berekend dat we zo’n 50 miljoen nodig hebben gehad voor de NOW-noodsteun van april en mei. Voor juni hebben we nog zo’n 25 miljoen over, dus de verwachtingen zijn dat we dat wel halen zonder een extra bedel-traject naar Nederland. Goddank.

Maar langzamerhand wordt pijnlijk duidelijk wat het ons gaat kosten, die 75 miljoen die we NOW voor nood nodig hadden. Besparingen, salarisverlagingen, een dreigende werkloosheid van meer dan 50%, bonden die uitgaan van het ‘nada-nada’ principe, hotels die failliet zijn of dreigen failliet te gaan, vele grotere en kleine bedrijven die hun activiteiten tot het minimum hebben terug gebracht of er geheel mee gestopt zijn, en een ongekende stroom mensen die momenteel ons eiland verlaat. De ergste mondiale crisis die we sinds de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt. We zitten er middenin.

Het is beangstigend, ik vind het griezeliger dan het Covid-virus zelf, dat deze crisis heeft veroorzaakt. Waar we tot nu toe met hangen en wurgen het wankele evenwicht op ons kleine eilandje in stand konden houden, dreigen we nu toch definitief naar de verkeerde kant te glijden. Is de val naar ongekende werkloosheid in het bedrijfsleven en even ongekende bezuinigingen bij overheid en overheidsbedrijven nog te keren? Eerlijk gezegd heb ik er een hard hoofd in, als we niet radicaal onze gewoonte veranderen. De gewoonte om van elke Nafl 100 die we ontvangen er zo’n Nafl 130 uit te geven.

Volgens mij gaat het om keuzes maken. Gaan we door zoals we gewend waren, dan is er zeer binnenkort zo weinig belastingopbrengst dat ambtenaren, subsidies en overheidsfuncties niet (geheel) uitbetaald kunnen worden. Gaan we bezuinigen, dan komt de helft van het eiland, namelijk die 50% mensen die nog een baan hebben, in opstand. Gaan we opnieuw bedel-vaarten aan naar Nederland, die ons als klein zusje behandelt in plaats van als gelijkwaardige partner, en slikken we de vernedering? Gaan we in gebed, en wachten we op onze knieën op een Hemels Wonder? Wat gaan we doen? Hebben we nog wel een keuze?

Ja, we hebben een keuze. We kunnen gedreven door de waan van de dag doorgaan tot dreigende en nieuwe rampen ons inhalen, en ons naar een kant duwen die we zeer zeker niet willen opgaan. We kunnen ook dapper zijn en het monster in het gezicht kijken. Toegeven dat we het niet redden op deze manier. Dat we de oneerlijke inkomstenverdeling, de scheef gegroeide structuren en de altijd aanwezige overbesteding niet hebben kunnen recht trekken. Dat we met onze wens voor autonomie te hoog hebben gegrepen.

Stel dat we nu als gelijkwaardig partner naar Nederland stappen en zeggen ‘het is ons niet gelukt. We hebben ons stinkende best gedaan, maar we zijn te klein gebleken om de rampen, die ons van buitenaf hebben lam gelegd, van ons af te slaan. We geven onze autonomie op, en worden in plaats daarvan de mooiste, meest aantrekkelijke, best bestuurde provincie van Nederland. Help ons ons onderwijs op verantwoorde wijze neer te zetten. Behandel onze ambtenaren zoals die in Den Haag ook behandeld worden, beoordeel ze naar hun functie en geef ze het salaris dat erbij past. Pas de Balkenende norm ook hier toe, zo snel mogelijk en voor alle instanties graag. Geef onze ondernemers de kans om boven deze crisis uit te komen, ook al staan ze niet correct geregistreerd bij de SVB. Geef onze werklozen een deugdelijke uitkering, om de periode van herstel en wederopbouw te overbruggen, of een baan elders in het land. Zie erop toe dat grote winkelketens hier hun filiaal neer zetten. Start projecten ‘tropische landbouw’ op. Neem alle cannabis die jullie legaal verkopen uitsluitend bij ons af. Dan zullen wij, samen met het CFT, De Nederlandse Bank, Commissies van Toezicht en welke andere instanties jullie maar nodig vinden, zorgen dat onze inkomsten gaan matchen met onze uitgaven.’ Stel nu dat we dat gaan doen?

Stel nu dat we dan niét gaan doen, en door blijven vechten met het monster van krimp, bezuiniging en werkloosheid? Ik stel voor dat we hier heel grondig met elkaar over nadenken, en het elkaar zonder schaamte durven vragen. Wat zullen we doen?

Felicia van Loon,
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

  1. ….”Dat er weer nieuwe Julianadorpen en Emmasteden ontstaan, met poorten bij ingangswegen om net als voor 30 mei 1969 het ‘gewone volk’ buiten te houden”…….

    @KDP die heb je ook zonder een provincie te worden.

    Genoeg “gated comminities” op Curaçao, waar de zwarte elite / black jet set ook gewoon in woont.

    Zij willen nl ook niet elke dag last van inbraken hebben.

    Een beetje te makkelijk om “gated” communities in een adem te noemen als bijproduct met het van een provincie zijn van NL

  2. Mentalidat di katibu

    Toen ik dit zielige stuk las, kwam meteen de slogan ‘Mentalidat di katibu’ bij me op. Slavenmentaliteit.

    * Nederig kruipen naar Nederland, en vragen we alstublieft net als Bonaire, Saba en Sint Eustatius een second rate provincie te mogen worden, waar werkeloosheid heerst, gebrek aan water zoals op Sint Eustatius, mensen moeten vechten om te kunnen eten doordat de prijzen voor levensmiddelen overgelaten worden aan de hebberigheid van godvergeten beesten die zich mens noemen ;

    *Of de grote winkelketens bij God hier mogen komen zodat onze kleine winkeliers eindelijk voorgoed onthoofd worden;

    *Dat er weer nieuwe Julianadorpen en Emmasteden ontstaan, met poorten bij ingangswegen om net als voor 30 mei 1969 het ‘gewone volk’ buiten te houden,
    * etc.
    * etc.

  3. Steven Martina, zorgt als een echte Curaçaoenaar manier goed op zijn koeien. Hij zet de hekken wagenwijd open en laat ze de hele dag op straat rondslenteren zodat ze de tuinen van de buren kaaleten…

  4. Ik weet zeker dat er een club opstaat die het goed meent met de mensen. De kring van mensen die zeggen genoeg is genoeg wordt nl steeds groter heb ik geconstateerd.
    Elk normaal mens met hart voor z’n medemens kan alleen maar zo denken en ernaar handelen.
    Eind juli stoppen de voedselpakketten en wat dan? Moet je zomaar +45:000 mensen laten verhongeren.
    Dat hele corrupte zootje in de Forti hoort opgesloten te worden. Het zij. Gewoon criminals!

  5. @ Joep
    Er moet wat veranderen, dat is duidelijk.
    Maar wie gaat de verandering dan inzetten?
    Regering? Die is druk bezig met op plannetjes om nog meer te roven en hoe het legaal of ongestraft te doen.
    Bevolking. Met zen alle naar buiten en vuil opruimen dan naar Kooijman om spullen te kopen om gebouwen te verven. Gaat dat verandering geven?
    Joep zeg ons wat te doen.

    Wat we kunnen doen is 100 000 vliegtuig tickets kopen en zeggen dat we naar Nederland komen. Misschien dat Nederland dan ingrijpt en dit bestuur afzet zodat er aan herstel gewerkt kan worden. Er zijn er 2 die het zouden kunnen de eigen regering, maar die is mede oorzaak van de problemen en Nederland maar die kan en wil niet ingrijpen bij een autonoom land.
    Maar we zijn allemaal Nederlands staatsburger als Nederland niet hier structureel hulp kan bieden voor zijn staatsburgers moeten de staatsburgers maar naar Nederland

  6. Leuke brief van Felicia van Loon, maar ze vergeet 1 ding.
    Het eiland tot een gemeente van Nederland maken is van latere zorg, het eiland overeind houden is nu de prioriteit.
    En dat overeind houden doe je niet door 1 groep inwoners vrijwel al het geld in de zak te laten steken. Dan weet je 100 % dat het niets gaat worden.

    De enige oplossing om dit eiland draaiende te houden is door de tering naar de nering te zetten oftewel alle salarissen in de publieke- en semi publieke sector te maximeren. Daarmee ontzie je de lagere inkomens en haal je het geld weg bij degenen die zich dat makkelijk kunnen veroorloven.

    I.p.v. saneren op het onderwijs kunnen ook de ontelbare, doch ongecontroleerde, subsidies worden afgeschaft. Velen eigenen zich een leuk inkomen toe door die subsidies oneigenlijk te gebruiken.

    Nu is de tijd voor een complete reorganisatie van het ambtenaren apparaat. Ga functieomschrijving maken, stel de functieeisen vast en controleer of het huidig personeel daar aan voldoet. Zo niet, dan krijgen ze 1 jaar de tijd om er wel aan te voldoen, halen ze dat niet dan worden ze teruggezet naar een functie waar ze wel aan kunnen voldoen of ontslag volgt.
    Zorg nu eindelijk eens voor een goede interne controle van de financiële middelen en ga de bestaande regels naleven. Het kan niet zo zijn dat iemand in de organisatie geld kan uitgeven zonder enige controle.

    Op deze wijze kan de overheid fors bezuinigen en toch efficiënt gaan werken.

    Als overheid zul je ook de komende problemen moeten gaan aanpakken. Velen zullen (of reeds zijn) problemen gaan krijgen met het betalen van de hypotheek. Overleg met de banken en Nederland zal noodzakelijk zijn om daar een oplossing voor te vinden. Het heeft voor de banken ook geen zin om huizen nu op een veiling te gooien, er zullen weinig kopers zijn en je kunt mensen niet op straat gooien zonder voor alternatieve woonruimte te zorgen. De hypotheken zijn veelal commercieel oftewel daar zit meestal wel een procent of 4 a 5 winst in. Die kan er dus af en wanneer de hypotheken dan ook nog voor een paar jaar aflossingsvrij worden gemaakt, dan zal dit voor velen het verschil gaan worden tussen wel of geen dak boven het hoofd.

    Water en elektriciteit is een eerste levensbehoefte oftewel iedereen die het nu niet kan betalen moet worden aangesloten op een pagatinu en krijgt 100 NAF per maand aan elektriciteit en 25 NAF aan water, betaald door de overheid wel te verstaan.

    Voedsel heeft ook iedereen nodig, het project van Berry Wouters voorziet in een voedzame, gezonde maaltijd, dus ook dit zou moeten worden omarmd. Ik snap dat velen liever naar de McDonalds gaan, om vervolgens een dag of 3 niets te eten omdat ze geen geld meer hebben. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Gezond voedsel helpt ook nog eens bij het verlagen van veel ziektes, dus win win situatie.

    Gaan we dan allemaal onderuit zitten en niets doen ?
    Niet echt.
    Dit is het moment om het eiland eens op te gaan ruimen, om veel achterstallig onderhoud te plegen etc. Veel geld zal er niet mee te verdienen zijn, maar iets is beter dan niets.
    Ja, het kost allemaal geld, maar met een goed plan, integriteit en inzet kunnen we Nederland overtuigen van onze goede bedoelingen en dan zal men daar zeker in mee gaan.
    Maar we weten ook zeker dat Nederland niet akkoord zal gaan met het doorgaan van het leegjatten van het eiland. Dan gooit men de geldkraan dicht en heeft niemand iets.
    Nu is de tijd voor de juiste keuzes, in het belang van iedereen, niet alleen in het belang van een enkeling.

  7. Het vraagt nederigheid en erkennen dat we het niet goed hebben gedaan en nu hulp nodig hebben, omdat nos mes por niet in het belang van.de bevolking is geweest. Ik hoop echt dat de regeringsleiders deze brief van Felicia kunnen overnemen en Nederland de bevolking van Curacao alsnog kan redden. Het is ook in het belang van de groep Hollanders die daar hun bedrijven hebben. Wij vormen één volk.

  8. De “keuze” die de koeien nog hebben is door de hekken heen breken en naar de boerderij van Steven of naar die van de buurman trekken om die, om te overleven, te plunderen.
    Kiezen ze voor de boerderij van Steven is er maar een tijdelijke oplossing tot het zwembad leeg gedronken is en komen ze daarna als nog naar de buurman.
    Het is echter waarschijnlijker dat Steven, op een gegeven moment het gevaar ziet en het hek naar de buurman open zet.

  9. Wat zullen we doen?
    Felicia van Loon,
    Wat zullen we doen, gaat uit van een keuze.
    In het gevecht van overleving is er maar een keuze.
    Overleven of dood gaan.
    Overleven doe je door al je middelen te gebruiken voor dat doel. Naar mate dat de middelen minder worden is er ook minder om in te zetten voor niet egoïstische doelen.
    Dus gaat, op termijn, iedereen gedwongen vervallen naar het gedrag waar onze bestuurders bewust voor gekozen hebben.
    Het nare aan de situatie is dat er eigenlijk nog maar een groep is die de uitzicht kan geven op verbetering van de situatie alleen dat is de zelfde groep waar we de situatie aan te danken hebben. Het is dus eigenlijk hopeloos en uitzicht loos. Ik denk dat je het kan vergelijken met Steven Martina als koeien boer op hato waar wij de koeien zijn. Hato is dit en droog, daar kunnen de koeien niets aan doen. Steven kan kiezen de koeien drinken geven of zijn zwembad vullen. Als hij zijn bad water gebruikt om de koeien drinken te geven overleven de koeien en hebben ze hoop op een goede toekomst waar ook Steven kan profiteren door de opbrengst van zuivel en vlees. Steven heeft de keus de koeien niet. Tot nu toe kiest Steven voor de luxe van het zwembad en worden de koeien, maar net, in leven gehouden door de buurman.
    Wat moet je doen?
    – de koeien het verwijt maken dat ze Steven als boer hebben? Zou dat opschieten?
    – de buurman aanmoedigen om meer voedsel en water te doneren, om dat dat zijn plicht is?
    – de buurman oproepen om de boerderij van Steven te onteigenen! Dat is de enige oplossing.
    Neem maatregelen tegen de boer en stop met het schreeuwen naar de koeien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties