Ingezonden | Huidige kerstbonus werkt niet??!

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Marcos Cova aan het woord.

Ik bijt de laatste dagen herhaaldelijk op mijn tong als ik lees dat ‘de vakbonden’ wensen de kerstbonus van de amb- tenaren te verhogen van 135 gulden naar 500 gulden. Ongepast, in mijn optiek, in een periode waar de economie (en iedereen die ervan afhankelijk is) de zware druk voelt van ‘moeilijke tijden’. Toen ik gisteren in de Amigoe las: de ‘Huidige kerstbonus werkt niet’, brak mijn klomp.

Volgens de voorzitter van de Centrale Commissie van Vakbonden, ‘blijft er van het gebaar dat de overheid wil maken niks over’! Hij noemt de huidige kerstbonus letterlijk ‘een leeg gebaar’. Als burger ervaar ik dat als een ‘slap in the face’… Ik ben me namelijk heel goed bewust van wat dit ‘lege gebaar’ de gemeenschap KOST!

Heerlijk om in deze moeilijke tijden waar de economie, de gemeenschap, maar ook de overheid vreselijk stoeit om zich overeen te houden, men doodleuk komt vertellen dat het vermogen dat dit ‘lege gebaar’ over de ruggen van het volk kost, ‘niet werkt’! Ik zou zeggen: afschaffen die bonus! Het kost de gemeenschap een rib uit het lijf en het levert blijkbaar toch geen noemenswaardige bijdrage op bij de ambtenaar.

We kunnen het dan maar beter achterwege laten tot betere tijden aanbreken… . . . zoals dat overigens ook voor de rest van de gemeenschap van toepassing is.. .

Marcos Cova,
Curacao

5 Reacties op “Ingezonden | Huidige kerstbonus werkt niet??!

 1. ambtenaren hebben al veel en veel te veel voordeeltjes…
  laat ze gewoon hun werk maar eens goed doen…

 2. @eric, Het zijn de ambtenaren die toch een groot deel van het geld binnenbrengen door het innen van belasting, invoerrechten, accijnzen, boetes, enz. enz.

  En dat doen ze al niet goed! Waarom moet ik 8 keer naar het belastingkantoor omdat ambtenaren steeds de stukken kwijt raken? Niet op tijd reageren en lukraak maar boetes geven die achteraf toch niet juist waren. Men doet daar maar wat!

 3. Ik zie niet in waarom ambtenaren recht hebben op een kerstbonus en al helemaal niet op een verhoging daarvan. De overheid is geen bedrijf met winst als doelstelling. Ambtenaren kosten de overheid geld en al helemaal als er te veel van rondlopen die inefficiënt (bureaucratisch) werken, weinig productief zijn en van klantgerichte dienstverlening nooit hebben gehoord. Wij weten allemaal dat er een overschot aan ambtenaren bestaat. Mensen die er om politieke redenen soms zonder de nodige kennis of niveau zijn neergezet.

  Ambtenaren hebben in vergelijking met andere werknemers al riante regelingen en arbeidsvoorwaarden. Een daarvan is dat zij zelfs bij zichtbare wanprestatie, moeilijk ontslagen kunnen worden. Het innen van belastingen en/ of accijnzen zijn gewoon taken die horen bij hun functie en daar worden zij prima voor beloond. Bovendien hebben wij de laatste weken van de Minister van Financiën vernomen dat de belastinginning ten behoeve van de begroting weinig succesvol is verlopen. Achterstanden van hier tot Tokyo en een giga tekort in de begroting..

  In plaats van een verhoging van de kerstbonus kan het geld beter gebruikt worden om ambtenaren intensief te trainen op het gebied van integriteit, efficiënte dienstverlening en klantgerichtheid. De belastingbetaler betaalt immers hun salarissen. Ook zal er geïnvesteerd moeten worden in verdere digitalisering van de dienstverlening. Wij leven in 2017!

  Politici zijn overigens geen ambtenaren even voor de duidelijkheid. Wat betreft het opleiden en trainen kan begonnen worden bij de Gestapo-achtige douane op Hato (visitekaartje van Curaçao!) die onze toeristen oh zo vriendelijk verwelkomen, maar niet heus.

  Nee ik zou zeggen ga eerst eens hard werken voor je geld. Er is nog genoeg werk aan de winkel waar het geld van de kerstbonus aan besteed kan worden.

 4. Als dat geld nu word besteed aan bijvoorbeeld nieuwe kranen aan de haven, worden zaken sneller gelost, ontstaan geen extra kosten voor containerhuur, hebben de supermarkten minder onkosten en meer omzet en blijven de boodschappen beter betaalbaar. Maar nee, de vakbond wil scoren ten koste van de overige bevolking. Slimme jongens hoor. Nog drie Cova’s en het land is echt failliet.

 5. Op zich vind ik het ook onterecht dat Ambtenaren eind van het jaar een bonus krijgen. Er zijn groepen in de samenleving die het beter kunnen gebruiken. Maar ja, dat zegt mijn solidariteitsgevoel. Solidariteit is iets wat wij niet meer op Curacao kennen het is iedereen voor zich en alleen de sterken overleven.

  Toch ben ik niet eens met deze Cova, wij weten allemaal dat politici en hun politieke vrienden geen grenzen kennen als het gaat om zich zelf schaamteloos ten koste van de belastingbetaler verrijken.

  Het zijn de ambtenaren die toch een groot deel van het geld binnenbrengen door het innen van belasting, invoerrechten, accijnzen, boetes, enz. enz.

  Logisch dat ambtenaren ook een deel opeisen. Hoe slecht het ook gaat, Chebu Sluis zal zijn salaris van 30.000 niet halveren, parlementariërs zullen het niet met 2000 NAF minder doen, er is geen enkele minister die 1 airmile minder om zou reizen dus ambtenaren, neemt geen genoegen met minder, ga voor de 500 NAF kerstbonus mijn steun hebben jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *