Ingezonden | Internationaal rijbewijs

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of bedreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord

Bureau rijbewijzen heeft geen exemplaren meer van het internationaal rijbewijs en kan de burger niet vertellen wanneer dit door de drukker geleverd zal worden. Ben verschillende dagen langs gegaan en krijg steeds hetzelfde antwoord meneer nos no tin idea wanneer het geleverd zal worden. Op mijn vraag of ik het hoofd kan spreken is steeds het antwoord hij is niet aanwezig. Bellen is helemaal hopeloos , maar vandaag kreeg ik een vriendelijke juffrouw aan de lijn en die zal mij bellen wanneer ik langs kan komen, maar de overheid kennende zal ik er toch zelf regelmatig achteraan moeten.

Als ik elke keer het aantal personen zie in de wachtkamer van rond de 50 en ik zie hoe efficient die afgehandeld worden dan mag daar wel eens een reorganisatie op los gelaten worden. Kan vele malen beter. Klantvriendelijk is het allemaal niet en men vind het dood normaal dat de burger uren in de wachtkamer doorbrengt. Wat verwacht ik als ik binnenkom: Helaas hebben we op dit moment geen exemplaren van het internationaal rijbewijs,we verwchten het over ongeveer x dagen/weken,maar ik zal uw naam, telefoonnummer en emailadres noteren dan krijgt u bericht van ons en hoeft u geen actie te ondernemen.

Tussen haakjes sprak een leerling en vroeg welke informatie hij kreeg over afstand houden, reactiesnelheid, remweg, rotonde regels. Hij keek me aan met een blik waar heeft die meneer het over en wist me alleen te vertellen dat hij aan moest houden één auto afstand, snelheid maakte niet uit!! Als het bij de bron al fout gaat dan zal een veiliger vekeer nooit iets worden.

Henk Pasman,
Curacao

5 Reacties op “Ingezonden | Internationaal rijbewijs

 1. Henk Pasman

  Rara reactie’s.
  In de eerste plaats gaat het niet over de functie van het internationaal rijbewijs.
  Het gaat om het feit dat het Bureau Rijbewijzen geen voorraad meer heeft en niet kan vertellen wanneer dit geleverd zal worden door de drukker, plus de informatie daaromtrent: klant wegsturen zonder te kunnen vertellen wanneer die dan terug moet komen. Telefonisch bijna nooit bereikbaar, dus volgens dit bureau moet je maar om de paar dagen terugkomen om te horen of je geholpen kan worden ja of nee.

  Functie van internationaal rijbewijs is om in een vreemd land leesbaar voor dat land in hun taal kan laten zien dat je over een geldig rijbewijs beschikt.
  Moet je bv laten zien bij het huren van een auto.
  In de praktijk valt het gelukkig mee, maar dan ben je afhankelijk van het land, of autohuurbedrijf of politieagent of die wel of niet moeilijk doen.
  Ter voorkoming kan je beter een paar gulden uitgeven voor dit internationaal rijbewijs. Die is een jaar geldig.
  Voorbeeld van Suriname twee jaar geleden, mijn broer reed en werd aangehouden door de politie, standaard controle langs de weg en was zijn internationaal rijbewijs in het hotel vergeten. Ik had de mijne wel bij me en we mochten doorrijden alleen als ik het stuur overnam.
  Ander voorbeeld in Europa is een nederlands rijbewijs overal geldig, maar de vraag is, ook voor Curaçao’s rijbewijs? Ik heb de vraag voorgelegd aan de Nederlandse ambassade in Portugal waar ik nu naar toe ga, maar die wist het niet en heeft dit weer gevraagd aan de portugese overheid, moet ik nog antwoord van krijgen. Het autohuurbedrijf vraagt wel om het internationaal rijbewijs.
  Nogmaals beter voorkom je problemen door het wel bij je te hebben, bv ook bij een botsing

  Dus J voortaan eerst goed lezen waar het over gaat, niks downloaden van internet!
  Wim, wat heeft de lezer aan een dergelijk antwoord? zonde van de energie!
  Opmerker, als je eerst had gegoogeld , had je begrepen waar een internationaal rijbewijs voor nodig is.

 2. Ik dacht dat Pasman een tijd ‘absent’ zou zijn?
  Overigens is alles te downloaden van het internet, alle benodigde stukken voor het aanvragen van een NL rijbrwijs wat 10 jr gelding is.
  Pffff
  Non verhaal eigenlijk..

 3. Een Curacaos rijbewijs heeft in het buitenland net zoveel waarde als een diploma van de UNA.

 4. Daan Banaan

  Juist, Henk. Het internationaal rijbewijs is 1 jaar geldig, en is eigenlijk niets anders dan een document dat in verschillende talen bevestigt dat je rijbevoegd bent. Ik weet dat sommige landen dit vereisen danwel adviseren. In werkelijkheid wordt het nauwelijks gebruikt.

 5. Wat moet je met een internationaal rijbewijs als je een officieel rijbewijs hebt van het land waar je woont? Zover ik weet is het ook maar beperkt geldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *