Ingezonden | Hollandse bevoogding

Ingezonden brief Humphrey Josefa

Ingezonden brief Humphrey W. Josefa

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we HUMPHREY W. JOSEFA aan het woord

HET WORDT erger. In verschillende ingezonden stukken in het recente verleden heb ik eenieder gewaarschuwd voor de Smoc c.s. praktijken.

Ik heb altijd met argumenten onderbouwd laten zien dat genoemde groepen een verborgen agenda erop nahouden en dat het hen in principe helemaal niet alleen gaat om de milieuproblematiek (uitstoot van gassen) als gevolg van de PdVSA-activiteiten. Hun eis voor vele miljoenen aan schadevergoeding in het verleden, is slechts één van de genoemde argumenten.

Voor hen is het voornamelijk te doen om uiting van en steun te zoeken voor hun eigen agenda. Langzaam maar zeker bereiken ze de door hen gewenste climax, waarop geen weg terug zal zijn.

Nu is het zover dat ze ook de steun hebben van een meerderheid der leden van de Tweede Kamer in Den Haag. Hun doel een Nederlandse aanwijzing c.q. interventie in lokale aangelegenheden, onder het mom dat het ook relevant is voor de Nederlandse Staat (lees het Nederlands Koninkrijk).

Zowel het lid van de Tweede Kamer Andre Bosman alsook de minister belast met Koninkrijksaangelegenheden Ronald Plaskerk heeft al terecht de waarschuwing uitgesproken, dat mocht het zover komen dat er een aanwijzing van de kant van Nederland gegeven wordt met betrekking tot de Isla-problematiek, er ook rekening gehouden moet worden met de consequenties, zowel voor Nederland als voor Curaçao. Daarin geef ik hen volledig gelijk, want consequenties zullen er ongetwijfeld zijn.

Eenieder op het eiland is zich ervan bewust dat de regering naarstig op zoek is naar een juiste manier om te komen tot een efficiënte en milieuvriendelijke raffinaderij voor Curaçao, binnen afzienbare tijd. Afgelopen weekeinde heeft de minister-president van Curaçao ook verwezen naar vreemde praktijken binnen de GGD Amsterdam, dit met betrekking tot de milieuproblematiek als gevolg van de Isla-raffinaderij. Al deze ontwikkelingen staan inderdaad niet los van elkaar en koste wat kost wil de Smoc c.s. met steun van de Nederlandse politiek zich direct bemoeien met interne Curaçaose aangelegenheden.

Curaçao is niet gediend van conflicten of onlusten! Gedurende een conferentie in het Amstel Hotel in Amsterdam in november 2015 heb ik tijdens een kort gesprek met dhr. Bosman hem erop gewezen, dat zoals duidelijk naar voren is gekomen tijdens genoemde conferentie, alle eilanden van de voormalige Antillen problemen hebben met de Nederlandse bevoogding. Hij heeft beaamd dat dat waar is, maar dat de enige oplossing hiervoor is, onafhankelijk worden van Nederland.

Voorlopig is het natuurlijk nog niet zover. Het is onder andere om deze reden dat de geschillenregeling zoals de eilanden dat wensen, geen realiteit kan worden. Echter men moet zich op het eiland afvragen wat naast milieuaspecten rondom de Isla, de werkelijke agenda van Smoc c.s. is.

Van de andere kant moet onze regering desnoods met steun van buiten tot een spoedige oplossing komen voor de milieuproblematiek rondom de Isla-raffinaderij.

HUMPHREY W. JOSEFA

Curaçao

19 Reacties op “Ingezonden | Hollandse bevoogding

 1. Stanley Held

  Ik snap niet dat er mensen op eiland wonen en de bevolking bewust in een kwade daglicht stellen. Geen moment is er een oplossing aangedragen. Als het u daar niet zint, heeft u de vrije keuze om te vertrekken. Om bepaalde delen van de geschiedenis is makkelijk om aan te halen. Het gekke van is dat wij allemaal Nederlanders zijn. Of niet? Wat is u bijdrage? Is het uw bedoeling om de bevolking af te maken? Een klein groepje gaat de mist in. Dat betekent niet dat de totale bevolking fout zit. Het schreeuwen en doeloos de totale bevolking af maken heeft geen zin. Ga maar terug. Wij lossen het zelf op. Wat doet u daar?

 2. nee hoor wij zijn een eigen land , wij als burgers moeten zelf naar de rechter toe.
  en zo niet ons gelijk halen bij de regering, PS tsssssssssssssssss zich voordoen als dat ze er zijn voor de gewone man, ondertussen een grote multi-national steunen dus veel bla bla bla maar verder niks.

 3. Wedden dat zodra deze pinocchio’s hun zakgeld in Bolivars krijgen, hun anti- “hollandse bevoogding” – uitspraken meteen zullen “metamorferen” tot die van “gelijkheid en inburgering” voor zakgeld in Euros?

 4. inderdaad Bartje jij begrijp de onderliggende gedachte van me. He he, de revolutie eet zijn eigen kinderen op. zelfreinigend, oplossend en zonder bemoeienis van uit Nederland.
  De zullen veel vertrekken en de echte, betrokken inwoners zullen blijven en daaruit zal de sterkste en slimste overleven.

 5. of is het de hypocritische eed????

 6. De reden voor eventueel ingrijpen van Nederland heeft te maken met het Verdrag voor de Rechten van de Mens. Deze rechten worden voor een groot deel van de Curacaose bevolking geschonden. Hun leven en welzijn is in gevaar gebracht door ISLA. Volgens de afspraken is Nederland hiervoor verantwoordelijk en kan hierop internationaal worden aangesproken. Nederland neemt dus gewoon zijn verantwoordelijkheid, waar de Curacaose Minister President zijn hypocratische eed volledig is vergeten en volledig danst naar de pijpen van zijn broodheren, PS en PVDSA. Aan alles komt een eind.

 7. Alfons Grim

  Eenieder op het eiland is zich ervan bewust dat de regering naarstig op zoek is naar een juiste manier om te komen tot een efficiënte en milieuvriendelijke raffinaderij voor Curaçao, binnen afzienbare tijd

  E E N I E DE R ?????……. LAAT ME NIET LACHEN.

 8. Mooi….hoef ik daar tenminste niet naartoe….overigens een hoofd, al dan niet met hersenen, onderdompelen in een alcoholische vloeistof is drankmisbruik !! 🙂

 9. Met dezelfde wijze van redenering meneer Josefa zou je kunnen betogen dat de geheime agenda van de overheid van Curacao niet het openhouden van de Isla is, maar het uitmoorden van de eigen bevolking. Dat klinkt ook niet echt aantrekkelijk.

 10. Meneer Bartje,

  U moet géén onmogelijke voorstelling van zaken geven: “een Curaçaoënaar Braindrainen” ?

  Als Lts-er kent u toch ook de derde wet Niksico: “een hoofd zonder hersenen ondergedompeld in een alcoholische vloeistof ondervindt een opwaardering die gelijk is aan nul”

  Ik had u hoger ingeschat, u bent zelfs Capriles onwaardig!

 11. Ik weet anders wel bepaalde “zaken” en “mensen” waar we hier beter van verlost kunnen worden…. 🙂

 12. Maar….als die afgestudeerden nu allemaal naar het buitenland braindrainen en niet meer terugkomen ??!!
  Of wat nog erger is: als ze allemaal blijven, moeten ze als universitaire intelligentia wel een overheidsfunktie krijgen…wordt de overheid een kind met een waterhoofd…
  Wat wel een voordeel zou zijn, als ze blijven, is dat alleen Papiaments als voertaal dan voldoende zou zijn…weer een probleem opgelost !!
  P.S. Ho Ho HO is een patent van de Kerstman, Sonny… 🙂

 13. Ho ho HO meneer Bartje.

  Ik heb zojuist het volgende gelezen over de UoC:
  De Sociaal Economische faculteit van de UoC telt 1000 studenten.
  De juridische faculteit heeft 200 studenten.
  De Algemene Faculteit 400 studenten.

  Dat betekent, meneer Bartje, dat er jaarlijks minimaal zo’n slordige 1.000 universitair opgeleiden kunnen instromen in zowel de publieke- als wel de private sector. Reken even mee:

  Van 2016 tot 2046 zullen maar liefst 30.000 universitair opgeleiden op Curaçao het eiland een nieuw elan kunnen geven.

  En… iedereen weet het: de jeugd heeft de toekomst. Onze hooggeschoolde jeugd zal de redding voor Curaçao zijn. Welk land kan straks, over 30 jaar, bogen op zo’n giga gemeenschap van universitaire intelligentia?

  Meneer Bartje: u onderschat de Curaçaoënaars

 14. Ho ho meneer Bartje.

  Ik heb zojuist het volgende gelezen over de UoC:
  De Sociaal Economische faculteit van de UoC telt 1000 studenten.
  De juridische faculteit heeft 200 studenten.
  De Algemene Faculteit 400 studenten.

  Dat betekent, meneer Bartje, dat er jaarlijks minimaal zo’n slordige 1.000 universitair opgeleiden kunnen instromen in zowel de publieke- als wel de private sector. Reken even mee:

  Van 2016 tot 2046 zullen maar liefst 30.000 universitair opgeleiden op Curaçao het eiland een nieuw elan kunnen geven.

  En… iedereen weet het: de jeugd heeft de toekomst. Onze hooggeschoolde jeugd zal de redding voor Curaçao zijn. Welk land kan straks, over 30 jaar, bogen op zo’n giga gemeenschap van universitaire intelligentia?

  Meneer Bartje: u onderschat de Curaçaoënaars

 15. gewoon paspoort inleveren en zelfstandig worden.
  zo niet dat luisteren naar het grote moederland.
  je kunt niet verwachten dat 2% van het koninkrijk de dienst gaan uit maken voor Nederland!!!
  Zelfs Wiels had begrepen dat zelfstandig zijn alleeen ellende meebrengt.
  De enige die daar van profiteren zijn de maffia en hun maffia partijen MFK/MAN/PS

 16. En vervolgens heerlijk naar de kloten gaan !! Perfekt idee !! …..:)

 17. Inderdaad, volwassen worden en zelf de broek ophouden!

 18. caribbeancynic

  Wie verantwoordelijk is, is bevoogdend, dat kan niet anders. De oplossing is die van henkie.

 19. ik zie de onafhankelijkheid de enige oplossing voor een zelf reinigend vermogen.
  Zolang Nederland met ons land blijft en kan bemoeien zullen we nooit van bepaalde zaken en mensen verlost worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *