Ingezonden | Illegalen krijgen ook hiv-behandeling?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Alexander W.P. den Ouden aan het woord.

Het Antillians Dagblad artikel d.d. 16 oktober, schept op zijn minst verwarring.

Daarin staat : ,,Zij krijgen net als elke andere patiënt een behandeling om doorontwikkeling tot aids te voorkomen.”

Bij navraag bij de internist-infectioloog op de poli van het Sehos waar de hiv-patiënten hun medicatie krijgen, is niets bekend over verstrekken van medicijnen . Er is maar 1 plaats op Curaçao waar hiv-medicijnen verstrekt worden en dat is de apotheek van het Sehos. Ook bij de stichting Salu pa Tur, wordt alleen een intake van hiv-patiënten gedaan, er worden geen mensen behandeld.

En waarom alleen voor niet-legalen uit Venezuela? En niet voor niet-legalen, uit Jamaica, Haïti, Guyana etc.? Al tientallen jaren kunnen nietlegalen uit deze overige landen geen medicatie krijgen voor hiv op Curaçao!

Ik kan op Curaçao, hun niets anders bieden dan de lab-testen. Staatssecretarissen Knops en Blokhuis, gaan die geld sturen, en wanneer dan? Nog steeds worden niet-legalen niet behandeld voor hiv op Curaçao.

Alexander W.P. den Ouden M.D. Maritime Medical Doctor, Curaçao

11 Reacties op “Ingezonden | Illegalen krijgen ook hiv-behandeling?

 1. Wij moeten meer op preventie letten, helaas hoor ik deze maritieme arts ook niet daarover. In Nederland hadden ze vroeger de Postbus 51 dat is ideaal om het publiek blijvend te informeren. Laten we eerlijk zijn, wat hebben we aan flauwekul als ‘un bon ju di Korsou’?

 2. Gaan die geld sturen, en wanneer dan?

  Ga anders geld vragen bij de VN!

 3. Als politici niet zoveel belastinggeld weggraaiden en verspilden en graai-artsen niet zoveel woeker en fantoom consulten declareerden bij de toch al door mismanagement en corruptie leeggeplukte SVB voor elke app, belletje en uitslag etc., dan zou er vast nog wat over blijven voor extra zorg voor illegalen.

 4. Ook dat nog

  “wanneer gaan die geld sturen, en wanneer dan”. Een opmerking van een zgn gestudeerde arts. Handje ophouden en janken maar!!
  Begin eens bij de instellingen hier op het eiland. Los iets structureel op, en hou op met huilie huilie doen.

 5. Onze minister van Gez0ndheid is intussen op haar zoveelste snoepreis naar Spanje, met ongetwijfeld in haar koffer haar schoothondje Aal-vin Daal.

 6. koekoeloeres

  Hiv medicatie verstrekken is op korte termijn een dure grap, maar loont het duizendvoudige op lange termijn.
  DIT is het hedendaagse realiteit: U =U !
  https://www.poz.com/article/prevention-power-updates

  We’re seeing so much action on the HIV prevention front, we want to pause for a quick roundup. But first, a few definitions: Undetectable Equals Untransmittable, U=U, refers to the fact that people living with HIV who take meds and maintain an undetectable viral load cannot transmit the virus sexually (it’s the same concept as Treatment as Prevention, or TasP). PrEP, meanwhile, refers to pre-exposure prophylaxis, which is taken by people at risk of contracting HIV. Currently, the only form of PrEP approved by the Food and Drug Administration is the daily tablet Truvada, which consists of two HIV meds: tenofovir disoproxil fumarate and emtricitabine.
  CDC Says U=U Is 100% Effective
  The federal Centers for Disease Control and Prevention (CDC) updated its data about HIV prevention methods. The result? “For persons [living with HIV] who achieve and maintain viral suppression, there is effectively no risk of transmitting HIV to their HIV-negative sexual partner. This translates to an effectiveness estimate of 100%.” That number is lower, the CDC notes, if people with HIV don’t take meds as prescribed or if viral suppression is not maintained.”

 7. Curacao revisited

  “Zo vertelde ze dat haar man vanaf de huwelijksnacht het zonder bij haar van achteren wilde stoppen maar ze liet het pas na 6 maanden toe.”
  ik hou van die programma’s waar mensen hun persoonlijke ervaringen met een breder publiek delen. Wordt tijd dat zij jou ook een keer uitnodigen hiervoor Beflapas

 8. Wat opvalt is dat het aantal tienermoeders sinds het ontstaan van HIV niet zijn afgenomen. Dit kan één ding betekenen dat er geen goede voorlichting is.

  Laatst heb ik naar wat zenders gekeken of het onderwerp überhaupt aan bod komt, nee hoor het gaat over ‘un bon ju di Korsou’, ‘ban kanta gloria’ en andere flauwekul.

  Af en toe wordt wel iemand van Famia Planea in één van de vele ochtendprogramma’s die er zijn uitgenodigd, de cijfers van Famia Planea zijn schrikbarend.

  Wat wel opvalt is het verschil in stijl bij TeleCuracao en Direct-TV, bij TeleCuracao heb ik het gevoel dat je het ook van het toiletbril of van hoesten kan krijgen. Ik weet niet wat met die Nicole Maduro aan de hand is, die durft niet eens het woord condoom in de mond te nemen zonder te blozen en dat voor een getrouwde vrouw.

  Eerlijk is eerlijk ik ben geen fan van Direct-TV maar ik moet toekennen dat ze dit wel goed aanpakken gewoon het beestje bij de naam noemen. Die zelfde mevrouw van Famia Planea was ook in de studio bij Direct-TV en petje af voor Jo-Ann en Carlton.

  Jo-Ann bleef benadrukken dat jongeren voorzichtig moet zijn en ook als ze pas getrouwd zijn moeten ze toch op hun qui vive zijn. Zo vertelde ze dat haar man vanaf de huwelijksnacht het zonder bij haar van achteren wilde stoppen maar ze liet het pas na 6 maanden toe.

  Carlton was ook top die had het ook over dat hij het nooit zonder met vriendjes deed, hoe lang hij ze ook kent, alleen dat spaans begreep ik niet, hij had het over ‘Aqui no se entra sin sombrero’ en ‘sin sombrero no hay fiesta’.

  Maar goed ik begreep wat hij bedoelde, zijn carrière zit op dit moment te veel in de lift om risico’s te nemen.

  Ik moet zeggen, ik heb niet veel met homo’s dus heb geen mening over die Carlton maar die Jo-Ann is OK die meid deugt gewoon.

 9. Waarom geeft de heer Alexander W.P. den Ouden M.D. Maritime Medical Doctor,te Curaçao zelf geen gratis HIV medicatie aan illegalen?

  O wacht, hij voelt het dan teveel in zijn portemonnee drukken !
  En dát, beste mensen, kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn!

  Klop eerst maar eens aan bij de lokale Minister van Gezondheid, misschien kan zij een donatie doen van al het geld dat ze aan het HNO heeft verdiend.

 10. Te idioot voor woorden, door ons bekostigde HIV behandelingen voor illigalen.

  HIV, opgelopen door roekeloze sex, maar daar gaat het niet eens om.

  Waar het wel om gaat is dat je (1) illigaliteit beloont en (2) peperdure medische hulp verleent aan mensen die nooit premie of belasting betaald hebben. En we staan er financieel al zo goed voor.

 11. @Alexander, Waarom moet Nederland weer wat sturen? Er is een Minister van gezondheid op Curacao! Ga daar maar mee praten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *