28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Opinie | Hoofdartikel AD en radionieuws over GZE

HomeAuteursIngezondenOpinie | Hoofdartikel AD en radionieuws over GZE

Opinie door Marguérite Nahar

Guangdong Zhenrong Energy geeft een presentatie in de Staten Staten | Jeu Olimpio

GZE doet zijn beklag over gebrek aan medewerking van Isla en vraagt om bemiddeling van de regering. GZE voegt als reden aan dat de regering daartoe gehouden zou zijn, omdat na 01-01-2020 GZE de exploitatie van de Isla-raffinaderij ‘zou overnemen’.

Hoezo ‘zou overnemen’? De modernisering van de Isla heeft GZE zelf afgeblazen met het Addendum waarin GZE de voorkeur uitsprak voor een nieuwe raffinaderij op Bullenbaai – welk voornemen van GZE inmiddels (naar verluidt in het nieuws) alweer is vervangen door een nieuw voornemen van een pretpark op het Isla-terrein? GZE heeft een jaar lang lopen drammen over dat Addendum en wil nu terug naar ‘AF’? GZE wants to eat its cake and have it too.

De regering is niet bevoegd om zich te mengen in een dispuut tussen twee businesspartners en is zeker niet bevoegd in te grijpen in de bedrijfsvoering en in de besluitvormingsprocessen binnen een privaatrechtelijke rechtspersoon (Isla/PdVSA). Isla is volledig bevoegd om binnen het eigen bedrijf te handelen en te besluiten zoals het Isla goeddunkt.

De enige bevoegdheid van de regering is gelegen in de concessievoorwaarden die de regering heeft opgelegd aan PdVSA bij het verlenen van het exploitatierecht. In die concessievoorwaarden staat nergens vermeld dat de regering zich het recht heeft voorbehouden om in te grijpen in de besluitvormingsprocessen en/of in de bedrijfsvoering van Isla, ánders dan met wettelijke bevoegdheid ter zake van de handhaving van de milieunormen. Alleen in dat geval is de overheid bevoegd tot ingrijpen.

GZE moet zijn eigen boontjes doppen in hun (al dan niet schriftelijk vastgelegde) samenwerkingsverband met Isla. De regering is niet eens op de hoogte van de details van die rechtsbetrekking tussen Isla en GZE en de redenen van de eventuele weigering van Isla. Ze zullen er bij Isla wel goede redenen voor hebben.

Precedentwerking:
Stel je voor dat ik een dispuut heb met een installatiebedrijf op het eiland om voor mij een rolgordijn te installeren. Dat het bedrijf mij gemeld heeft dat zij in samenwerking met de leverancier uit het buitenland dat rolluik zullen installeren. En dat er vervolgens geschil ontstaat tussen de installateur op Curaçao en zijn leverancier in het buitenland en dat ik dan de bemiddeling van de regering ga inroepen om zich ermee te bemoeien (te gek voor woorden).

Maar hetzelfde wat jegens mij geldt, geldt onverkort ook jegens GZE. Als de regering eraan meewerkt om GZE in de watten te leggen en de hete kastanjes voor GZE uit het vuur te halen, met nota bene bevoegdheidsoverschrijding van de regering, zal dat precedentwerking hebben en dan kunnen morgen alle partijen die in het bedrijfsleven met elkaar overhoop liggen in hun private rechtsbetrekkingen, de bemiddeling van de regering gaan inroepen.

Die ‘schone’ belofte van GZE dat iedereen bij Isla zijn baan behoudt is weer zo’n loze belofte, waarmee GZE insinueert dat de werknemers bij Isla hun baan zouden verliezen, als de regering niet ingrijpt. Juist bij de bedrijfsvoering door PdVSA bij Isla behouden de werknemers hun baan, want GZE weet zelf van toeten noch blazen over raffinageprocessen. GZE is een oil trader en dus een ignoramus op het gebied van raffinaderijen.

Marguérite Nahar
Juriste Marguérite Nahar was tot medio oktober 2016 extern juridisch adviseur van Refineria di Korsou (RdK)

6 reacties

  1. @hoedanook,
    Wellicht kan ik ook niet goed begrijpend lezen, maar in het artikel gaat het over het beklag van GZE. Die zien dat hun exploitatie van de Isla-raffinaderij in gevaar komt.
    Heeft dus niks te maken met de modernisering/afbouw van de raffinaderij, Bullebaai of Nieuwpoort.
    Gaat nu om de centen die ze mislopen. En daar klagen ze over bij de regering die er niets mee van doen heeft. GZE trekt aan de verkeerde bel.

    Dat China de nieuwe wereldleider gaat worden dat geloof ik wel. De Petrodollar is al niet meer en olie wordt nu in Yuan verhandeld. ( $1 : 7 CNY ). De US verliest steeds meer grip op de stabiliteit van de $. Venezuela heeft dat in 2014 allang gezien en sindsdien de olie in CNY afgerekend.

    Dus volgens het artikel trek GZE aan het verkeerde koortje en mag de regering eigenlijk niet helpen om het goede koortje te vinden. Tenzij je de waardigheid en de rechten van een invloedrijke investeerder bevorderd.

  2. De afgelopen dagen veel gelezen over PdVSA, GZE, de staten etc en het valt me op dat niemand eigenlijk begrijpt WAAROM China onze raffinaderij wil hebben.
    En dat terwijl het niet zo moeilijk is om te begrijpen.

    Venezuela heeft veel geld van China geleend, doch dat geld komt op geen enkele manier terug. China heeft ook weinig dwangmiddelen om Venezuela tot betalen te krijgen, dus wat doe je dan als Chinese overheid ?
    Dan neem je Maduro gewoon zijn laatste raffinaderij af, waardoor Venezuela in acute problemen gaat komen. De raffinaderijen in Venezuela draaien hooguit nog op 40 a 50 % van hun capaciteit a.g.v. achterstallig onderhoud en mismanagement.
    Dan zal Maduro wel moeten gaan luisteren naar China, want doet hij dat niet dan heeft hij echt een complete volksopstand aan zijn broek hangen. Zijn aanhangers vinden hem nog wel leuk, maar dat houdt snel op wanneer alle brandstof echt op is.

    En Curacao ? Ach, wij zijn slechts een pion in het schaakspel, alleen heeft niemand dat door. Sommigen denken nog altijd dat China ons echt leuk vindt en dat China echte interesse heeft in ons eiland.
    Zodra we hier gaan realiseren dat China met de overname een totaal ander doel wil bereiken kunnen we ook beter onderhandelen. Dan weten we immers dat China ons nodig heeft en niet andersom. Kun je veel betere voorwaarden afdwingen.

  3. Krijg het idee dat deze mevrouw Narh gesolliciteerd had bij de MDPT en er geen baantje krijgt en daarom zit ze nu met een anti-China verhaal. Toen ze bij de Isla zat heeft ze Werner Wiels en kornuiten wel geld laten uitgeven aan prive dingen.

    Daarnaast is het voorbeeld van rolluikbedrijf niet goed. Rolluikbedrijf is economisch niet belangrijk voor het eiland, er wordt niet gesproken over de staten en ze hebben geen vakbonden die banden op de straat verbranden..

    Deze mevrouw heeft duidelijk een dubbele agenda!

  4. @Marguérite Nahar en @Trots op Curaçao
    De op 19 November 2016 getekende overeenkomst tussen de regering van Curaçao en GZE impliceert een commerciële echtscheiding met operator PDVSA. By the way, de uitdrukking is …..’want to have the cake and eat it too’.
    GZE heeft kaderovereenkomsten m.b.t. samenwerking op gebied van engineering en constructie met andere Chinese staatsbedrijven ondertekend. Dit heeft betrekking tot het upgraden van de raffinaderij ruwe verwerkingseenheden het bouwen en bedienen van de geplande LNG-terminal. Een dochteronderneming zal zorg dragen voor vergroting van opslagcapaciteit te Bullenbaai. Nu is er ook de optie ‘een nieuwe raffinaderij’. Echter, het probleem is niet GZE of China. Het probleem is dat voor Curaçao er allerlei mensen ruis creëren zonder enige kennis van zaken. Een beetje bijscholing ten aanzien van China zou geen van allen misstaan. In het verleden werden dit soort ‘deals’ door Nederland uitonderhandeld. Autonoom zijn betekend ook ‘zelfstandig’ het geheel in de juiste banen moeten/kunnen leiden. Dit is op zich een schrikbeeld voor menigeen bij de overheid en de overheid gelieerde nv’s (mensen in leidinggevende posities zonder de juiste kwalificaties). Onze regering loopt liever braaf aan het handje (Nederland, Venezuela of China) om vervolgens als veredelde spreekbuis het geheel aan “het volk” te kome uitleggen.

    Zie ook: Anja Manuel, Oct 17, 2017 China Is Quietly Reshaping the World
    The staggering scope of the country’s infrastructure initiative—and what it means for the international order.
    https://www.theatlantic.com/international/archive/2017/10/china-belt-and-road/542667/

  5. En waar moet China dan met die bedwongen “800.000 vaten ruw olie per dag, desnoods ten koste van leveranties aan andere afnemers” heen die ze van Venezuela in ruil voor de miljarden kapitaal steun?
    Die willen ze zo snel als mogelijk raffineren, want ze (GZE) hebben nog wat schuldeiseres te betalen. Er ligt ook (toevallig) nog wat BP olie in de tanks die ze kunnen gebruiken om er een product van te maken waar ze weer aan kunnen verdienen. Ga na waarom wij als grootste raffinaderij in de Cariben zo interessant zijn. Productie van 600.000 vaten per dag!

    Daarom die druk op Curacao om de Isla/PVDSA te bewegen mee te werken. En daarbij helpt natuurlijk ook een dogma dat als China de schuldeisers niet kan betalen GZE failliet gaat en Curaçao naar zijn deal kan fluiten.
    Want al GZE omvalt zitten we zonder huurder met een vieze raffinaderij. En dat willen we niet.

    En zo wast de ene hand de andere…….. of toch niet.

    NEE, zo wordt de …. “waardigheid en de rechten van een invloedrijke investeerder bevoorderd.”

    Zou me niks verbazen als ze (GZE) het nog een jaartje rekt en de deal dan alsnog opblaast. Ze hebben dan de tig barrels laten omzetten in onze oude raffinaderij (tegen lage kosten) en hebben hun geld uit de regio met behoorlijke winst. Daar kan dan nog wel wat van af als compensatie aan het land.

    Zoals gezegd: GZE is een oil trader. Een handelaar en die is niks niet geïnteresseerd in een schoner milieu.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties