29 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Import van vers groente en fruit

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Import van vers groente en fruit
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we E. Ph. Rhuggenaath aan het woord

Reactie op brief John Baselmans- Oracle: Geachte heer Baselmans-Oracle, In uw open brief van 31 oktober 2016 roept u mij op om maatregelen te treffen om meer vers groente en fruit op Curaçao toe te laten. Uw oproep steekt mij een hart onder de riem. Want ik zou graag zien dat onze eigen agrarische sector wat gaat groeien. Daarom probeer ik een kennisinstituut op het gebied van agrarische producten op Curaçao te krijgen, zodat met innovatieve methoden – bijvoorbeeld op irrigatieterrein – de sector kan groeien.

Daarnaast doe ik onderzoek naar de eigen productie en het importvolume van agrarische producten, zodat ik de juiste besluiten kan nemen met betrekking tot het al dan niet opheffen van een verbod op import. Bij deze besluiten wil ik niet over een nacht ijs gaan. Ik wil de eigen ondernemers niet te kort doen.

Maar ik wil, net zoals u, dat de mensen op Curaçao voldoende verse producten kunnen kopen. Het leven vraagt ook op dit punt, altijd een balans tussen het een en het ander. Ik hoop dat u in dezelfde krant waarin u uw open brief geplaatst kreeg, ook heeft gelezen wat ik voor mogelijkheden zie voor de agrarische sector.

Hoogachtend, E. Ph. Rhuggenaath,
Minister van Economische Ontwikkeling

Curacao

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

  1. PAPPA LO SABE TODO!!!!

    Ik heb nog nooit iemand ontmoet die zoveel over alles weet en ook altijd klaar staat om zijn domme opinies op papier te zetten.
    Het is een schande om te horen hoe deze Mr. Baselmans op de radio zoveel kolder kan loslaten.
    Ik zou John willen aanraden om meer tijd aan zijn platanges te besteden in plaats van zich te bemoeien met allerlei zaken waar hij echt geen kaas van heeft gegeten.

    Schoenmaker blijf bij je leest.

    Better to Remain Silent and Be Thought a Fool than to Speak and Remove All Doubt

  2. Momenteel wordt in Afrika onderzoek gedaan naar het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje, dat is binnen-
    gehaald als bladluizenbestrijder en de inheemse
    lieveheersbeestjes verdringt. Het betr een uiterst agressief beestje dat andere lieveheersbeestjes
    opvreet, veel vecht en meestal , meer eieren legt. Onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen UR tezamen met andere uni’s die dit onderzoek doen, waarbij het vooral gaat om schimmelvorming in landbouwgrond.
    Wat is er gemakkelijker, Baselmans, om contact op te nemen met Wageningen UR, ik ben ervan overtuigd dat men bijzonder interested is om hier verder in te duiken. Het zou ongetwijfeld een aardig project kunnen zijn waarbij je misschien als ‘boer’ aanpraak kunt maken op subsidies, Europees of anderszins.
    Al die absurde wild om je heenslaande ingezonden stukken slaan werkelijk nergens op. Vaak liggen informaties volgd door oplossingen zo voorhanden.

  3. @John H Baselmans, je smeekt de minister om water voor jou kunuku maar wat doe jij zelf als het regent? Het kan op Curaçao soms hevig regenen en overal staan de rooien overvol met regenwater en niemand doet er wat mee.
    Alle kleine beetje helpen, zelfredzaamheid is een must.
    Vroeger verbouwde Curaçao zelf al haar gewassen en men wist zuinig met het regenwater om te gaan. Zonder water geen leven voor mens, dier en planten.
    Heb je wel een regenton of een regenbak? Zo deed men ook vroeger en zonder te morren.

  4. Voor een groot deel mee eens, maar “gestuurde productie” stinkt naar 10-jaren plannen.
    Afgezien daarvan, behalve met een fabrieksmatig productie waarvoor nog heel wat moet gebeuren is het landbouwareaal bij huidige gebruikte technieken veel te klein om ons te voorzien, en de watervoorziening totaal niet gegarandeerd.
    Een pipe dream van Rhuggenaath.

  5. Heer Bowman
    U leest maar half. En als u werkelijk zou lezen is dat er sinds enkele jaren een verschrikkelijke schimmel op het eiland is. Hier op bandabou gaat alles dood van de bananen, lamunchi, papaya en mangobomen toe inclusief de watapana en zelfs de onkruidplanten! Onze plantage is door deze schimmel totaal verwoest samen die van vele boeren op en rond bandabou! Er is volgens LVV en AKKV weinig aan te doen en het enige wat we kunnen doen is met zeer zwaar DDT achtige gifstoffen de zaken tijdelijk aanpakken daar deze schimmel, ook volgen Europese experts, niet te vernietigen is. We zien de schimmel nu al richting stad gaan omdat via het ploegen het verspreid wordt. Zelfs de megakassen die miljoenen hebben gekost hier op bandabou hebben deze schimmel niet kunnen weren ondanks de veiligheidsmaatregelen.

    Maar ik nodig u uit samen met uw experts om eens langs te komen op onze plantages en dan geef ons maar eens raad hoe we deze disaster kunnen tegenhouden en zelfs vernietigen. Wij als boeren staan er helemaal open voor.

    Daarnaast haalt u de heerlijke bananen aan die er inderdaad eens waren en onze lokale lamunchi. Als u eerlijk zou zijn dan moet u toegeven dat lokaal nooit iets werkelijk volwaardig bloeit en groeit daar het water niet toereikend is en het water ook niet die kwaliteit heeft wat een plant nodig heeft. Overigens dat zijn NIET mijn woorden maar van de lokale LVV en AKKV experts. Mensen die de landbouw hier al voor vele jaren proberen in stand te houden.

    Landbouw is momenteel een melkkoe om subsidie’s vanuit nederland te krijgen en dat lukt aardig als ik de vergaderingen hoor waar we regelmatig zijn als mede boeren. Deze vergaderingen gaan alleen over hoe je geld kan krijgen uit de pot die te verdelen is. NIETS wordt er gepraat over het leveren van water, bestrijding van de vele ziektes en het bijstaan bij vele misoogsten. Het gaat puur om een pot te verdelen NIET om een volwaardig product te leveren.

  6. Hier kan wellicht van alles groeien, maar het groeit niet omdat de mentaliteit van de YDK dusdanig is dat professionalisme hier niet wordt gewaardeerd. Wat er is aan projecten is kleinschalig en is derhalve niet in staat om aan de vraag van het eiland te voldoen.
    Wil men de landbouw hier goed op poten zetten dan moet men welhaast naar een gestuurde productie en ook dat gaat hier niet lukken, althans niet zolang we met YDK blijven werken.
    Het is heel spijtig dat we die mentaliteit niet om kunnen buigen in eentje waar het eiland baat bij heeft. Het gros wil hier doorgaan op de oude wijze van ‘rotzooi maar aan’. Ik heb het in andere landen gezien, waar de landbouw ook niet kan produceren omdat men weigert samen te werken. Ook daar worden machines gesloopt door onkunde, wordt kwaliteit beschouwd als een heel vies woord en het eindresultaat is immer hetzelfde, alle producten zijn veel en veel te duur.

    De kans dat deze mentaliteit ooit gaat wijzigen is exact nul komma nul. De jeugd krijgt dezelfde mentaliteit ingegoten door de ouderen en zo ontstaat weer een nieuwe generatie van lieden die niet in staat zijn om verder te denken dan hun neus lang is.
    De enkele bedrijven die wel goed bezig zijn worden vervolgens door vriendjes binnen de overheid zo goed mogelijk kapot gemaakt, want de belangen van de misfits zijn immers groter dan die van bevolking.

    Beste minister Ruggenaath, wanneer u echt iets aan de landbouw wilt gaan doen dan zult u eerst moeten gaan werken aan een algehele mentaliteitsverandering. Maar ja, dat is in vrijwel alle sectoren van de maatschappij noodzakelijk.

  7. Zo is dat Kees, en de Curaçaose bananen zijn gewoon een delicatesse. Daar kunnen de smaakloze Albert Heijn bananen niet aan tippen.
    Maar ja, wie wijn (druiven) verbouwt krijgt alle steun Gratis.

  8. Vooropgesteld: ik heb totaal geen verstand van land- en tuinbouw. Maar doen alsof er op deze veelal kale klip niks wil groeien is onzin. Kennissen van mij en ook mijn buren hebben prachtige mangobomen in hun tuin, die jaarlijks verrukkelijke vruchten voortbrengen. Lekkerder ben ik ze totnogtoe niet tegen gekomen.
    Is het daarom bijv. geen idee om een aantal mangoboomgaarden aan te planten?

  9. Heer E. Ph. Rhuggenaath

    Ik heb uw antwoord gelezen maar u rept geen woord op het importverbod van diverse groenten en fruit.

    Als u wel geïnformeerd was (en dat blijkt van niet) zou u ook weten dat landbouw op een kale droge rots een bijna onmogelijke zaak is. Alleen de aquacultuur brengt een beetje op maar dan heb je wel water nodig! Verder is de gehele lokale landbouw, tot vandaag, alleen subsidiegelden wegsluizen! Dat hebben we gezien bij de diverse grote kassen projecten op bijvoorbeeld Bandabou. Al deze kassen zijn met veel tam tam geopend, miljoenen is er ingestoken en nu staan ze erbij als oud vuil en zijn de miljoenen verdwenen!

    Als een AKKV en een LVV zelf zeggen dat de opkomende schimmel een onhoudbare ziekte is omdat Curaçao gefaald heeft in het onbeperkt planten importeren van plaatsen die bekent staan als “gevaarlijke gebieden” dan vraag ik me af waar u uw kennis vandaan haalt.

    Nogmaals wil ik alles met bewijzen overleggen aan u in een persoonlijk gesprek. En praat ik over 10 talle jaren ervaring in de landbouw (onder andere aangesloten bij Kooperativa Agrario Banda Bou) en ook met u brainstormen over het verspilde gelden van al die jaren.

    Ik denk meer dat uw plicht is om te zorgen dat de bewoners van Curaçao toegang krijgen tot ALLE groenten en fruit die voorhanden is rond de wereld en dat u zich niet moet laten verleiden door spookverhalen van enkele organisaties die hun eigen (veelal zeer belabberd product) willen beschermen en de daaraan gekoppelde subsidiegelden die men willen innen.

    Laten we komen tot een gezond eiland en niet tot een eiland vol beperkingen omwille van ego en geld.

  10. Daarom probeer ik een kennisinstituut op het gebied van agrarische producten op Curaçao te krijgen, zodat met innovatieve methoden – bijvoorbeeld op irrigatieterrein – de sector kan groeien. […]
    Als dit maar niet zoals altijd bij ”proberen” blijft.

    Ik hoop dat u in dezelfde krant waarin u uw open brief geplaatst kreeg, ook heeft gelezen wat ik voor mogelijkheden zie voor de agrarische sector.[…]
    Jaja, broodje geit verhaal, of je geitenworst lust..

    Het gaat om gewassen verbouwen in de schaduw. Een berg heeft een loefzijde (vruchtbare zijde) en een lijzijde (droge kant). Dit is kan men ook creëren in eigen tuin. Een huis heeft ook een z.g. vruchtbare loefzijde en een droge lijzijde..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties