27 C
Willemstad
• maandag 18 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Het onderwijs lijdt

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Het onderwijs lijdt
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Juf (Iris) Ludekuse aan het woord.

Het eiland lijdt en niet het eiland leidt, tenminste als het gaat om onderwijs. Met veel verbazing en teleurstelling heb ik de afgelopen maanden de ontwikkelingen in het onderwijs gevolgd.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb het niet over de 12,5 procent korting op de algehele arbeidsvoorwaarden. Ik zit niet in het onderwijs voor het salaris. Volgens mij niemand op dit eiland: de salarissen liggen immers over het algemeen hoger in de andere delen van het Koninkrijk. Nee, de meeste docenten (ik ook) zitten in het onderwijs omdat we geloven in de kracht van goed onderwijs, in wat goed onderwijs kan betekenen voor ons mooie eiland. We zijn trots als we een oud-leerling tegenkomen die vol trots vertelt over zijn of haar eigen bedrijf of leuke baan. Daarmee geeft hij iets terug aan het eiland. We zijn trots dat we een steentje hebben mogen bijdragen aan de ontwikkeling van deze leerling.

Met veel pijn lezen we dan ook de uitgelekte memo dat de overheid wederom wil bezuinigen op het onderwijs. De bijzondere schoolbesturen trekken aan de bel omdat de klassen zullen moeten groeien naar 40 leerlingen: er is namelijk niks anders meer om op te bezuinigen dan op leerkrachten. Nu krabbelt de overheid terug. Afgelopen zondag 28 juni publiceerde de overheid een mededeling dat er nog niks besloten is rondom de bezuinigingen op onderwijs en er eerst gedegen onderzoek en overleg met het werkveld komt. Maar laten we niet vergeten dat de (uitgelekte) memo is opgesteld door het ministerie met het idee dat het mogelijk is om verder te bezuinigen op onderwijs.

Dit staat in schril contrast met andere delen in ons Koninkrijk. De AOb (de Algemene Onderwijsbond) in Nederland heeft nog niet zo lang geleden een onderzoek laten uitvoeren door de Universiteit van Amsterdam. Uit dit onderzoek blijkt dat investeren in onderwijs, in kleinere klassen, uiteindelijk de economie veel meer oplevert.

Helaas is de politiek altijd op kortetermijnresultaten gericht. Een minister heeft er namelijk niks aan als het resultaat pas komt lang nadat hij geen minister meer is, dat levert geen stemmen op. Daarnaast weigeren politici het geld dat ze in onderwijs stoppen te zien als investering. Volgens de politiek is het subsidie, met andere woorden: weggegeven geld wat niks oplevert. Ook hier op Curaçao vindt men onderwijs blijkbaar niet belangrijk genoeg. Terwijl er van nog geen enkel ander ministerie bezuinigingsplannen zijn vernomen, zijn die op onderwijs al uitgelekt.

Heeft de oppositie kritische vragen gesteld naar aanleiding hiervan? Nee, het is verdacht stil gebleven. Niemand op Curaçao wil zijn vingers branden aan onderwijs. In januari van dit jaar is minister Alcalá-Wallé opgestapt. Sindsdien is onze minister-president ook minister van Onderwijs. Uiteraard is het te waarderen dat de minister-president zich geroepen voelt om het Onderwijsministerie te leiden. Maar waarom is er nog steeds geen nieuwe minister?

Onderwijs is niet iets wat je er even bij doet en meneer Rhuggenaath heeft m.i. weinig ervaring of affiniteit met onderwijs. Waarom is het wel mogelijk om een tijdelijke minister aan te stellen voor het ministerie van Economische Ontwikkeling, maar niet voor het ministerie van Onderwijs? Waarschijnlijk omdat onderwijs niet scoort en niemand zijn vingers wil branden aan dit departement.

Uit het verleden kunnen we opmaken dat iemand die minister van Economische Ontwikkeling of Financiën is geweest vaak wordt herkozen. In de afgelopen tien jaar zijn er tien verschillende ministers van Onderwijs geweest. Hoeveel zijn er herkozen en voor de volgende termijn teruggekeerd in de regering?

Het ministerie van Onderwijs lijkt het zwarte schaap te worden. Ik begrijp het wel. Door de vele verschillende ministers in de afgelopen jaren en de vele bezuinigingen is het onderwijs bijna niet meer te redden. In 2013 gaf Unicef al in een groot onderzoek aan dat het onderwijs op Curaçao niet toereikend was door onvoldoende subsidie, onvoldoende leerkrachten en taalproblemen. Degene die het departement onderwijs op zijn schouders wil nemen moet zijn borst natmaken voor een behoorlijke klus, want we staan te dweilen terwijl de waterleiding allang is gesprongen vanwege achterstallig onderhoud en het huis op instorten staat.

Ondertussen maakt het hele eiland zich zorgen over de groeiende economische problemen, over de werkloosheid en de toekomst van ons mooie eiland. Laten we ons nou eens afvragen voor wie wij deze toekomst bouwen? De jeugd wordt nu het kind van de rekening.

Hoe hard de docenten ook hun best doen, zonder voldoende steun en leermiddelen kan er geen kwaliteit worden gewaarborgd. Onze kinderen verdienen beter onderwijs. Investeren nu wordt later terugverdiend. Ik roep onze regering op nu te investeren in de jeugd, zodat zij later kunnen bijdragen aan onze economie.

Juf (Iris) Ludekuse,
Curaçao

4 reacties

  1. Inderdaad, Beflapas, het schrijnendste voorbeeld is Terror Cova die zich sterk maakte voor Papiaments onderwijs maar zijn eigen kinderen naar de (peperdure) engelstalige International School stuurde.

    Toch loopt de hele niet door enige intelligentie geremde mondi achter deze achterbakse links lullende maar rechts vullende schreeuwende tuinkabouter.

    En over de bezuinigingen: zolang uit de onderwijsbegroting onbeperkt gesnoepreisd kan worden (Alcala Walle) en viswijf Margit de Freitas Bras drankorgel Carla Hueck en zichzelf voor miljoenen kan verrijken, is er alle ruimte voor bezuinigingen.

  2. Blijkbaar heeft ook deze juf geen oplossing voor de problemen in het onderwijs want ik lees nergens dat zij een suggestie doet.

    Investeren alleen is niet genoeg want wij weten wat investeren hier betekent er moet altijd wat aan de strijkstok voor consultants blijven hangen.

    Deze juf hoort te weten dat hier eigen belang eerst gaat, parlementariërs sturen hun kinderen naar privé scholen dus het niveau van het algemene onderwijs zal ze aan hun reet roesten.

    Ben benieuwd van welke oppositie zij vragen verwacht, van de oppositie zoals, Pisas, Constancia, Doran, Cleopa, Cordoba, Dos Santos, Calmes en Carolina? Die hebben allemaal zelf amper onderwijs genoten.

    Het begrepen dat Nederland een bestuurder wilt aanstellen om te bewaken waar het geld van 3de steun tranche naar toe moet, wellicht kunnen ze deze bestuurder overtuigen van het belang om in onderwijs te investeren.

  3. Juf Ludekuse. Beste juf, mensen dienen er allemaal naar te streven vorderingen te maken. Kijk juf, Vorderingen maken betekent „zich voorwaarts bewegen, oftewel, vooruitgang boeken”. Mensen die vooruitstrevend of progressief zijn, hebben belangstelling voor nieuwe ideeën, vindingen of mogelijkheden. Het onderwijs op Curacao (en ook in het algemeen is en mag nooit statisch zijn, en degenen die het aanhangen, moeten zich voorwaarts blijven bewegen. Hun progressieve geest zou blijken uit hun bereidheid zichzelf te onderzoeken, hun zwakheden te erkennen en naar gelegenheden te streven om meer te doen of de kwaliteit van wat zij op dat moment doen, (in dit geval onderwijs geven),te verbeteren. Zie je dat gebeuren met deze lam lemdige regering op ons dushi Corsow? No señor. Maar juffie, als iemand zelf never van goed onderwijs heeft genoten en in een regering, een bestuur zit om een (ei)land te leiden in plaats van te laten lijden, dan is het eind zoek, foetsie. Deze regeringsleden zijn een stelletje achterlijke domme knollen. So, wat verwàcht je van hen? Top-onderwijs geven? No way juffie. Wat jij moet doen juffie de puffie, werk aan je toekomst, streef naar vooruitgang, niet daar, maar in Europa. Nederland kan mensen zoals jij goed gebruiken. Kom maar bij Roberto juffie. Ik wacht je op Schiphol. Yeah. Niet het volk, maar de stelling en de leiding op het eiland deugt voor geen cent. Maar ja juffie, Nos Mes Por….. Yabadabadooooo.

  4. “Helaas is de politiek altijd op kortetermijnresultaten gericht. Een minister heeft er namelijk niks aan als het resultaat pas komt lang nadat hij geen minister meer is, dat levert geen stemmen op. Daarnaast weigeren politici het geld dat ze in onderwijs stoppen te zien als investering.”

    Dit betreft niet uitsluitend de ministers, maar de gehele politieke partij waaruit zij benoemd zijn. De kiezers vinden deze kortetermijn-visies kennelijk prima, want zij stemmen op de betreffende politieke partijen.

    Het is nutteloos om daar nú als onderwijssector energie in te steken, dat moet je doen in de verkiezingstijd door de politieke programma’s te bestuderen, politici te ondervragen en met stemadviezen te komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties