Ingezonden | “Knipselkrant Curaçao: schaamteloos racistisch”

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Hennie Harinck aan het woord.

Dat het wereldwijde web ook een podium biedt aan laaghartigheid en lafhartigheid is evident. Ook op Curaçao kunnen reacties vanuit de onderbuik prima gedijen dankzij het podium dat de website Knipselkrant Curaçao biedt. De KKC, gerund door hoofdredactrice Nardy L. Cramm, lijkt daardoor niet meer dan een gemakkelijk, goedkoop en schaamteloos racistisch platform voor de vulgaire sensatiezoeker.

Wie zijn gram over de bevolking van Curaçao wil spuien, kan ongehinderd zijn gang gaan. Vooral de reacties van lezers op de artikelen die gemakshalve worden doorgeplaatst vanuit andere media en vaak ‘misstanden’ op het eiland betreffen zijn tenenkrommend, ronduit denigrerend en openlijk racistisch.

Reageerder Ericlapas laat zich op 11 juli 2019 het volgende ontvallen: ‘De kwaliteit van de neger gaat met de dag achteruit…’.

Het kan nog lager. Ene Trui schrijft op 26 juni 2019: ‘Hoe mooi zou dit eiland zijn zonder Curaçaoënaars, het meest gedegenereerde volk ter wereld…’.

Dat het nog erger kan, blijkt uit het feit dat er wel degelijk gekeken wordt naar de inhoud van reacties van lezers, en dat sommige posts door de Commentpolis worden verwijderd. In krom Nederlands staat er dan: ‘Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels’.

Eén van de ‘regels’ die de KKC hanteert is dat ‘het een enkele keer kan voorkomen dat we een ongefundeerd of omstreden stuk plaatsen. Dit met het oog op het aanjagen van een (maatschappelijke) debat middels de ruime discussiemogelijkheden in reacties onder het artikel’. Ook hier valt het kromme Nederlands weer op en het feit dat onbekommerd ‘ongefundeerde’ meningen worden geventileerd. Maar daar moeten we niet te zwaar aan tillen want ‘KKC biedt u immers nieuws met een plus en een knipoog’. Met andere woorden: wie op zoek is naar gefundeerd en ‘gefactcheckt’ nieuws zij gewaarschuwd.

Daarom mag het des te zeer verwonderen dat gerespecteerd Tweede Kamerlid Ronald van Raak zich associeert met de KKC. Moeten we daaruit concluderen dat de SP’er het ook niet zo nauw neemt met de waarheid? Ook zouden bedrijven als Ennia en Island Finance zich eens achter de oren moeten krabben of zij hun advertentiegelden aan een dergelijke club van mensen die het niet zo nauw nemen met de journalistieke regels, zouden moeten besteden.

De KKC zou al ernstig verbeteren als zij haar eigen regels zou toepassen. Een daarvan is dat ‘reacties tot doel hebben te informeren of te overtuigen’. ‘Respecteer a.u.b. daarbij andermans mening en wees altijd beleefd. Het platform is dus niet bedoeld als uitlaatklep voor scheldkanonnades’.

Als mevrouw Cramm als hoofdredacteur van de KKC serieus genomen wil worden als beheerder van dit nieuwsmedium en platform zou het aanbevelenswaardig zijn wanneer zij zich de journalistieke regels en mores eigen zou maken en toepassen. Het gaat dan om: hoor en wederhoor, factchecking en het uitbannen van racistische, beledigende en denigrerende uitingen.

Hennie Harinck
(oud-redacteur Algemeen Dagblad Curaçao en oud-redacteur Amigoe),

Nederland

Naschrift KKC

Voorafgaand aan rechtszaken gaan we niet inhoudelijk op de zaken in, om discussies buiten de rechtszaal te voorkomen.

Dit is de link naar de aangehaalde BBC reportage

Voor de eerste aflevering van 24 juli 2019 “BBC | The Gamble Network: The Loot Box scandal” klik hier

Voor de tweede aflevering van 31 juli 2019 “BBC | The Gamble Network: Spin till you win” klik hier

Voor de derde aflevering van 7 augustus 2019 “BBC | The Gamble Network: How gambling interests bought a country” klik hier

Voor de reactie van de Curaçao Internet Gaming Association (CIGA) op de BBC uitzendingen van 7 augustus 2019, klik hieronder

75 Reacties op “Ingezonden | “Knipselkrant Curaçao: schaamteloos racistisch”

 1. Maurits v. O. (Europa)

  De natieve landen van donkere mensen zijn vaak niet de meest nette vrije landen. Waar recht wie rechte toekomt: de meerderheid (lees vooral: iedereen, niemand uitgezonderd).

  Dit is alles behalve cultuur gebonden. Het werkt universeel. Of verzoek met nadruk als dier aangemerkt te worden als ras. En als dat ook werkelijk zo is. (Hier: meer kritiek aan bepaalde anderen, niet politiek die hier niet verder genoemd kan worden). Dan is er mogelijk een andere oplossing mogelijk.

  Kritiek over racisme: doe uw deel! Einde aan natieve landen van donkere mensen waar je niet mee aan kan komen. In volle rust van geweten. Het is een totale schande. Ik zou ook gevoeliger zijn als donker individu. En meer.

  Volgens mij is een type standaard reactie hierop dat de mensen die de opmerkingen maakten waar het artikel over gaat gelijk krijgen zogezegd -van iedereen-. En/of alles verder gelaten wordt. Waar ik niet mee instem.

  Heel graag reacties hierop
  ——————————-

 2. Op Curacao hebben we ook een grote Machista (rijmt mooi op Chavista)
  in de figuur van Errol Cova.
  Heeft altijd de mond vol over onrecht en onderdrukking.
  Nog nooit zijn (BOO) gast arbeiders zo bruut en inhumaan behandeld als toen deze figuur Minister van EZ was.
  Deze Machista deed ook aan bysides.
  Bijzonder weinig respect bleek deze man uiteindelijk te hebben, nog voor migranten, nog voor arbeiders, nog voor zijn eigen vrouw.
  Dat uitgerekend deze roeptoeters de morele toon aangeven en het nog steeds voor elkaar krijgen om drommen mensen op te trommelen voor hun “zaak” is onbegrijpelijk.

 3. Voor het Kaku lijstje,
  Het lokale woord voor Sexisme is Machismo, weet je meteen uit welke hoek dat komt.
  Laten we eens kijken hoe lang dat “lijstje” kan worden…
  Is meer to the point dan het zoeken naar een lijst onkreukbare lokale politici.
  of punten verzinnen waarom gestigmatiseerde woorden of meningen wel of niet mogen.

  Discriminatie is het maken van onderscheid. En bij racisme doe je dat op “ras”. Maar dat hele ras gebeuren is een onzin verhaal in dat kader. Alles is een mix.
  Het grootste probleem zit in het zich meerder waardig of minder waardig vinden van groepen. En daar kan je alles bij betrekken wat je maar wilt.
  ajax supporters die PSV supporters zo.n beetje doodslaan. Of de ene donkere die tegen de andere zegt ik luister niet naar jou want ik ben lichter.
  Of geloofsgroepen die elkaar naar het leven staan om de uitleg wat een profeet gezegd zou hebben.
  De groep met de mooiste en meeste middelen vind zich meestal het beste heeft het meeste aanzien. Zolang ze maar of in de meerderheid zijn en of voldoende macht hebben.

  Planet of de apes. Wat stinken die mensen toch.
  Als je niks hebt dan is iedereen een rijke stinkerd. Socialisme Communisme.
  Heb je wel, dan moet de rest ook maar harder weken. Liberalisme.
  Ja het praat een stuk makkelijker als je voldoende middelen hebt dan als je dat niet hebt what ever de filosofie. Een bill gates die aan charity doet is een super gotspe. Lekker makkelijk.

  In Nederland had je verzuiling, iedereen in z.n eigen strikt afgescheiden groepje. Er was een oorlog nodig om samen te leren werken.
  De belangrijkste reden dat het relatief zonder al te veel herrie naast elkaar woonde, de kolommen, is het polder model.
  Als je niet met elkaar voor de dijken zorgt verzuip je allemaal.
  Je moet verplicht door externe omstandigheden met elkaar door de zelfde deur.
  dat heeft verder niks met kleur te maken.

  Op curacao heb ik vaak genoeg gezien dat 2 YDK.s het wel degelijk letterlijk proberen, tegelijk door een deur opening. Geen van beide gaat opzij voor elkaar.
  We hebben helaas geen dijken, maar we hebben wel groepen.
  Een groot verschil me tde rest van zuid America is dat we kinderen van rijke ouders zijn. Dat Nederland’s passpoort.
  Gaat het fout Bai Hulanda. De rest van Zuid America heeft dat niet.

  Gaat je eilandje plat door een orkaan dan wordt er wel moeilijk gedaan, ja t kost geld maar ze komen wel helpen. ZE de die daar.. die makamba.s (wel even makkelijk vergeten dat 40% daar geen makamba is.)
  Maar die rijkdom daar kunnen we niet mee omgaan.

  Ik heb altijd gedacht dat t aan de jaar getijden ligt. Er is geen winter hier.
  En 2 keer per jaar oogst. Is het op dan komt er wel weer nieuw, dus heb je iets dan maak je het op. Plannen leer je door noodzaak, en dat is een proces van generaties.
  Kijk Venezuela die kon ook niet met de rijkdom omgaan en chevere ging de grond in.
  Maar zie Colombia die investeert zich suf in onderwijs en ze rennen zich rot.
  Maar wel nemen ze ook miljoenen Venezuelanen op. Omdat vroeger toen het goed was iedereen daar ging werken en velen daar ook familie hebben.
  Daar kunnen we nog iets van leren.

  Echter hier op een piep klein eilandje maken we herrie over makambas en Negers.
  Nou iedereen is liever lui dan moe. Dat heeft niks met kleur te maken.
  En lekker binnen in de airco wil ook iedereen wel zitten en of werken. Maar ja daar moet je wel voor naar school. Of je zelf scholen. En ja niet alle werk is achter een computer zitten. En bewegen en zweten is beslist niet slecht. Daar leef je langer gezond van.

  Gunnen.
  Gun elkaar iets.
  Niet omdat je iets niet of wel hebt maar omdat je het gunt dat iedereen zich goed voelt. Begrijp ook dat er andere meningen zijn afhankelijk van achtergrond.
  Maar let wel op uitwassen. Egocentric misbruik is de sloper.
  Slopen Is makkelijker dan bouwen. En een paar slechte kunnen meer stuk maken dan vele goeden kunnen bouwen.
  Motivatie en eerlijkheid, daar moeten we naar op zoek.
  Motivatie voor verdraagzaamheid en ook de passie om er iets mee te doen.
  Zit je op een plekje waar de halve wereld wel vakantie wil houden maken we nog herrie.

  We moeten wat slimmer worden. en leren werken met de Europese regeltje.
  Die bieden heel veel ruimte overigens. Maar dan moet je wel vinden dat je er bij hoort. Bij die groep daar, daar waar dat paspoort vandaan komt.

 4. Henni Harrick gaat eerst een stuk schrijven over sexisme!

 5. Gaat Hennie Harinck ook nog een keer een pittig ingezonden stuk schrijven over de andere schaamteloos racistische N-woorden die op dit eiland schaamteloos veelvuldig gebezigd worden?

  Het N-woord voor Nederlander ; Makamba
  Het N-woord voor Homo : Mariku
  Het N-woord voor Hindu: Koeli
  Het N-woord voor Libanees: Arabier Shushi
  Het N-woord voor Dominikaan : Sandom
  Het N-woord voor Chinees; Tchiennis
  En last but not least
  Het N-word voor een bovenwinder; Bichee

  Want we houden op dit eiland niet van meten met twee maten toch?

 6. @Kansa/Jongmans.
  Dat een advocaat zich verlaagd tot dit soort kleuterklas gepraat cq handelen, is een advocaat onwaardig. Dit geeft aan dat de gaming industrie in paniek is geraakt.

 7. Commentpolis

  @KansaHende: is het volgende niet generaliseren en/of het trekken van verkeerde conclusies:
  – generalisatie is natuurlijk altijd een zwaktebod; en voegt NOOIT iets toe aan de discussie.
  – stukken die alleen maar dienen om de frustraties van de schrijver te botvieren zouden niet ingezonden en zeker niet geplaats moeten worden.
  – Het soort opmerkingen van Ericlpas en zijn vrienden maken de situatie alleen maar erger en veroorzaken slechts ruis!
  – Het ingezonden artikel gaat juist over het platform dat KKC biedt aan racisten en bullies. (en ook KansaHende en Drechi. Zelfs het ingezonden stuk van Hennie Harinckis geplaatst.)
  – Zij zouden als onafhankelijke ‘journalisten’ en ‘moderatoren’ het taalgebruik en discussie niveau moeten waarborgen. (En dan heel snel beticht worden van censuur.)
  – Door bully-gedrag en uitgesproken racistische opmerkingen te tolereren doe je er toch aan mee? (Uitgesproken racistische opmerkingen worden niet getolereerd.)
  – Terwijl je juist over ‘de waarheid’ zou willen discussiëren, toch? (Over een waarheid hoeft niet gediscussieerd te worden.)
  – Je kan toch zonder mensenrechten te schenden, (s.v.p. even aangeven waar deze geschonden worden.)
  – Een die helaas niet bewaakt wordt door KKC. (Je wilt niet weten hoeveel bagger ik per dag verwijder, van alle kampen.)
  – Generalisatie en racisme zijn per definitie onjuist en komen voort uit onwetendheid; en halen juist de verantwoordelijkheid weg bij de verantwoordelijken, en wijst die toe aan een groep die niet verantwoordelijk is en ook nooit verantwoordelijk gehouden mag worden.
  – @ericlapas @henk1 @CR (als jullie allemaal andere mensen zijn dan): ik heb het echt met jullie te doen. Bullying begint heel vroeg in het leven door onder andere slechte opvoeding, misbruik, geen emotioneel contact met ouders en leidt tot gedragsstoornis. (Bedoel je, waar je je nu zelf schuldig aan maakt, nu net niet met je betoog hieronder?)
  – @Drechi: we gaan door. Bon siman alvast i sigi ku e lucha. Ku hopi admirashon i apresio mi ta siguibu. (Succes!)

  Commentpolis

 8. @John Bash: helemaal mee eens. De rassenkaart zou nooit getrokken moeten worden en generalisatie is natuurlijk altijd een zwaktebod; en voegt NOOIT iets toe aan de discussie. Het gaat om kunde en onkunde; dus als we daarop focussen en niet op ras, bevolkingsgroep, geslacht, geaardheid en uiterlijk, ontstaat er misschien een inhoudelijke discussie, en stukken die alleen maar dienen om de frustraties van de schrijver te botvieren zouden niet ingezonden en zeker niet geplaats moeten worden. Het soort opmerkingen van Ericlpas en zijn vrienden maken de situatie alleen maar erger en veroorzaken slechts ruis!

  @Graaf: verfrissend om een meer gebalanceerd stuk te lezen van jou, zonder beledigingen. Het ingezonden artikel gaat juist over het platform dat KKC biedt aan racisten en bullies. Hoewel dat niet zou mogen van hun. Zij zouden als onafhankelijke ‘journalisten’ en ‘moderatoren’ het taalgebruik en discussie niveau moeten waarborgen. Door bully-gedrag en uitgesproken racistische opmerkingen te tolereren doe je er toch aan mee? Terwijl je juist over ‘de waarheid’ zou willen discussiëren, toch? Wat voegt alle ruis daaraan toe? Je kan toch zonder mensenrechten te schenden, te generaliseren en medemensen te beledigen argumenten kritisch onderbouwen en uitleggen waar het fout gaat, door wie en waarom (in ieders eigen opinie). Daar zouden we allemaal baat bij hebben, zolang het doel van eenieder inderdaad is om te discussieren en elkaar te overtuigen. Zodra je accepteert dat generalisatie en belediging de plaats inneemt van argumenten, ondergraaf je de mogelijke functie van het podium, kun je niks van elkaar leren en wordt iets dat in potentie constructief is destructief. En die ‘vrijheid’ waar steeds mee wordt geschermd is belangrijk, maar heeft niks te maken met wat er in de KKC gebeurt. Er moet vrijheid zijn om misstanden te benoemen en specifieke verantwoordelijken aan te wijzen. Er hoeft helemaal geen vrijheid te zijn om mensen ongenuanceerd en op irrelevante en onjuiste gronden aan te vallen en te beledigen; er moeten grensen zijn in de maatschappij; en dit is er een van. Een die helaas niet bewaakt wordt door KKC. Generalisatie en racisme zijn per definitie onjuist en komen voort uit onwetendheid; en halen juist de verantwoordelijkheid weg bij de verantwoordelijken, en wijst die toe aan een groep die niet verantwoordelijk is en ook nooit verantwoordelijk gehouden mag worden. Dus het commentaar van Ericlapas en vriendjes, leidt alleen maar af, is zeer destructief en onacceptabel; en bovendien polariserend en zonder enige oplossingsgerichtheid.

  @ericlapas @henk1 @CR (als jullie allemaal andere mensen zijn dan): ik heb het echt met jullie te doen. Bullying begint heel vroeg in het leven door onder andere slechte opvoeding, misbruik, geen emotioneel contact met ouders en leidt tot gedragsstoornis. Jullie hebben hulp nodig, en als je dat niet zoekt zul je altijd zo eenzaam en gefrustreerd blijven. KKC is niet je enige uitlaat klep: zoek hulp van professionals; het is nog niet te laat. Dan kun je op een dag ook op een gezonde manier discussiëren, en wie weet ook vrienden maken en een keer aan tafel zitten met anderen, met een andere mening en misschien zelfs kleur. Je zult verbaasd staan hoe leuk andere mensen kunnen zijn! Wees niet zo hard op jezelf en zoek “closure’ met je ouders of mensen die jullie dit gedrag aangeleerd hebben.

  @Drechi: we gaan door. Bon siman alvast i sigi ku e lucha. Ku hopi admirashon i apresio mi ta siguibu.

 9. Graai & de Raaf Consultants

  Beste @ Hennie Harrinck,
  Bedankt voor de terugkoppeling.
  Zie reactie op uw argumenten:

  Hennie zegt: Dekt de kop dan wel de lading? vraagt u zich af.
  Afgezien van een journalistiek technische afweging, is het een feit dat de reacties onder de vlag van KKC worden geplaatst. Vandaar dus.

  Graai: Rechtvaardigt het feit dat er reacties onder de vlag van KKC worden geplaatst een “alles over een kam scherende” titel als KKC ;Schaamteloos racistisch?

  “De KKC grossiert in de ultieme vorm van vrije meningsuiting”, had ook een prima dekkende titel van uw betoog kunnen zijn.
  (Maar daar heeft u niet voor gekozen om evidente redenen.)

  En grossieren in vrije meningsuiting middels een comment sectie brengt onlosmakelijk het bijproduct “minder fraaie / ongewenste / afwijkende /oncomfortabele opinies met zich mee.

  De vervelende bijkomstigheid van het vrije woord, meningen die afwijken van bv de uwe and anderen.

  Maar wie o wie bepaalt waar deze vrijheid ophoud, dat is het eeuwige gestoei tussen recht op vrije meningsuiting uiting, en het tolereren van de verschillende meningsuitingen , op dat de waarheid nooit weggedrukt wordt door “belanghebbenden”.

  Net zoals en rechtsstaat soms een beschuldigde zal moeten vrijspreken omdat het bewijs niet sluitend is en men geen risico wil lopen om een individu onschuldig op te sluiten, zal het vrije woord met zich meebrengen dat je soms 10 deviante en ongenuanceerde comments moet tolereren opdat die ene terechte en valide comment niet gecensureerd wordt.

  Het is maar net welke bedoeling de auteur beoogt met het formuleren van een titel.
  U stelt idd terecht dat het een journalistische afweging is.
  Een journalistieke afweging die vooral afhangt van de inténtie die de journalist heeft bij het schrijven van het stuk.
  Hiervoor worden soms bepaalde statements en titels bewust wat algemener of vager ge houden als dat journalistiektechnisch opportuun is.

  U stelt o.a.
  “Dat het wereldwijde web ook een podium biedt aan laaghartigheid en lafhartigheid is evident.”

  Dit is een nogal krasse opmerking vooral omdat de stelling zo algemeen en ongenuanceerd is gehouden

  Wat bedoelt u hier eigenlijk precies te zeggen?
  Dat is een retorische vraag want het is overduidelijk dat u daarmee de hele KKC bedoelt aangezien u iets verderop het zinnetje “dankzij het podium dat de website Knipselkrant Curaçao biedt” (alsof de KKC een soort KKK achtig bolwerk is dat kwaadaardige racistische propaganda blogs schrijft..)

  U heeft het ook over spuien van onderbuikgevoelens, en gelukkig mag u de
  – aan u door KKC gegunde – vrije meningsuiting hier ongehinderd botvieren.

  Maar doet u dan niet precies hetzelfde op dit podium waarvan u de KKC (in zijn geheel beticht) door uw artikel te doorspekken met emotionele (onderbuik) termen als laaghartigheid, lafhartigheid, Racistisch, schaamteloos, denigrerend , en de lezers zelfs voor vulgaire sensatiezoekers uitmaakt? (Het is u overigens gegund op dit podium)

  Begrijp het niet verkeerd, van mij mag u uw vrije mening uiten op dit vorm, maar het is best bijzonder dat u anderen hiervoor op de vingers tikt terwijl u eigenlijk net zo optimaal gebruikt maakt van het vrije meningsrecht, om uw “gevoelens” over de KKC en lezers rijkelijk en overvloedig te spuien op nota bene het forum van de KKC.

  Als vrijheid dan iets mag betekenen, is het bovenal het recht om anderen te vertellen wat ze vooral niet graag willen horen, en ik gun u dat recht 100%, hopelijk gunt u anderen dat recht ook 100%.
  E.e.a uiteraard met inachtneming van de regels van fatsoen en redelijkheid.

 10. Curacao revisited

  @henk1: dat er ergens ook nog goede YDK lopen betwist ik niet. Ik vroeg om 3 YDK voorbeelden van ministers die als rolmodellen voor anderen kunnen dienen. Ik heb 10 voorbeelden van YDK ministers genoemd die geen voorbeeld zijn: kan iemand 3 voorbeelden van rolmodellen geven?

 11. Kan @Hennie Harrinck (HH) aangeven wat er zo openlijk racistisch is aan de door HH als tenenkrommend en ronduit denigrerend bestempelde opinie van @Trui:

  ‘Hoe mooi zou dit eiland zijn zonder Curaçaoënaars, het meest gedegenereerde volk ter wereld…’.

  Want voorzover ik weet is de term Curaçaoënaar niet gekoppeld aan een bepaald ras, maar kan een Curaçaoënaar ( N.B. iemand die op Curaçao geboren en/of getogen en /of een innige burgerlijke band koestert voor het eiland) o.a. een “Makamba”, blanke protestant, jood, portugees, libanees, chinees, Hindustaan, Indo, Venezolaan, Surinamer, Colombiaan, Dominicaan, Arubaan, Bonairiaan, St.Maartenaar, Haitiaan, Mestizo , Afroïde, Creool etc of een mix van een of meer van bovengenoemde type Curaçaoënaars zijn.

  Hoe kan de comment dan volgens @Hennie Harrinck racistisch zijn ( afgezien van het feit of men het al dan niet een tenenkrommend comment vindt) als de term Curaçaoënaar niet betrekking heeft op een specifiek ras maar eerder refereert naar een willekeurige bewoner van het eiland Curaçao?

  Wat er over de comment van Trui te vinden valt moet iedereen zelf weten ( het zou niet mijn woordkeuze zijn, en deel de mening niet).

  Maar als je (om even advocaat voor de duivel te het parlement als een gemiddelde afspiegeling mag zien van het Curaçaosche volk met Parlementariërs als Mozes die frasen bezigen als sera bo “Snuit/Smoel”, of parlementariërs als Constancia die een andere parlementarier vol in het gezicht stompt, of parlementariers als Menki die in het casino gokken, of parlementariers als Walraud + 6 anderen die naar peperdure verkeersbeurzen afreizen omdat er budget was , waarvan parlementarier Rennox Calmes niet eens kwam opdagen terwijl er overal geldnood is, en parlementariers als Dos Santos die nooit opdagen , en parlementariers als Gibi die eigenlijk een dj is, etc, dan krijg je soms wel het idee dat het niet helemaal pluis is met de parlementaire afspiegeling van het volk.

 12. @Hennie Harinck:
  en nu ik nog:
  “…@Hennie Harinck:
  “Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.” is correct Nederlands. Deze zinsopbouw en woordkeuze is correct, alhoewel het niet mijn keuze zou zijn.

  Wat geen correct Nederlands is, is het door u gebezigde “Je gram spuien.” Het is of je gram halen (maar dat bedoelde u niet), of je gramschap spuien (volgens mij ook niet wat u bedoelde) of je gal spugen. Maar of dat het is wat u bedoelde is mij ook niet duidelijk…”

 13. Hennie Harinck

  Geachte Graai & de Raaf Consultants,
  U stelt een kwestie aan de orde, namelijk: de reacties en comments zijn anders (racistischer) van toon dan de doorgeplaatste artikelen en de blogs met onderzoeksjournalistieke verhalen.
  Dekt de kop dan wel de lading? vraagt u zich af.
  Afgezien van een journalistiek technische afweging, is het een feit dat de reacties onder de vlag van KKC worden geplaatst. Vandaar dus.
  Overigens begrijp ik dat de artikelen van eigen makelij geleid hebben tot enkele rechtszaken. Over de inhoud van deze artikelen kan ik niet oordelen.

 14. Ja, en dan benoemt Ruggenaath ook nog mafiameid Stella van Rijn tot coordinator van de commissie INTEGRITEIT.

  Dat slaat toch werkelijk alles? Die MFK kontenlikster heeft geen greintje integriteit.

 15. @CR
  ‘Pik’ onderaan? Ik had hem op #1 geplaatst. Je kunt McW er zeker ook aan toevoegen + de rest van het pret-parlementariërs circus! Een minister kun je met gemak uit de niet-gelederen halen. Ik werk bv als expat met een zeer gekwalificeerde YdK econometrist samen (we zijn studiegenoten) die ik zo zou voordragen. En zo zijn er genoeg te vinden. Je hebt er niet eens een kaars bij nodig!!

 16. Volgens @Ramon(sin pelos en la lengua), “Eric la paz, Mi tin un tip pabo. No ta bon pa un hende ta kontinuamente bezig ku nan color, kabei, raza etc.”

  Laten we even Steve Harvey, een niet al te slimme neger die betaald wordt om blanken aan het lachen te houden, aan het woord;

  https://www.youtube.com/watch?v=hVjwCvi1bu4

 17. Curacao revisited

  @Hende: graag hoor ik de 10 YDK kandidaten die een goede minister zouden zijn. Hierbij alvast mijn top 10 die niet geschikt is (maar het had makkelijk een top 30 kunnen zijn):
  1 schotte
  2 jamoladien
  3 romer
  4 walle
  5 Martina
  6 koeiman
  7 ruggenaat
  8 gijsbertha
  9 leeflang
  10 pik

 18. Graai & de Raaf Consultants

  Er is een groot verschil tussen het terecht verontwaardigd zijn om het kwaadwillig beledigen van een persoon/cultuur etc. en zich beledigd voelen om een vervelende en oncomfortabele feitelijke realiteit.

  Kwaadwillig beledigingen om het beledigen (inclusief vulgaire uitlatingen) voegen niets toe aan een gezonde discussie dan onnodige pijn en discussie en dienen terecht vermeden te worden.

  Naast de kwaadwillige beledigingen is er ook iets anders dat als uitermate irritant en ongewenst wordt ervaren, de waarheid.

  Helaas leert de praktijk dat het juist de oncomfortabele waarheden zijn die het hardst bijten en waar mensen het felst tegen ageren en tegen in protest komen, vaak met het argument dat deze waarheden uitzonderlijk kwetsend zijn voor de gevestigde orde.

  In het ingezonden stuk – Knipselkrant: Schaamteloos racistisch” zoomt de auteur al heel gauw en uitsluitend in op de comment sectie van de betreffende krant,

  waar inderdaad een scala aan (om het even ironisch te duiden) “fraaie” en “minder fraai” geformuleerde commentaren te vinden zijn die onderling op het fatsoens- en waarheidsspectrum behoorlijk variëren qua inhoud..

  De auteur van het ingezonden stuk gaat echter totaal niet in op de aanbodzijde (zeer kritische doch redelijk goed onderbouwde Blogs & nieuws etc) van de Knipselkrant.

  De vraag reist dan ook of de titel van het ingezonden niet wat genuanceerder en had moeten worden geformuleerd door bv te stellen, “commentsectie van de Knipselkrant schaamteloos racistisch” ipv de minder genuanceerde titel “Knipselkrant: Schandalig racistisch” waardoor de lading van het stuk iets billijker en realistischer afgedekt wordt?

  Aan de auteur van het ingezonden stuk dan ook de oprechte vraag: Zijn het de ongenuanceerde beledigingen in de commentsectie of de oncomfortabele realiteit tartende blogs (& nieuws) die u het meest irriteren aan de Knipselkrant?

 19. Een ieder, behalve bepaalde criminelen, kan minister of benoemd worden in topfuncties. Zelfs Drechi en Kansa. Of ze arm of rijk zijn, wit, zwart, rood of blauw zijn, van Curaçao of uit Europa, Azië of noordpool komen, lhbt, christelijk, joods, moslim of boedhist maakt niet uit. Als ze hun werk maar integer doen en niet alleen maar eigen en familie zakken vullen en partij politiek te werk gaan. Het land gaat voor en niet de eigen zakken en partijkas.
  Wat ik hiermee wil zeggen is dat als het ergens fout gaat niet meteen de rassenkaart getrokken moet worden en het eigen falen op anderen afschuiven. Wie met de rug naar de toekomst staat, staat met het gezicht naar het verleden.

 20. Drechi pa bosnan Tur

  @Frank:
  Was ik even bang zeg… Ik dacht dat jij mij op een uiting op een andere truck dan die van een rondtrekkende kermis had gezien… Phew.
  Want ik heb je naam op een andere truck gezien Frank, n.l. een faecalientruck…….Daar stond n.l. op :
  “We pump what Frank talks”……..
  Whuahahahauahauahaaaaaaa 🙂 🙂

 21. Drechi pa bosnan Tur

  @Kansa Hende:
  Zo is dat, en niet anders!
  Laat je niet verleiden om een opsomming te geven van welke YDK dan ook, in welke functie dan ook, want deze hufter (CR) verandert onderweg de spelregels toch. Zo heb ik ooit ons aller Dr. Bob Pinedo als een “YDK die het ver heeft geschopt” als voorbeeld genoemd, maar toen zei hij: “Ja maar…. Ze moeten op Curacao wonen” of “Ze moeten al dood zijn” Toen heb ik Dr. M.F. da Costa Gomez genoemd, en toe zei hij: “Ja maar het mag geen politicus zijn” Dus…… Trap niet in die domme dingen van hem.
  Bij dit slag mensen kunnen wij het never nooit goed doen. Begin er niet aan. En anders bemoeit die andere Dingetje Rozewater zich er wel mee, maar dan in het Latijn 🙂 🙂

 22. @CR: ik kan wel 10 YDK’s opnoemen die Ministeriabel zijn, maar waarom zou ik? Zodat jij en je racistische vrienden hun afmaken, beledigen en kleineren achter schermen met fake namen?? Verder ben je geen autoriteit om te kunnen oordelen of iemand wel of niet ministeriabel is? Zeker niet als ik jou reacties volg. Je kan hooguit “jou opinie”, op je laffe manier hier bij de KKC kwijt en bij de twee vriendjes die je hebt.

  @Redaktie: Jullie halen mijn commentaar weg en laten die van Johan?

  Graag kijken naar regels van KKC: 3) bevat
  Als de reactie bedreigend, discriminerend, racistisch, haatzaaiend, ophitsend kwetsend of vulgair is.

 23. Ben blij met Drechi!

  Lang geleden zag je dit soort raaskallende opgewonden standjes in kooien op rondtrekkende kermissen en moest je betalen om ze te zien.

  Maar dankzij de Knipselkrant krijgen we ze gratis voorgeschoteld, in de person van Drechi die ons dagelijks hier van vermaak op dit niet zo vrolijke forum voorziet.

  Af en toe moet je hem een beetje porren, dus bij deze: hey Drechi, bon dia, hoeveel macambas zitten er in Bon Futuro, maar 1 toch? Hoeveel ministers van het kabinet Schotte zijn inmiddels tot meerjarige gevangenisstraffen veroordeeld, 3 toch?

  Go, Drechi, go!

 24. Curacao revisited

  @Drechi: inderdaad Reinald, kop in het zand hopen dat het overwaait, Curiel is een echte inspiratie voor mij. Een rolmodel van de Curacaose bestuurder (zoals onze 4 overheids directeuren) die het bestuursmodel hanteert van “zelf zakken vullen, en alle problemen vooruit blijven schuiven”

 25. @Hennie Harinck:
  “Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.” is correct Nederlands. Deze zinsopbouw en woordkeuze is correct, alhoewel het niet mijn keuze zou zijn.

  Wat geen correct Nederlands is, is het door u gebezigde “Je gram spuien.” Het is of je gram halen (maar dat bedoelde u niet), of je gramschap spuien (volgens mij ook niet wat u bedoelde) of je gal spugen. Maar of dat het is wat u bedoelde is mij ook niet duidelijk.

 26. Drechi pa bosnan Tur

  @Graaier:
  Het zal jullie wellicht opgevallen zijn. Dingetje Graaier hier heeft het over het feit dat ik me heb vastgebeten in zijn stokpaardje, racisme, en dat ik er steeds op terugkom.
  Dat is trouwens ook het stokpaardje van een aantal van zijn medestanders, waaronder Tante CR: die vindt Reinald Curiel leuk denk ik, want ze heeft het n.l. steeds over “Reintje Kop in het zand”, maar ik hoor Tante Graaier daar NATUURLIJK niets over zeggen. Je vertelt, maar je kan me nog meer vertellen Tante Graaier…..
  IK bepaal wat en wanneer ik iets zeg, ondanks Graaier, CR en de rest.
  Kom maar op dames!!!

 27. Curacao revisited

  Iemand nog suggesties voor 3 voorbeelden van ydk ministers die een rolmodel zijn voor anderen?
  In de private sector lijkt Reinald, kop in het zand hopen dat het overwaait, Curiel niet bepaald een rolmodel

 28. Beflapas, het is een publiek geheim dat het mantelpakje van Stella van Rijn menigmaal naast het bed van Gerrit Schotte op de vloer heeft gelegen.

  Helaas had op die momenten Ramsay Soemanta zijn camera in zijn tas.

 29. Wat ik uit de vele reacties opmaak is dat wij de neger het voordeel van de twijfel moeten geven, nou mooi niet.

  In Nederland hoorde ik vroeger toen ik pas in Nederland was van zwarten (negers) die van de bijstand leefden, ze hoeven niet te solliciteren want ze zijn zwart dus worden ze nergens aangenomen.

  Hetzelfde meen ik van een groep blanken hier te horen, blanken krijgen vooral bij de overheid geen kans hoor ik vaak.

  Het heeft niets met huidskleur te maken, het is Stella van Rijn toch ook geluk? Wel weten we niet wat ze allemaal voor heeft moeten doen.

 30. Graai & de Raaf Consultants

  @Bo mes sa ta Ken”

  Je hebt nu voor de zovee
  Racist, haatzaaier, racist, nog eens racist, racistischer, racistischt.

  Geef even aan specifiek aan welke term of onfeitelijke stelling in welke comment je zo racistisch vindt dan zal de commentpolice ze allemaal verwijderen, want tot nu toe heb je alleen maar lopen roepen dat de Graai Racistisch maar zonder onderbouwing.

  De beschuldiging racist begint een beetje cliché te worden en is vaak een sterk teken dat je geen argumenten meer hebt.

  Ik respecteer ieders recht op vrije meningsuiting, en hoop dat iedereen dit recht met wijsheid en fatsoen gebruikt.

  Ook ben ik van mening dat ieders boodschap vooral veel over het retorische vermogen en fatsoen van de boodschapper zelf zegt.

  Als iemand ongepaste termen gebruikt dan spreekt de comment vooral boekdelen over de persoon zelf.

  Laat iedere auteur van een boodschap de consequenties dragen van zijn eigen mening en stelling en verleg de aandacht wat meer naar weerlegging van de inhoud van een boodschap ipv de boodschapper.

 31. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 32. @Knoe-koe @CuracaoRevisited @Ericlapas @deGraao Ik heb zeker geen lange tenen, en voel me niet aangesproken door jullie lage discussie niveau en beledigingen. Ik voel me wel gedwongen om voor “de mens” en mensenrechten op te komen. Niemand heeft het recht om anderen zo te beledigen en kleineren. Wie het ook mag zijn. Jullie zijn ronduit schandalig bezig en zou je moeten schamen, om in een wereld met zoveel geweld, schietpartijen op school endergelijke je meedoet aan nog meer haat te zaaien. Hebben jullie geen kinderen? Wat voor legacy willen jullie achterlaten voor hun?? Wat voor persoon wil je zijn?? Ik ga tot het einde door om mensen zoals jullie te helpen inzien dat het anders kan. Ik had gehoopt dat KKC en Nardy dat ook zouden inziem. Het is namelijk hun platform die jullie gebruiken voor deze racistische uitlatingenWe komen er wel, zelfs voor jullie is er nog hoop. Het gaat jullie goed. God zege jullie.

 33. Drechi pa bosnan Tur

  @Kansa Hende:
  De Here zag U, een paar andere mensen, waaronder Drechi pa bosnan Tur ageren tegen de haatgevoelens en het racisme van sommige Nederlanders, Zwarte Nederlanders, en daarnaast nog een paar personen die niet eens onder deze categorie geschaard kunnen worden, zo laag bij de grond zijn ze… “Snakes in the grass”…
  En dan hebben wij als laatsten die Graaier en die CR…….. Hun haat en minachting kent geen grenzen.

  “De Here zag ons opkomen voor de zwakken op ons eiland. Hij zag ons zwoegen, hij zag ons huilen….
  En toen zag hij de haat en de minachting van vooral CR en Graaier, (en deze laatste doet dat het liefst doorspekt met
  Latijnse woorden, of verheven Papiamentu….) En hij draaide zich om en weende bitter…….”
  Maar we geven niet op!! IK ga in ieder geval door!!!! Daar kunnen ze vergif op innemen. En als die Graaier die zoveel van Latijn houdt eens wist dat zijn roepnaam”Anus” is, wat ook een latijns woord is, dan houdt hij op met zulke retorica.
  Forsa!!!!

 34. Curacao revisited

  “Maar de ab-original Curaçaoënaar mag wél alles zeggen en roepen tegen anderen.”
  Goed verwoord: de racisme en slavernij kaart wordt altijd als laatste redmiddel gebruikt. Talrijke keren heb ik de referentie naar “mijn eiland” gehoord met als achtertoon dat niet YDK hier niet op zijn plaats zijn. Het feit dat iemand ergens geboren is, betekent nog niet dat iemand op basis daarvan een recht heeft op een voorkeurs behandeling.

 35. Graai & de Raaf Consultants

  @Lapas ta realisá ku e kalidat retóriko di Lapas su komentarionan tambe ta bai dramátikamente atras ora @Lapas ta empleá términonan ku ta étikamente i deséntemente menos apresiá.

 36. Ramon(sin pelos en la lengua)

  Eric la paz, Mi tin un tip pabo. No ta bon pa un hende ta kontinuamente bezig ku nan color, kabei, raza etc. Esei no ta bon pa bo desaroyo mental y bo ta krese ku un complejo grandi. Tuma esaki komo un konsejo. Lokual si mi por bisa bo ta ku nos Yu di tera tinku stop di bringa otro. Stop di festeja tantu y ban traha mas duru. Legumai di wak kada bes den direkshon di Hulanda. Ban pone hendenan kapasita riba e puestonan ku nan merese. Esun ku ta komete kriminalidad pa ami ta un traidor di su patria. Un vende patria. Esun ku stima Korsou no ta destrui Korsou ku nan aktonan vandaliko. Esun ku no stima Korsou no stima su mama. Palabranan di mi wela.

 37. @Ramon(sin pelos en la lengua), komo YDK, bo tin komentario riba e ponencia ku e kwalidad di e niggernan na Korsou ta baiendo atras? Of esei ta mi percepcion???

 38. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met onze spelregels

 39. Ramon(sin pelos en la lengua)

  Ta netamente lokual mi a splika biaha pasa. E hende nan aki no ta Makamba real. Nan ta husa nomber nan ku ta di Makamba real pa asina hende kere ku nan ta Makamba real. Loke ta pasa ta ku nan tin berguensa di nan país. Pesei nan ta skonde tras di Hulanda senper. Drechi pa bosnan ta komete un fayo semper di link nan ku Hulanda. Drechi sinta bo analisa anto bo por mira kon e payaso nan aki ta formula nan frasenan na hulandes otro for di Makamba real. E YDK nan ku a jega di biba na Hulanda sa bon bon ta kua ta e raza ku ta husa jen jen di dicho y refrán den nan hulandes. E gupo di payaso nan aki no ta grandi. Ta dos tres nan ta ku ta kambia nomber anto reakshona bou di nan mes komentario pa hasi nan mes interesante. Pa so nan kier korona nan mes komo experto di Korsou. Un tempu tababata na moda pa nan tur bisa ku nan tin negoshi na korsou. Un tal Brian s ta unu di e payaso nan ei. Despues un tal Caribean cineac algu asina a bisa ela bai biba Panama. Awor aki eta husando otro nomber. Tin unu ku gusta husa DEZE ROTS bla bla. Esei tambe a kambia di nomber siendo ku e payaso ta sigi husa e mesun sitema di formula su frasenan. Nan tin un obsesion ku YDK y Korsou. Ami ta YDK nase kria pa raza. Anto orguyso di ta un YDK. Si nan tin balor, nan bisa di kua país nan ta. Stop di skonde tras di Hulanda. Pero mi tin sigur ku niun no ta tribi di bisa di kua país nan ta. Nan tin berguensa di nan país. Un dos di e payasonan dis ta husa dos tres fayo gramatikal den nan hulandes pa asina hende pensa ku nan ta YDK. Kaminda nan no sa ku YDK ta formula su frasenan na hulandes otro. YDK ta algu den un hende su kurpa. Eta den bo of e no ta den bo. Ta algu ku bo ta sinti anto ta hasi bo orgulloso. Dos hende ku ami tin sigur ku ta YDK riba e foro aki. Unu no tei mas. Ta Drechi pa bosnan ku Mano. Na nan manera di expresa nan mes mi por bisa y hinka mi man den kandela ku nan ta YDK. Nos tur sa ku nada na mundo no ta pa semper, Esei ta konta pa KKC tambe. Pa ami bosnan no tin mester di bisa bosnan nombernan di berdat. Pero bisa di kua país bosnan ta. Stop di skonde tras di Hulanda. Bosnan a jega korsou ayera ku boso sedula den man. Kiermen bai laba boso atras. Manera e tal Joep Meloen. Semper nan tin 30 aña na korsou. Kaminda dia nan a skibi algu di e bario Krakeel. Eta prome ku a skibi ku nos tinku stop di inventa nombernan pa nos bario bla bla. Kaminda e lolas no sa ku Krakeel ta eksisti hopi prome ku Tera Cora. Ta un bario ku ta dis despues di Tera Cora ku ta kontakta ku e bron di San Pedro. Ku esei mi kiermen ku drenta ayera ku sedula den man anto korona bo mes sin ku niun hende pidi bo komo experto di 30 aña na Korsou. Payaso.

 40. @BrianS. Men is bezig met een campagne om de kkc in een kwaad daglicht te sftellen. Ik had het vermoeden dat die gaming advocaat hier achter zit of de ongekroonde koningin mevrouw römer.

 41. Jammer dat Hennie niets schrijft over de reacties op de sites van Extra/Yves Cooper… Die zijn veel racistischer..

 42. Op Curaçao wordt het uiten van rationele kritiek al gauw als een bedreiging of belediging opgevat.

  Men heeft dan de neiging ( typisch voor een lange tenen cultuur) om “op de man” te spelen en de criticus voor alles en nog wat uit te maken ook als de kritiek op zijn plaats is.

  Sommigen op Curaçao doen de indruk wekken dat je hier minder of niets mag zeggen als je geen “ab-original” (originele) Curaçaoënaar bent. En volgens sommige ben je alleen een aboriginal als je aan bepaalde uiterlijke kenmerken voldoet.

  Maar de ab-original Curaçaoënaar mag wél alles zeggen en roepen tegen anderen.

  We vinden het hier nog steeds doodnormaal om een Chinees racistisch aan te spreken op zijn etniciteit en Chino te noemen. Maar daar hoor ik de schrijver en sommigen op dit forum nooit over.

  Het is blijkbaar alleen erg als de échte Curaçaoënaar op zijn etniciteit wordt aangesproken.

 43. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met onze spelregels

 44. Curacao revisited

  @KansaHende: zie ook de reactie van John Bash. Als iemand mij 3 voorbeelden kan noemen van YDK ministers die als rolmodellen en inspiratie voorbeeld dienen, dan ben ik graag bereid mijn mening over de YDK bij te stellen. Mijn ervaring met de YDK is een combinatie van lui (zie voorbeelden John Bash) en eager om zonder tegenprestatie veel geld te verdienen (zie de politiek, HNO, ENNIA en al die andere voorbeelden).
  Dat er YDK bestaan die een uitzondering op de regel vormen zoals Churandy Martina en Bob Pinedo geloof ik graag. Mijn ervaring is echter dat zowel de poltieke als bestuurlijke toplaag van Curacao totaal verrot is, en daarom kan ik zowel in de politiek als het bedrijfsleven geen inspiratie voorbeelden verzinnen, sorry.
  Helaas bepaalt de tone at the top de toon aan de bottom vandaar ook het asociale gedrag dat wij bij andere groepen zien.

 45. @KansaHende. Als een bepaald deel van de bevolking te dom is om voor de duvel te dansen, dan is dat een vaststaand feit en mag gezegd worden. Ongeacht of hij of zij blank, donker, wit, geel of blauw is.
  Als een bepaald gedeelte van de bevolking te beroerd of asociaal is om zijn winkelwagen terug te zetten in de rij, dan mag dat gezegd worden. Als een bepaald gedeelte van de bevolking te lui is, evenzo de politici die te lui zijn dan mag dat gezegd worden. Als een bepaald gedeelte van de bevolking asociaal is omdat zij hun afval in de tuin verbranden of bij st Joris dumpen, dan mag dat gezegd worden. Dus schaar mij niet bij een racisten bende. Om vooruitgang te krijgen is er totale mentaliteitsverandering nodig op dit eiland.
  Ben het er mee eens dat bepaalde bewoordingen niet kunnen. Dat is oa het vergelijken van de mens met aap of varken.

 46. @Curacao revisited: ik heb geen lange tenen wat betreft terechte kritiek op onrechtmatigheden; ik heb hele lange tenen wat betreft discriminatie en racisme; en ik zou hopen dat iedereen die heeft. Er zijn op Curacao allerlei misstanden, en die moeten zeker benoemd worden, en hopelijk ook rechtgezet. Daarbij moet man en paard genoemd worden, en verantwoordelijke mensen kunnen worden aangevallen. Jij noemt daarvan een aantal terechte voorbeelden. Overigens voorbeelden van het soort zaken die ook in Nederland en de Verenigde Staten met enige regelmaat spelen. Wat niet constructief en ongewenst is, is dat in de reactiesectie van de KKC een cultuur is ontstaan van politieke en maatschappelijke kritiek doortrekken naar racistische uitlatingen. Iedereen kan prima kritiek uiten zonder te generaliseren en zonder te discrimineren. En dat is niet zoals jij eerder vandaag zei een kwestie van ‘andere bewoordingen’ gebruiken om ‘frustraties te uiten’; dat is een bewuste keuze om door het gebruik van woorden zoals ‘neger’ en ‘de YDK’ van een inhoudelijke discussie een racistische uitlaatklep te maken. Het is helemaal ok om te zeggen wie wat verkeerd heeft gedaan en wat er anders moet, en persvrijheid en vrijheid van meningsuiting gaat over de bescherming van mensen die dat willen doen. Het is totaal niet ok om te generaliseren over bevolkingsgroepen, rassen, geslachten, religies, sexuele geaardheden, etc. en discriminatiewetgeving gaat over het beschermen van mensen die daar niet aan blootgesteld zouden moeten worden, omdat de geschiedenis helaas heeft geleerd dat dit tot de meest vreselijke gebeurtenissen kan leiden. En ik begrijp in het geheel niet waarom de redactie van KKC dit soort generaliseringen stelselmatig toelaat, en daardoor aanmoedigt; voor een ‘open discussie’ is dat helemaal geen voorwaarde. Juist als het polariserende effect van racistische en generaliserende uitlatingen wordt geneutraliseerd, zal dit leiden tot een constructievere en meer open discussie waarbij mensen misschien ook een beetje naar elkaar luisteren in plaats van elkaar alleen maar aan te vallen en naar zichzelf te luisteren.

 47. Commentpolis

  Even een kleien bloemlezing van niet geplaatste comments van vandaag (ik denk dat een racistisch krantje ze graag had gepubliceerd):

  – KKK forever
  (misschien was het een typo en bedoelden ze KKC?)

  – fuck off kut makamba stinki en ga te rug naar je eigen kikkerslandje
  (Ja, wie is hier nu de racist?)

  Of de lange poëtische Commentpoliskontlikkende epistels zoals:
  – Het doet mij deugd om te zien dat de Knipselkrant en veel van haar lezers de mening zijn toegedaan dat persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting (mensen-)rechten zijn die in een vacuum en volstrekt los van alle andere rechten toegepast dienen te worden.

  Mijn racistische vrienden en ik zouden het vreselijk vinden als wij niet meer onbelemmerd en ongecensureerd onze ongezouten meningen kunnen geven over iedereen die anders is dan wij; vrouw, en/of geboren op Curacao, en/of donker, en misschien binnenkort ook Joods of Chinees of homosexueel; wie weet?

  En terwijl de rest van de wereld dit soort uitlatingen allang niet meer toelaat; andere media discriminerende en racistische reacties weren; Justitie in de meeste landen optreedt tegen discriminatie en racisme; en sponsoren zich over het algemeen verre houden van het financieel ondersteunen van open podia zonder zelfbeperking, is de Knipselkrant een oase van vrijheid, waarin wij nog gewoon mogen zeggen wat we denken; of dat nou kwetsend is voor anderen, irrelevant is voor de ‘discussie’ of zelfs haatzaaiend. Hulde!

  Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting moet natuurlijk absoluut en zonder enige grens zijn; en horen niet worden afgewogen tegen het recht om niet gediscrimineerd te worden. Zoals Curacao Revisited terecht opmerkt, moeten de lezers niet alleen de vrijheid hebben om hun kritiek te uiten op de politiek, de politici en de bestuurders op Curacao, ze moeten daarbij natuurlijk ook ‘andere bewoordingen’ gebruiken ‘om hun frustraties te uiten’. Het is heel moeilijk om politiek correct te blijven, en mensen moeten zonder verder te hoeven nadenken gewoon hele bevolkingsroepen, geslachten, religies en seksuele geaardheden kunnen schofferen. Anders wordt het allemaal veel te beperkend en te lastig. En bovendien; doorgeschoten discriminatie en racisme heeft in de geschiedenis nog nooit slachtoffers gemaakt; dus waarom eigenlijk al die vervelende beperkingen?

  Nardy Cramm; ik zie dit als de strijd van Asterix en Obelix tegen de Romeinen; ‘Heel Galie bezet?; nee, een kleine dorpje bleef dapper weerstand bieden aan de overweldigers…’ De Knipselkrant is dit dappere dorpje dat weerstand biedt aan de beschaafden, de fatsoenlijken, de radicalen, de weldenkenden, de menselijken en de normen, waarden en wetten van de Westerse wereld.

  Hou vol, en zorg dat je dit podium open, anoniem en zonder beperkingen blijft; zodat mijn vrienden en ik tenminste nog een plek hebben in de wereld waar we ons zelf kunnen zijn; wit, superieur, naamloos, polariserend en boos!

  of onzinnige (lang leve de vrijheid van meningsuiting), alhoewel, het zijn gewoon feiten:
  mastruberen, ik vindt het gewoon lekker, gummiberen ook.

  De ronduit verkeerde posts:
  Grote ijzeren ballen met zware kettingen en hun negerlul hangen en dan de stop uit het eiland.

  En dat was 1 dagje. Daarbij nog een stuk of 5 dubbele posts verwijderd en een paar reclamemakende lokale bedrijven die niet door de spamfilter worden afgevangen.

 48. Curacao revisited

  @KansaHende: sorry dat wij op je (lange) tenen zijn gaan staan. Het gaat hier echter om feiten niet om beledigingen: ik heb vaker op dit forum de vraag gesteld om 3 voorbeelden te geven van YDK ministers die als rolmodel kunnen dienen en daar is nooit een antwoord op gekomen. Helaas is de realiteit dat de YDK vooral bezig is met zijn zakken te vullen, wat op Curacao prima werkt, maar daarbuiten een stuk minder (vandaar ook de uitdrukking “wereldberoemd op Curacao”). Voorbeelden van slecht beleid en zakken vullen zijn er genoeg (Insel Air, Giro, ENNIA, CBCS. 4 overheids directeuren, HNO, bureau post).
  Als jij het dan liever om de vorm wil hebben (geen kritiek is mogelijk op een YDK) dan over de inhoud dan is dat typerend voor de zelfreflectie in de media en de heersende klasse op Curacao

 49. Graai & de Raaf Consultants

  Had al een vaag vermoeden dat degene die de voorgaande comment op zichzelf betrekt @”Bo mes sa ta Ken” vrij snel zou reageren .

  Tegen @”Bo mes sa ta Ken” zou ik willen zeggen “lead by exempel en zorg dat je eigen comments vrij zijn van scheldcannonades en beledigingen zowel scatologisch, etnisch als sociaal, dan heb je de schijn niet tegen je dat je er een dubbele moraal op na houdt als je anderen probeert te censureren en blameren.

  Ook ik ben het echt niet altijd eens met de minder gelukkige woordkeuzes en ideeën die mede komentaristas maken, ook niet met die van @”Bo mes sa ta Ken”.

  Maar dat is een noodzakelijk bijproduct van Free speech, dat je soms ook minder fraaie en minder smakelijke comments zult moeten dulden, net zo goed als anderen @”Bo mes sa ta Ken” minder smakelijke comments moeten dulden.

  Scheldpartijen van @”Bo mes sa ta Ken” (en het te pas en onpas schermen met de racistenkaart) zijn minstens net zo abject als de woorden die @”Bo mes sa ta Ken” bij anderen zo verafschuwt.

  Maar zoals ik al zei, , I might not agree with everything you – @ “Bo mes sa ta Ken” – say, believe or express, but I will defend to the death your right to make a fool of yourself true your own opinions , statements, comments granted to you by the virtue of freedom of speech! .”

  Gelukkig laat de comment police al je comments staan, zodat we allemaal kunnen zien hoe retorisch vermogend je was om volwassen en gepast te reageren op zaken die je intellectueel uitdagen.

  Onthoud deze vuistregel @Bo mes sa ta Ken” :
  When the debate is lost, slander becomes the tool of the lost.

 50. Graai & de Raaf Consulttants

  Had al een vaag vermoeden dat degene die de voorgaande comment op zichzelf betrekt @”Bo mes sa ta Ken” vrij snel zou reageren .

  Tegen @”Bo mes sa ta Ken” zou ik willen zeggen “lead by exempel en zorg dat je eigen comments vrij zijn van scheldcannonades en beledigingen zowel scatologisch, etnisch als sociaal, dan heb je de schijn niet tegen je dat je er een dubbele moraal op na houdt als je anderen probeert te censureren en blameren.

  Ook ik ben het echt niet altijd eens met de minder gelukkige woordkeuzes en ideeën die mede komentaristas maken ook niet met die van @”Bo mes sa ta Ken”.

  Maar dat is een noodzakelijk bijproduct van Free speech, dat je soms ook minder fraaie en minder smakelijke comments zult moeten dulden, net zo goed als anderen @”Bo mes sa ta Ken” minder smakelijke comments moeten dulden.

  Scheldpartijen van @”Bo mes sa ta Ken” (en het te pas en onpas schermen met de racistenkaart) zijn minstens net zo abject als de woorden die @”Bo mes sa ta Ken” bij anderen zo verafschuwt.

  Maar zoals ik al zei, , I might not agree with everything you – @ “Bo mes sa ta Ken” – say, believe or express, but I will defend to the death your right to make a fool of yourself true your own opinions , statements, comments granted to you by the virtue of freedom of speech! .”

  Gelukkig laat de comment police al je comments staan, zodat we allemaal kunnen zien hoe retorisch vermogend je was om volwassen en gepast te reageren op zaken die je intellectueel uitdagen.

  Onthoud deze vuistregel @Bo mes sa ta Ken” :
  When the debate is lost, slander becomes the tool of the lost.

 51. @Graai & Raaf Consultants: God saves us from Consultants like you. Hier in wat lees materiaal voor jou. Wat jij, Ericlapas en CuracaoRevisited maar niet willen begrijpen is dat om kritisch te zijn, je mensen niet zo hoeft te beledigen. Je kan, en mag kritiek hebben, en die dan ook uiten op een normale aanvaardbare manier. Curaçao heeft dit niet nodig (dus vind ik dat KKC dat niet moet toestaan). Denken jullie dan dat je door haat te zaaien, en om groeperingen tegen elkaar uit te spelen Curaçao er op vooruit gaat? Nogmaals, “be different”, en probeer het op de juiste manier voor de verandering. Dan draag je echt bij aan de vooruitgang van Curaçao.
  ————————
  https://www.amnesty.nl/encyclopedie/vrijheid-van-meningsuiting, onder meer van de Raad voor de Rechtspraak in 2016.

  Tekst verwijderd en de desbetreffende link laten staan. Dit maakt het meer leesbaar.

  Groet,

  Commentpolis

 52. Tsja, er wordt nu eenmaal met nogal groffe bewoordingen direct op de mede-reageerders en bepaalde persoonlijkheden uit de Curaçaose bovenwereld geageerd. Ik denk dat het niet altijd door de beugel kan. Maar om daar de Knipselkrant voor te bekritiseren is te ver gezocht.
  In Facebook en weet ik veel wat voor sociale platforms nog meer worden nog wel ergere dingen geplaatst. Daar wordt, net als hier, hard tegen opgetreden.
  Ik zou eerder aan de mede-reageerders willen verzoeken zich daadwerkelijk te beperken tot het thema en geen personen aanvallen die niets met het thema te maken hebben. Om nu bij elk artikel iets te lezen over Stella van Rijn, dat slaat nergens op.

 53. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met onze spelregels

 54. KansaHende is de moederskindje advocaat Bas Jongmans.

 55. Graai & de Raaf Consultants

  1. Everyone is entitled to their opinion about the things they read (or watch, or listen to, or taste, or whatever). They’re also entitled to express them online.

  2. Sometimes those opinions will be ones you don’t like.

  3. Sometimes those opinions won’t be very nice.

  4. The people expressing those opinions may be benevolent or Jerks.

  5. However, if your – @”Bo mes sa ta Ken” – solution to this “problem” is to silence, slander, discredit, threaten or harrass them, you are almost certainly a much bigger Jerk – @”Bo mes sa ta Ken”.

  6. You may also be twelve.

  7. You are not responsible for anyone else’s opinions actions or karma, but you are responsible for your own.
  (Plagiarized from John Scalzi)

  8. Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.”
  ― United Nations, Universal Declaration of Human Rights

  And last but not least

  I might not agree with everything you – @ “Bo mes sa ta Ken” – say, believe or express, but I will defend to the death your right to make a fool of yourself true your own opinions , statements, comments granted to by the virtue of freedom of speech! .”

 56. Ze kunnen nog altijd naar Bonaire afwijken.

 57. Zo zie je maar weer, het zijn altijd dezelfden.

 58. Trots op Curaçao

  @Hennie Harinck – Je moet niet alles geloven wat je denkt. (Loesje)

  ‘Geloof het of niet’, net als de Grieken vele goden kennen voor vele vraagstukken zo heeft KKC voor elk soort artikel een of meerdere personen die daar een mening over heeft en dit kenbaar maakt in een reactie.
  Probeer niet alles terug te brengen tot 1 standaard norm.

  Juristen Bas Jongmans en Samantha Andriesse van Gaming Legal Group
  hebben het voorzien op mevr Cramm. Gaat u, Hennie Harinck, daar in mee of moest u het grote publiek bereiken om uw naam genoemd te krijgen als oud-redacteur die het wel even zal zeggen hoe het moet.

 59. Curacao revisited

  “Vooral de reacties van lezers op de artikelen die gemakshalve worden doorgeplaatst vanuit andere media en vaak ‘misstanden’ op het eiland betreffen zijn tenenkrommend, ronduit denigrerend en openlijk racistisch.”
  On topic. Laten wij de situatie op Curacao niet verbloemen:
  * Insel air waar heel veel geld verdampt is
  * Giro, en ENNIA in grote problemen waar niemand openheid van zaken geeft
  * CBCS die regelgeving toepast die 30+ jaar verouderd is
  * achterstanden premies SVB en APC
  * politici die in de cel zitten
  * andere politici die meer tijd aan vliegen besteden dan aan beleid ontwikkelen en handhaven
  * geen beleid rond Isla en milieu
  * ouders die geen school boeken voor kinderen kunnen betalen
  * een duur en niet afgerond HNO project
  * directeuren van overheids NVs die zich verrijken zonder duidelijke tegenprestatie en vervolgens als alles aan het licht komt, door politici in het gelijk worden gesteld
  Dat als gevolg nogal wat mensen op dit eiland cynisch worden over het lokale bestuur, de attitude van YDK (waarop is dit gebaseerd? niet op resultaten), is vervolgens geen wonder en iedereen gebruikt dan weer andere bewoordingen om deze frustraties te uiten.
  Persvrijheid is juist in deze dagen essentieel voor Curacao, en dat sommige (oude?) media of YDK zich dan aangevallen voelen worden -> get over it! KKC ga door op deze voet zodat hopelijk de bestuurslaag op Curacao eens wakker wordt en enige zelfreflectie gaat toepassen.

 60. redactie curacao

  Beste lezers / reageerders,

  Laatste waarschuwing: Svp on-topic reageren (dus niet op elkaar of de messenger).
  Anders sluiten we de commentbox van dit stuk verder af.

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 61. Johanna Duinker

  Tenenkrommend! Wat een negatieve lariekoek. Bovendien, allemaal anoniem.
  Behalve Hennie!

 62. Eindelijk, eindelijk!! Henny je hebt helemaal gelijk en ik heb dit nu zo vaak gezegd. Dat Nardy Cramm nu wat commentaar weglaat is gelukkig een “begin”. Ik zou als ik haar was naar ongeveer ieder commentaar kijken van #1 racist Ericdelapas met terugwerkende kracht en snel weghalen voor de rechtszaken want hij maakt haar podium nog zwakker. Overigens is het triest dat Nardy Cramm dit uberhaupt relateert aan rechtzaken; ze zou uit fatsoen, goed hoofdredacteurschap en in navolging van haar eigen regels al heel lang hebben moeten ingrijpen. Door commentaar en ingrijpen afhankelijk te maken van de rechter, schaart ze zich wat mij betreft achter de racistenbende die haar platform misbruikt. Ik hoop dat deze zogenoemde “krant” dan ook beter gaat opletten of gewoon “iedereen” dwingt met hun eigen naam en achternaam commentaar te plaatsen. Esther, CurRevisited, JohnBash, Kaat, Ericdelapas en IK!! Heb ik al gezegd. Dit kan gewoon niet meer. Het is gewoon onacceptabel dat Nardy in Nederland woont maar een platform mag runnen op zo’n klein eiland dat alleen maar voor ophitsrij en stemmingmakerij zorgt. Wees nou gewoon eerlijk en stop hiermee. Niemand wordt hier beter van.

 63. Volgens Hennie Harinck ,’Reageerder Ericlapas laat zich op 11 juli 2019 het volgende ontvallen: ‘De kwaliteit van de neger gaat met de dag achteruit…’.’

  Blijkbaar trekt mevrouw Hennie zich het lot van de negers hier meer aan dan de negers zelf. Ergens hangt nog steeds bij Hennie het gevoel van wij (blanken) moeten voor die arme zielige, niet mondige negers opkomen.

 64. Kranten als Amigoe en AD, hebben bijna geen bestaansrecht meer. Iedereen zoekt zijn heil op internet. Komt daar de rancune van deze Harrinck vandaan?
  Net als tv, zijn de kranten ten dode opgeschreven. Dat deze “oude” media decenia lang zelf leugens (fake-nieuws)en allerlei bagger hebben verspreid, (zoek maar op, “mockingbird media”) maakt zijn verhaal er niet geloofwaardiger op. Iedere gemeenschap krijgt niet alleen de leider die het verdient, maar ook de daarbij behorende media.

 65. Curacao revisited

  vreemd dat Hennie Harinck mij niet geciteerd heeft: mijn kans op wereldroem gaat kennelijk niet op.
  En het feit dat ik enkel witte chocolade eet, maakt mij nog geen racist.

 66. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met onze spelregels

  https://www.knipselkrant-curacao.com/privacybeleid/

 67. NB
  Hennie Harinck vm journaliste en tegenwoordig schrijfster van boeken met diepgang is gewoon een leuke vrouw, die ook nog filosofe is. Niks nis mee als iemand schrijft wat zij van bepaalde reaguurders denkt.

 68. redactie curacao

  Beste lezers / reageerders,

  Svp on-topic reageren (niet op elkaar of de messenger),

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 69. Tja, Henk1, wat moet je met hem. Eerste klas ass kisser, les gehad van mafiameid Stella van Rijn misschien?

  Laat een Curacaoenaar een scheet dan zal Henk1 die Chanel 5 noemen.

 70. Dat roep ik al tijden. Helemaal eens met Harrie Harinck. Je vraagt je soms af hoe sommige reacties door de ‘comment-ballotage-commissie’ komen.

 71. Don Julio, als ik ten opzichte van de Curacaoenaar geen superioriteitsgevoel heb is er iets zwaar mis met mij.

  Hoeveel expats heb ik hier niet zien komen en in no time weer zien vertrekken omdat er met hun lokale collega’s niets aan te vangen was en met de lokale klanten die zij moesten bedienen evenmin?

  Waar, ik heb met enkele top Curacaoenaars gewerkt, mannen en vrouwen die ik als voorbeeld voor mij zag, maar 95% was te dom om voor de duivel te dansen en niet vooruit te branden.

  Maar zeg je daar wat van dan gaat de Curaoenaar over tot het bedrijven van de nationale sport, het trekken van de racisme kaart.

  In die sport verliest men hier niet met 8-0 de finale van Little League.

 72. Brian S, hoe weet je dat de zogenaamde Eric zelf een YDK is? Ken je hem/haar
  persoonlijk?

  Hennie Harinck is géén geflipte makamba maar een witte/blanke man/vrouw
  die niet hardnekkig vooroordeel en géén superioriteitsgevoel kent.

 73. Curacao is een corrupt boevennest waar de macht in handen is van dommen, criminelen en domme criminelen.

  Van de eerste regering van het land Curacao zijn inmiddels 3 ministers tot langdurige celstraffen veroordeeld en momenteel, we gaan voouit, hebben we een parlement bestaande uit onder andere een dansleraar, een mislukte huisarts, een wandelend strafblad, een verpleegster, een dj, een kopieerapparaatbediende van de politiepost op Bandabou, een handelaar in defect witgoed en een salarisslipenvelopdichtlikker.

  Zou Hennie Haring daar zijn gifpijlen niet op moeten richten?

 74. Showroe di Emmastad

  Ik zei het vorig jaar al : De huisregels van GeenStijl.nl gelden voor KKC en haar commentpolis, omdat die als “meest ervaren en onafhankelijke weblog” worden gezien, Prima, daarom heb dat clubje, dat er prat op gaat “tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend” te willen zijn, zich meermalen bij de rechter moeten melden. Dat beloofd dan wat, want nu al wordt het prima gevonden dat geregeld in dit forum, de gehele bevolking (afhankelijk van de pigment-huishouding) weggezet wordt als ******** Maar zoals gezegd natuurlijk, de nieuwe commentpolis inspecteur is onafhankelijk……..

  Normaal wordt een bericht met deze woorden integraal verwijderd.
  Gezien de kwaliteit van de post zijn enkel wat woorden onleesbaar gemaakt.
  Voorts zijn deze woorden, voor zover in heb kunnen controleren, in dit gehele krantje niet meer te vinden.

  Commentpolis

 75. Hennie Harinck, Een geflipte makamba..

  Hennie. De zogenaamde racist eric is zelf een YDK en donker.. Hoe kan dat dan racistisch zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *