Ingezonden | Hoe niet om te gaan met gebakken peren

Ingezonden Brief

Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het ingezonden artikel.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Guido da Costa Gomez aan het woord

Je vraagt je wel af of we goed bezig zijn! Of het politieapparaat in het leven is geroepen om de burgers te beschermen tegen de wetteloosheid. Goed bedoeld zou iedere burger het recht hebben om 24/7 aanspraak te maken op protectie van de politie. Het komt erop neer of het wel billijk zou zijn om continu de politie op te gaan bellen voor ieder witwasje of een vaag vermoeden van iets achter je ooghoeken. De politie opbellijn 911/917 zou roodgloeiend zijn en aanspraak op een effectieve protectie van dien zou ook zijn kracht gaan verliezen.

We weten dat de politie altijd prioriteit geeft aan gevallen die ernstiger zijn dan andere. We weten dat het politieapparaat ook onderbezet is en dat men hieraan werkt, om het politiekorps aan te vullen door werving van optimale jonge recruten. Dit vergt de nodige opofferingen aan manpower, planning, tijd en geld. Voldoende mankracht, law enforcement en manpower in het politieapparaat is nu wat juist ter sprake zal komen in de politieke arena. Aan de ene kant wordt politiepersoneel van de controleposten van zowel Bándariba, Bándabou als het eerste district zodanig uitbesteed aan protectie van parlementariërs en politici dat er haast geen politie meer te vinden is.

Wij zaten te wachten met twee andere buurtbewoners van Montaña die ook aangifte zijn gaan doen bij de politie totdat we geholpen zouden worden. Uiteindelijk werd het wachten anderhalf uur en we moesten überhaupt de tocht afblazen, want de vriendelijke dame bij de receptiebalie zei dat het nog even kon duren, maar hoelang nog daar had zij geen enkel idee van. De man die voor me was zei dat hij meer dan twee uur had zitten wachten en dat hij de zaken maar ‘eigenhandig’ zou gaan regelen. Zijn haren leken overeind te gaan staan als bij een Lionfish. Ik zat daar en keek geshockeerd naar zijn haren. “Deze krant in mijn hand heb ik meer dan zes keer overgelezen”, zei hij sarcastisch. En hij krulde hem tot een soort grijze wc-rol en sloeg hem tegen zijn appelwang. Niet doen, zei ik en probeerde hem te kalmeren, maar uit de ijzige blik die hij me toewierp begreep ik gelijk dat met geen enkel water het vuur geblust kon worden. Hij was des duivels. Hoe staat het met onze aangifte en protectie, mevrouw? Op deze wijze durfde ik deze meneer te verdedigen en mezelf. “Tja”, zei ze met een glimlach, “als je echt geduld hebt blijf je gewoon wachten, net als die meneer van daarnet!” “Maar dat is niet eerlijk”, opperde ik, maar ze draaide mij de rug toe en liep weg. Ik stond er als verslagen bij en keek naar de meneer van daarnet die wegscheurde met zijn oldsmobile, een grote roodbruine stofwolk achterlatend. Krijgen we nu de rekening gepresenteerd?

Als volksvertegenwoordiger of parlementariër ben je door het volk uitgekozen om het te vertegenwoordigen, dus je hoeft echt niet bang te zijn om je onder het volk te begeven. Als je je werk goed doet hoef je geen gewetenswroeging te hebben. Integendeel, je zou je gewoon in het publiek moeten vertonen (met een privé bodyguard is okay, maar niet met de politie, die is voor het volk. Dat heeft ook een bodyguard nodig.) Dit is de standaardmaat van een goede volksvertegenwoordiger of politicus. Je begeeft je in de publieke arena en ontvangt applaus en een bloemenkrans met laurier van het volk, net als de Romeinse Julius Ceasar. Je beoefent je nobele ambt gewetensvol! Wat is dan zo verkeerd aan het parlement of volk dat je je nu extra beveiligingspersoneel op de hals haalt? Met dan wel de politie nota bene en in de kritieke situatie van heden. Het volk heeft broodnodig protectie van de politie nodig.

Zeker weten we dat na de gebeurtenis van 5 mei 2013, de moord op de politiek leider de heer H. Wiels, het hele politieke gebeuren een andere richting heeft ingeslagen en dat bij velen het traumatische effect nu pas goed in werking gaat treden. Des te erger omdat er tot nu toe (augustus 2015) geen daadwerkelijke oplossing is gekomen vanuit het Openbaar Ministerie wie wel of niet de daadwerkelijke intellectuele auteurs zijn achter de moord op deze politiek leider. Inderdaad laat dit soms een wrang of naar gevoel achter. Als mens beland je dan ook in de molen van talrijke speculaties en inderdaad, op een gegeven moment wantrouw je je eigen schaduw, en zeker die van een ander!! Maar dan nog moet het uitbesteden van het politieapparaat ter bescherming van de parlementariërs en politici niet ten koste gaan van de beveiliging van het volk. Deze kunnen ook best, met de topsalarissen die ze verdienen, zelf hun professionele privé-beveiliging bekostigen. Waarom moet dit ten koste gaan van ons belastinggeld en de weinige politie die we op straat hebben!? Waarom?? Want nu is het volk als het ware als schapen overgeleverd aan de wolven in arena of veld. Kijk naar onze vriend, die drieënhalf uur heeft zitten wachten. Wij zitten nu met de gebakken peren, die we ook niet willen eten, en dat is niet billijk en oprecht tegenover het volk.

GUIDO DA COSTA GOMEZ

Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *