Ingezonden | Incapabele leiders in crisissituatie

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Naam bij redactie bekend aan het woord.

Hoe langer deze Corona crisis duurt, hoe meer ik me afvraag of we wel op de goede weg zijn en of de leiders van dit land wel de juiste leiders zijn.
Op het moment dat de uitbraak in Nederland begon hebben wij onze luchthaven open gehouden met alle ellende van dien.

De eerste 7 besmettingen op Curacao waren mensen die in Nederland zijn geweest. Waarom is de luchthaven niet sneller gesloten? Het toerisme was al in elkaar gevallen, dus voor inkomsten hoefde het niet meer. Er is besloten voor een korte termijn oplossing, het virus buiten de deur te houden voor zover mogelijk.

We zitten nu op 11 besmettingen en het gehele eiland is in een lock-down situatie terecht gekomen. Met veel machtsvertoon wordt er gecontroleerd op straat. Waarom kan er nu wel met leger, VKC, Marechaussee en politie gecontroleerd worden maar in de “normale situatie” niet? Juist in de periode voor de corona crisis was er veel criminaliteit, afrekeningen en burgerlijke ongehoorzaamheid. Waarom worden er nu spierballen getoond? Waarom kan er nu spoedwetgeving worden geïntroduceerd maar normaal gesproken niet? Dit betekent dat de capaciteit er wel is, maar dat er nooit prioriteit is gegeven om het gevoel van veiligheid aan de burgers te vergroten.

Door de lock-down is de gehele lokale economie in elkaar gevallen. Kappers, winkels, bouw projecten, openbaar vervoer. Alles ligt stil en dat betekent dat er geen geld meer verdiend wordt. De meeste mensen hebben eind vorige maand nog hun salaris gekregen maar dit gaat heel snel op. Banken hebben 3 maanden uitstel gegeven voor betalingen aan de hypotheek, maar hoe zit het met de mensen die een huis huren bij particulieren? Deze mensen zullen geen uitstel krijgen voor het betalen van hun huur en komen dus in grote problemen.

Over een paar weken is bij deze mensen het geld op en kunnen ze niet meer eten en geen huur meer betalen. Hoe gaan deze situaties opgelost worden? Ik voorzie grote problemen en muiterij, wellicht weten onze leiders dit ook en oefenen ze nu al met het in stelling brengen van de ordetroepen? In Nederland wordt geprobeerd om 60% van de bevolking immuun te krijgen voor dit virus. De economie draait nog voor zover mogelijk. Waarom kopiëren wij deze aanpak niet?

Niemand op Curacao is nu immuun voor dit virus. Wat gaat er gebeuren als er weer vliegtuigen komen en aan boord zit weer iemand die het virus bij zich draagt? Gaat dan weer het hele eiland op slot? Gaan we weer door deze ellendige situatie heen? Volgens mij is de huidige aanpak totaal niet de juiste.

We mogen God op onze blote knieën danken dat we nog steeds deel uit maken van het Koninkrijk der Nederlanden. Er is inmiddels een aanvraag ingediend voor een steunpakket. Maar hoe denken onze leiders om te kunnen gaan met de eventuele grote zak geld die deze kant op gaat komen?

Het is in de afgelopen 10 jaar (sinds de staatkundige vernieuwing) nooit gelukt de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Geen enkele regering heeft de moed gehad om in te grijpen. Er staan veel te veel ambtenaren op de loonlijst die ook nog eens veel te veel verdienen.

Geld wordt over de balk gesmeten zonder dat er verantwoording over wordt afgelegd. Waar zijn de partijen als MFK, KDnT en PS met hun grote monden? Nos Mes Por hoorde ik ze altijd zeggen, maar nu zijn ze muisstil. Geld uit Nederland is keihard nodig, en reken er maar op dat Nederland eisen gaat stellen aan deze vorm van hulp.

Er zijn een aantal maatregelen en condities bepaald door de overheid om steun uit te keren. Begrijpen onze leiders wel in wat voor een economie we leven? Laten we eerlijk zijn, voor het overgrote deel leven we op Curacao in een derdewereld land. Dit betekent dat er een hele grote informele sector is. Mensen die wel werken maar die geen premies betalen. Deze mensen kopen echter wel eten en drinken, rijden auto’s en betalen Aqualectra.

Het zou cijfermatig door de Ontvanger heel makkelijk inzichtelijk gemaakt moeten kunnen worden hoe groot deze informele sector is door alle OB aangiftes te vergelijken met alle IB en WB aangiftes. Zo zal je zien dat er veel meer OB geïncasseerd (zou moeten worden) in vergelijking met het officiële BBP. Er is dus een hele grote zwart geld economie.

Denk aan alle mensen die helpen in de huishouding, de tuinmannen, de kleine schilders en ga zo maar door. Hoe gaan deze mensen gecompenseerd worden zonder dat zij een officiële boekhouding hebben? Er werken zo ongelooflijk veel mensen bij de Belastingdienst maar er is geen enkele controle en handhaving.

Ik zou onze leiders echter een tip willen geven. In de gehele crisis hebben jullie aangetoond geen enkele adequate kennis te hebben om het eiland in de juiste richting te sturen. Neem de eer aan jezelf, doe een stap terug en maak plaats voor een zakenkabinet. Mensen zonder politieke banden maar met kennis van zaken. Een zakenkabinet dat 5 jaar carte blanche krijgt om impopulaire maatregelen te treffen, orde op zaken te stellen. Mensen die niet hoeven na te denken over een eventuele herkiesbare periode en die dus keiharde maatregelen kunnen treffen zonder aan hun eigen toekomst te hoeven denken. Alleen op deze manier kunnen we een gezonde start na deze enorme crisis bewerkstelligen. En wees niet te trots wanneer je deze kennis niet op het eiland kunt vinden, maar kijk verder in het Koninkrijk. Het belang van de bevolking is groter dan jullie ego’s!

Naam bij redactie bekend,
Curacao

51 Reacties op “Ingezonden | Incapabele leiders in crisissituatie

 1. Knoek-koe

  ….”Ik hoop dat dit onmenselijke gedrag Nooit hier op Curacao wordt gekopieerd!!”….

  Beste mevrouw Frida.

  Op Curaçao bouwen ze een ziekenhuis van Naf 1 miljard ( danki Suzy, danki Betrian, danki Gijsbertha, danki G . Martina, etc ?etc) , zonder toxisch-gif waterrecyclatie ( danki Suzy, danki Betrian) die ze vervolgens zonder “rillen of trillen” achteloos ( daki Suzy, danki Zita) in het milieu dumpen.

  Vervolgens voorzien ze het gloednieuwe ziekenhuis van nood-aggregaten die NIET aanslaan ( danki G. Martina) tijdens een operatie als de periodieke algehele “awa-ta lèk-tra ” Black-out weer eens toeslaat
  (danki Jonis) waar de apparatuur niet zonder transformator op aangesloten kan worden vanwege verkeerde stopcontacten en het luchtsaneringssysteem continue sputtert. Soms is uw leven echt veiliger buiten het Ziekenhuis.

 2. De maatregelen die hier op Curacao zijn genomen zijn zeer zwaar maar het ziet uit dat ze werken. Die maatregelen die in Nederland zijn genomen zijn niet zo zwaar,het is geen totaal lockdown,maar wat de regering noemt een ” inteligente lockdown”. Op deze zo inteligent is,moet nog blijken! Het is veel te laat genomen,zelf in het begin heeft de premier deze pandemie niet serieus genomen. Maar nu is het zo veer gekomen dat de huisartsen en ook mijn diabetoloog,gezien dat ik 78 jaar oud ben, mij laatste donderdag heeft gebeld met de vraag,hoe het met mij gaat.Ik was zeer onder de indruk dat zij zo lief was en mij belde.Maar later heeft ze mij gevraagd als ik Covid-19 zou krijgen of ik akkoord ga met niet in het ziekenhuis,en zeker niet op de Intensief Care wordt opgenomen omdat dat zeer zwaar is en ik zou het toch
  niet overleven!! Awel, vandaag stond in de kranten dat een dame van 107 jaar oud,genezen is van Corona.Datzelfde is met ouderen van 101,103 en 104 in Italien en Spanien gebeurd! Dus, dat is Nederland! Voor d duidelijkheid,ik heb haar gezegd dat zij a priori,dus,bij voorraad niet beslist welke dag ik dood ga,dat ik behandelt wil worden,opgenomen wil worden als dat nodig zou zijn en dat ik daarvoor ook mijn ziektekostenverzekering elke maand prompt betaal!! Ik hoop dat dit onmenselijke gedrag Nooit hier op Curacao wordt gekopieerd!!

 3. Knoek-koe

  When people run out of arguments, gaan ze het over de messenger hebben, ipv de message van de messenger.

  Contralieer de (ongefundeerde) argumenten, ipv het hebben over anonimiteit en namen.

  We weten allemaal wat er gebeurt als je ongezouten en oncomfortabele kritiek hebt op de gevestigde orde ——> auto’s vliegen in de fik, bedreigingen, ministers die je monddood willen maken, advocaten die je voor smaad ( = oncomfortabele zaken ventileren) voor de rechter slepen, of nog erger….

  Ventileren van oncomfortabele feiten heeft al menigeen op Curaçao een auto, promotie, opdracht, project, baan of zelfs leven gekost..

  Bovendien, what’s in a name….

 4. @dony, als jij vind dat het commentaar on gefundeerd is. Moet het gemakkelijk zijn om dat te beargumenteren. Dan hoef ik niet te weten wat jou werkelijke voornaam of achternaam is

 5. Dony: zoals La Stiwz (helaas ook een alias) terecht aangaf: wat maakt het uit of er ‘Dony’ of ‘Bep Bemelmans, Kuttekijkerweg 69, 4176 GH Sexbierum (hobby tuinieren)’ onder een reactie staat?

 6. Zo jammer dat mensen ongefundeerde kritiek uiten maar hun naam niet onder hun artikel durven te plaatsen. Als je het zo goed weet durf dan ook naar voren te komen en plaats geen anonieme berichten. Ook heel jammer dat knipselkrant zich hiervoor leent.

 7. Wat is goed, goed is roeien met de riemen die je hebt, niet goed is je boot laten zinken en dan gaan schreeuwen dat je niet kunt zwemmen.
  Een plan maken die je ook uit kan voeren is goed
  Een plan lanceren zonder rekening te houden met de consequenties of handhaving of uitvoerbaarheid is niet goed.
  Informatie verzamelen, meten, tijdens de uitvoering van een plan (om te bepalen of de doelen bereikt worden) is ook goed.
  Nee ik heb deze regering in deze crisis nog niet betrapt op goed
  Goed en niet goed zijn objectieve begrippen

 8. Knoek-koe

  ……”Allereerst wil ik opmerken dat de premier de crisis —-goed—- heeft aangepakt en de adviezen van de heer Gerstenbluth uit laat voeren.”…..

  Wat is goed aanpakken?
  Wat betekent goed?
  Wanneer kan een actie als goed bestempeld worden?
  Goed is zo’n generiek/ vaag begrip.

  Is goed: blindelings de instructies van de viroloog opvolging en nagenoeg een gehele bevolking klakkeloos opsluiten?

  Zonder goeddoordacht rekening te houden met de financiele en sociale realiteit van een (te) groot deel van een bevolking?

  Waarom denk je dat er rellen uitbreken in o.a. Ser’i papaya? 5 tot 10 man in een huis, worden door politie opgejaagd omdat ze in een winkelstraat aan het “congeregeren” waren? Congregeren omdat daar een raamwinkel brood verkoopt?
  Veel mensen hebben niet de beschikking over internet. En ja het is niet het makkelijkste volk. Double trouble. Maar de eerste minister, wat heeft hij gedaan om deze wijk te accommoderen? Hij + alle ministers worden op hum wenken bedient tijdens de lock down.

  Daar zie ik de minister van MEO miss Mc Willian niet ramptoeristen tijdens boodschappen uren om te “kijken” met een zwerm reporteros of de boodschappers ook nog wat voor de volgende boodschapper overlaten.., dat doet ze liever in prime supermarkets, lekker veilig. Haar boodschappen worden vast door de bode gehaald of besteld.

  Premier en regering goed aanpakken?
  Volgens welke standaard?
  Volgens welke maatlat?
  Volgens de normen en richtlijnen van welk integraal multidisciplinair intersectioneel goedgekeurd en doorgelicht nationaal noodplan?

  Waar is goed nagedacht over de bejegening van deze sociaal economische precaire situaties?

 9. Curacao revisited

  @john bash: goed verwoord, onze leiders zijn toppers in het overvragen op gebied van salaris, pensioen en hulp vanuit Nederland. Overvragen en later nooit meer terugbetalen zoals Tromp, Romero, Reinald curiel en al die andere “YDK Professionnals”

 10. @JB, nee het is niet goed aangepakt er zijn maatregelen genomen zonder testen en zonder strategie er was er 1 toen had, als 0% corona op het eiland het doel was, de maatregelen genomen moeten worden die we nu hebben. Dan hadden we in 3weeken klaar kunnen zijn
  En dat is niet gebeurd mensen uit Europa mochten thuis komen en kregen een briefje mee dat ze thuis moesten blijven, zonder medische controle of controle dat ze het ook deden. Ook niet goed.
  Er word nagenoeg niet getest op corona hoe kan je dan een beeld hebben op het effect? Er is nagenoeg geen controle op het naleven van Stay at home. Ook niet goed. Dit is geen beleid, en dus zeker geen goed beleid. Dit is een geblinddoekte schiet wedstrijd en de bevolking staat er zonder dekking bij te kijken. En jij vind dat ze het goed doen? Geef even een seintje als de wedstrijd voorbij is dan sta ik op om ook te kijken.

 11. Sate Batata

  @ambulant

  Klein foutje in je betoog. Je schreef:

  “Uit een vliegtuig gekomen 8 uur lang op elkaar gepropt met 3 wc.s en een gesloten lucht voorziening”

  De lucht in een vliegtuigcabine wordt elke 2 a 3 minuten kompleet ververst (afhankelijk van het type vliegtuig).

  Verder een perfect verhaal weer !

 12. Ja Bash. Het ligt aan de uitvoerders… Als dingen niet uitgevoerd worden dan moet die bestuurder opstappen. Of de uitvoerders vervangen en of ontslaan.
  Dat is geen excuus.
  De crisis is nu niet meer het virus.
  Maar het is verschoven naar de lockdown zelf.
  Het middel is de kwaal geworden.

 13. John Bash

  Allereerst wil ik opmerken dat de premier de crisis goed heeft aangepakt en de adviezen van de heer Gerstenbluth uit laat voeren. Dat er dingen niet goed zijn gegaan, ligt aan de personen die de maatregelen moeten uitvoeren.
  Overschatten is beter dan onderschatten
  De focus dient te liggen op de bestrijding van deze crisis.
  Rand discussies over bepaalde mensen, vriendjes, consultants, zaken kabinetten doen op dit moment niet terzake. Die kunnen later weer gevoerd worden.
  Om de crisis het hoofd te bieden is het een goed recht om hulp te vragen.
  Ook hier geldt: overvragen is beter dan ondervragen. Anders gezegd: ik vraag een miljoen en krijg de helft.
  Aan het eind van de crisis kan de balans opgemaakt worden.
  1 Ding is zeker. De theorie is altijd anders dan de praktijk.

 14. Als het met 18 miljoen mensen op een van de dichts bevolktste plekjes op aarde in carnavals tijd niet volslagen uit de hand loopt.
  Waarom zou dat hier wel zijn. Wij wonen niet in rijtjes huizen en torenflats hutje mutje op elkaar of wel soms. Daar stonden ze te hossen in stampvolle zalen.
  Bij ons is het 100% import. En nog met die 1500 man import 1500 man is de besmettingsgraad bijzonder laag te noemen.
  Uit een vliegtuig gekomen 8 uur lang op elkaar gepropt met 3 wc.s en een gesloten lucht voorziening. 5 of meer vliegtuigen en maar 7 besmettingen meer, waarvan een paar hier elkaar aangestoken.
  Dat is net als dat cruiseschip en vliegdekschip een perfecte indicatie hoe erg het wel niet is. 2 mogelijkheden of het besmet lang niet zo snel of bijna niemand heeft er erg last van.

  Dat verhaal van niet overbelasten is een drogreden.
  Ik geloof niet zo dat het opsluite echt zo heel veel dramatisch effect heeft.
  In Brabant en limburg was ierdereen al besmet.
  Dat deden we met dengue ook niet en ook niet met de Mexicaanse griep en ook niet met alle andere en komende dingen.
  Dit komt gewoon elk jaar watever de naam die je het wil geven weer terug.
  Maar deze keer zijn we sh.it scared in paniek geschoten.
  Dat maakt alles anders. Niet de feiten.
  Het verkeer is nog steeds gevaarlijker dan dit.
  Thuis zitten niet bewegen en te veel eten ook.
  Wij zullen ondanks geen lokale doden toch een stijging zien in de mortaliteit.
  Raar he.

  Ik denk dat die regeringen gewoon niet meer terug kunnen en zelfs willen.
  Politiek op dubbel safe willen spelen.
  Daar kunnen ze euro.s stampen zo veel ze willen net als deUSA met dollars doet.
  Je zegt ik trek een fonds open en je pompt 50 miljar de economie in.
  Maar in werkelijkheid komt het gewoon ui tde vrituele kast, wat je van je eigen geld pers leent.

  En 90% wat je uitgeeft aan lonen en subsidis komt tocht gewoon weer terug bij jezelf. Vestzak broekzak.
  Maar wij dus niet. we kunnen geen dollars of euro.s printen.

 15. Haha
  Zoals ik al eerder aangegeven heb is @JD gewoon 1 van de vele aliassen die hier op het forum rond warrelen.
  Lol.

 16. Dus ja, incapabel leiderschap.

 17. Al van af het begin van de crisis had ik de vraag : wat is de strategie? Na twee weken kwam het andwoord: uitbannen van het eiland. Dan rest de vraag waarom zo lang wachten? Hoe langer totale lock-down uitgesteld wordt hoe hoger de kans op ‘on island’ besmetting hoe langer je de lock-down moet laten duren.
  Nu in de 2de week zie ik buiten dat Stay at home niet leeft en dat er geen controle op het naleven is. Wat de besmettingskans weer vergroot en de lockdown weer verlengd. In tussen is de economie gesloopt. Of roeien met de riemen die je hebt gaat niet want de boot is gezonken. Om effectief te kunnen zeggen dat corona gestopt is moet er ge test worden, en dat gebeurt niet. Dus we nemen maatregelen bij aanname. Dat is net zo iets al een schiet wedstrijd geblinddoekt. Daar gaan ook slachtoffers bij vallen. En het blijft gokken of het doel bereikt wordt, sterker we weten niet eens of er nog een doel is! Hoe kunnen we dit adequate maatregelen noemen? Of moeten we zeggen dat Bonaire de beste maatregelen en de beste viroloog hebben?

 18. Commentpolis

  @Johanna (Duinker): gelieve onder één naam te posten. Of Johanna, of Johanna Duinker.

  Commentpolis

 19. Joep Meloen

  @ Ben Vana,

  De aanpak van Nederland is compleet anders dan die van Curacao. Nederland probeert groepsimmuniteit op te bouwen, dus laat besmettingen toe. Curacao daarentegen wil corona in het geheel van het eiland hebben, vanwege de simpele reden dat we een eiland zijn en dat dus ook kunnen bereiken, maar vooral vanwege het feit dat onze medische zorg stuk minder capaciteit heeft dan Nederland.

  Je bent dus appels met peren aan het vergelijken.

  En v.w.b. de aanpak van de regering ?
  Ik ben het eens met de ingezonden brief van gisteren, de regering heeft de voorgestelde maatregelen van de GGD (lees: Gerstenbluth) opgevolgd. Dat noem ik dus uitvoering en geen leiderschap.

  Deze brief is weer spot on en ik heb niets kunnen vinden wat niet correct is. Of dit nu door een Makamba is geschreven of door een YdK maakt niet uit en dat zou ook niet uit moeten maken. Anders impliceer je namelijk dat de YdK het prima vindt dat de politiek het eiland heeft leeggeroofd en kan me niet voorstellen dat je het daar mee eens kunt zijn.

 20. Joep Meloen

  @ Johanna Duinker,

  Hoezo kun je niet van gedachten wisselen ? Als ik deze topic eens goed doorlees dan zie ik immens veel reacties, positief en negatief, lijkt mij dat er dus een debat wordt gevoerd.
  Komt mij voor dat je weinig bijdraagt aan dit debat, het zin vrijwel alleen maar statements als ‘bah, het is anoniem, nu kan ik niets’.
  Wel, La Stiwz zegt het correct: de naam van de schrijver is Jansen, Jan Jansen.

  Kunnen we nu wel van jou een bijdrage aan het debat zien ?

 21. @Lei

  Volgens mij kun je niet lezen. Ik zie nergens staan in de posts van @Ben V dat NL het beter doet dan Curacao.
  Ik weet het begrijpend lezen is niet de sterkste kant van veel mensen op dit forum.
  Maar probeer het toch maar lijkt mij.

  @Naam bekend bij de redactie.
  Eens mer een zaken regring, maar probleem is hier dat je uitkomt bij dezelfde zkkenvullers die er na 2012 hebben gezeten. De Betrians cs. bijvoorbeeld die ook enorme salarissen binnenharkten en dat nu nog steeds doen..

 22. Prima artikel. Niks mis mee Ik zie precies terug wat ik al weken schrijf.
  En dit verhaal anoniem of niet. Die persoon die het inzendt zal hier ongetwijfeld ook tussen komen. En kijken naar haar of zijn inzending. Het zijn discussiepunten meer niet. Dat is vaak veel beter dan die op de man reactie.

  Dat snelle ingrijpen.. ja.. gooit de scholen dicht je hebt 4 cases allemaal extern alles rustig en vervolgens laat je 1500 man toe uit een besmette omgeving die ook nog eens met een vleig tuig komen.. Nou dat is zo.n beetje de ergste omgeving voo rbesmettingen die er is. Je laat ze ook nog eens rustig naar banken en supermarkten gaan. (die ene die nu op de IC ligt)…
  en dan gooi je alles dicht inclusief een hypermodern giga ziekenhuis en je moet thuis gaan zitten.. Ja. beter kan je het niet doen toch.

  Weer zo.n makamba die zegt dat het daar beter is.
  Curacao is absoluut geen Nederland. Curacao kan veel mooier zijn.
  Maar je gaat me niet zeggen dat het daar slechter is of wel. Zeker als de helft van de voormalige Antilliaanse bevolking zo’n beetje daar woont. En 80% procent van alle studenten niet meer terugkomt. Maar zeker NL is absoluut minder Dushi. Ik zou absoluut niet terug willen of kunnen het moet niet anders kunnen en of als mijn kinderen daar heen moeten voor hun studie. Zeker het moet absoluut geen Nederland worden. Maar dat er dingen verbeterd kunnen worden hier kan niemand ontkennen of wel ?

  Over corona doden en statistiek daar kan je nog steeds helemaal niks over zeggen als je niet weet hoeveel werkelijk besmet zijn of dat alles voorbij is. Met geen enkel land. Wij lopen ook maar een beetje te gissen. En zeker als je geen enkele openbare demografische statistiek hebt van afgelopen jaren
  Je kan alleen meten wat je weet. Maar de verhoudingen… kan nu totaal niet.
  Daarnaast kan je nog een hele discussie houden hoe je moet tellen. Of het wel corona was of een van de andere virussen die nu ook rond waren elk jaar tijdens het griep seizoen Of het de laatste druppel was.
  En wat de invloed was van doodsangst.
  Dat alles zullen we pas over een paar jaar weten.
  Maar de economische gevolgen kan je prima meten nu, zeker op curaçao met een gesloten economie waar alles geïmporteerd wordt en we officieel vrijwel niks exporteren.
  Dat is meteen dramatisch.

  Maar de cijfers in Nederland liegen niet dingen halveren met de dag bijna.
  Dat is het goede nieuws. Het gaat weer voorbij.
  en het zakt sneller dan het steeg.

 23. Knoek-koe

  …”Het stuk gaat over het corona Virus @Ben Vana.

  Mee eens, en qua doden en slachtoffers per zoveel inwoners, wijzen de cijfers “voorlopig” in ons voordeel, totdat adquate steefproefmetingen anders uitwijze.

  lof voor Gerstenbluth voor zijn virologische kunde en kennis en de en de (tot nu toe) behaalde resultaten.

  Het Ironische schuilt hem in het feit dat kabinet Rhuggenaath bijdezelfde Rutte, die voor onhandige bestuursklungel uitgemaakt wordt, (en misschien is hij hier en daar wel eens een beetje een klungel), moeten aankloppen voor 1 miljard boeboes omdat anders hier gegarandeerd een volksopstand losbarst en men Forti, Ministeries, CBCS en supermarkten bestormt als er niet gauw wat gedaan wordt aan deze penibele financieel economische impasse.

  Tevens wil ik correctheidshalve er op duiden dat de slogan, “als het hier niet naar je zin is , kun je vertrekken”, lege, nietszeggende rethoriek is, aangezien er geen enkel steekhoudend argument aangehaald wordt die de genoemde onvolkomenheden tegenwerpt.

 24. De Rechtsstaat

  Dus Ben Vana, waar is je moreel besef om een land die naar uw mening het slecht doet alsnog vragen voor steun?

  Echt ophouden met die vergelijking en gewoon als bedelaars richting NL gaan, zou ik zeggen.

 25. @ Knoek-koe: de ingezonden brief gaat over de corona virus. Dit heeft de Curaçaose regering een stuk beter aangepakt dan wat ze in NL hebben gedaan. Ik lees net dat in NL meer dan 2100 coronadoden zijn genoteerd en officieel 19.580 besmettingen. Als CUR net “net zo goed” had gedaan als NL, dan hadden we in CUR nu 178 besmettingen en 19 doden kunnen tellen. Met 13 besmettingen en helaas 1 dode is de track record van Curaçao op dit punt dus véél en véél beter.
  Er is veel dat niet goed gaat op CUR, en dat dringend verbeterd moet worden, maar op dit punt verdient de regering Ruggenaath en Dr. Izzy Gerstenbluth alle complimenten voor het adequaat ingrijpen om deze ramp in de greep te houden. En dat ziet de schrijver van de ingezonden brief over het hoofd.

 26. De Rechtsstaat

  Was het niet deze Johanna die onlangs heeft verkondigd dat als wij gezamenlijk op onze knieën gaan, en bidden tot onze hemelse vader wij bevrijd zouden blijven van het corona-virus?

  Kennelijk heeft zij dat strijdpaard aan de wilgen gehangen.

  Heel erg jammer.

 27. Zolang YDK niet door heeft dat forti zich niet ziet als YDK (behalve in verkiezingstijd) maar als elite. Dat YDK het slechts af is door de praktijken van forti en zich laten bespelen door Forti gaat hier niets veranderen (in het huidige en corrupte stelsel)

 28. @Ben Vana
  ” Vind je het in NL allemaal beter geregeld? Wat houdt je tegen om snel in het vliegtuig te stappen?”.

  Het vliegtuig beste Ben want dat vliegt niet :-;

 29. Precies, waar zijn de grote monden van mfk, kdnt, ps. Nou met die criminelen moet je de oorlog winnen , m’n neus uit met dit tuig. Nos hende, nos pueblo, achterbakse afspraakjes , wat enorme bedragen voor hen heeft opgeleverd. Van hun hende hoeren snoeren gokken, brandstichten noem maar op.

 30. Wat ben vana schrijft is iets dat leeft.
  Er kan gezegd worden dat de regering doeltreffend heeft opgetreden en dat het optreden van Nederland slechter is geweest.
  Dat de maatregelen genomen bewijst dat ze meer om de bevolking geven dan om de economie.
  En dat de makamba alles omdraait om de regering in kwaad daglicht te zetten .

  Dus dit kan nu al uitgelegd worden met YDK goed. Macamba fout. En dat Nederland niet of maar gedeeltelijk met het geld over de brug komt. Is dat dan geen directe aanval van macamba land op een YDK regering die het beste gedaan heeft voor de bevolking, YDK en macamba?

 31. @John Bash: omdat Jan Janssen geen YdK is.

 32. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 33. Curacao revisited

  @ben vana: dus het stuk is opeens minder relevant als het door een niet YDK is geschreven?!

 34. Knoek-koe

  ….”Gelukkig is het geklungel van Rutte ons bespaard gebleven”……

  Overschot van 15 MILJARD EURO?

  Inkomsten en uitgaven NEDERLANDSE overheid per halfjaar euro2e kwartaal, 2019
  ■ Inkomsten: 346,0 miljard euro
  ■ Uitgaven: 331,4 miljard euro
  OVERSCHOT 15 MILJARD EURO.

  Daarvan vraagt Rhuggenaath nu een miljardje guldens of euro’s om zijn geklungel te vereffenen.

  Kunt veel over makambas zeggen, begrotingsdiscipline hebben ze wel.

 35. Laten we dat doen, de leiders bijstaan en de loosers negeren. Dan zijn er in elk geval ‘n stuk minder om bij te staan. Volgende verkiezingen opstaan betweters en met IJZEREN HAND regeren. Maar blijf erbij dat de loosers t/m dec alles moeten leveren behalve hun bed, ze hebben MEEER dan ze op kunnen maken.

 36. Onze mp heeft gedaan wat hij kon muv van rijn.wie heeft de rotzooi van 2010 veroorzaakt, de criminele bende, die nu nog elke maand vangen. Wie eerder heeft de grootgraaiers aangepakt. Directiesalarissen etc. Wie heeft giro isla inselair hospitaal corona voor de kiezen gekregen. Ze hebben op tijd ingegrepen.

 37. John Bash

  @Ben Vana. Wie zegt dat dit door een makamba is geschreven?

 38. Weer zo’n makamba die vindt dat Nederland overal het beste in is. Gelukkig is het geklungel van Rutte ons bespaard gebleven. De vierde plaats van NL op de wereldranglijst van het aantal coronadoden per miljoen inwoners spreekt boekdelen. En dan hebben ze nog niet eens alle coronadoden meegeteld; alleen die positief getest zijn tellen mee. En testen doen ze liever niet want dan blijkt de werkelijkheid nog dramatischer te zijn dan de officiële cijfers je willen laten geloven. Vind je het in NL allemaal beter geregeld? Wat houdt je tegen om snel in het vliegtuig te stappen?

 39. @Johanna Duinker zegt:”…Weer zo’n anoniem verhaal waardoor je geen debat kunt voeren of van gedachten kan wisselen…”

  @Johanna: de naam is Jan. Jan Janssen.

  Zo, nu kun je wel een debat voeren.

 40. Iedereen heeft zijn mening over de aanpak van deze crisis. Ik ook, Ik geloof dat we eerder de grenzen moesten sluiten en een strenger quarantine beleid hadden moeten voeren.
  Maar ik geloof in het kijken naar de toekomst en te leren van ons verleden. Wij hebben de unieke kans om nu veranderingen door te voeren in overheid en economie. Als we blijven leven in het verleden dan zijn wij met ze allen over jaar nog steeds op dezelfde plaats. Alleen met input van iedereen en participatie in het proces kan er verandering komen. Denk erom dat de overheid van het volk is en ons zeggenschap niet alleen op verkiezingsdag waarde moet hebben

 41. @Johanna, Kan jij ook inhoudelijk reageren? De reacties van jou hebben ook weinig toegevoegde waarde

 42. Knoek-koe

  …”Leaders eat Last!…

  Maar niet op Curaçao!
  Daar is het:
  Last(ens) (and many others) eat first.

  Sorry, voor de oncomfortabele facts.
  Ze prikken.
  Berdat ta pika lenga!!!

  Eerst ik, dan weer ik, dan ik familie, dan ik vriendje, en dan heb jij en jij en jij pech gehad!

 43. Zonder ‘e’ achter de naam-,)

 44. Ik denk dat Duinkerke één van ‘hen’ is.

 45. total ongegronde critiek Ik vind zelfs dat deze regering het heel goed heft gedaan – wij blinken zelfs uit tegenover alle gebieden in onze omgeving.
  Hou op met zeuren als je het altijd wel beter weet .
  een Pluim verdient deze regering-al is het alleen maar voor het snelle inrijpen

 46. Curacao revisited

  @Johanna Duinker: zou u 3 voorbeelden kunnen geven waarbij onze leiders:
  1. preventief maatregelen hebben genomen waarbij grotere schade achteraf is voorkomen (insel air, giro, ennia)
  2. leaders eat last. Kunt u 3 voorbeelden geven van politici die dit principe toepassen + voorbeelden waaruit dit blijkt?
  3. aanstellingen van vrienden en familieleden op basis van competentie ipv vriendjespolitiek

 47. Johanna Duinker

  Weer zo’n anoniem verhaal waardoor je geen debat kunt voeren of van gedachten kan wisselen.
  Overigens gelukkig dat we normaal geen repressief beleid op straat voeren. Dan beland je in een politiestaat.

 48. We hebben vrijwel geen leiders op dit eiland..

  De mensen die op posities zitten waar je kan beslissen zitten daar vrijwel altijd om politieke connecties en familiebanden. Hebben vaak de kennis en ervaring niet of zitten zo gevangen in het sociale web dat ze moeten gehoorzamen.

  Zelf de ‘onafhankelijke’ professionals zijn ook gewoon aanhankelijk. Je kan nu eenmaal als klein eiland niet alles zelf willen..

 49. Knoek-koe

  …”Zijn de leiders van dit land wel de juiste leiders”…..

  Het zijn de leiders van dit land, alleen gedragen ze zich nog niet als leiders. Dat moeten ze nog leren, hoe een betrokken leider zich gedraagt. En niet EERST aan zichzelf denkt en DAN pas aan het volk.

 50. Knoek-koe

  ….”En wees niet te trots wanneer je deze kennis niet op het eiland kunt vinden, maar kijk verder in het Koninkrijk. Het belang van de bevolking is groter dan jullie ego’s!”……

  En belangrijker dan jullie achterzakken, en die van de friend & familie. …

  Geen amateur consultants en kwakzalver adviesbureaus meer, die als paddestoelen uit de grond schieten, en de hoofdprijs vragen voor troostprijs diensten, als er weer een zak geld onderweg is naar het eiland.

  Geen familie en vrienden van politici meer in staats NV besturen zoals in het verleden usance was.

 51. Curacao revisited

  “Neem de eer aan jezelf, doe een stap terug en maak plaats voor een zakenkabinet.”
  een zakenkabinet op Curacao betekent “onafhankelijke” consultants die ook voor eigen gewin gaan. Mijn voorstel zou zijn: 10-10-10 is een mislukking gebleken, trek je conclusies, en maak Curacao gewoon een Nederlandse gemeente, hef CBCS op en maak het onderdeel van DNB, en kijk of je voor andere overheids functies kunt meeliften op Nederland want zelf kunnen wij het niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *