Ingezonden | Het salaris van ambtenaren

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Harely Martina (CBS) aan het woord.

Recent heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek van Curaçao (CBS) kennisgenomen van een artikel getiteld ‘Is het loonstrookje van de ambtenaar een maandelijkse belediging?’

Hierin wordt vermeld dat, volgens berekeningen van het CBS, ‘de overheid, na de sector Financiële Dienstverlening, de bestbetaalde sector op Curaçao was in 2011’. Daarbij wordt een tabel gepubliceerd onder vermelding van de Census 2011 van het CBS als bronvermelding.

Het CBS herkent de genoemde cijfers betreffende de gemiddelde salarissen van de economische groepen echter niet. Informatie over inkomens per bedrijfstak is te vinden in de publicaties ‘Inkomens en inkomensverdelingen in Curaçao, Census 2011’ en ‘De economische status van de bevolking van Curaçao, Census 2011’.

Uit deze twee publicaties is te halen dat de bedrijfstak ‘Openbaar bestuur en defensie en verplichte sociale verzekeringen’, na ‘Vrije beroepen en wetenschappelijke en technische activiteiten’ de hoogst betaalde bedrijfstak is. Er moet echter vermeld worden, dat de bedrijfstak ‘Openbaar bestuur en defensie en verplichte sociale verzekeringen’, conform de Internationale Standaard Industriële Classificatie van Activiteiten (ISIC) uit de volgende activiteiten bestaat:

Openbaar bestuur (parlement, ministers en ministeries),

Overheidsdiensten aan gemeenschap als geheel (inclusief Defensie, dus marine, kustwacht en VKC en Rechtspraak, dus OM),

Verplichte Sociale Verzekering (SVB).

Met andere woorden, de gemiddelde lonen vermeld bij de bedrijfstak ‘Openbaar bestuur en defensie en verplichte sociale verzekeringen’ betreft niet enkel de salarissen van ambtenaren bij overheidsinstellingen, dit zorgt ook ervoor dat de gemiddelde salarissen hoger komen te liggen.

Voor meer informatie kunt u de website van het CBS raadplegen of kunt u contact opnemen met het CBS.

Harely Martina, namens het CBS,
Curaçao

3 Reacties op “Ingezonden | Het salaris van ambtenaren

 1. Curacao Revisited

  @ericlapas: eens, CBS publiceert veel data maar daar blijft het ook bij. Onderwerpen als de houdbaarheid van AOW en de gezondheidszorg kan je met data makkelijk doorrekenen en advies opgeven maar het blijft tot dus ver alleen bij constateren en verder geen beleidsvoorstellen maken. Hoofd CBS (Sean de Boer) is ook niet de meest inspirerende persoon, dus dat zal er ook wel iets mee te maken hebben.

 2. De Rechtsstaat

  Interessant stukje. Werpt niet al geheel een andere blik op het geheel, maar doet mij wel denken aan het volgende:

  “De soep wordt niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend” en waarom?

  De afgunst naar de “gewone” ambtenaar en oproep naar maatregelen tegen deze zelfde groep worden m.i. bij deze enigszins genuanceerd.

  Ben benieuwd of b.v. het AD kennis zal nemen van dit ingezonden stuk.

  Tenslotte hebben wij meer van deze burgers nodig om het geheel in het juiste perspectief te plaatsen.

 3. Eerlijk gezegd heb ik de nut van het CBS nooit begrepen, op een klein eiland als dit kan de Dienst Informatie Voorziening ook wat data opvragen en met een applicatie allerlei mooie grafieken maken?

  De volgende keer als de schrijver iemand naar een website wilt sturen is het handiger om een link erbij te publiceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *